REVISTA PRESEI - 08.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Cuviosul Teodosie hapsânul şi-a cam încălcat jurământul de sărăcie. A pus stăpânire peste proprietăţile mănăstirii

Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a făcut proprietar peste cele mai profitabile surse de venit ale mănăstirii pe care a ctitorit-o în localitatea sa natală, Dorna Arini, din judeţul Suceava. Mănăstirea din Arini i-a cedat lui ÎPS Teodosie un hotel, două case şi 19 hectare de teren. Măicuţele au rămas cu biserica, chiliile, clopotniţa şi jumătate de hectar de fâneaţă.

PDL forteaza usa Parlamentului cu ajutorul UNPR

PDL încearcă să îşi creeze majoritate în punctele nevralgice ale Parlamentului prin plasarea în funcţii a independenţilor.Sunt vizate conducerile celor două Camere, care stabilesc, de pildă, calendarul unei moţiuni de cenzură. PDL doreşte schimbarea lui Mircea Geoană din fruntea Senatului. Prima etapă a bătăliei s-a desfăşurat, ieri, în Camera Deputaţilor, unde şefa instituţiei, Roberta Anstase (PDL), a introdus pe ordinea de zi un proiect prin care a încercat să-l plaseze pe independentul Eugen Nicolicea în Comisia de Regulament a Camerei. După ce majoritatea a modificat ordinea de zi pentru a permite acest lucru, PSD şi PNL au părăsit sala în semn de protest.

Prostituţia în forma Prigoană naşte controverse

Propunerea legislativă care prevede legalizarea prostituţiei, depusă deja de Silviu Prigoană la Parlament, este criticată chiar de unii parlamentari PDL, în timp ce alţii spun că "o aşteptau de mult timp".Documentul prevede că prostituatele trebuie să aibă minimum 20 de ani şi să facă lunar controale medicale. Clienţii care se pot bucura de aceste servicii la bordel sau acasă trebuie să aibă minimum 16 ani, iar tarifele vor fi afişate la vedere.

Adio, zaibăr de Băileşti!

Producţia de struguri din sudul ţării este compromisă în proporţie de 90 la sută din cauza ploilor. Oltenii din Băileşti se gândesc chiar să nu mai organizeze Festivalul Zaibărului în oraşul lui nea Mărin. Băileştiul este renumit pentru zaibărul pe care localnicii îl fac an de an şi care este vândut în toată ţara. Fiecare locuitor din zonă are o metodă proprie de a prepara vinul şi nimeni nu vrea să divulge reţeta succesului.

Remaniere, de Andrei Pleşu

Unii spun că politicienii noştri sunt lipsiţi de subtilitate: previzibili, brutali, de o competenţă discutabilă. Eu cred, dimpotrivă, că nu sunt destul de simpli. Nu lucrează suficient cu bunul-simţ, cu adevărurile elementare, cu gândirea sănătoasă de primă instanţă. De aceea, când vor să fie "rafinaţi" sau doar şmecheri, nu reuşesc să fie decât confuzi, inconsecvenţi, aroganţi. Suprapunerea inevitabilă, dar nefastă, dintre guvern şi partid.- Partidul e cu lupta, guvernul cu administraţia. Când însă lupta devine birocratică şi administraţia combatantă, borcanele se încurcă. Guvernul face cosmetică de partid (adică se ocupă de "imagine"), iar partidul gospodăreşte ţara cu gândul la alegeri. În acest timp, ţara e în comă.

Buget naţional doar cu aprobare de la UE

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au hotărât că proiectele bugetare vor fi adoptate de parlamente numai după ce au fost prezentate forurilor europene. Iniţiativa poartă denumirea de "Semestrul European" şi are ca scop detectarea şi eliminarea dezechilibrelor economice ale statelor. Într-o întâlnire ce a avut loc ieri la Bruxelles, Miniştrii de Finanţe ai statelor din Uniunea Europeană (UE) au decis că proiectele bugetare naţionale vor fi examinate la nivel european înainte de a fi supuse votului parlamentelor. Practic, începând din 2011, fiecare stat trebuie să prezinte, în aprilie, obiectivele bugetare pe termen mediu în faţa Comisiei Europene şi a Consiliului European.

ONU înfiinţează prima academie anticorupţie din lume

În vederea eliminării corupţiei mondiale, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a înfiinţat Academia Internaţională Anticorupţie (IACA). Practic, aceasta va instrui judecători, detectivi şi poliţişti din întreaga lume. Principalele obiective ale instituţiei vizează corupţia la nivel înalt, infracţiunile financiare ale marilor corporaţii şi evaziunea rezultată în urma acestora.

CURENTUL

Bolnav de cancer în fază avansată, tatăl vitreg al lui SOV aşteaptă sprijin de la Nuşulică

Primul tată vitreg al lui Vîntu, Vasile Ghervas, continuă dezvăluirile privind secretele copilăriei celui pe care îl numea Nuşulică. Prin 1961, spune el, din cauza problemelor pe care le avea Cuţa, mama lui Sorin Ovidiu Vîntu, s-au despărţit şi ea a plecat la Roman. I-a spus să n-o mai caute. S-a recăsătorit acolo tot cu un ţigan, doar că acela era de o altă condiţie, un scandalagiu, un bătăuş. I se spunea Titi al lui Agripina. De atunci nu l-a mai văzut pe Nuşulică.

Otava, de Tia Şerbănescu

Premierul Boc şi-a aniversat cei 44 de ani la guvern unde i s-au expediat nenumărate urări de demisie. Premierul le-a "încasat" (cum observa dl Oltean) cu zâmbetul pe buze mărturisind că n-are timp de sărbătorit: o va face când nu va mai fi la guvernare, adică "peste cinci, şase, opt ani". Cât onirism! De ziua dlui Boc, preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu delegaţia FMI cu care a discutat despre un nou acord întrucât bugetul asigurărilor sociale are "un deficit de 3 mld. euro, ceea ce este dramatic". Probabil că despre aceste deficite preşedintele va rosti un discurs dramatic în Parlament în 21 septembrie, aşa cum a solicitat.

PSD s-a făcut de râs cu moţiunea fără obiect pe agricultură

După ce s-a înţeles luni seară să formeze un colectiv de lucru Grivco format din liderii PNL-PC pentru redactarea aşa-zisului "Guvern de criză", preşedintele PSD, Victor Ponta, a ieşit ieri la rampă cu acuzaţii dure îndreptate împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după ce niciun reprezentant al formaţiunii sale nu s-a prezentat la tribună să citească textul moţiunii simple pe agricultură, mult-trâmbiţată de social-democraţi. În fapt, aceasta rămăsese fără obiect după ce fostul ministru al agriculturii, Mihail Dumitru, a fost demis săptămâna trecută, iar ca să acopere această deficienţă, preşedintele PSD a început circul mediatic împotriva conducerii Camerei.

Sfårşitul anului aduce mai multe oportunităţi pentru cei care caută o slujbă. Semne de redresare pe piaţa muncii

Angajatorii previzionează o activitate echilibrată pe piaţa muncii pentru ultimele trei luni din an, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţa de Muncă. "În general, pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă există posibilitatea de a găsi unele oportunităţi în trimestrul viitor, angajatorii raportånd intenţii de angajare pozitive în cinci din 10 sectoare de activitate, unde cei din Industria prelucrătoare raportează cele mai puternice previziuni", arată studiul, care precizează că Previziunea Netă de Angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a angajărilor şi procentul celor care prevăd o scădere) se află la o valoare absolută de 0%.

CURIERUL NAŢIONAL

Avem nevoie de cotă unică de 10%

Reprezentanţii Alianţei Confederaţiei Patronale din România (ACPR) au elaborat un plan de măsuri anticriză prin care sunt propuse măsuri radicale de reducere a fiscalităţii în vederea relansării economice a României. Acest program va fi înaintat Guvernului pentru a fi analizat în cadrul unei întâlniri tripartite, în perioada următoare, unde alături de patronate şi Guvern pot fi prezenţi şi membrii sindicali. ACPR solicită Guvernului reducerea cotei unice de la 16% la 10%, ca măsură de atragere a investitorilor în vederea relansării economiei. Alte propuneri vizează impozitarea jocurilor de noroc online, precum şi majorarea impozitului pentru terenurile proprietăţi de lux.

Risc mic şi profit mare: Traficanţii de ţigări şi-au făcut fabrici

În urma percheziţiilor derulate săptămâna trecută s-au descoperit două fabrici clandestine şi patru depozite. JTI: "Valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului". Îmbogăţiţi peste noapte din contrabanda cu ţigări, având în vedere că pe piaţa neagră profitul ajunge şi de patru ori mai mare decât preţul cu care sunt cumpărate ţigările, traficanţii au ajuns să-şi ridice propriile fabrici, evitând astfel să fie prinşi la vamă în timp ce transportă coletele. Procedeul a fost confirmat şi de unul dintre marii producători, Japan Tobacco International (JTI) România, potrivit căruia "valoarea câştigurilor pe piaţa paralelă justifică asumarea pericolului".

SUA ar putea avea cea mai scumpă campanie electorală

Cu toate că Statele Unite continuă să se confrunte cu probleme economice, campania electorală din acest an dispune de fonduri-record. Conform ultimului raport financiar, candidaţii pentru Camera Reprezentanţilor şi pentru Senat din acest an au strâns aproape 1,2 miliarde dolari pentru campania electorală, depăşind sumele din 2008, 2006 şi 2005, potrivit AP, citat de Yahoo News. De asemenea, cursa pentru poziţia de guvernator pentru 37 dintre state a dus la strângerea de fonduri- record. Miliardarul republican, Meg Whiteman, conduce clasamentul, alocând din surse proprii 104 milioane de dolari în campania sa pentru guvernator al statului California.

Ministerul Dezvoltării şi cel al Apărării vor construi 10.000 de locuinţe în Ghencea

În urma parteneriatului încheiat între Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Apărării, în cartierul Ghencea din Capitală se vor construi 10.000 de locuinţe, noul complex urmând să beneficieze de grădiniţe, şcoli şi o Secţie de Poliţie, a anunţat ieri ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Precizând că locuinţele vor fi construite pe un teren aparţinând Ministerului Apărării, Elena Udrea a subliniat că apartamentele vor fi împărţite între Administraţia locală şi Ministerul Apărării.

"Oriunde Ministerul Apărării are terenuri nefolosite, o să dezvoltăm astfel de proiecte imobiliare. Am început astfel de proiecte la Cluj şi Timişoara, dar vom merge şi la Iaşi, unde vom construi 1.000 de locuinţe cu Primăria şi Ministerul Apărării", a mai spus Udrea.

Preţul voucherelor "Rabla" se prăbuşeşte în lipsa cererii

Apropiata scadenţă a termenului de valabilitate a voucherelor "Rabla"(23 nov), lipsa fondurilor pentru achiziţia autoturismelor noi şi taxele imense puse la achiziţia acestora, au determinat micşorarea preţului tichetelor valorice de până la 4,5 ori. Pe piaţa neagră acestea se vând cu numai 800 lei, faţă de tariful oficial de 3.800 lei, adică o scădere de 4,5 ori. Deţinătorii, "întreprinzători" sau nu, trebuie să scape de cele minimum 50.000 de tichete rămase până pe 23 noiembrie. Misiune imposibilă, pentru că, spre comparaţie, în toată luna iulie, s-au achiziţionat numai 8.336 maşini noi.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce vor patronatele de la guvernul Boc 5

Printre măsurile anticriză propuse de patroni se numără reducerea cotei unice, eliminarea impozitului minim şi tăierea la 6% a TVA pentru alimente. Reducerea cotei unice de la 16% la 10%, adică la acelaşi nivel cu vecinii noştri bulgari şi unguri. Aceasta este principala măsură anticriză dintr-un set de 14 soluţii propuse de ACPR. Potrivit Andreei Paul Vass, consilier pe probleme economice al primului-ministru, o cotă unică redusă la 10% ar genera, în 2011, pierderi la buget de "circa 3,4 miliarde lei la impozitul pe profit şi de 5,7 miliarde lei la impozitul pe venit - adică un total de 9,1 miliarde lei, adică sub 2 miliarde euro sau 1,8% din produsul intern brut".

Argumente pro şi contra

Părerile analiştilor sunt însă împărţite. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, "nu avem un spaţiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor. Impactul imediat ar fi o reducere substanţială a veniturilor bugetare, într-un moment în care avem ca obiectiv reducerea deficitului bugetar". Pe de altă parte, analistul economic Dragoş Cabat spune că ideea reducerii cotei unice de impozitare cu şase puncte procentuale este una "bună, fiind bine-venită în special din a doua parte a anului 2011". Însă o măsură urgentă care ar ajuta într-adevăr firmele în acest moment ar fi, potrivit lui Cabat, eliminarea impozitului minim.

Ministrul Finanţelor joacă alba-neagra cu cota unică

Cota unică deja a început să îi dea bătăi de cap noului ministru de Finanţe. După ce a declarat pentru hotnews.ro că se lucrează pe mai multe variante de reducere a cotei unice, Gheorghe Ialomiţianu a precizat pentru EVZ că bugetul pe 2011 va fi alcătuit pornindu-se de la nivelul actual al cotei unice, de 16%, variantă confirmată şi de Dan Lazăr, consilierul premierului Emil Boc. "Nu s-a discutat niciun scenariu de reducere a cotei unice, nu există nicio variantă de lucru. Noi elaborăm bugetul pentru anul 2011 pe baza legislaţiei fiscale în vigoare"", a spus Ialomiţianu.

Valeriu Stoica: Băsescu poate reveni, după 2014, ca şef de partid

Vicepreşedintele PDL susţine că decuplarea partidului de preşedinte ar fi o eroare şi estimează că "s-ar putea să mai avem surprize" din partea lui Băsescu. În interiorul PDL nu sunt excluse mişcări-surpriză din partea preşedintelui Băsescu. Unul dintre cei care cred că "resursele sale nu sunt epuizate" şi "s-ar putea să mai avem surprize" este vice preşedintele Valeriu Stoica, parte a grupului apropiaţilor Palatului Cotroceni, din interiorul PDL.

FINANCIARUL

Ministerul Economiei va transfera milioanele de euro ale ISCIR unor firme particulare

Activitatea de autorizare a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat, inclusiv a banalelor centrale de apartament va fi preluată de companii "agreate". Este un lucru dovedit că banii companiilor de stat sunt prăduiţi prin fel şi fel de consilii de administraţie, prin licitaţii ferite de ochii lumii şi mai ales prin externalizarea serviciilor către clientela politicului. Cel mai recent caz este cel al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, mai cunoscută sub denumirea de ISCIR, ale cărei activităţi aducătoare de profit au fost transferate în mediul privat pe ultima sută de metri a ministrului Adriean Videanu.

Economia reintră în picaj. Construcţiile, industria şi creditarea, pe minus

Iulie aduce un nou şir de prăbuşiri în sectoarele cheie ale economiei. Construcţiile de case s-au redus cu aproape 50%. Comenzile noi şi afacerile din industrie s-au diminuat cu 13,5%, respectiv 7,3%. În vârf de sezon pentru sectorul construcţiilor, dar pe fondul nefavorabil al reducerii cererii de locuinţe, piaţa construcţiilor rezidenţiale s-a prăbuşit în luna iulie, comparativ cu cea anterioară cu aproximativ 50%, arată ultimele date statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cifrele nu sunt mai încurajatoare nici în sectorul industrial, unde atât comenzile noi, cât şi cifra de afaceri, au scăzut cu 13,5%, respectiv cu 7,3%.

Băncile ridică dobânzile la depozitele noi pentru populaţie, pregătindu-se pentru ce e mai rău

Instituţiile de creditare vor să atragă fonduri pentru a face faţă unor eventuale dificultăţi. Dobânzile la economiile populaţiei au crescut în luna iulie, arată datele BNR, în contextul în care sumele depuse la bănci s-au diminuat. Specialiştii spun că instituţiile de credit vor să atragă lichidităţi pentru a rezista în cazul apariţiei unor probleme determinate de înrăutăţirea situaţiei economice. Politica sistemului bancar a fost influenţată şi de impozitarea câştigurilor din dobânzi, dar în mai mică măsură.

ANAF rambursează TVA de 1 mil. lei în septembrie

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa pe parcursul acestei luni TVA în valoare de 1,023 miliarde de lei, în trei tranşe. Deconturile cu compensare şi restituire se ridică la 784,9 milioane de lei, din care se compensează suma de 53,8 milioane de lei. Deconturile cu compensare intregrală însumează 222,6 milioane de lei, iar cele cu compensare parţială 15,8 milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor ANAF, ieri a fost rambursată agenţilor economici prima tranşă, în valoare de 68,7 milioane de lei. Tranşa a doua, de 297 de milioane de lei, va fi returnată pe 24 septembrie, iar diferenţa de 365,3 milioane de lei pe 29 septembrie.

Semestrul II a debutat cu cea mai drastică scădere lunară a creditelor pentru populaţie: 2,2 mld. lei

În iulie, soldul împrumuturilor destinate consumului a atins un minim istoric. Soldul total al finanţărilor destinate populaţiei a scăzut în iulie cu 2%, diminuarea fiind determinată în special de cea a creditelor acordate în valută. Volumul împrumuturilor s-a redus în iulie cu 2,2 miliarde de lei faţă de luna precedentă, până la 102,1 miliarde de lei, fiind cea mai drastică scădere lunară înregistrată în ultimul an. Motivele constau în creşterea fiscalităţii şi a şomajului, reducerea veniturilor, dar şi în reticenţa băncilor.

În 2011, refinanţarea datoriilor în lei va costa statul 17 mld. lei

Ministerul Finanţelor va trebui să refinanţeze anul viitor datorii în moneda locală de 17 miliarde de lei, iar deficitul bugetar va fi de 31 de miliarde de lei, potrivit estimărilor cuprinse într-o analiză a ING Bank, prezentată ieri. Totodată, ING estimează că, dacă arieratele actuale ale statului nu vor fi plătite mai devreme de anul viitor, deficitul bugetar se va lărgi cu aproximativ 1% din PIB. Analiza se referă la consecinţele faptului că Ministerul Finanţelor a refuzat din această vară să plătească randamente mai mari de 7% pentru titlurile de stat nou emise, în lei.

Schimbarea Legii pensiilor scoate două milioane de francezi în stradă

Vârsta de pensionare va fi mărită progresiv de la 60 de ani în prezent la 62 până în 2016. Perioada de cotizare necesară obţinerii unei pensii complete va creste la 41,3 ani în 2013 şi la 41,5 ani în 2020. Reforma elaborată de guvernul francez are drept scop eliminarea, în următorii opt ani, a deficitelor din sistemul de pensii. Un orizont suficient de apropiat pentru "a-i determina pe francezi să înţeleagă rostul acestor măsuri", potrivit ministrului francez al Muncii, Eric Woerth. Reversul medaliei: echilibrul este garantat până în 2020, potrivit previziunilor Cabinetului.

Lefurile fotbaliştilor din Serie A însumează aproape un miliard de euro

Veniturile din Liga lui Mitică abia dacă sar de 40 de milioane de euro. Veniturile fotbaliştilor de la cele 20 de echipe care evoluează în ediţia 2010-2011 a unuia din cele mai puternice şi bănoase campionate din lume, Serie A, se ridică la aproximativ un miliard de euro, potrivit publicaţiei italiene "La Gazzetta dello Sport". Salariile celor 494 de jucători luaţi în calcul sunt cuantificate la 802,5 milioane de euro, însă contractele flexibile şi bonusurile prevăzute în diferite clauze ridică totalul la aproximativ un miliard de euro. Este o sumă de 23 de ori mai mare decât salariile din Liga lui Mitică, acolo unde anul acesta se "învârt" fix 540 de fotbalişti.

GÂNDUL

Băsescu îi atacă pe "ticăloşii" care au cumpărat voturi promiţând pensii mărite. Un "ticălos" tocmai a fost numit ministru

Aflat într-un pelerinaj pe la şantierele din Moldova pentru a verifica stadiul reconstrucţiei caselor distruse de ape, şeful statului nu a ratat ocazia de a vorbi despre problemele financiare arzătoare ale ţării. Preşedintele a dorit să lămurească, ieri, o afirmaţie de-a sa, surprinsă, cu o zi înainte, de camerele de televiziune, la întâlnirea cu delegaţia FMI. Traian Băsescu a explicat că nu situaţia ţării este "dramatică", ci cea a fondului de pensii, care se confruntă cu un deficit de 3,6 miliarde de euro. Când aplaudaţi când se cumpărau voturi cu dublarea pensiilor vinovat era preşedintele, că nu vrea mărirea pensiilor, când spuneam că nu este sustenabilă", a spus Băsescu jurna-liştilor prezenţi.

Primarul autostrăzii suspendate coboară cu picioarele sub pământ: Oprescu vrea să facă 20 de WC-uri îngropate. Poteraş se apucă de plantat

Potrivit site-lui guvernamental de licitaţii, Primăria Capitalei oferă 150.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate în vederea construirii, în prima fază, a 20 de closete publice subterane. Acesta este preconizat să dureze trei luni şi va stabili devizul general al investiţiei ca valoarea generală, dar şi costul unitar pentru fiecare locaţie în parte. Studiul de fezabilitate trebuie să mai conţină propuneri privind modul de realizare a investiţiei, costurile de întreţinere şi exploatare, dar şi modalităţile de acces în viitoarele wc-uri publice. La rândul său, primarul de la sectorul 6, Cristian Poteraş, plantează la iarnă 300 de pomi ca să culeagă la vară ghivece. Plantările din decembrie îl costă 967,742 lei fără TVA.

Guvernul schimbă schimbarea: autorii nu vor mai fi taxaţi suplimentar. Noul şef al Muncii îşi cere scuze pentru coada pe care n-a văzut-o Boc

Contribuţiile sociale datorate de cei plătiţi prin contracte de drepturi de autor şi convenţii civile "revin" la 16,5% de la 35%. Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contribuţiilor sociale datorate de liber-profesionişti (fără a include PFA) şi va obliga patronii să depună declaraţiile de venit şi să vireze banii în conturile statului, conform unui proiect de modificare a legii 58/2010, obţinut de Gândul. Astfel, în mai puţin de o săptămână, contribuţiile datorate statului de către angajaţii plătiţi prin contracte de drepturi de autor sau prin convenţii civile au fost majorate de la 16,5% din venitul net la 35%, conform unui document făcut public de Secretariatul General al Guvernului (SGG) joia trecută, pentru a reveni la nivelul de 16,5%, conform celui mai recent proiect de modificare a Codului Fiscal.

JURNALUL NAŢIONAL

Dezvirginarea "tinutului neatins" al Bilborului. Gaterele împing reclama spre minciună

Ce legătură poate fi între un cetăţean din Bahrein, câţiva israelieni, o bere de bună calitate şi defrişările din România? Răspunsul este: "Ţinutul neatins al Bilborului". Apa minerală Bilbor originară din judeţul Harghita şi-a făcut loc încet, încet pe piaţă. Eticheta sticlelor de apă minerală ne indică Munţii Bistriţei ca fiind ba-riera de est creată de Natură pentru a proteja apa minerală Bilbor, aşa cum Suhardul face acelaşi lucru la nord şi Masivul Căliman la vest.

Mânia proletară

Regimul Băsescu a reinventat lupta de clasă, copiind fidel din manualele de politică ale comuniştilor instigarea la ură socială împotriva unor categorii care deranjează liniştea prezidenţială. Bugetarii, profesorii, pensionarii, medicii sunt demonizaţi în mod programat, însă cea mai virulentă campanie de înfierare a unei categorii socio-profesionale este cea dusă împotriva ziariştilor. Ziariştii sunt noii ciocoi, elementele nesănătoase ale societăţii, niciodată înfăţişaţi drept membri ai unei bresle profesionale, ci drept slugi lobotomizate ale mogulilor, şi, în plus, vinovaţi de secătuirea bugetului naţional prin faptul că sunt "evazionişti".

Ce pot ascunde indicatorii macroeconomici, de Daniel Dăianu

Cazul Irlandei şi al Spaniei. Înainte de izbucnirea crizei puţini s-ar fi încumetat să afirme că cele două ţări nu ar avea execuţii bugetare prudente. Irlanda, de exemplu, chiar a înregistrat surplusuri în unii ani. Şi Spania a avut deficite mici, ani de-a rândul. Datoriile publice ale celor două ţări nu au reprezentat motive de îngrijorare înainte de criză. Irlanda avea şi alura unei economii care găsise reţeta creşterii rapide fără sfârşit. Spania, şi ea, avea o creştere economică destul de rapidă, cu ajutorul căreia a adus şomajul către 10%. Criza le-a izbit sever şi a dovedit că, uneori, expansiunea puternică a unor sectoare poate crea mari vulnerabilităţi. Vor urma ani, nu puţini, de austeritate în cele două ţări.

Lucian Mîndruţă: "Am zis să încep de jos, unde am şi ajuns"

Lucian Mîndruţă vorbeşte cu umor despre "Nimic important", noua lui emisiune de la Antena 2,si explica de ce a ajuns sa se intoarca la televizor "pe furis". "Am preferat să încerc o altă metodă decât aceea a declaraţiilor megalomaniace şi goale din promo-uri şi articole publicitare, după care nu urmează nimic deosebit. Eu am zis să încep de jos, unde am şi ajuns. N-am pretenţii mari, emisiunea e mică, eu de asemenea!"

ROMÂNIA LIBERĂ

Ce se ascunde în spatele febrei Forex

Miraj. Zeci de portaluri oferă tuturor românilor posibilitatea de a se îmbogăţi peste noapte. Sub umbrela unor tranzacţii sofisticate cu valută îşi desfăşoară activitatea în mediul online o sumedenie de case de pariuri care promit românilor câştiguri fabuloase. George Soros ar muri de invidie dacă ar afla cât pot câştiga românii din tranzacţii valutare. Dacă celebrul finanţist a obţinut un câştig de "doar" 10% din cele câteva miliarde de dolari plasate în ziua în care a prăbuşit lira sterlină, profitul unui român modest poate ajunge şi la 85% în 24 de ore chiar dacă investiţia sa este de milioane de ori mai mică.

Revolta consumatorilor de servicii

Amploarea neaşteptată pe care a căpătat-o protestul clienţilor nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi de bănci ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi prestatorii de servicii din România. Asta pentru că, în ultimii 20 de ani, aceştia s-au obişnuit să încalce principiul de bază care guvernează relaţia client-furnizor: contractul este o înţelegere din care ambele părţi trebuie să câştige. Interpretarea în interes propriu de către mai multe bănci a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 a generat un val de proteste din partea celor care au contractat credite.

Oprea către Boc: Cui nu-i place UNPR să caute pe alţii

Nemulţumiţi că la remaniere nu au primit nici Agricultura, nici Munca, aşa cum se aşteptau, progresiştii au început să joace dur în meciul cu PDL. "Deocamdată, acest Guvern stă în voturile UNPR şi vreau să se înţeleagă foarte bine şi foarte clar acest lucru. Cui nu-i place să caute o altă formulă guvernamentală. Deocamdată, aceasta este structura majorităţii parlamentare pe care se sprijină Guvernul Boc. Şi noi ne aşteptăm ca ea să fie respectată", a avertizat ieri, Gabriel Oprea, singurul ministru UNPR.

Marea Neagră se transformă într-un imens cavou

Vieţuitoarele marine din zona litoralului românesc au început să moară pe capete. Desalinizarea accentuată, temperaturile extreme ale apei mării înregistrate în această vară şi poluarea vor ucide, puţin câte puţin, peştii, scoicile şi micro-organismele, spun specialiştii. În paralel cu mortalitatea piscicolă înregistrată pe scară largă în această vară, specialiştii în cercetări marine au identificat un alt fenomen îngrijorător. În urma unor scufundări la baza digurilor s-a observat că şi midiile au murit.

ZIARUL FINANCIAR

Orice job nou apărut la multinaţionale este vânat de sute de candidaţi

Tensiunea de pe piaţa muncii este la maxim; Directorii de HR ai firmelor care mai angajează sunt inundaţi de CV-uri; H&M a primit 100 de aplicaţii pentru fiecare post încă din prima zi, după ce a anunţat că angajează şase manageri. Noile magazine pe care le va deschide retailerul Hennes & Mauritz (H&M) în Bucureşti au incitat sute de absolvenţi de facultate să aplice pentru poziţiile deschise de gigantul suedez încă în prima zi de la anunţarea lor. Firma caută personal pe poziţii de middle-management pentru primele şase magazine, care urmează să fie deschise în luna martie a anului viitor.

Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu

Riscul politic în cazul României a revenit în atenţia analiştilor, iar euro a urcat deja pe piaţa valutară până la aproape 4,3 lei, cel mai ridicat nivel al ultimelor două luni, după ce remanierea a şase miniştri săptămâna trecută nu a stins discuţiile privind demiterea actualului guvern. Disputele de pe scena politică se suprapun peste o nouă deteriorare a sentimentului jucătorilor pe plan internaţional, venind într-un moment în care s-au reaprins temerile privind încetinirea marilor economii şi posibile accentuări ale problemelor statelor puternic îndatorate din Europa.

Cum va finanţa Trezoreria statului datoria publică anul viitor?

Serviciul datoriei publice totale va urca anul viitor la 55,6 mld. lei (circa 13 mld. euro), cu 12% peste nivelul din acest an, conform estimărilor Ministerului Finanţelor, amplificând nevoile de lichidităţi ale statului. Pe piaţă, calculele privind necesarul de finanţare atât pentru sfârşitul acestui an, cât şi pentru 2011 diferă de la un analist la altul, fiind complicate de incertitudinile privind capacitatea Finanţelor de a ancora cheltuielile şi de a majora veniturile la nivelul programat. Potrivit estimărilor ING Bank, anul viitor Finanţele va trebui să refinanţeze datorii în monedă locală de 17 mld. lei (aprox. 4 mld. euro), iar deficitul bugetar va fi de 31 mld. lei. Conform angajamentului faţă de FMI şi UE, Ministerul Finan-ţelor trebuie să reducă deficitul bugetar de anul viitor la 4,4% din PIB, respectiv 24,3 mld.

Cinci întrebări care au rămas după AGA de la Fondul Proprietatea

Statul şi-a mai "plătit" din restanţele faţă de acţionarii Fondului Proprietatea în AGA din 6 septembrie când au fost aprobate numirea lui Franklin Templeton drept administrator şi listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Pentru micii acţionari ai fondului, o serie de întrebări persistă şi va trebui să-şi găsească răs-punsul în următoarele luni. 1. Când se va lista Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti? 2. La ce preţ se vor tranzacţiona acţiunile Fondului pe bursă? 3. Care este valoarea Fondului Proprietatea? 4. Cine va primi dividende din profiturile realizate în anii 2008 şi 2009? 5. Cum va funcţiona relaţia dintre administrator şi reprezentanţii acţionarilor?

Consecinţa majorării TVA: o nouă prăbuşire a pieţei auto după gura de oxigen din iunie

Vânzările de maşini au scăzut cu aproape 40% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, al treilea cel mai mare declin lunar de la începutul anului, efectul majorării TVA de la 19% la 24% fiind astfel extrem de puternic. În august s-au vân-dut în România 6.700 de maşini, faţă de puţin peste 8.000 în iulie şi 14.000 de uni-tăţi în iunie, prima lu-nă din ultimii doi ani când piaţa auto a fost pe plus raportat la acelaşi interval din 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb