REVISTA PRESEI - 13.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 mai 2010

ADEVĂRUL

Puterea, încolţită de pensionari

Înarmaţi cu umbrele, bastoane, sacoşe şi chiar cu sticle incendiare, mii de vârstnici au ieşit în stradă. Măsurile de austeritate anunţate de Executiv au dus la o explozie de nemulţumire. După vârstnici, mamele, sindicaliştii din Educaţie şi cei din Sănătate ameninţă cu proteste de stradă.

Reportaj din satul premierului Boc: Carul cu bani s-a răsturnat în Răchiţele

Administraţia locală din satul natal al lui Emil Boc, Răchiţele, a primit 860.000 de lei pentru reabilitarea unei biserici, a căminului cultural şi a unui dispensar. Plus o sală de sport de 2,4 milioane de lei. Sătenii au auzit la televizor că ar veni nişte bani de investiţii, şi se bucură, dar totuşi nu-l iartă pe Emil Boc că vrea să le reducă pensiile.

Marea Britanie, condusă de o "struţocămilă"

Conservatorul şi euroscepticul David Cameron a făcut o alianţă contra naturii cu liberal-democraţii proeuropeni ai lui Nick Clegg. Cabinetul lui Cameron va include cinci liberal-democraţi, printre care liderul acestora, Nick Clegg, care va fi vicepremier. Venirea la putere a guvernului Cameron marchează sfârşitul a 13 ani de guvernare laburistă. La 43 de ani, liderul conservator este cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimele două secole.

Senatorii au salvat averile demnitarilor:

Parlamentarii au decis desfiinţarea comisiilor de cercetare de pe lângă Curţile de Apel, care ar fi putut dispune confiscarea averilor nejustificate. Candidaţii la Preşedinţie nu vor mai fi obligaţi să-şi declare averile. PDL, PSD, PNL şi UDMR au votat la unison Legea ANI, care va fi trimisă preşedintelui spre promulgare. Băsescu poate cere reexaminarea legii.

Românii nu mai dau bani pe electrocasnice

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut în primul trimestru cu 24%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Frigiderele, maşinile de spălat sau electronicele nu s-au mai regăsit pe lista de cumpărături a românilor în primele trei luni ale anului.

România, în al şaselea trimestru de criză

Din septembrie 2008 până în martie 2010, economia a scăzut continuu, recesiunea adâncindu-se în aproape toate sectoarele. În primul trimestru din 2010, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,3% faţă de ultimele trei luni din 2009 şi cu 2,5% comparativ cu acelaşi trimestru din anul trecut.

Evoluţia economiilor europene în primul trimestru din 2010: Germania surprinde, Spania iese din recesiune

Produsul Intern Brut la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an, faţă de ultimele trei luni din 2009. Economia Germaniei a crescut peste aşteptări, Franţa a dezamăgit, iar Spania şi Ungaria au ieşit din recesiune.

Statele din zona euro, puternic afectate de criza datoriilor şi de neîncrederea investitorilor, au reuşit un start destul de slab în primele trei luni ale acestui an, după cum arată datele privind evoluţia economică la nivelul spaţiului comunitar, publicate ieri de Eurostat.

CURENTUL

Soluţia BOR la criză: să dăm ţării cât mai multe biserici

"Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la lăcaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui lăcaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se autodemoleze, ajungând la deznădejde sau la dezumanizare", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Mutaţii, de Tia Şerbănescu

Criza a produs şi alte mutaţii: limbajul urban s-a mutat din pricina scumpirilor la periferii de unde poetul Lucian Avramescu a considerat discuţiile din grupul de analiză "căcănării ginecologice" cu "muci portocalii" - în timp ce limbajul financiar al ministrului Vlădescu a devenit liric: "deşi n-am cea mai plăcută faţă, şi eu am suflet". Asta ne mai lipsea! Sufletul lui Vlădescu! Dacă dl Patriciu vorbeşte despre conştiinţă, dl Voiculescu despre moralitate iar dl Vlădescu despre suflet, e clar c-am încurcat-o. Iată că, deşi n-are o faţă plăcută, şi criza are suflet: fie criza cât de rea, să cadă pe altcineva.

UE ne trage de urechi pentru ingerinţa terţilor în activitatea BNR

Executivul de la Bruxelles a concluzionat, ieri, în cadrul unui raport, că Banca Naţională a Romåniei (BNR) nu este o instituţie independentă aşa cum ar trebui să fie, în activitatea sa intervenind o serie de terţi care acţionează în sensul influenţării activităţii normale a acestei instituţii. Aceste observaţii au fost făcute ieri de raportul de convergenţă al Comisiei Europene, care a subliniat că există o serie de incompatibilităţi legate de legea privind statutul BNR, cu privire la independenţa instituţională a acesteia.

PSD şi marea ieşeală a pensionarilor la miting

Sute de pensionari au ieşit ieri în stradă, în mai multe oraşe ale ţării, pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a tăia pensiile cu 15%. Interesant este că toate aceste manifestări au fost bine organizate, asezonate cu pancarte şi cu tot arsenalul necesar acestor manifestări. În unele oraşe, cum este Constanţa, mitingul pensionarilor a fost organizat pe faţă de PSD, în timp ce în alte localităţi partidul-roşu a stat mai la fereală.

CURIERUL NAŢIONAL

FMI, ultima redută

Agathon: Amânarea acordării următoarei tranşe din împrumut ar fi primul pas al României spre dezastru. "ACPR consideră că cea mai bună soluţie în acest moment este semnarea scrisorii de intenţie cu FMI în formula propusă de Guvern". Costache (CES): Documentul va putea trece de Consiliul Economic şi Social şi fără acordul sindicatelor.

Scrisoarea suplimentară la Acordul cu FMI va fi discutată mâine în Consiliul Economic şi Social (CES), potrivit anunţului făcut de către preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea de marţi în "celula de criză"", cu reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi ai partidelor politice.

Florin Cătinaş: Partea fundamentală este tristă

Brokerul de la WBS spune că realitatea percepută de pieţe este aceea a unor state semi-falite şi recomandă "vigilenţă" la cumpărare. Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucureşti o şedinţă pozitivă, în care indicii BET şi BET-C, cu aprecieri de peste două procente, au performat în comparaţie cu indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare.

Din toamnă, întreţinerea se poate tripla

RADET: Eliminarea subvenţiei la gigacalorie scade încasările. Valoarea facturilor va creşte cu 250 la sută. Deocamdată nu se pot calcula pierderile. Pe lângă diminuarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor, şi a iminentei creşteri a preţurilor în cazul în care va creşte valoarea TVA, populaţia mai are de suportat şi creşterea facturii de întreţinere cauzată de eliminarea subvenţiilor. Potrivit declaraţiilor date de Dragoş Moldoveanu, şef Serviciu Comunicare din cadrul RADET, eliminarea subvenţiilor la gigacalorie va afecta puternic încasările, neputându-se calcula, deocamdată, care sunt pierderile.

Boc cere noi măsuri de austeritate

Premierul vrea reducerea cu 25% a salariilor în companii de stat, inclusiv la Eximbank şi CEC. Premierul Emil Boc a cerut, în şedinţa de ieri a Guvernului, reducerea cu 25% a drepturilor salariale în companiile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.

Bruxelles-ul vrea să "supravegheze preventiv" bugetele naţionale din UE

De teamă că te arzi, sufli şi în iaurt, spune un cunoscut proverb. Iar Olli Rehn, Comisarul european pentru Afaceri economice, este mai mult decât prudent după experienţa deloc pozitivă în relaţiile instituţiilor europene cu membrii UE, în special cu cei din zona euro. La sugestia sa, Comisia Europeană vrea să întărească sistemul de "supraveghere preventivă" a modului în care este respectat Pactul european de stabilitate, în sensul de a i se conferi dreptul de a controla bugetele naţionale ale statelor membre ale zonei euro înainte de a fi supuse votului Parlamentelor naţionale.

EVENIMENTUL ZILEI

Politicienii, solidari cu propriile averi

Execuţia ani, ultimul act. Cătălin Predoiu: "România are încă probleme de integritate, de corupţie în rândul demnitarilor". Gyorgy Frunda: "Barroso nu poate să ne ceară mai mult decât face el însuşi". Noua Agenţie Naţională de Integritate (ANI) a ieşit ieri din parlament mai mult moartă decât vie. Pârghiile pentru confiscarea averii dobândite pe căi ilegale s-au evaporat, bijuteriile şi tablourile demnitarilor au fost trecute la secret, iar cei mai mulţi nici măcar nu vor mai putea fi verificaţi pentru averea dobândită în timpul mandatului.

La companiile de stat se fac jocurile de culise

După ce guvernul va reduce fondul de salarii, şefii vor alege între concedieri şi scăderi. Directorii companiilor de stat îşi fac deja socotelile ca să pună în aplicare deciziile guvernului, după ce Emil Boc a anunţat reducerea cu 25% a fondului de salarii. Unii vor pleca, iar alţii vor rămâne cu salariile ciuntite. Oficial, toată lumea aşteaptă verdictul, dar în spatele uşilor închise se lucrează cu spor.

Tăierea fondului de salarii nu scade ineficienţa societăţilor de stat

Tăierea fondului de salarii nu va duce la rezolvarea crizei în companiile de stat, unde problemele sunt mult mai complexe şi ţin, în primul rând, de amestecul factorului politic în gestionarea societăţilor. Manageri numiţi politic, mai mult sau mai puţin competenţi, bani aruncaţi pe achiziţii mai mult sau mai puţin necesare sau corect evaluate, personal supranumeric şi productivitate mult mai scăzută, acestea sunt tarele care fac să avem prea puţine companii de stat profitabile şi care să aducă bani mulţi la buget.

Ne trebuie un Fisc privat să lupte cu evaziunea

Evaziunea fiscală ar putea fi eliminată dacă ar exista voinţă politică, fără să fie necesare planuri speciale sau comisii, susţine Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR - 1903. Premierul Emil Boc le-a cerut, ieri, miniştrilor de finanţe şi de interne să elaboreze şi să promoveze de urgenţă un plan de combatere a evaziunii fiscale, convenit cu Fondul Monetar Internaţional.

România intră oficial în luna grevelor generale

După modelul pensionarilor, bugetarii ameninţă că vor presa preşedinţia şi guvernul cu mitinguri, până la sfârşitul lunii, când ar putea declanşa greva generală. Protestele de stradă vor culmina pe 19 mai, cu un miting la care sunt aşteptaţi să participe 40.000 de oameni care vor pune stăpânire pe Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate.

Răzbunarea lui Vîntu şi Voiculescu: "grecizarea României"

Dacă nu a reuşit să scape de Băsescu prin alegeri libere, tagma mogulilor vrea acum să scoată România în stradă şi să schimbe guvernarea prin forţă. Chiar dacă ţara va plăti scump, liderii opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, manevraţi de Dan Voiculescu, sunt încântaţi să ajungă astfel la putere. Prima mişcare a fost realiztă ieri: PSD a mobilizat câteva sute de pensionari şi i-a trimis în faţa Palatului Cotroceni, unde aceştia au devenit agresivi şi au rupt cordonul de protecţie asigurat de jandarmi. Realitatea TV şi Antena 3 au filmat atent incidentul şi l-au rostogolit de zeci de ori.

FINANCIARUL

"Soluţia finală": guvernul taie veniturile veteranilor, mamelor şi copiilor

Emil Boc vrea impozite care sunt deja în vigoare. Pe de altă parte, statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială(...), să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, se precizează în Constituţie. În încercarea disperată de a strânge cât mai mulţi bani la buget, guvernul vrea să aprobe impozite care se aplică deja de câţiva ani. De exemplu, impozitarea suplimentară a persoanelor care deţin în proprietate mai mult de o casă, ori impozitarea cu 16% a drepturilor de autor.

Mariana Gheorghe, Petrom: Creşterea taxelor va afecta şansele de ieşire din criză

Directorul general executiv al celei mai mari companii româneşti, Mariana Gheorghe, a vorbit pentru "Financiarul" despre efectele crizei globale, despre măsurile anticriză şi despre strategia companiei. De asemenea, a criticat măsura ANRE de a menţine neschimbate tarifele pentru gazele din producţia internă şi a spus că majorarea taxelor principale afectează mediul economic.

Poliţia de Frontieră va primi o navă în valoare de aproape 25 de milioane de euro

Ne pregătim de aderarea la spaţiul Schengen cu bani europeni. Poliţia de Frontieră se pregăteşte, exclusiv cu bani europeni, pentru aderarea la spaţiul Schengen, care este preconizată pentru anul 2011. Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că, în total, se vor investi peste 211 milioane de euro în patru proiecte prin care vor fi achiziţionate mijloace de mobilitate navală şi terestră.

GÂNDUL

Pentru că nu mai sunt bani, Guvernul testează injecţia de taxe pe toate salariile

Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adina Geană, a spus că lucrează, împreună cu Ministerul Sănătăţii, la un proiect care vizează creşterea contribuţiei la sănătate. Şeful ei, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, o contrazice: "Am făcut doar o simulare".

Scandal în PD-L: "Lumea o să spună că noi, în loc să guvernăm, ne certăm pe caşcaval"

Stresaţi de alegerile interne şi de impopularul pachet de măsuri anticriză, pe democrat-liberali încep să îi lase nervii. Propunerea vicepreşedintelui Sorin Frunzăverde de amânare a alegerilor interne până în toamnă, după luarea măsurilor de reducere a pensiilor şi salariilor, a creat un scandal general în şedinţa de marţi seara a conducerii PD-L, în care toată lumea s-a certat cu toată lumea.

Boc vrea taxă mai mare pe case. Culiţă Tărâţă: "Când ai două-trei proprietăţi nu poţi să te plângi că nu ai cu ce plăti"

Din cei 15 miniştri ai Cabinetului Boc nouă ar urma să fie afectaţi de creşterea impozitelor aplicate celor care deţin mai mult de o casă. Cel mai mult ar putea scoate din buzunar Gabriel Oprea, proprietar a opt imobile, dintre care trei case de locuit şi două case de vacanţă.

Spania taie salariile din sectorul public cu 5%. Ce şi cât au tăiat alţii

Angajaţii publici vor primi mai puţini bani din iunie 2010 şi vor avea veniturile îngheţate de-a lungul lui 2011, măsură prin care premierul spaniol speră să facă economii de 15 miliarde euro şi pe care o considera "exclusă" cu o săptămână în urmă. Angajaţii din sectorul public vor primi salarii mai mici cu 5%, naşterea unui copil nu va mai fi "premiată" de stat, pensiile vor fi îngheţate, iar investiţiile publice - reduse atât în 2010, cât şi în 2011. Acestea sunt măsurile de austeritate pe care le-a anunţat, ieri, premierul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero.

Economia românească nu respectă niciunul dintre criteriile necesare adoptării monedei unice

În momentul de faţă România nu îndeplineşte niciun criteriu necesar adoptării monedei unice europene, susţine Comisia Europeană în Raportul de Convergenţă pe 2010. Asta înseamnă că, dacă statul vrea într-adevăr să înlocuiască leul cu euro până în 2015, România mai are doar şase ani pentru a respecta toate condiţiile CE privind stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung.

JURNALUL NAŢIONAL

Revoluţia bunicilor: Jos Băsescu!

E prima dată în istoria recentă a României când preşedintele şi guvernanţii taie pensiile cu 15% în numele unui viitor iluzoriu. Nici măcar comuniştii, în timpul curbelor de sacrificiu pentru plata datoriei externe, nu şi-au permis să taie din banii pensionarilor. E prima dată când un guvern vrea să umple găurile lăsate de finanţarea clientelei politice cu banii de lapte praf şi pamperşi, cu ajutoarele pentru persoanele cu handicap, cu bani de la şomeri, disponibilizaţi, veterani, invalizi şi văduve de război, de la foştii deţinuţi politici.

Garda veche din PDL vânează capul premierului Emil Boc

Problemele economice naţionale şi măsurile antisociale anunţate de Traian Băsescu au redeschis lupta pentru putere în PDL. Garda veche a democraţilor, reprezentată de gruparea Blaga-Videanu-Berceanu ("BVB"), îngenuncheată acum o săptămână de Băsescu, încearcă să amâne data Convenţiei Naţionale a partidului la care se vor alege noii lideri, sperând că până în toamnă sau până în 2011 Emil Boc nu va mai putea candida la preşedinţia PDL.

F-16, "doborât" de SAAB şi Alenia

Producătorii avioanelor de luptă multirol Gripen şi Eurofighter au fost primiţi de comisiile de apărare din Parlament, cărora le-au prezentat ofertele concrete pe care le au. Discuţiile au avut loc după ce memorandumul MApN privind decizia de a se achiziţiona 24 de avioane multirol F 16 Block 25 în uz a fost primit de Parlament.

150 de "bugetari de lux" vor fi daţi afară. Concedieri abuzive la AVAS

După ce li s-au tăiat salariile cu 70%-80%, pe salariaţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului îi aşteaptă o rundă de disponibilizări. "Bugetarii de lux", cum îi numea premierul Emil Boc pe salariaţii de la AVAS, vor fi daţi afară după bunul plac al conducerii instituţiei, nu în baza legii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Marele defect al românilor: "Să facă totul în ultimul moment"-Jonathan Scheele

La 62 de ani, Jonathan Scheele este director general pentru Transporturi la Comisia Europeană, funcţie pe care o ocupă din 2007. Jonathan Scheele a stat cinci ani în România ca ambasador al Uniunii Europene şi cunoaşte bine ţara, ştie româneşte şi a învăţat că principala calitate a românilor este capacitatea lor de a face, chiar dacă în ultimul moment, ce au promis că vor face. Din punctul său de vedere însă, această calitate este, de fapt, şi principalul defect.

Corupţia Greciei a dat de lucru Germaniei

Nemtii s-au folosit de motorul care ajuta economia greceasca sa functioneze fara probleme: mita, scrie Der Spiegel. Companiile din Germania au profitat din plin de coruptia generalizata din Grecia pentru a-si asigura accesul la afaceri profitabile. Societati importante sunt anchetate de procurorii germani.celebru e scandalul Siemens, grup care ar fi dat mita de zeci de milioane de euro.

Lista groazei: unde se opresc tăierile?

Guvernul a lungit lista de reduceri de cheltuieli şi de impozite noi. Pensiile speciale vor fi impozitate cu 90%, salariile din companiile de stat scad şi ele cu 25%, cheltuielile cu bunuri şi servicii scad cu încă 20%, iar impozitele pe proprietate vor creşte pentru a doua locuinţă şi următoarele. Guvernul se va reuni în şedinţă după dezbaterile de vineri din Consiliul Economic şi Social (CES) pentru a analiza concluziile discuţiilor cu partenerii sociali privind scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi pentru a adopta documentul , astfel încât să poată promova legile de reducere a cheltuielilor.

ZIARUL FINANCIAR

Economia a scăzut mai puţin decât se aşteptă piaţa, dar vecinii sunt deja pe plus

Revenirea vânzărilor din martie nu a compensat declinul din ianuarie şi februarie, iar exporturile au pierdut viteză. Recesiunea a persistat în primul trimestru în România, aşa că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică mai puţin faţă de prognoza de 3,4% a analiştilor, în timp ce alte economii din regiune încep să îşi revină.

Vlădescu vrea cota unică generalizată de 16%. Calea legală de reducere a salariilor rămâne în sarcina Ministerului Justiţiei

Finanţele vor să aducă mai mulţi bani la buget prin generalizarea cotei unice de 16% la nivelul tuturor veniturilor persoanelor fizice. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu îşi doreşte ca toate categoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobânzi, tranzacţii bursiere sau tichete de masă - să fie taxate cu cota de 16%. Preşedintele Băsescu a anunţat un plan dur de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare prin tăieri de salarii şi introducerea altor impozite pentru a evita ca România să ajungă în situaţia Greciei.

Cum vor reacţiona investitorii la introducerea unei cotei unice de impozitare de 16% pentru câştigurile la Bursă

Ministrul finanţelor publice Sebastian Vlădescu a declarat că îşi doreşte ca toate categoriile de venituri ale persoanelor fizice - inclusiv din dobânzi şi tranzacţii bursiere sau tichete de masă - să fie taxate cu cota de 16%. Investitorii şi analiştii susţin că impactul acestei măsuri va fi resimţit prin creşterea speculaţiilor şi a volatilităţii pe Bursă.

Cele mai mari economii europene dau semne uşoare de revenire

Germania, cea mai mare economie europeană (2.495 mld. euro), a surprins economiştii avansând în mod neaşteptat, pe fondul creşterii exporturilor şi a volumului investiţiilor realizate de companii, care au echilibrat balanţa, după o iarnă geroasă, scrie Bloomberg.

şi economia Franţei (1.950 mld. euro) a crescut în primele trei luni ale acestui an comparativ cu cele trei luni anterioare, pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb