• Cererea fizică se consolidează
• 2.000 de dolari uncia, peste câţiva ani?
Cotaţia aurului, modificată nesemnificativ ieri, la Bursa Metalelor din Londra, şi-ar putea relua creşterea, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cererea fizică de pe piaţa de profil va spori.
Preţul metalului preţios a scăzut în ultimele două săptămâni, iar analiştii atrag atenţia că, de câte ori acesta a coborât până la un nivel apropiat de 1.185 dolari/uncie, cererea a revenit.
Ieri, la ora 11:15 a.m., pe piaţa londoneză, preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu 35 de cenţi, la 1.189,55 dolari uncia. Însă, la Comex New York, preţul aurului cu livrare în august a scăzut cu 0,2% la ora 8:17 a.m., ajungând la 1.185,70 dolari/uncie.
Săptămâna trecută, cotaţia metalului galben a pierdut 0,3%. De la începutul lui 2010, cotaţia aurului a urcat cu 8,4%, stabilind recordul maxim istoric la data de 21 iunie: 1.265,30 dolari/uncie. Creşterea a fost generată de dorinţa investitorilor de a se "adăposti" într-un plasament sigur, la momentul la care existau temeri cu privire la răspândirea crizei datoriilor în Europa.
Unii analişti sunt de părere că, acum, se va observa din nou o cerere fizică de aur, în condiţiile în care preţul metalului preţios este sub 1.200 de dolari uncia. Aceştia cred că, pe termen lung, preţul aurului va urca semnificativ.
Specialiştii companiei miniere "G-Resources Group" Ltd. anticipează că preţul aurului ar putea ajunge la 2.000 de dolari uncia în câţiva ani, din cauza constrângerilor de pe segmentul livrărilor, respectiv ca urmare a cererii de investiţii în acest metal.
"Nu avem îndoieli că preţul va urca la 1.500 de dolari uncia, probabil la 2.000 de dolari, în următorii ani", susţine vicepreşedintele "G-Resources", Owen Hegarty, citat de Bloomberg. Domnia sa a menţionat că cererea este solidă şi va deveni şi mai puternică în perioada următoare.
Banca elveţiană UBS AG estimează că preţul aurului va fi, în medie, anul acesta, de 1.205 dolari uncia.