Reprezentanţii Rusiei: Preţul gazelor naturale livrate României nu va depăşi 300 dolari/1.000mc

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 mai 2007

Reprezentanţii Rusiei: Preţul gazelor naturale livrate României nu va depăşi 300 dolari/1.000mc

Rusia nu are în vedere o majorare a preţului gazelor naturale livrate României în 2007, cu excepţia majorărilor date de fluctuaţiile preţurilor la nivel internaţional, a declarat consilierul economic şi comercial al Ambasadei Federaţiei Ruse în România, Igor Sidorov, citat de Rompres.

"Pentru acest an preţul nu cred că va depăşi 300 dolari/1.000 metri cubi, însă acest lucru va depinde de cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului", a spus Sidorov.

Potrivit acestuia, preţul mediu al gazelor naturale livrat de Federaţia Rusă României a crescut de la circa 230 dolari/1.000 mc, în 2005, la circa 285 dolari/ 1.000 mc, în 2006.

Oficialul rus a explicat că un avantaj în privinţa preţului gazelor achiziţionate de România din Federaţia Rusă l-ar putea reprezenta construcţia unui depozit de înmagazinare gazelor naturale, precum cel de la Roman- Mărgineni, cu o capacitate de peste două miliarde mc, unde gigantul rus Gazprom intenţionează să investească.

"Gazprom şi-a manifestat intenţia de a participa la licitaţia organizată de statul român în vederea construcţiei, în parteneriat cu Romgaz, a unui depozit de gaze naturale în localitatea Mărgineni, cu o capacitate de circa două miliarde metri cubi. Astfel va putea fi asigurat necesarul de gaze în timpul iernii. Un alt beneficiu ar fi preţul gazelor naturale", a explicat oficialul rus, precizând că furnizorii ar putea achiziţiona gaze naturale la acelaşi preţ, indiferent de perioadă.

Preţul gazelor naturale livrate în timpul iernii este de circa 3-5 ori mai mare decât în sezonul cald, a conchis Sidorov. Acesta a mai spus că România este liberă să cumpere gaze şi din alte ţări, însă a menţionat faptul că Rusia livrează cel mai ieftin gaz din Europa.

Un alt producător de gaze naturale din Europa este Norvegia, care livrează însă gaze naturale la preţul de 450 dolari/1.000 mc.

România importă anual din Federaţia Rusă circa 3,7 miliarde metri cubi de gaze, cea mai mare cantitate fiind achiziţionată în timpul iernii. În 2006, România a importat din Federaţia Rusă gaze naturale în valoare de aproape 1,6 miliarde dolari.

Schimburile comerciale româno-ruse au crescut cu peste 20%, în 2006

Schimburile comerciale româno- ruse au crescut în 2006 cu peste 23 % faţă de anul precedent, cifrându-se la 4,396 miliarde dolari spune Igor Sidorov.

Potrivit lui Sidorov, soldul balanţei comerciale pe relaţia cu Federaţia Rusă este foarte mare, de circa 3,64 miliarde dolari, cauza fiind cantitatea mare de ţiţei şi gaze naturale importată de România (Federaţia Rusă ocupă locul 5 în ierarhia partenerilor comerciali, cu o pondere de 5,2 % din total comerţ).

Dacă exporturile româneşti s-au cifrat la 374 milioane dolari, în 2006 (în creştere cu 62 % faţă de 2005), importurile s-au ridicat la 4,02 miliarde dolari (în creştere cu 20,5 % faţă de 2005).

România importă din Rusia în principal gaze naturale (în 2006 valoarea importurilor de gaze naturale a fost de circa 1,57 miliarde dolari), ţiţei, metale, cărbuni, produse chimice etc. Federaţia Rusă importă din Româ­nia vehicule, maşini şi aparate, echipamente electrice, materiale plastice şi textile.

În primele două luni ale anului 2007, volumul schimburilor comerciale a scăzut cu 1,5 %, pe fondul importurilor mai reduse de gaze naturale, valoarea comerţului cifrându-se la 749 milioane dolari. În lunile ianuarie şi februarie, exportul românesc a crescut cu 42,5 %, până la 80 milioane dolari, iar importul a scăzut cu 5%, valoarea acestuia ridicându-se la 669 milioane dolari.

Sidorov a adăugat că tot mai multe companii ruseşti sunt interesate de a investi în sectorul energetic românesc, în special în cel al distribuţiei de energie electrică.

Valoarea reală a investiţiilor ruseşti se ridică în prezent la circa 1,5 miliarde euro, însă cea mai mare parte a capitalului este înregistrat în alte state, nefiind reflectat în statisticile româneşti.

Un exemplu în acest sens este compania Gazprom, care doreşte să construiască, în parteneriat cu Romgaz, un depozit de înmagazinare a gazelor naturale la Roman-Mărgineni. Totodată, compania RAO UES Rusia (Sistemul Unificat de Energie) este în prezent în discuţii cu România în vederea livrării de energie electrică pe piaţa românească.

"De doi ani suntem în discuţii cu partea română, iar în prezent mai sunt de perfectat unele aspecte tehnice. Mai multe companii private din România şi-au manifestat interesul de a colabora cu compania rusă", a explicat Sidorov. Alţi mari investitori ruşi în România sunt Lukoil, Marko (care a inves­tit la Alro şi Alum Tulcea), TMK (producţie de ţevi) şi Mechel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb