O plafonare a tarifelor va transforma piaţa RCA din România într-o piaţă impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni, în detrimentul angajaţilor din sector şi al persoanelor prejudiciate, se arată într-un comunicat al Patronatului Industriei Asigurărilor din România (PIAR) şi Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci.
Conform declaraţiei comune a celor două organizaţii, este surprinzător cum această temă a fost readusă pe masa Guvernului, după ce această instituţie a emis pe 26 ianuarie 2022 un aviz negativ pentru un proiect legislativ similar (b536/2021, L38/2022, aflat la data prezentă în dezbaterea Senatului). O astfel de măsura ce a vizat plafonarea tarifelor asigurărilor RCA a fost instituită şi în cursul anilor 2016 - 2017, generând o destabilizare profundă a pieţei de asigurări, provocând pierderi uriaşe pentru investitorii din această piaţă şi declanşând procedura de infringement de către Uniunea Europeană, au precizat reprezentaţii industriei asigurărilor.
"Tarifele asigurării RCA sunt calculate pe baza unor date statistice obiective, în aşa fel încât să poată permite plata daunelor, a căror frecvenţă şi severitate sunt, din păcate, foarte ridicate în România, cunoscându-se faptul că România este fruntaşă la numărul de decese din accidente rutiere. Aşa cum s-a întâmplat în trecut, pierderile pe care introducerea plafonării le va genera pentru piaţa de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despăgubire echitabilă a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor", au adăugat reprezentanţii.
"Pe lângă impactul financiar evident, respectiv generarea de pierderi, vor fi impactate negativ şi aspecte ce ţin de stabilitatea sectorului de activitate şi a forţei de muncă, într-o piaţă a muncii foarte tensionată din cauza lipsei specialiştilor şi a costurilor în continuă creştere. Astfel, considerăm că o plafonare a tarifelor va transforma piaţa RCA din România într-o piaţă impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni (cel mai recent fiind cel al City Insurance), în detrimentul angajaţilor din sector şi al persoanelor prejudiciate", se menţionează în comun.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2022, 14:40)
Numai sunteti normali ma ati urcat pretul la RCA cu 100% hotilor. Asa este intr-un stat mafiot, intr-o colonie, unde poporul este jecmanit de hoardele din vest. RCA = 100%. Benzina, motorina peste 7 lei, in schimb OMV-Petrom la petrol si gaz da redeventa de 3%, noi suntem cei jecmaniti. Acum vor lege offshore ca sa ia gazul din Marea Neagra si noi sa platim triplu fata de cei din vest, la salarii de mizerie. Romania stat mafiot cndus de PSD, PNL si UDMR.
2. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 22.02.2022, 19:19)
Acum au ajuns complet impredictibile profiturile firmelor de asigurari.
Cresc de 5-10 ori de la an la an.