Dacă se va dovedi că şeful UniCredit Ţiriac Bank a luat mită în dosarul Microsoft, atunci acesta va trebui să lase liber locul de la conducerea băncii, potrivit reprezentanţilor Băncii Naţionale a României (BNR).
Afirmaţia vine în contextul în care omul de afaceri Dorin Cocoş a declarat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că a acceptat să le dea câte un milion de euro lui Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank şi lui Şerban Tănăsescu.
Acesta din urmă este director în aceeaşi bancă şi fiul lui Mihai tănăsescu, fost ministru de finanţe.
"Claudiu Florică (denunţător în acest dosar) şi Dinu Pescariu m-au întrebat dacă sunt de acord ca din comisioanele noastre să plătim câte un milion de euro pentru Şerban Tănăsescu şi Răsvan Radu, care lucrau la Unicredit, bancă ce a finanţat proiectul, că Guvernul nu avea bani. Am fost de acord, ce să fac?!", a spus Dorin Cocoş, conform presei.
Până la închiderea ediţiei, Răsvan Radu nu a răspuns solicitării noastre de a comenta pe marginea declaraţiilor lui Dorin Cocoş.
Sursele noastre din BNR ne-au precizat că Banca Centrală nu se poate sesiza cu privire la conduita domnului Radu în urma unor simple declaraţii, ci doar dacă se va stabili definitiv că preşedintele Unicredit Ţiriac Bank a luat mită.
La începutul acestui an, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, a precizat că Banca Centrală ia imediat legătura cu acţionarii institutiilor de credit în cazul în care bancheri din conducerea unei bănci apar în dosarele de corupţie instrumentate de procurori, pentru a evita riscul reputaţional.
"Legal, el este nevinovat, dar la nivelul imaginii, de obicei luăm legătura cu acţionarii. Este un risc reputaţional (...) Este suficient un simplu comunicat al DNA", a precizat la vremea respectivă reprezentantul BNR, răspunzând unei întrebări referitoare la măsurile pe care Banca Naţională le poate adopta dacă numele unor bancheri apar în dosarele de corupţie.
Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut, ieri, faptele de care sunt acuzaţi în dosarul Microsoft, putând beneficia, astfel, de reducerea cu o treime a pedepselor ce urmează să fie date de justiţie, iar Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia.
Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în dosar, respectiv luare de mită şi spălare de bani, dar a menţionat că a dat toţi banii către PDL, partidul din care făcea parte, pentru finanţarea campaniei electorale.
"Arăt că am stabilit cu Cocoş şi cu Gheorghe Ştefan în mod separat să finanţez campania prezidenţială şi partidul cu câte două milioane. Deci, în total, patru milioane de euro", a spus, printre altele, Gabriel Sandu.
Fostul ministru a mai arătat că, la un moment dat, Dorin Cocoş i-a spus despre ce este vorba şi că trebuie să se vadă cu Claudiu Florică, după care să încheie contractul.
Dorin Cocoş a povestit judecătorilor că, la începutul anului 2009, denunţătorul Claudiu Florică, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers în România, şi Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicaţiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau să vândă ministerului aproximativ 90.000 de licenţe Microsoft, spunându-i că sunt unici distribuitori şi că preţul este unul foarte bun.
"Eu, personal, nu îl cunoşteam pe Sandu, dar ştiam că are o relaţie foarte bună cu Gheorghe Ştefan, care locuia frecvent la mine la hotel, motiv pentru care am apelat la acesta", a spus Dorin Cocoş, adăugând că, după câteva zile, a avut loc o întâlnire în patru, la care au mai participat Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Claudiu Florică. La acea discuţie, potrivit lui Cocoş, Claudiu Florică a arătat că există un contract din 2004, dar că trebuie reactualizat, pentru că a expirat, fiind vorba de aproximativ 100.000 de licenţe Microsoft, care ar fi folosite oarecum ilegal de Guvern dacă nu s-ar prelungi contractul. Tot atunci, a mai spus Cocoş, s-a discutat şi despre valoarea acelui contract, care ajungea la aproximativ 80 de milioane de euro, discountul oferit de Microsoft fiind undeva la 15-20% din valoarea contractului.
Ulterior, Claudiu Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro, urmând să primească fiecare câte patru milioane de euro, bani ce urmau să intre în posesia lor prin intermediul unui om de încredere desemnat de fiecare dintre aceştia, a mai spus Cocoş, adăugând că banii au fost încasaţi de către Claudiu Florică, prin intermediul unei firme a acestuia deschisă în Irlanda.
Omul de afaceri a menţionat, citat de Mediafax, că a fost întrebat de Claudiu Florică dacă este de acord să contribuie la plata unei sume de câte un milion de euro pentru Şerban Tănăsescu şi Răzvan Radu, persoane cu funcţii de conducere la banca UniCredit, care finanţa contractul, propunere pe care Cocoş susţine că a acceptat-o. Acesta a mai arătat că spre sfârşitul anului 2009, când a început campania electorală, l-a rugat pe Pescariu să plătească 500.000 de euro avans pentru o firmă din China şi încă 300.000 de euro către o filială a aceleiaşi societăţi, deschisă în Austria pentru materiale publicitare. Firma chineză urma să livreze 27 de containere cu materiale electorale, valoarea finală a mărfurilor ridicându-se la aproximativ 3,2 milioane de euro.
"Din comisionul obţinut în urma afacerii Microsoft, mie mi-au rămas cam 1,2 milioane de euro, însemnând 700.000 ca împrumut bancar, sumă care apare şi în declaraţia de avere a fostei mele soţii Elena Udrea şi în jur de 500.000 de euro cash pe care Dinu Pecariu mi i-a plătit eşalonat", a declarat Dorin Cocoş judecătorilor.
Şi omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a avut, ieri, o declaraţie completă, arătând că a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat să discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urmă să îşi folosească influenţa la Guvern pentru avizarea contractului privind licenţele Microsoft.
La finalul audierilor, instanţa a stabilit că următorul termen de judecată a dosarului Microsoft va fi 3 noiembrie.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată pe 23 martie.
Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA arată că, în perioada 2004 - 2010, omul de afaceri Nicolae Dumitru a primit de la două persoane suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004 şi, respectiv, suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor membri ai Guvernului României şi funcţionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenţă asupra acestora, astfel încât să asigure firmelor susţinute de denunţători încheierea şi derularea contractelor de licenţiere Microsoft.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2015, 14:15)
usor, usor, iese la iveala caracatita din banci. la mai mare!
1.1. Rasvaaaan ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cico în data de 27.11.2015, 12:16)
Ce faci, inca nu ai plecat inca?
Ce astepti ?
Bonusul ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2015, 15:45)
Se dau multe credite pe spagi la unicredit. In functie de valoare, spagile se dau in romania sau in italia.
3. Asta este
(mesaj trimis de Coco în data de 14.10.2015, 11:30)
Sa plece mai repede, sunt oameni dati afara de el din banca fara nicio remuscare.
Rasvan, vezi ca se intoarce roata, oricum asta este doar varful aisbergului
4. Asta este
(mesaj trimis de Coco în data de 14.10.2015, 11:36)
Sa plece mai repede, sunt oameni dati afara de el din banca fara nicio remuscare.
Rasvan, vezi ca se intoarce roata, oricum asta este doar varful aisbergului