• Dumitru, Raiffeisen Bank: "Situaţia este îngrijorătoare, dar gestionabilă"
Restanţele la creditele populaţiei şi ale companiilor au crescut cu aproximativ 76% în primele patru luni din acest an, ajungând la valoarea de cinci miliarde lei (1,2 miliarde euro), cea mai mare creştere înregistrându-se la nivelul împrumuturilor în valută, care au avansat cu 118,6% de la finalul lui 2008, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Această evoluţie este îngrijorătoare, dar gestionabilă, consideră Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank. Riscurile cele mai mari pentru înrăutăţirea situaţiei constau în evoluţia şomajului, deoarece o scădere a veniturilor populaţiei determină neplata creditelor, a adăugat domnia sa.
Consultantul financiar Aurelian Dochia apreciază că situaţia este gravă, dar se va ameliora către finalul anului, după cum ritmul creşterii creditelor neperformante începe să se reducă. Situaţia actuală indică faptul că nu există probleme majore la nivelul sistemului bancar în ansambu, ci că există unele bănci ai căror indicatori nu sunt satisfăcători, astfel încât acestea vor fi nevoite să-şi majoreze capitalul, consideră analistul.
Băncile au luat măsuri de reeşalonare sau rescadenţare a creditelor în urma disuţiilor cu clienţii, dar partea negativă este că întârzierea la plată generează costuri cu provizioanele pentru bănci, ceea ce le pune probleme acestora, a mai precizat Aurelian Dochia.
Restanţele creditelor în valută au ajuns la echivalentul a 2,17 miliarde lei (519,12 milioane euro) la finalul lunii aprilie, în creştere cu 118,6% faţă de finalul lui 2008, când nivelul acestora era de 993,3 milioane lei (249 milioane euro).
Aceste cifre sunt influenţate, însă, de deprecierea leului cu cinci puncte procentuale de la finalul anului trecut, în condiţiile în care datele publicate de Banca Naţională sunt calculate în echivalentul în lei.
Comparativ cu luna aprilie din 2008, restanţele la împrumuturi mai mari de 30 de zile au crescut mai bine de două ori (224%) de la 1,553 miliarde lei, potrivit datelor băncii centrale.
La finalul anului trecut, populaţia şi firmele din ţara noastră aveau restanţe la împrumurile luate la bănci de 2,865 miliarde lei (719 milioane euro).
Ca pondere în totalul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor, restanţele au ajuns la 2,5% la finalul lunii aprilie, faţă de 1,44% la sfârşitul anului trecut şi la 0,91% în luna aprilie 2008, mai arată datele BNR.
Restanţele în lei au crescut într-un ritm mai ponderat în primele patru luni, de 53,3%, de la 1,87 miliarde lei (469 milioane euro) până la 2,87 miliarde lei (685,88 milioane euro).
Soldul creditelor în sistemul bancar a scăzut cu 1% comparativ cu luna martie a acestui an, până la 201,5 miliarde lei, ponderea cea mai mare fiind la nivelul creditelor în lei - aproximativ 60%.
Cele mai multe restanţe la credite sunt înregistrate în Capitală, acestea majorându-se până la 1,72 miliarde lei în luna aprilie, cu 108,8% faţă de aceeaşi lună din 2008. Capitala este urmată de judeţele Timiş şi Braşov, unde creditele restante au ajuns la 217,19 milioane lei, respectiv 183,64 milioane lei.