Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va discuta, astăzi, despre situaţia umanitară din Libia, după ofensiva lansată fără succes, în urmă cu peste o lună, de mareşalul Khalifa Haftar pentru a prelua controlul asupra capitalei Tripoli, relatează AFP.
Reuniunea a fost solicitată de Marea Britanie, au precizat, ieri, mai mulţi diplomaţi.
De la declanşarea ofensivei la 4 aprilie, ciocnirile armate şi bombardamentele au făcut, potrivit estimărilor ONU, cel puţin 432 de morţi şi peste 55.000 de deplasaţi în Libia.
Ieri, mareşalul Haftar, în cursul celei de-a doua vizite la Cairo în mai puţin de o lună, a primit sprijinul preşedintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, pentru "eforturile sale în lupta împotriva terorismului şi grupurilor şi miliţiilor extremiste cu scopul instaurării securităţii şi stabilităţii în Libia", potrivit preşedinţiei egiptene.
În Consiliul de Securitate, occidentalii sunt divizaţi în legătură cu măsurile corespunzătoare pentru viitorul Libiei, o propunere britanică de rezoluţie cerând încetarea focului fiind lipsită până în prezent de sprijinul Statelor Unite. Susţinătoare a mareşalului Haftar, Rusia a exprimat la rândul său reţineri legate de propunerea britanică.
Tot ieri, şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, a estimat că nu poate exista "o soluţie militară" a conflictului. "Angajamentul pentru încetarea focului şi revenirea la masa negocierilor politice sub egida ONU este singura modalitate de a merge înainte", a spus el după discuţii la Londra cu şeful guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, care se opune în conflict mareşalului Haftar.