Gazprom, care a raportat pierderi de şapte miliarde de dolari în 2023, şi-a extins activitatea în afacerile cu petrol, pentru a compensa comerţul mai redus cu gaze naturale din ultimul an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Compania rusă de stat este afectată de pierderea pieţei de gaze din Europa, odată sursa a aproximativ două treimi din veniturile sale din gaze. Gazprom, spre deosebire de companiile petroliere, nu a reuşit să-şi diversifice vânzările în afara Europei, după sancţiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei de Rusia. Negocierile cu autorităţile din China pentru majorarea exporturilor de gaze nu s-au concretizat din cauza divergenţelor legate de preţ, conform sursei.
Producţia de gaze naturale a Gazprom s-a redus anul trecut cu 13%, la nivelul scăzut record de 359 miliarde metri cubi (bcm), de la 412,94 bcm în 2022, se arată în raportul anual al companiei ruse de stat, informează sursa.
Divizia Gazprom de petrol - Gazprom Neft - a avut o evoluţie mai bună decât a firmei mamă, în urma succesului afacerilor petroliere, relatează agenţia de presă citată.
Acum Gazprom Group, prin divizia sa Gazprom Export, caută să sporească expunerea la afacerea sa cu petrol şi să majoreze prelucrarea ţiţeiului rusesc de tip ESPO, precum şi exporturile de ţiţei Siberian Light, conform surselor.
Exporturile de petrol rusesc au fost o sursă stabilă de profit pentru Moscova în ultimii doi ani, în pofida sancţiunilor occidentale, deoarece Rusia a putut face livrări către India şi China.
Gazprom Export, care înainte de 2022 era un exportator minor de petrol, şi-a majorat exporturile în semestrul doi din 2023 şi vrea să-şi majoreze şi mai mult livrările în 2024, conform datelor Reuters.
"Exporturile de petrol prin conducte ale Gazprom s-au dublat în 2023 şi ar urma să se dubleze din nou în 2024", susţin sursele.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei, notează Reuters.