REDUCERE COMERCIALĂ RECORD Contractul dintre Hidroelectrica şi consorţiul Voith & Andritz, mai mic cu 20 milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2012

Contractul dintre Hidroelectrica şi consorţiul Voith & Andritz, mai mic cu 20 milioane de euro

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anunţat, ieri, că a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar al companiei, consorţiul germano-austriac Voith Hydro şi Andritz Hydro. Ca rezultat al discuţiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obţinut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro şi 30 milioane lei cu care consorţiul a solicitat înscrierea la masa credală.

Reducerea comercială record este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în anul 2004 cu firmele Voith Hydro - Andritz Hydro, în baza HG nr. 1599/2003, arată un comunicat remis redacţiei. Contractul presupune retehnologizarea a 20 de hidroagregate bulb reversibile aferente cascadei de 5 hidrocentrale situate pe sectorul Olt Inferior între localitatea Slatina, judeţul Olt, şi Dunăre. Retehnologizarea amenajării hidroenergetice Olt Inferior reprezintă cel mai mare şi mai complex proiect de acest tip al societăţii Hidroelectrica, de altfel amenajarea fiind unică în Europa şi în lume.

Lucrările de retehnologizare au demarat efectiv în anul 2006 după finalizarea testelor pe model, până la acest moment retehnologizându-se 19 din cele 20 de hidroagregate, ultimul grup retehnologizat urmând a fi pus în funcţiune la începutul lunii februarie 2013. Lucrările au fost parţial suspendate în perioada aprilie 2009- august 2010, după retehnologizarea primelor 10 hidroagregate, ca urmare a datoriilor mari înregis-trate de Hidroelectrica SA către consorţiu (aproximativ 50 milioane euro). Activitatea de retehnologizare a fost reluată după contractarea unui credit de 117 milioane euro, pus la dispoziţia companiei Hidroelectrica de către Banca Unicredit Austria, asigurându-se astfel fondurile necesare finalizarii proiectului.

Euro Insol a încheiat şi negocierile cu Voith Hydro în privinţa proiectului de Retehnologizare CHE Lotru, în acest caz obţinându-se o reducere comercială de 10% din sumele înregistrate la masa credală pentru acest proiect. Lucrările de retehnologizare la CHE Lotru-Ciunget, cea mai mare hidrocentrală de pe râurile interioare ale României, au început în anul 2007 şi au fost finalizate la începutul anului 2011, fiind finanţate de Banca Mondială printr-un credit în valoare de 66 milioane Euro.

Remus Borza, directorul Euro Insol, a mai anunţat şi faptul că după negocierile purtate cu S.C. Romenergo S.A, aceasta din urmă a renunţat la contestaţia împotriva tabelului preliminar pentru suma de 8,6 milioane lei, respinsă de administratorul judiciar ca fiind nedatorată. Suma reprezintă, în principal, penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor aferente executării lucrărilor de retehnologizare la Ecluza Româ-nă din Porţile de Fier I, contract atribuit în anul 2006, care urmează să fie finalizat în anul 2013.

Remus Borza susţine că a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii insolvenţei la Hidroelectrica, obţinând o reducere de peste 93 milioane euro a cheltuielilor societăţii. Domnia sa susţine că negocierile vor continua şi cu ceilalţi creditori pentru aplicarea unor reduceri comerciale la sumele înregistrate la masa credală astfel încât planul de reorganizare a Hidroelectrica să poată fi implementat cu succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb