REPLICI LA ACUZAŢIILE DE FRAUDĂ ADUSE DE DEPUTATUL DANIEL IONESCU CNVM cercetează speculaţiile cu acţiuni "Rompetrol"

F.G.
Ziarul BURSA #Politică / 18 iunie 2004

Într-un articol de presă, deputatul Daniel Ionescu, Secretar al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, fost comisar al CNVM, a acuzat de crime financiare, complicitate la ele un număr de politicieni şi cunoscuţi oameni de afaceri, respectiv pe oficialii Bursei de Valori Bucureşti - între care pe însuşi preşedintele ei, Sergiu Oprescu -, comisarii CNVM şi chiar pe doi oameni din presă (unul, chiar, colaborator al ziarului "BURSA"). Daniel Ionescu susţine că speculaţiile cu acţiunile "Rompetrol", începute în aprilie, au prilejuit evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi spălare de bani, manipularea pieţei, nerespectarea unor reguli de tranzacţionare, înşelăciunea celorlalţi acţionari, tranzacţii cu sine şi administrare frauduloasă - toate sub toleranţa oficialilor Bursei şi a autorizăţilor CNVM. Daniel Ionescu îşi susţine acuzaţiile cu informaţii din surse greu accesibile, imposibil de verificat de ziarişti, în schimb, atît preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, cît şi Comisarul Bursei, Ionel Oprea, respingînd că ar fi tolerat fraude în legătură cu speculaţiile cu acţiuni "Rompetrol", confirmă, totuşi, că ele se află în cercetări si, logic, nu s-ar afla în complicitate cu autorii lor. Preşedintele Bursei, Sergiu Oprescu, respinge ferm oricare acuzaţie, iar directorul general al BVB, Stere Farmache, declară că a luat notă de aspectele care, pînă acum, nu i-au fost semnalate (Bursa de Valori Bucureşti nu este investită cu competenţe de cercetare a speculaţiilor). Societatea de brokeraj arată că nu a jucat decît rolul corect al intermediarului unor tranzacţii. Reprezentanţii "Rompetrol" comunică faptul că au respectat regulile de tranzacţionare, inclusiv pe cele de transparenţă. Sorin Roşca Stănescu declară că nu a făcut decît simplul fapt de a investi în acţiuni, iar Mihai Iordache analizează cazul.

Publicăm, în continuare, replicile sosite de la cei acuzaţi de deputatul Daniel Ionescu.

PREŞEDINTELE BVB, SERGIU OPRESCU:

"Resping orice acuzaţii"

Resping orice fel de acuzaţii şi speculaţii care se fac cu privire la tranzacţiile cu acţiuni «Rompetrol Rafinare» şi le consider ca fiind calomnioase. În acest sens, am prezentat problema avocaţilor ca să o studieze. În calitate de membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie al «Alpha Finance», nu pot fi implicat în executarea tranzacţiilor realizate de aceasta, iar în calitate de preşedinte al Comitetului Bursei de Valori Bucureşti, care nu are rol de supraveghere, precizez că nu mi-au fost aduse la cunoştinţă neregularităţi de genul celor semnalate în articolul apărut în presă.

Sergiu Oprescu, preşedintele BVB

ALPHA FINANCE ROMÄNIA SA

"Am acţionat ca intermediar, doar"

În legătură cu articolul publicat pe data de 16 iunie în revista "România Mare" şi reprodus în ziarul "Bursa" referitor la vînzarea a 1,5 miliarde de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare SA, Alpha Finance România SA (AFR) doreşte să facă următoarele precizări: AFR a acţionat doar în calitate de intermediar, executînd ordinele de tranzacţionare ale clienţilor săi. AFR nu a acţionat în nici o altă calitate, neavînd nici o implicare în stabilirea preţului sau în consultanţa asupra tranzacţiilor.

Alpha Finance România SA

Stere Farmache: "BVB va examina informaţiile"

BVB a luat act de declaraţiile făcute de deputatul PRM Daniel Ionescu în revista "România Mare", declaraţii preluate de ziarul "BURSA" în numărul său de azi 17.06.2004, şi respinge acuzaţiile personale, ca fiind speculative, calomnioase şi nefondate.

Pînă în prezent, personalul de supraveghere al BVB nu a fost alertat de nici o situaţie de tip special care să impună declanşarea unei investigaţii. Ca o practică normală, BVB va examina informaţiile apărute pentru a determina dacă este necesară demararea unei investigaţii.

Preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache, respinge acuzaţiile care o ţintesc, dar acceptă că există un caz în cercetare

Referitor la articolul preluat de cotidianul dumneavoastră din revista "România Mare" nr. 727 (18 iunie 2004), semnat de domnul Daniel Ionescu, deputat PRM de Vrancea şi secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, şi publicat în Bursa din 17 iunie 2004, vă rog să publicaţi, în virtutea dreptului la replică şi pentru corecta informare a cititorilor, următoarele:

În materialul semnat de domnul Daniel Ionescu, deputat PRM de Vrancea, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi fost membru al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, sînt relatate unele aspecte privind tranzacţiile cu acţiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanţa (simbol RRC), efectuate la Bursa de Valori Bucureşti în zilele de 7 şi 15 aprilie 2004, aducînd grave acuzaţii la adresa mea, de natură profesională, morală şi personală, acuzaţii care prejudiciază nu doar imaginea mea publică, ci şi prestigiul meu universitar, obţinut în peste 30 de ani de muncă, precum şi relaţia mea cu studenţii, colegii şi familia.

Articolul menţionat este o asociere de date obţinute pe căi oculte din dosarul de anchetă al Corpului de Control al CNVM şi acuzaţii care nu au nici o legătură cu persoana mea şi, mai mult, cu implicarea mea în astfel de activităţi, referitor la care aduc următoarele precizări:

Nu există nici o implicare a mea în industria petrolului şi cu atît mai puţin cu domnul Dinu Patriciu, cu care nu am discutat niciodată personal. Acuzaţia privind contribuţia mea la "acoperirea fraudei" este extrem de gravă şi cu atît mai nefondată cu cît personal am solicitat efectuarea investigaţiei şi am insistat pentru verificarea, în cadrul acţiunii de control de fond, care tocmai se desfăşura de către Corpul de Control la societatea de servicii de investiţii financiare Alpha Finance, a tuturor operaţiunilor derulate pe emitentul RRC, precum şi prezentarea în detaliu a concluziilor controlului.

De asemenea, afirm cu toată responsabilitatea că nu am nici un fel de relaţii cu domnii Sorin Roşca Stănescu şi Verestoy Attila, cu care nu am purtat niciodată discuţii cu caracter personal sau privind operaţiuni pe piaţa de capital care ar fi limita sau în afara reglementărilor legale.

Am luat cunoştinţă de rezultatele anchetei şi ale controlului în şedinţa de Comisie din 15 iunie 2004. Nu mică mi-a fost surprinderea să citesc a doua zi, în săptămînalul "România Mare", elemente conţinute în notele prezentate de Corpul de Control, informaţii care, avînd în vedere faptul că era vorba de o anchetă în curs de desfăşurare, aveau caracter confidenţial. Am dispus, în aceste condiţii, o anchetă administrativă.

Suspiciunile foarte grave referitoare la tranzacţiile cu acţiuni RRC, de deturnare de fonduri, spălare de bani, manipularea pieţei, încălcarea unor reguli de tranzacţionare la BVB, administrarea frauduloasă, înşelăciune a celorlalţi acţionari, formulate de domnul deputat Daniel Ionescu în materialul menţionat, trebuie verificate de CNVM pe baza unui volum însemnat de date pentru ca măsurile ce se impun să fie corecte şi bine fundamentate pe textele de lege. De aceea, după prezentarea notelor realizate de Corpul de Control, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a solicitat, în 15 şi 16 iunie a.c., re-audierea unor persoane şi clarificări suplimentare.

Subliniez faptul că nimeni nu se poate pronunţa asupra acestor suspiciuni înainte de finalizarea anchetei. Personal, am cerut finalizarea acesteia în cel mai scurt timp, pentru a adopta măsurile legale care se impun, măsuri pe care ne-am angajat, încă din 31 mai 2004, prin intermediul cotidianului "Bursa", să le dăm publicităţii.

De asemenea, resping categoric acuzaţia potrivit căreia îl favorizez, din orice raţiune, pe domnul Sergiu Oprescu, preşedinte al BVB şi vice-preşedinte al Alpha Bank, acest lucru contravenind flagrant principiilor mele profesionale şi morale.

Ţin să-mi exprim răspicat surprinderea şi regretul că domnul deputat Daniel Ionescu implică, în atacul său eminamente politic la adresa mea, persoane precum ginerele meu Ovidiu Pocan. Oricine poate verifica faptul că Ovidiu Pocan a fost angajat la Alpha Bank la 2 aprilie 2002, înainte de a exista orice intenţie de a se căsători cu fiica mea, fiind recomandat pentru acest loc de muncă exclusiv de calităţile sale profesionale: absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, absolvent al Şcolii Doctorale de Finanţe-Bănci din cadrul Centrului de Excelenţă European, absolvent al cursurilor "Managementul lichidităţilor - Produse şi tehnici de vînzare" şi "European Union Corporate Finance & Banking Lectures", doctorand în specialitatea Monedă-Credit, acreditat Chartered Financial Analyst (CFA), premiat de Asociaţia Generală a Economiştilor din România cu diplomă de excelenţă pentru traducerea lucrării lui Paul Wilmott "Derivatives: The Theory and Practice of Financial Engineering" etc. Cei interesaţi pot citi prezentarea lui Ovidiu Pocan în ediţia 2004 a anuarului internaţional "Who's Who of Professional and Business Man".

Sînt surprinsă de faptul că domnul Daniel Ionescu, fost membru CNVM, aşadar - presupun - cunoscător al cadrului legal care guvernează activitatea Comisiei, mă acuză pe mine şi instituţia pe care o conduc de neimplicare în procesul de conversie a datoriilor RRC în obligaţiuni şi în operaţiunile efectuate de Goodison la Sanex Cluj, situaţii ce transcend limitele de competenţă ale CNVM.

Pentru deplina lămurire a cititorilor publicaţiei dumneavoastră, trebuie să clarific condiţiile în care, conform prevederilor Statutului CNVM, sînt adoptate hotărîrile Comisiei. CNVM este un organism de deliberare şi decizie pe baze colegiale, compus din 7 membri (inclusiv preşedintele şi doi vicepreşedinţi), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şedinţelor ordinare şi extraordinare. Hotărîrile Comisiei sînt adoptate cu majoritate simplă şi sînt obligatorii pentru toţi membrii CNVM, iar membrii Comisiei răspund pentru activitatea lor în mod solidar. Aceste hotărîri, luate în urma deliberării în şedinţe, sînt materializate prin acte individuale semnate de Preşedinte, în calitate de reprezentant legal. Aceste aspecte statutare sînt foarte importante, fiindcă, astfel, chiar în condiţiile în care, să zicem, eu nu sînt de acord cu o decizie, sînt obligată prin lege să semnez actul individual care o consfinţeşte. Făcînd o comparaţie puţin forţată, este ca şi cum preşedintele Senatului ar fi personal resposabil pentru hotărîrile pe care le iau senatorii.

În acest context, cu atît mai evident este faptul că acuzaţiile aduse de domnul deputat Daniel Ionescu reprezintă un atac personal, dictat de raţiuni politice pe care le ignor.

prof. univ. dr. Gabriela Anghelache

preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare

Bucureşti, 17 iunie 2004

Comisarul General al Bursei, Ionel Oprea, îl dă în judecată pentru calomnie pe deputatul Daniel Ionescu

Luînd act de apariţia în ziarul "România Mare" a unui articol cu titlul "Mafia Petrolului", semnat de Domnul Daniel Ionescu, deputat PRM, în cadrul căruia, după descrierea unor operaţiuni cu acţiuni Rompetrol Rafinare Constanţa, domnia sa susţine că "la acoperirea fraudei au mai participat (...) şi Comisarul Bursei, Ionel Oprea";

Avînd în vedere că articolul mai sus menţionat a fost introdus pe forumul internet al societăţii de servicii de investiţii financiare Vanguard, imediat după apariţie, şi reluat integral a doua zi în ziarul "Bursa";

Mă văd obligat să iniţiez demersurile legale pentru tragerea la răspundere penală a Domnului Daniel Ionescu pentru săvîrşirea infracţiunii de calomnie prevăzută la art. 206 din Codul Penal. Prin urmare, plîngerea prealabilă a fost depusă astăzi la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie. Menţionez că, în cazul în care acuzaţia adusă mie de domnul Ionescu ar fi şi adevărată, legea prevede pentru astfel de fapte aplicarea de sancţiuni penale.

În cazul de faţă, realitatea nu numai că este cu totul alta dar era şi cunoscută de domnul Ionescu înainte de a scrie articolul menţionat, lucru care reiese cu evidenţă din chiar conţinutul acestuia, în care deputatul PRM recunoaşte singur că avea cunoştiinţă de faptul că Inspectorul General al BVB a fost acela care a sesizat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare cu privire la faptele incriminate în articol, cu 58 de zile înainte ca domnia să se aplece cu avînt justiţiar asupra aceleiaşi probleme.

Aprecierile făcute de domnia sa asupra calităţii informărilor şi asupra momentului acestora nu fac obiectul plîngerii penale, din respect faţă de ignoranţa evidentă a domniei sale în materia reglementărilor bursiere, acesta nereuşind să înţeleagă procesul chiar şi după ce a intrat în posesia unor informaţii cu caracter confidenţial care îl descriau.

Inspector General al Bursei de Valori Bucureşti, Ionel Oprea

Rompetrol: am respectat regulile pieţei

Referitor la articolul apărut în ediţia de astăzi, 17 iunie 2004, a cotidianului "Bursa", sub titlul "Bomba aruncată de secretarul Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, fost comisar CNVM - Deputatul Daniel Ionescu îl acuză de complicitate la fraudă pe însuşi preşedintele Bursei, Sergiu Oprescu/ Alţi acuzaţi: Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Attila Verestoy, Gabriela Anghelache, Victor Eros, Ionel Oprea, Stere Farmache, Sorin Roşca Stănescu, Mihai Iordache", preluat după un material publicat ieri în revista "România Mare", Grupul Rompetrol declară următoarele:

1. Tranzacţiile din 7 Aprilie 2004, referitoare la cumpărarea acţiunilor Rompetrol Rafinare, au fost desfăşurate conform regulilor pieţei de capital, respectiv pentru prima zi de tranzacţionare, a) preţul acţiunilor se formează liber, fără limită de variaţie a preţului (+ 15 %) pe baza cererii şi a ofertei şi b) efectuarea de tranzacţii în secţiunea de piaţă Deal a fost suspendată. Asupra acestor reguli, investitorii au fost informaţi prin mecanismele de comunicare ale Bursei. Precizăm că aceste două reguli au fost respectate, conferindu-se pieţei o transparenţă totală. Remarcăm că mulţi agenţi la bursă (brokeri) şi mulţi cumpărători au beneficiat de avantajele regulilor primei zile de tranzacţionare şi că articolul, care face referire la tranzacţionarea de acţiuni numai prin anumiţi brokeri, nu reflectă larga participare a brokerilor şi a cumpărătorilor în acea zi şi în zilele care au urmat.

2. Cu atît mai mult, decizia Rompetrol de a vinde acţiuni Rompetrol Rafinare la preţul de 116 lei/acţiune a fost luată în urma unei atente documentări a normelor de administrare corporativă. Managementul Rompetrol şi-a dorit şi îşi doreşte să creeze şi să menţină o piaţă deschisă şi lichidă pentru acţiunile Rompetrol Rafinare, acest lucru fiind în beneficiul tuturor persoanelor şi companiilor, inclusiv al acţionarilor deja existenţi care au decis să cumpere acţiuni ale companiei Rompetrol Rafinare. De fapt, decizia Rompetrol de a scoate la vînzare acţiuni Rompetrol Rafinare a dus la un "free float" al companiei tranzacţionate, care a crescut de la mai puţin de 4% la aproximativ 20% astăzi, şi astfel tinzînd din ce în ce mai mult către standardele pieţelor internaţionale.

3. Am fost, astfel, plăcut surprinşi să observăm numeroasele beneficii ale acestui proces, incluzînd:

Foarte multe persoane şi companii au realizat o creştere a valorii acţiunilor lor, o dată cu creşterea companiei Rompetrol Rafinare. De fapt, pentru a fi mai clari, capitalizarea bursieră a companiei era de numai 6,6 milioane USD în ianuarie 2001, cînd a fost preluată de Grupul Rompetrol, iar astăzi valorează 340 milioane USD, înregistrînd o creştere a valorii de peste 50 de ori în doar 3 ani. Probabil că cei peste 30.000 de acţionari români care au beneficiat de această creştere sînt în dezacord cu articolul citat - în cazul nefericit în care aceste persoane sînt cititorii fideli ai publicaţiei "România Mare".

Numeroşi brokeri, locali sau străini, au beneficiat de creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti datorată, într-o anumită măsură, şi listării la bursă a companiei Rompetrol Rafinare.

Chiar Bursa de Valori a început să atragă mai mulţi emitenţi şi mai mulţi investitori.

4. Tranzacţiile din ziua de 7 aprilie 2004, precum şi cele ulterioare, au fost atent monitorizate de către autorităţile de supraveghere a pieţei şi există toate datele care să dovedească faptul că operaţiunile efectuate de companiile grupului ROMPETROL s-au realizat, în totalitate, în condiţii regulamentare. Nu ştim să fi existat nici un fel de persoane implicate care să fi realizat operaţiuni bursiere cu acţiuni ale Rompetrol Rafinare. Afirmaţiile făcute în legătură cu astfel de posibile operaţiuni sînt pure speculaţii, aşa cum o dovedesc chiar datele din articol, fiind alese, din miile de tranzacţii efectuate în această perioadă, doar acelea realizate de persoane sau corporaţii despre care, fie este de notorietate că au legături directe sau indirecte cu managementul companiei, fie se speculează posibila legătura cu acestea. A face un proces de intenţie şi a porni de la prezumţia de vinovăţie în analiza unui act public şi transparent este o dovadă de lipsă de profesionalism. Totodată, ne exprimăm surprinderea că au fost transmise informaţii considerate ca fiind, prin reglementările legale, confidenţiale de către autorul declaraţiei preluate de presă. Credem că o parte importantă în continuarea acestei investigaţii ar fi aflarea relaţiilor din spatele acestei dezvăluiri necorespunzătoare de informaţii care afectează grav piaţa. Ne rezervăm dreptul de a chema în justiţie persoanele care s-au făcut vinovate de această încălcare a legii.

5. Subliniem faptul că anul acesta este un an electoral şi că ziarul "România Mare" se află în strînsă legătură cu Partidul România Mare. Tranzacţiile descrise în articol s-au desfăşurat de fapt normal, conform regulilor CNVM. Cu toate acestea, speculaţiile şi concluziile nefondate apărute în articol, asupra motivaţiilor unor anumite persoane şi instituţii, nu reflectă adevărul şi nu sînt deloc la standardul de jurnalism pe care am prefera să-l avem în România.

Ziaristul Sorin Roşca Stănescu va depune plîngere penală împotriva deputatului Daniel Ionescu

Sorin Roşca Stănescu, directorul ziarului "Ziua", ne-a spus că nu a participat la nici o fraudă (cum sugerează deputatul Daniel Ionescu), ci a cumpărat acţiuni, pur şi simplu. "Nici măcar nu am scris în favoarea respectivelor operaţiuni de bursă, ci am publicat ce a sosit pe fluxul agenţiei de ştiri", a afirmat ziaristul. Sorin Roşca Stănescu ne-a mai declarat că va depune o plîngere penală împotriva deputatului Daniel Ionescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb