RE/MAX ROMÂNIA: Cererea pentru case din trimestrul 3, creştere cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2019

Miscellanea #Construcţii / 26 octombrie 2020

Cererea pentru case din trimestrul 3, creştere cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2019

Potrivit unei analize realizate de RE/MAX România, noul context social determinat de criza Covid-19 a adus modificări în ceea ce priveşte interesul locativ al românilor. Astfel, în ultimele luni a crescut considerabil cererea pentru achiziţia de case, cu peste 50% în T3 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

"Starea de urgenţă, respectiv izolarea socială, a reprezentat factorul declanşator al acestor schimbări, iar potrivit informaţiilor noastre tendinţa se va menţine. Având în vedere evoluţia pandemiei şi ameninţarea unei noi situaţii de lockdown, dar şi accesul facil la creditare, considerăm că cererea pentru case atât urbane, cât şi limitrofe marilor oraşe, va fi în creştere şi în perioada următoare", a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Potrivit reprezentanţilor RE/MAX, cererea pe segmentul de case la nivel naţional a cunoscut în ultimele luni o creştere remarcabilă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Concret, în T3 2020 s-a înregistrat o creştere a cererii cu 54,3% pe acest tip de proprietăţi faţă de T3 2019. Totodată, cererea de case a crescut cu cca. 125% în lunile ulterioare stării de urgenţă, respectiv iunie - septembrie 2020 faţă de perioada ianuarie-martie 2020, procente înregistrate cumulat pe segmentele vânzare şi închiriere.

Cele mai multe cereri s-au înregistrat în oraşe mari ale ţării, cu o puternică piaţă imobiliară, în top trei fiind Bucureşti, Cluj şi Braşov. Printre principalele criterii de selecţie solicitate de posibilii cumpărători sau chiriaşi se numără, preponderent în această ordine - suprafaţa construită, suprafaţa terenului, locaţia şi preţul.

Totodată, specialiştii au remarcat şi creşterea interesului pentru apartamentele mai mari, în special pentru cele cu terase generoase sau grădini. La nivel general, cererea pentru apartamente a cunoscut o creştere de 17,5% în T3 2020, faţă de T3 2019.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ha ha!

    Pai normal ca au crescut pe moment cererea! 

    Daca rata dobanzii pe termen scurt era in trecur 4,8 si acum a sarit la 6 si cv in timp ce rata dobanzii pe termen lung a bnr cade, e clat ca sunt castiguri capitale maxime de generat in piata pe o supraindatorare la un activ ce nu are raport corect de valoare in piata la ora actuala. Deci profituri maxime in piata pe o specula incredibila! 

    Impreviziunea este tot o forma de previziune! 

    Pot sa dau eu previziuni: 

    Istoric de fiecare data cand Real GDP se duce in cap in termeni reali si imobiliarele se duc in cap. 

    Termeni reali inseamna in raport de schimb..... in nominali pot sa stagneze sau sa scada usor. 

    Istoric vorbind de fiecare data cand DEFICITUL GUVERNAMENTAL atinge cote inalte in piata, vine in contrabalansare creditarea ieftina, accelerata pentru absorbirea nominalelor circulate din piata si directionarea lor in active financiare. 

    Raportat la venit ratia istorica in imobiliare spune alt lucru: 1; 2; 2,5; 2,8; 3; 3,2 sunt ratii acceptate! 

    NU -> ratii de 5 (pe cocioabe plus renovara te duci la ratie de 7) sau cum sunt in piete acum 7,8,10,15, chiar si 22 in unele cazuri speculative. 

    Piata imobiliara este pe varf, ciclul imobiliar nu are unde sa mai urce! 

    Ce urca tre sa coboare si in termeni reali, fundul este atins mereu cand banca centrala blocheaza creditarea la activele dezumflate ca sa nu le dezumfle mai rau; si sa dea iar un soc ascendent pe urmatorul ciclu de crestere. 

    Aveti in shadow stats imobile stresate ce nu se vand de peste 4 ani, le vad mereu in online; plus imobilele ce vor intra navala in 1-3 ani din pricina stresului financiar; Vor genera soc oferta cu tot cu filtrarea institutiilor financiare si intarzierea aruncarii in piata! (amanarea executarilor silite, amanarea ratelor, permisibilitate locuire in imobilul executat, plasarea dosarelor executate cu intarziere; etc forme). 

    Nu vrem sa invatam din cele intamplate in Italia, Grecia, Cipru; cele ce se intampla prin Spania deja cu regiuniile periferice speculate in trecu la cote de 3 la 1 profitabilitate si tepuire oameni, unde nici in prezent nu au mai atins maximele istorice din trecut. 

    Italia, Cipru, Grecia NU traiesc o criza imobiliara de peste 12 ani in zonele nefinanciarizate! 

    Unde si in momentul acestui coment GDPul Real se mai duce inca o tura in cap! 

    Ce facem cu piramida populatiei care pana in 2030 pierde 1 mil si cv de locuitori iar pana in 2035 inca 600 de mii. 

    Va trebui ca legislativul sa disloce masa de populatie din rural prin socuri economice si sa o deplaseze catre centrele financiarizate; va trebui sa crestem numarul de imigranti ca sa mentinem cota inalta de generare GDP Real. 

    Cu toate astea din 2022 vor fi minim alte +35% imobile aruncate in piata pe o perioada lunga de timp; ramane ca institutiile financiare angrenate in sistemul imobiliar sa le filtreze si sa echilibreze impactarea pietei. - de ce crezi ca vor creste numarul agentilor in piata? (volum mare de munca = volum mare comisioane la preturi bune => profitabilitate foarte buna in trend depresiv pentru agentiile imobiliare). 

    Pana in 2040 16,4 milioane de romani; 2050 15,2 mil de romani; deci vor fi mai multi imigranti in piata ca sa balanseze activele financiare si gdpul real al productivitatii. 

    Sunt constient ca in termeni nominali imobiliarele cresc cu rata inflatiei nominale de varsare lichiditate in piata pana cand jocul se reseteaza iar si cad pe o perioada mai lunga! 

    Imobiliarele in Romania erau pe val si in perioada 1955- 1981; urmata de supraproductia din 81-87 cu generare stare de criza si lipsa piata de desfacere; cu maxim suportabilitate soc 1989, cu stocurile varsate in piata de guvern unde cheltuiala era mai mare ca beneficiul primit. 

    Unde balteau in piata stocurile imobiliare si erau umplute de legislativ prin programe sociale, numai pentru a regla cat mai repede cu putinta cazatura provocata in gdpul real al productivitatii fara desfacere pe piata internationala. 

    Unde investitorii straini veneau la cumparaturi de "chilipiruri" de active financiare, unde si guvernul vindea activele financiare, mai si platea sa le vanda. 

    A fost o perioada interesanta pentru investitorii arabi, evrei, americani, germani ce au si acum in portofolii active frumoase generatoare de lichiditate. 

    PS: nu inteleg promovarea asta a imobiliarelor intensa in onlime mereu cand este varfde specula (sau cand se apropie) ; iar cand este cazatura nu mai deschide unu pliscul; ca sa nu dea de stire la prosti ca exista oportunitati in piata. 

    Culmea ca in cazatura baltesc oportunitatile in piata si cu masluirea preturilor de agenti si fara masluire; si cu fortarea preturilor de proprietri si fara; asta este farmecul imobiliarelor. 

    Cand vine vremea ofertelor nu ai cu sa ratezi sa inhati o oferta buna; tre sa fi prea prost educat ca sa nu le vezi in piata cum cersesc atentie. 

    Perioada din 2006 (atunci a fost varful) 2008 (atunci a fost elasticitate intarziata de aruncare in piata anunturi si imobile) a fost generata de valul ascendent al celor ce intrau in sanul familiei; era normal ca dupa o perioada de 10-13 ani de stat in stagflatie economica sa se adune tensiune ascendenta in cerere si generare credit nou (asa urca fiecare ciclu economic de lunga durata). 

    Fenomenul a fost intalnit GLOBAL: in USA, UK, Australia, CHINA, etc tari, destul de predictibil cu unda piramidei populatiei ascendente maxime ca val de intensitate a oamenilor cu varsta cuprinsa intre 25-35 de ani!!! 

    In USA in 2008 s-au nascut cei mai multi copii!! - deci ce iti zice asta? Cele mai multe familii au intrat in piata imobiliara dupa o stagflatie de lunga durata! 

    PSS: cand se ridica plafonul de creditare inseamna alti ciclu scurt economic pe un alt targhet nominal mai inalt de indatorare; deci pe termen scurt se anticipeaza varsare in piata suprastocuri!! 

    Cat si situatii unde au crescut ratele iar cei afectati de criza vor arunca activele in piata pentru a reduce povara financiara! 

    Mare atentie: nominal pot stagna, pot defla, pot infla (imobiliarele) in termeni de conversie reala se observa din satelit cand sunt ieftine cand sunt scumpe! 

    EX: ieftine au fost in termeni reali in 2012 - 2013 (in raport de levier cu credit) nu in 2015!! 

    2015 a fost in raport de cash (creditul fura mereu startul fata de cash cat si generare mai mare de multiplicare capital real - nu capital reciclat cum face cashul). 

    Doua cicluri are piata imobiliara:  

    1. > Ciclul cumparatorului < 

    2. > Ciclul vanzatorului < 

    Balansarea acestori cicluri demonstreaza cine domina piata in portiunea respectiva din axul timpului! 

    Acest ciclu nu poate sa fie sarit, poate sa fie intarziat dar nu sarit!! 

    Aaaaa PSSS: motoarele de cautare in online spun alt lucru despre intensitatea interesului imobiliar pe siteurile de profil! 

    Nu se poate mintii un adevar observabil! 

    Unde anunturile varsate sunt pe ascendent iar IP-uri unice de accesare sunt pe descendent maxim!! 

    Se pare ca doar agentii (agentiile) stau si se uita intre ei la ofertele puse; si isi genereaza vizualizari fictive - unde din cand in cad rasare si un cumparator pe baza emotionala - sau de nevoie reala imediata (Vai cresc preturile si nu mai prind)! 

    PSSSSS: nu vede nimeni din satelit rata dobanzii cum a facut salt procentual pe termen scurt? 

    Acest salt arata un ultim val de intarziati ce se arunca in piata, acest val se va calma in 2-3 ani, odata cu rata dobanzii pe termen scurt ce va cobora la istoricul ratei de dobanda pe termen lung (ca raport procentual). 

    BNR-ul coboara rata pe termen lung, bancile locale o salta pe termen scurt -> deci raport castiguri capitale mari pe termen scurt pe o supraindatorare pe termen lung a populatiei la active negeneratoare de flux numerar real (ci doar in interesul bancii cu sacrificiul indatoratului)! 

    Este de rau daca valoare activului scade, dupa refinantarea facuta pe maximul aprecierii si scoaterea lichiditatii din el?; in timp ce fluxul numerar creste (cu rata inflatiei nominale) - stagneaza (pe termen scurt) in depresie economica? 

    -> !!!Nu este de rau!!!  

    Preturile la imobiliare au crescut artificial si in pandemia de covid 19, Agentiile imobiliare cresc preturile artificial sa beneficieze de comisioane foarte mari. Cumparatorii de buna credinta pierd bani daca cumpara in conditiile actuale. Cine vrea sa vanda sa o faca anul acesta iar cine vrea sa cumpere sa o faca peste un an sau chiar doi la preturi mult mai mici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb