Reglementarea cărţii electronice de identitate, promulgată de Klaus Iohannis

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în Uniunea Europeană, dacă nu au carte electronică de identitate

Legea privind introducerea cărţii electronice de identitate a fost promulgată, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis. Noul act stabileşte că în cartea de identitate electronică pot fi introduse semnătura electronică, anumite date biometrice şi, după caz, amprente digitale. De asemenea, poate fi eliberată o carte de identitate simplă sau electronică pentru copiii sub vârsta de 14 ani.

"Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul", arată în legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

Actul normativ prevede că, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează astfel:

- cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

- cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

- cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

- cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Amintim că secretarul de stat Marian Murguleţ a declarat, recent, în cadrul videoconferinţei "Digitalizarea României şi tehnologia 5G", organizată de Grupul de presă BURSA, că noua carte de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României.

Marian Murguleţ a precizat: "Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine, eventual, şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală - foarte important. Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate".

Iniţiativa legislativă privind introducerea cărţii electronice de identitate a fost înregistrată în decembrie 2017, în timpul guvernului condus de Mihai Tudose, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în 14 iulie 2020 şi trimisă în aceeaşi zi la promulgare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. acest demers nu este o incalcare a constitutiei?

    de ce tr sa induca restrictii in viata privata

    sau nici asta nu face parte din "globalizarea fortata"? 

    To be or no to be. = UTOPIE!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb