Restricţionarea obţinerii creditelor ipotecare - frînă în calea dezvoltării imobiliare

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 6 septembrie 2005

Locuinţele pentru clasa medie vor mai întîrzia să apară

Proprietăţile bune vor fi tranzacţionate tot între oamenii cu bani

Înăsprirea condiţiilor de creditare de către BNR a creat mari nemulţumiri nu numai băncilor comerciale, ci şi actorilor pieţei imobiliare. Analiştii din domeniu spun că noile restricţii frînează dezvoltarea imobiliară şi spulberă orice speranţă a clasei medii de a-şi mai achiziţiona locuinţe. Tocmai acum, cînd unii investitori se gîndesc timid să ofere acestui segment apartamente în blocuri noi, la preţuri competitive. Puţinele proprietăţi de calitate care au mai rămas pe piaţă vor fi tranzacţionate tot între oameni cu bani foarte mulţi, iar oferta nu se va îmbunătăţi prea curînd.

Băncile sînt dispuse să ofere credite pe perioade mai lungi de 20 de ani. Caz în care, tinerii care acum au 25 de ani şi au şansa să li se acorde un credit ipotecar sau imobiliar, muncesc pentru generaţia viitoare.

Artur Silvestri, specialist imobiliar de renume internaţional şi director general al institutului de consultanţă imobiliară "SGA România", susţine că aceste restricţii sînt fără precedent atît în ţară, cît şi în străinătate şi reprezintă, de fapt, falimentul politicii Guvernului (indiferent de culoarea politică) din ultimii 15 ani în ceea ce priveşte strategia pe piaţa imobiliară. Domnia sa ne-a explicat: "Factorii de decizie au vrut, probabil, să micşoreze presiunea pe oferta care a rămas aproape constantă în ultimii ani. Această presiune venea din partea creditului ipotecar şi a banilor trimişi în ţară de românii care lucrează în străinătate. Astfel că BNR a înăsprit normele de creditare, iar Guvernul - condiţiile de obţinere a vizelor. În fond, documentaţia stufoasă care trebuie prezentată la plecarea din ţară este tot o viză mas-cată". Directorul SGA a adăugat că românii care lucrează peste graniţă au trimis în ţară, în ultimul an, 2,5 miliarde de euro, bani care s-au plasat, în mare parte, pe piaţa imobiliară.

În această vară, au fost anunţate în Capitală şi în cîteva mari oraşe din ţară noi proiecte imobiliare privind dezvoltarea de cartiere rezidenţiale cu case şi apartamente în blocuri noi.

Majoritatea locuinţelor vor fi finalizate la sfîrşitul anului viitor mai ales că multe proiecte nu au obţinut încă documentele necesare pentru demararea lucrărilor de construire. O parte din cei care vor să investească în construcţia de blocuri analizează posibilitatea de a construi apartamente pentru cei cu venituri medii. Artur Silvestri ne-a spus că semnalele sînt pozitive, dar susţine că aceste proiecte au fost şi vor fi întîrziate din cauza noilor măsuri legislative. Domnia sa ne-a precizat: "Clasa medie şi-a cam luat adio de la credite. Constructorii, care abia se reorganizează pentru a putea oferi locuinţe la preţuri competitive, după ce ani de zile au construit numai locuinţe de lux, vor trebui să facă serioase şi îndelungi studii de piaţă pentru a vedea cui vor mai putea vinde produsele. Aşa că, cel puţin un an de zile, proprietăţile vor fi speculate tot de oamenii cu mulţi bani".

Mariana Iancu, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari (UNAI), este foarte pesimistă în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei imobiliare. Domnia sa consideră: "În loc să ofere facilităţi fiscale investitorilor de pe piaţa imobiliară şi să lase băncile să-şi îmbunătăţească oferta de creditare, Guvernul impune noi restricţii. Sîntem o ţară cu cele mai mari taxe şi impozite din Europa, cu cea mai scumpă benzină şi, în curînd, cu cota cea mai ridicată de TVA. Ori nu am auzit să crească salariile, nivelul de trai sau să fi fost invadaţi de marile corporaţii care să ofere locuri de muncă bine plătite. Atunci ajung la concluzia că nu există interesul pentru dezvoltarea economică şi imobiliară". Preşedintele UNAI ne-a declarat că şi puţinii cumpărători care mai prospectau piaţa, în special cea rezidenţială, au renunţat să mai caute proprietăţi pe măsura buzunarelor în condiţiile în care normele de creditare s-au înăsprit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb