Republica bananieră

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 11 mai 2010

Cătălin Avramescu

Într-un editorial exprimi, în principiu, opiniile şi argumentele proprii. De data aceasta am să fac o excepţie. Am participat, zilele trecute, la o dezbatere organizată la Udine, în Italia, în cadrul unei manifes-tări culturale complexe intitulată "Vicino/Lontano - identitB e differenze al tempo dei conflitti". Organizată sub înaltul patronaj al Preşedintelui italian, printre invitaţi s-au numărat filozoful Gianni Vattimo şi laureata Premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi. A existat şi o secţiune dedicată României, unde s-a petrecut în-tâmplarea care mi-a atras atenţia.

Unul dintre vorbitori, scriitorul şi sociologul Dan Lungu, autorul unor romane care au avut recenzii foarte bune (Raiul găinilor şi Sunt o babă comunistă!) evoca, la un moment dat, traiul în România dictaturii socialiste. Cum poate cineva să aibă nostalgia acelor vremuri? - a fost întrebat. Iar Dan Lungu a oferit exemplul "babei comuniste" pe care a cunoscut-o de-adevăratelea. "Am avut de toate în comunism!" - afirma baba - "portocale, lămâi, banane... adevărat, banane n-am avut, dar am avut cândva o pastă de dinţi cu gust de banane!".

Cum poate cineva să aibă nostalgia unui regim unde bananele îi erau cunoscute prin gustul pastei de dinţi? Întâmplarea, bine aleasă şi bine povestită, a frapat audienţa.

În cadrul intervenţiei sale, Beatrice Comănescu, director al TVR Internaţional, a amintit, şi ea, statutul bananei în comunism. Povestea este tristă. Un copil, în parc, vede alt copil care mănâncă o banană. După care vine la mama sa şi cere şi el să mănânce un fruct din acela, nemaivăzut. Iar mama îl trage de acolo spunându-i: "Nu e bun!".

Şi tot la banană s-a întors Cristian Pantazi, de la Hotnews. Aici era vorba tot de copilul care, sub socialişti, nu mâncase banane. Dar primise un şampon cu aromă de banane. Şi nu rezistase să pună puţin pe limbă, să vadă ce gust are...

Cei trei vorbitori nu s-au înţeles între ei dinainte. Au preluat, unul de la altul, tema. Au dezvoltat-o inteligent, în trei povestiri adevărate. Şi au atras atenţia publicului italian, care a înţeles, cred, ceva esenţial despre regimul socialist.

Mărturisesc că poveştile celor trei colegi m-au frapat şi pe mine. În timp ce vorbeau, mi-a venit în minte un concept aproape uitat al analizei politice, acela de "republica bananieră".

Termenul, în ciuda aparenţelor, nu se referă la vreun stat african. La originile sale a fost folosit cu referire la Honduras. La începutul secolului XX, această ţară se afla sub dominaţia companiei United Fruit, care avea mari plantaţii de banane.

Anul trecut, Honduras a apărut din nou la ştiri, când militarii împreună cu Congresul (versiunea locală a Parlamentului) au dat o lovitură de stat condamnată de întreaga regiune, de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, izgonindu-l pe Preşedintele Zelaya pentru vina de a fi dorit să întrebe poporul, într-un referendum, dacă doreşte convocarea unei convenţii constituţionale pentru a rescrie Constituţia din 1982.

Ce este o republică bananieră? Una caracterizată de dominaţia unei oligarhii cu apucături cleptocratice, care beneficiază de sprijin din partea militarilor. Bugetul public este jefuit, iar banii devalorizaţi.

Au fost ţările socialiste republici bananiere fără banane?

Nu am nici spaţiul şi nici competenţa pentru a lămuri această ches-tiune acum. Dar întrebarea sugerează un mod de a privi trecutul nostru, românesc, şi al ţărilor din jurul nos-tru. Şi poate şi prezentul. Cel puţin în unele cazuri.

Iată unul dintre ele. Uzbekistanul. Într-un fel, povestea sa este foarte asemănătoare Hondurasului. Când comuniştii de la Moscova au căutat un teren pentru monocultura bumbacului, alegerea lor s-a oprit asupra Uzbekistanului. Povestea o bănuiţi. Canale, lagăre de muncă, un ecosis-tem distrus. Şi economia la pământ, pe termen lung. Totul pentru ca afacerea cu bumbac să genereze profituri pentru oligarhia sovietică. Un miraj încheiat în anii "80 cu un scandal uriaş de corupţie, care l-a implicat şi pe ginerele lui Brejnev.

Am şi eu o poveste să vă spun. Prin aeroport am găsit o revistă. Era ceva adresat "marilor investitori" de care sunt pline topurile din ţara noastră. Pe copertă, un avion privat. Sloganul: "Decolează către impozite zero!".

N-am nimic împotriva ideii de scădere a impozitelor. Către zero, dacă timpul şi moravurile o permit. Dar aş vrea ca acest regim să fie extins, echitabil, asupra tuturor. Nu doar asupra unei pături de privilegiaţi. Securişti, datori la stat şi urmăriţi penal. Nu întâmplător, mari finanţatori ai unor partide şi personaje politice.

Situaţia aceasta este ca o coajă de banană care îşi aşteaptă victima. Acesta este regimul iresponsabilităţii fiscale predicat dintre paginile revistelor glossy ale unor "afacerişti" cu abonament la casele de avocaţi.

Mi se reproşează, uneori, că mă refer la exemple politice şi constituţionale americane sau asiatice. Văd însă că pentru alţii idealul politic pe care şi-l asumă este un bungalow în Insulele Virgine.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu intentionam sa te mai bag in seama dle consilier prezidential. Nici altii dupa cum consta la postarea acestei opinii. Prin ce pacatuiesti Cataline?Ei niste exemple NESEMNIFICATIVE ca baba comunista si le incluzi ca argumente in trancaneala politica dedicata masurilor propuse de seful din Cotroceni! De celebrul scriitor Dan Lungu n-am auzit pana acum! O fi un fel de Herta Muller masculin ,viitor candidat la premiul nobel pentru literatura !Ad calendas graecas! Iar d-ta il citezi ca argument suprem in cazul materialului prezentat! In legatura cu irresponsabilitatea fiscala nu ai pregatirea necesara sa o apreciezi! Necesita, ca orice analiza mai profunda, un material mai detaliat ,pe capitole privind in special concesionarile privind strangerea unor venituri consistente de la cetatenii romani. Concesionarile facute unor paraziti numite banci straine. Bani care pleaca din tara. Si se intorc ca investitii facute chipurile de parazitii respectivi din fondurile proprii. Din larghetea cu care BNR a liberalizat contul ui de capital. Nu cred ca e bine sa generalizezi folosirea expresiei de securisti. Securitatea a fost ce a fost dar cum stam cu afirmatia sefului d-tale ca ar vrea sa-si faca un serviciu de securitate propriu, un fel de garda pretoriana la fel de ineficienta,zicem noi, ca SPP?In ceea ce priveste unele aspecte,care ar trebui sa fie publice,cfm lui Hobbes, nu secrete cum tine mortis s-o faca?Sine ira et studio ,dle consilier prezidential.Mai reflectati, fara expresii penibile ca hoax sau altele.

    1. Recunod=sc cinstit ca am facut niste erori de ortoepie.Randul 2 se va citi Iei nu Ei! Precizez ca in ceea ce priveste opera lui Hobbes am consultat Marea Enciclopedie Britanica. Autorul opiniei nu este profesor de filosofie si nici nu are timp sa se ocupe prea mult de filosoful citat.

      Recunosc cinstit ca aveam de gand sa scriu si eu o opinie dar m-am razgandit cand l-am vazut pe asta de la 1 dus cu pluta. S-au scumpit asa de tare pastilele?

      Afirmi ca e dus cu pluta. Ce te deranjeaza Gheorghe? Chestiunile economice sau problemele sefului lui Catalin.? Articolul este mizerabil ,sa stii. Chestia cu pastilele ,spusa de tine,te obsedeaza cumva?Sau esti partizanul aromoterapiei? In opinia mea , A.L. a incercat sa atraga atentia lui Catalin cu aceasta ocazie ca exista surse de finantare neglijate de guvern, ca raspuns la afirmatia de iresponsabilitate fiscala a adversarilor planului Basescu,clocit si de Catalin ,in calitatea care o are la Cotroceni . Ca n-a reactionat la aceste sugestii oneste, este o dovada ca pe seful lui il doare undeva de restul populatiei Sau n-are curaj sa i le spuna Treaba lui. Eu am uitat cum il cheama din acest moment.Si n-am sa-l mai bag in seama Nici pe tine.Tu nu existi draga gheorghe! Esti o fictiune careia ii plac etnobotanicele!

      Lasati-o incolo de banana. In socialism,bunaoara, si asta trebuie amintit cu onestitate, nu erau banane.Erau insa, cel putin trei lucruri fundsmentale pentru viata oamenilor : loc de munca pentru fiecare, locuinta asigurata de stat, invatatura de carte obligatorie si GRATUITA si asigurarea GRATUITA a sanatatii. Acestea trebuiesc spuse tinerilor, trecute in manualele scolare la toate nivelele. Comparati starea lucrurilor acestea de atunci cu cea de azi. Si mancati banana cu coaja cu tot

      O judecată cam simplă. Realitatea o contrazice. În Japonia anilor 50, bananele erau obiect de speculă. Iar învăţămîntul tot obligatoriu, şi tot gratuit. 9 clase. Angajările se făceau cu toptanul. Iar asta, fără ca sistemul să fie socialist. Azi, 60% din tineri sunt absolvenţi de învăţămînt superior, siguranţa locului de muncă* relativ mare, iar bananele au preţuri ridicol de mici. Şi nimeni nu le aruncă cojile pe jos.

       

      -----------

      * între timp, mitul angajării pe viaţă a apus. El continuă numai în mintea oamenilor infirmi intelectual, bîntuiţi de resentimente. De unde şi egocentrismul lor. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb