Reţelele energetice şi contoarele inteligente, finanţate şi din fonduri europene

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 iunie 2014

Reţelele energetice şi contoarele inteligente, finanţate şi din fonduri europene

Operatorii din sectorul de distribuţie al energiei vor avea la dispoziţie fonduri europene pentru implementarea reţelelor şi a contoarelor inteligente în perioada 2014-2020, a declarat, ieri, Viorel Beltechi, director general al Organismului Intermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Economiei. "Am reuşit să concepem opt proiecte pilot, pentru fiecare regiune de distribuţie a energiei din ţară, pentru implementarea contoarelor şi reţelelor inteligente", a precizat domnul Beltechi, citat de Agerpres.

La rândul său, Călin Vilt, consilier în cadrul Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a precizat că problema finanţării contoarelor inteligente este una care datează de mai mulţi ani: "De când a apărut ideea de smart grid ne-am confruntat cu probleme de finanţare, în condiţiile în care bugetul de stat nu ar putea susţine astfel de investiţi. Contoarele şi reţelele inteligente permit monitorizarea computerizată, în timp real, a consumului şi a problemelor care apar în sistem".

Oficialul Ministerului Economiei a mai spus că, în perioada 2014-2020, fondurile europene pentru energie vor fi incluse în Programul Operaţional Infrastructura Mare. Pot accesa fonduri europene producătorii de energie regenerabilă, dar şi operatorii de transport al energiei şi gazelor, respectiv Transelectrica şi Transgaz. "Se vor putea aloca bani inclusiv pentru sistemele de distribuţie, adică transformatoare şi linii de tensiune", a adăugat Viorel Beltechi.

El a menţionat că vor fi eligibile pentru a obţine fonduri europene în perioada 2014-2020 pentru regenerabile doar proiectele de producere a energiei din biomasă, microhidrocentrale şi energie geotermală.

Proiectele de producere a energiei din surse eoliene şi solare nu vor mai primi finanţare europeană în exerciţiul bugetar 2014 - 2020, întrucât România şi-a atins ţinta privind aceste resurse, a declarat domnul Beltechi, la mijlocul lunii mai. "Ne propunem să continuăm promovarea doar a acelor resurse care duc la echilibrarea şi la îmbunătăţirea sistemului energetic naţional, iar acestea sunt biomasa, biogazul şi microhidrocentralele", a precizat reprezentantul Ministerului Economiei.

Potrivit acestuia, proiectele eoliene şi cele solare sunt concentrate în anumite părţi ale ţării, ceea ce creează mari dezechilibre în sistem, în timp ce proiectele pe biomasă şi hidro sunt amplasate în toate regiunile şi pot produce energie în bandă, adică încontinuu la aceeaşi putere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...si sa investeasca in retelele inteligente,pentru ca este infinit mai ieftin sa reduci pierderile decat sa produci si pentru a compensa pierderile.Politicienii care nu inteleg acest lucru ar trebui instruiti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb