• ADEVARUL
• Băsescu: Toate obiectivele României la summit au fost atinse
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, la finalul summitului NATO din Ţara Galilor, că prin adoptarea documentului "Readiness Action Plan" s-a decis creşterea prezenţei militare NATO în România, iar datorită infrastructurii, în ţara noastră va exista şi un comandament NATO. A fost un summit extrem de important, care a prefigurat noile misiuni după cele din Afganistan. Evenimentele din ultimele luni au creat condiţii pentru ca NATO să se manifeste ca o organizaţie care îşi exercită misiunea fundamentală de a apăra proprii membri. Foarte mulţi au speculat pe disputele între Europe şi SUA, au pus sub semnul întrebării legătura transatlantică. Iată că s-a demonstrat că nu există şefi de stat sau de guvern care să nu fi înţeles misiunea fundamentală a NATO: de a-şi apăra proprii membri. Este un summit al solidarităţii, care a revitalizat organizaţia. Mai este un mesaj dincolo de mesajul de solidaritate şi < gata de acţiune > şi anume acela că libertatea nu este gratis şi asta trebuie să înţeleagă toţi demagogii din ţară. În ceea ce ne priveşte, am avut un set de obiective şi o spun fără nicio reţinere că toate au fost atinse
• Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Amnistia fiscală are un impact de 400 de milioane de lei, banii vor fi plătiţi timp de cinci ani
Impactul bugetar pentru amnistia fiscală se ridică la 400 de milioane de lei, din care 350 de milioane de lei pentru pensionari şi 50 de milioane pentru mame, suma urmând a fi plătită eşalonat, timp de cinci ani, în limita unui prag anual de 80 de milioane de lei, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice. Ea a completat că asta nu înseamnă că bugetarii vor rămâne cu acel nivel incorect al salariului. Este foarte probabil ca bugetul pe 2015 să fie discutat după alegeri. E posibil să existe alt premier, trebuie să îşi asume noul buget. Despre taxarea marilor averi În momentul de faţă avem 10 persoane care trebuie să justifice diferenţele între cât plătesc ca taxe şi cât estimăm noi că au ca avere, eu sper să extindem acest sistem, nu este corect ca unii să-şi plătească taxele şi alţii nu. Ei trebuie să justifice, le cerem documente justificative.
• Ioana Petrescu, la Adevărul Live: Există finanţare pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale
Guvernul are la îndemână sursele de finanţare pentru introducerea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Ea a adăugat că pentru acest an impactul contabil este de 850 de milioane de lei, iar cel pe anul viitor este de 4,8 miliarde de lei. Dacă 50% din aceşti bani sunt folosiţi pentru investiţii şi 50% pentru angajări noi, atunci vorbim de o recuperare de 2,5 miliarde de lei, a mai afirmat ea. Petrescu a mai spus că măsura va scădea evaziunea fiscală în piaţa muncii, care totalizează 19 miliarde de lei anual. Dacă 25% din această evaziune este "stârpită" prin reducerea taxei, atunci 4,75 de miliarde de lei se întorc la buget. "Alte posibile surse: avem o nouă lege a insolvenţei, care practic ajută ANAF-ul să-şi recupereze acele creanţe. Am rugat ANAF-ul să estimeze cam cât ar putea să recupereze ei pe termen scurt şi m-au asigurat de vreo 3,8 miliarde de lei.
• Ce rămâne după dispariţia clasei de pionieri ai capitalismului românesc
Viitorul unor afaceri cu o valoare cumulată de 2,5 miliarde de euro este incert, în condiţiile în care fondatorii acestora sunt arestaţi, condamnaţi definitiv sau au decedat. Cine ocupă locul rămas liber? În 1913, când cortegiul funerar al lui John Pierpont (J.P.) Morgan a traversat New York City, bursa s-a închis preţ de două ore, în semn de omagiu. J.P. Morgan a fost unul dintre părinţii fondatori ai Americii corporatiste, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii din toate timpurile şi, totodată, creatorul unui imperiu economic care stă în picioare şi în zilele noastre. Un secol mai târziu, când trupul neînsufleţit al lui Dinu Patriciu ajungea în România, Tribunalul Bucureşti tocmai îl achitase în celebrul "Dosar Rompetrol" în care era acuzat, printre altele, de manipularea pieţei de capital. Înmormântarea lui Dinu Patriciu, de cinci ori la rând cel mai bogat român şi, totodată, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a fost caracterizată prin discreţie.
• Cum a ajuns Laura Georgescu, cot la cot cu Hrebenciuc, în boxa acuzaţilor
Procurorii anticorupţie au început vineri urmărirea penală faţă de şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, care este acuzată de abuz în serviciu în dosarul privind licenţa postului de televiziune Giga TV. Şefa CNA a ajuns în atenţia publicului, în iulie 2014, după ce un post de televiziune a publicat mai multe înregistrări în care aceasta folosea un limbaj neadecvat pentru funcţia pe care o deţine. Ulterior, procurorii au emis un comunicat de presă în care au anunţat oficial că s-a început urmărirea penală pe numele Laurei Georgescu pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, procurorii spun că prin acţiunea sa, Laura Georgescu "a contribuit la cauzarea unei tulburări însemnate a activităţii CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa".
• Estonia acuză Rusia de încălcarea frontierei şi răpirea unui poliţist
Estonia a acuzat vineri persoane necunoscute "venite din Rusia" că i-au încălcat frontiera şi au răpit un poliţist, a anunţat Parchetul de la Tallinn pe fondul tensiunilor sporite cu Moscova pe tema crizei din Ucraina, relatează AFP. "Funcţionarul a fost capturat de către persoane necunoscute care au venit din Rusia, în timp de era de serviciu, pe teritoriul eston. El a fost răpit sub ameninţarea cu arma", a anunţat parchetul într-un comunicat. "El îşi exercita atribuţiile de prevenire a acţiunilor infracţionale transfrontaliere. Răpitorii au bruiat comunicaţiile radio şi au utilizat o grenadă fumigenă", a adăugat parchetul. Incidentul s-a produs după două zile de la vizita istorică a preşedintelui american Barack Obama la Tallinn efectuată cu scopul de a oferi asigurări ţărilor baltice asupra angajamentului Statelor Unite de a le asigura securitatea în cadrul NATO, din care fac parte. Membre URSS până la destrămarea Uniunii în 1991, Estonia, Letonia şi Lituania sunt profund îngrijorate de anexarea Crimeii de către Rusia şi de angajamentul Moscovei într-o rebeliune separatistă în estul Ucrainei.
• Producţia Gazprom a scăzut cu 20% în august din cauza conflictului din Ucraina
Deşi nu este direct aflată pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene sau a Statelor Unite, producţia de gaze naturale a Gazprom a scăzut cu 19,6% în luna august comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut din cauza conflictului din Ucraina, scrie The Moscow Times. Astfel, extracţia s-a ridicat la 26,3 miliarde de metri cubi în august şi ar putea ajunge pe tot anul sub 450 de miliarde de metri cubi, mult sub cele 487,4 miliarde de metri cubi produşi anul trecut. Faţă de estimarea iniţială de producere a 490 de miliarde de metri cubi de gaze, Gazprom ar putea termina anul cu o producţie de doar 454 de miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă un declin de 7,4%, potrivit analiştilor Sberbank CIB. Cum anul trecut Gazprom a avut venituri de 140 de miliarde de dolari, cei 7,4% înseamnă venituri în minus de 10 miliarde de dolari, mai scrie sursa citată.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Faţa nevăzută a cuibului interlopilor. "Noi, puşcăriaşii, am urcat pe o treaptă superioară vouă, mediocrilor"
Liderii lumii interlope din România, şefi temuţi de clanuri, au ajuns vedete pe internet. Ei au pagini oficiale, transmit mesaje publice şi postează fotografii din celulă. Mii de fani îi urmăresc online şi le "apreciază" activitatea. Interlopii au copiat obiceiul vedetelor din muzica autohtonă sau chiar al politicienilor. Au mai multe profiluri pe Facebook cu numele lor, multe concepute de fani, şi aleg să-l marcheze pe cel propriu prin nume de genul "Alex Velea Official". Astfel, mafioţii şi-au creat mai multe pagini personale în mediul virtual, dar şi varianta oficială, cum ar fi "Nuţu Cămătaru (Ion Balint Adevarat)". Fraţii Cămătaru, Ion şi Vasile Balint, şi fraţii Corduneanu, Costel şi Adrian, sunt şefi de temut în lumea interlopă, dar în mediul online sunt vedetele cu mulţi fani: 5.000 de prieteni şi alte mii de persoane care le urmăresc activitatea pe site-ul de socializare.
• Câţi bani pierd românii la jocurile de noroc
Românii pierd, zilnic, peste un milion de euro numai la celebrele "păcănele". Venitul mediu lunar al jucătorului de sloturi este de 287 de euro, iar suma medie cheltuită este de 18 euro. Numărul jucătorilor - fie că merg în cazinouri, fie că preferă aparatele slot-machine, cunoscute sub numele de "păcănele" - a scăzut, la fel şi miza, şi, evident, volumul total al încasărilor. Dar chiar şi aşa, piaţa românească a jocurilor de noroc rămâne una de amploare: doar două dintre vicii - "păcănele" şi pariurile în cotă fixă - au generat în 2012, în mod direct sau indirect, 709 mil. de euro din PIB-ul României, arată datele PwC România; contribuţia la bugetul de stat ajunge la 333 mil. euro sub formă de taxe şi impozite. Suma pierdută, anual, de români la păcănele se ridică la 400-450 mil. euro, tot studiul PwC estimând că, în momentul de faţă, în România sunt funcţionale 57.000 de aparate.
• A fost descoperită? Cartea SECRETĂ RUSĂ privind rasele EXTRATERESTRE
Potrivit site-ului www.lovendal.ro, cartea poate fi găsită pe calameo.com, chiar sub acest titlu: "Cartea secretă rusă privind rasele extraterestre". Prin urmare, potrivit poveştii, cel care a tradus această carte în limba engleză s-a întâlnit în 2004 cu un ucrainean pe nume Petro. Tatăl lui Pedro deţinea numai puţin de 58 de cutii cu documente secrete şi cărţi vechi încă din timpul URSS. Printre aceste materiale, Pedro şi prietenul său au descoperit o carte secretă, ce era folosită de agenţii de informaţii sovietici şi ruşi, cu privire la presupusele întâlniri cu extratereştrii semnalate pe Pământ de-a lungul timpului. Cartea a fost actualizată de mai multe ori, iar, în ultima perioadă, actualizările se primeau prin poştă sau prin email. Se pare că producătorii de la Hollywood, cei de jocuri video precum şi ziarele şi revistele s-au inspirat din această carte sovietică despre extratereştri.
• Poşta Română va distribui cardurile de sănătate
Poşta Română şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au semnat ieri, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sănătate la nivel naţional, valoarea contractului fiind de 37,5 milioane lei (8,5 milioane euro), cu o durată de patru ani. Procesul de distribuire va începe la 18 septembrie, iar volumul total ce urmează a fi livrat este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri. Premierul Victor Ponta a declarat că, atunci când a ajuns la guvernare, nici măcar mama sa nu mai credea că va fi realizat acest proiect, dar înainte de semnarea contractului dintre Poşta Română şi CNAS a sunat-o şi i-a comunicat că va primi cardul de sănătate până la finalul lui octombrie.
• JURNALUL NATIONAL
• S-a aprobat planul de reacţie rapidă. NATO va avea prezenţă militară permanentă în România!
NATO va avea prezenţă permanentă în România. Decizia înfiinţării unui comandament pe teritoriul ţării noastre a fost luată în cadrul summitului din Ţara Galilor. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, "pentru a susţine aliaţii". Decizia reprezintă un mesaj către cei care atacă orice ţară membră a Alianţei: "Dacă vă gândiţi să atacaţi un singur membru, veţi suporta riposta întregii Alianţe". Principalele declaraţii făcute Rasmussen: - Ne-am decis în legătură cu un plan de răspuns rapid pentru a intări apărarea colectivă a NATO; - Rusia atacă Ucraina, violenţă este în Orientul mijlociu, iar instabilitatea în nordul Africii e in crestere. NATO trebuie să fie pregătită să ia măsurile necesare pentru a-şi apăra aliaţii; - Vom mentine o prezenţă continuă aeriană, terestru şi pe mare în partea estică a Aliantei; - Creăm o fortă rapidă care poate să intervină cât mai rapid. Această fortă a include mii de trupe terestre gata să fie trimise în câteva zile; - Vom avea un comandament special in partea estică a flancului nostru.
• INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,9% în iulie, până la 1.719 lei
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,9% (32 lei), până la 1.719 lei în iulie în comparaţie cu luna anterioară, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4562 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.011 lei). Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 128,0%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2014.