Sfîrşitul scandalului de la RAFO nu pare să vină prea curînd, căci reprezentanţii companiei deschid fronturi noi de luptă. Teodor Cuzino, avocatul companiei petroliere, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă legate de suspendarea ordonanţei "Rafo", că afirmaţiile recente ale reprezentantului FMI, Graeme Justice, au prejudiciat atît societatea ale cărei interese le apără, cît şi întreaga economie naţională, cu aproximativ 7.000 de miliarde de lei. Amintim că, Graeme Justice a precizat, recent, că planul de reorganizare al rafinăriei este, în esenţă, o renaţionalizare a companiei, încălcîndu-se angajamentele asumate de fostul Guvern, prin programul convenit cu FMI.
Teodor Cuzino nu a putut explica în mod clar cum a ajuns la suma de 7.000 de miliarde de lei. Coincidenţă, suma avansată de avocatul companiei este aproape identică cu datoriile pe care rafinăria le are către stat! Teodor Cuzino a arătat că RAFO a pierdut o serie de contracte din cauza loviturii de imagine pe care a primit-o de la reprezentantul FMI.
Directorul general al companiei, Paul Ivaşcu, a recunoscut că nivelul prejudiciului calculat de avocatul Teodor Cuzino, nu este exact. Potrivit spuselor sale, "pe piaţă au apărut reţineri din partea unor parteneri, iar unele contracte nu s-au mai realizat". Domnia sa a subliniat că adevăratul volum al pierderilor nu va putea fi calculat decît după ce lucrurile se vor limpezi. Punctule său de vedere a fost susţinut şi de Marin Anton, consilierul preşedintelui "Balkan Petroleum" (acţionarul majoritar al RAFO). Reprezentantul "Balkan Petroleum" bănuieşte că actualul Executiv ţine în şah RAFO (prin suspendarea decieziei Guvernului Năstase, care prevedea ca datoriile rafinăriei să fie preluate de AVAS), ca să favorizeze principalul competitor de pe piaţă -"Petromidia". Paul Ivaşcu a ţinut să precizeze: "Este normal ca cei implicaţi în bunul mers al societăţii, atît acţionarul majoritar, < Balkan Petroleum >, cît şi managementul RAFO, să aibă mari semne de întrebare referitoare la onestitatea de care dau dovadă unii membrii ai echipei guvernamentale, în condiţiile în care au avut strînse legătuiri cu grupul de afaceri de la < Petromidia >". Marin Anton a completat cele spuse de Paul Ivaşcu, amintind că din mai multe relatări ale presei reiese că, în decursul vremii, nume sonore, precum Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu, Teodor Meleşcanu sau Dan Ruşanu, sînt legate direct de interesele "Petromidia". Întrebat de jurnalişti cine sînt oamenii din spatele "Balkan Petroleum", Marin Anton a evitat răspunsul, sub pretextul că "nu este mandatat să ofere asemenea informaţii". În schimb, reprezentanţii rafinăriei au reiterat faptul că scandalurile legate de RAFO, care ţin prima pagină a ziarelor, fac referire, de fapt, la perioada premergătoare preluării rafinăriei de către societatea londoneză. Ei spun că, de cînd administrează compania, aceasta plăteşte lunar 25 de milioane de dolari la buget, fiind al patrulea contribuabil ca importanţă. Directorul RAFO a precizat că cifra de afaceri pe 2004 a combinatului din Oneşti se ridică la 550 de milioane de dolari. Domnia sa a mai recunoscut că rafinăria are probleme cu aprovizionarea, ţiţeiul din stocul actual, fiind suficient doar pentru următoarele două-trei zile.