REVISTA PRESEI 17.03.2012

Willy Homner
Revista Presei / 17 martie 2012

ADEVARUL

Euro a atins maximul istoric în raport cu leul: 4,3783 lei/euro

Euro a continuat să se scumpească în şedinţa de tranzacţionare de ieri şi a atins un nou maxim istoric în raport cu leul. Banca Naţională a României a anunţat ieri o referinţă de 4,3783 lei pentru un euro. Până în prezent, cel mai scump euro a fost anunţat în iunie 2010, când moneda europeană a fost cotată la 4,3688 lei. Leul s-a depreciat vineri şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă urcând cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. O rată mai mare a fost publicată la 20 ianuarie, când dolarul era la 3,3663 lei. Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, iar rata oficială a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elveţian.

Ucraina încearcă să amâne plata unui împrumut folosind exemplul Greciei

Ucraina a invocat exemplul dat de restructurarea datoriei suverane a Greciei în încercarea de a amâna plata a 3 miliarde de dolari către Fondul Monetar Internaţional în timp ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat asupra riscurilor de finanţare, anunţând că prognoza ratingului de ţară a devenit negativă. Mai întâi Vadim Kopliov, viceministrul Economiei a citat "uriaşa" înţelegere între Grecia şi creditorii privaţi, anunţând că Ucraina ar putea cere o amânare cu zece ani a scadenţei împrumutului primit de la FMI în cadrul programului de asistenţă financiară în valoare de 16,4 miliarde de dolari oferit în 2008. Instituţia creditoare a declarat că nu a primit nicio cerere de reeşalonare a plăţilor, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

Mesajul Irlandei de St. Patrick's: "noi nu suntem Grecia!"

În timp ce multe oraşe, case şi localuri se înverzesc întru celebrarea praznicului sfântului naţional al Irlandei, St. Patrick, cu joc, voie bună şi, bineînţeles, multă, multă bere, Enda Kenny, premierul Irlandei, a lansat o ofensivă mediatică menită să îmbunătăţească imaginea ţării sale, serios afectată de criza financiară din 2008-2010. Kenny a efectuat vizite la Londra, în China şi la New York, toate în câteva săptămâni, în efortul de a atrage atenţia lumii asupra redresării economice a Irlandei, redresare bazată în special prin capacitatea guvernului său de a încuraja investiţiile străine. După întâlnirea cu Barak Obama din acest sfârşit de săptămână, Kenny va avea onoarea de a deschide ziua de lucru pe Wall-Street, luni, anunţă portalul de ştiri CNBC.

Banca centrală prevede o redresare "lentă" a zonei euro, nelipsită de riscuri

Deşi în prima jumătate a anului economia zonei euro va fi afectată de factori negativi, aceasta se va redresa în ultimele două trimestre din 2012, anunţă Banca Centrală Europeană. În condiţiile în care criza nu se va intensifica din nou, creşterea economică va continua, în ritm susţinut, şi anul viitor. "La nivel global estimăm ca redresarea economică să se producă lent", se arată în buletinul lunar al BCE citat de publicaţia financiară "Wall Street Journal". Procesul de redresare va fi rezultatul unei creşteri globale a cererii la nivelul gospodăriilor dar şi a unei creşteri a cererii externe pentru bunurile şi serviciile zonei euro, creştere care va încuraja comerţul şi care va fi susţinută şi de un euro mai slab, consideră BCE. "Insa o nouă intensificare a crizei datoriilor suverane sau o creştere adiţională a preţurilor materiilor prime ar putea afecta negativ această prognoză", a declarat Yves Mersch, membru al consiliului de guvernanţă a BCE, care este, totodată, guvernatorul Băncii Centrale a Luxemburgului.

Şeful OMS: O simplă julitură ne-ar putea ucide. Lumea a intrat într-o criză a antibioticelor

Suntem pe cale să intrăm într-o nouă eră a medicinii în care o simplă julitură a genunchiului ne-ar putea omorî, a declarat Margaret Chan, şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta avertizează că pacienţii din spitale vor avea tot mai puţine şanse să se mai întoarcă acasă în viaţă, iar operaţiile de rutină, precum cele de înlocuirea şoldului, vor deveni prea periculoase pentru a fi realizate. O criză globală a antibioticelor este pe cale să izbucnească, pentru că cele mai frecvente infecţii riscă să devină boli incurabile din cauza evoluţiei rapide a rezistenţei microbilor care le produc, a declarat Margaret Chan. În timpul unei întâlniri cu experţi în boli infecţioase, desfăşurată la Copenhaga, Chan a declarat că orice antibiotic existent deja pe piaţă ar putea deveni inutil, potrivit The Independent.

Apelul pentru Schimbare al lui Geoană: Profesionişti din toate colţurile, uniţi-vă!

Mircea Geoană a lansat, vineri, la Romexpo, mişcarea "România noastră", o mişcare nepolitică "mai mult decât un ONG" şi "mai puţin decât un partid politic". Surse apropiate mişcării au declarat, pentru "Adevărul", că mişcarea îşi propune să dea glas celor aproximativ 60% dintre români care nu votează. Puţini ştiu, însă, că "Apelul pentru Schimbare", petiţia online lansată la sfârşitul lunii ianuarie de profesori precum Marian Staş, medici, precum Dana Safta, directorul medical de la Spitalul Elias, artişti precum Mihaela Mihai, dar şi jurnalişti sau antreprenori, este aceeaşi cu chemarea fostului preşedinte al Senatului, Mircea Geoană.

Vadim: Sunt 99% şanse ca Becali să candideze la Primăria Capitalei din partea PRM-PNG

Astăzi vom afla dacă George Becali va candida la Primăria Capitalei din partea recent formatei alianţe PNG-PRM. Patronul Stelei a declarat că este "gata să se sacrifice" şi să candideze pentru ca alianţa partidului său cu PRM "să aibă o putere mai mare". Corneliu Vadim Tudor consideră că Becali are mari şanse să-l învingă pe actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Alianţa dintre cele două partide a fost anunţată ieri, iar sloganul acesteia, potrivit lui Vadim Tudor, este "Doi creştini şi patrioţi vor scăpa ţara de hoţi". George Becali a explicat că rolurile în coaliţie sunt împărţite: Vadim ia toată deciziile electorale, în timp ce patronul Stelei susţine financiar alianţa. El spune că va face anumite artificii pentru a respecta cuantumul prevăzut de legea electorală: va da familiei şi prietenilor lui bani pe care ulterior aceştia îi vor dona campaniei sale.

Grătarele în pădure au fost interzise prin lege

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, vineri, legea privind desfăşurarea activităţii de picnic. Cei care ies la iarbă verde în altă parte decât în zonele special amenajate riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Legea picnicului a fost adoptată pe 21 februarie de Camera Deputaţilor. Conform acestei legi, este interzisă organizarea picnicurilor în altă parte decât în zonele special amenajate. În acest sens, vor exista spaţii pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, unde aprinderea focului va fi permisă. Aceste zone vor fi indicate în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.

Hidroelectrica vrea să renegocieze contractele cu "băieţii deştepţi" până la sfârşitul lui martie

Hidroelectrica a început, vineri, o nouă serie de discuţii pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice, cu intenţia de a finaliza aceste proces până la sfârşitul lunii martie, conform ministrului economiei, Lucian Bode. Potrivit acestuia, Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis, vineri, comisia de renegociere a contractelor bilaterale. Hidroelectrica a iniţiat, la 1 decembrie, negocieri cu toţi beneficiarii de acorduri directe de achiziţie a electricităţii în vederea majorării preţurilor de vânzare, a reducerii cantităţilor de electricitate şi a duratei contractelor. Acordurile au fost semnate între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018. Negocierile vizează creşterea preţurilor la care vinde Hidroelectrica, reducerea cantităţilor şi a duratei contractelor.

Ungureanu a vrut capul şefului ANRE, însă până la finalul şedinţei de guvern l-a iertat

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a cerut lui Dan Iulius Plaveti demisia de la conducerea ANRE, pentru întârzierea cu care a prezentat Guvernului legea privind energia şi calendarul de liberalizare a preţurilor. La final l-a iertat însă, după ce acesta i-a explicat că a trebuit să poarte noi negocieri cu UE. Demisia i-a fost cerută la începutul şedinţei de vineri a Guvernului, dedicată problemei sectorului energetic, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Dej şi epoca sa: iubirile, limuzinele, restaurantele

Pe 19 martie 1965, murea Gheorghiu-Dej, în vârstă de 64 de ani. Un lider comunist cu totul deosebit de Ceauşescu. Dej s-a rafinat şi, dintr-un muncitor calificat a ajuns un domn. Credincios şi bon viveur în acelaţi timp. Ceauşescu a rămas un ţăran acru toată viaţa. Viaţa începuse să se schimbe spectaculos. Lui Dej îi plăcea să trăiască şi îi lăsa şi pe alţii să o facă. Aşa se face că pe străzile Bucureştiului apăruseră maşinile occidentale, stofele englezeşti, barurile cu program de striptease, deschise până dimineaţa, restaurantele erau pline şi deschise până la 2.30 noaptea. Viaţa se schimba spectaculos. După teroare, urma o perioadă de tihnă ţi trai bun. Despre această perioadă şi omul care a patronat-o, cu Dan Ciachir, un scriitor ce a făcut o pasiune pentru respectiva epocă.

Revoluţia din `89. Reportajul emoţionant al jurnalistului Mihai Răzvan Ungureanu: "Blugii ne erau plini de sânge"

Zilele trecute, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a dat o usturătoare lecţie de gramatică moderatorului Mihai Gâdea, la Sinteza zilei. Ce nu scrie în CV-ul primului ministru e că, înainte de 89, a fost şi jurnalist. În Opinia Studenţească din 26 decembrie 89, el a publicat un emoţionant reportaj despre evenimentele de atunci. "Dumnezeu ştie dacă m-aş fi gîndit vreodată, la vîrsta asta, că există o Moarte pe care s-o împrăştie cei care vorbesc tot româneşte", scria Mihai Răzvan Ungureanu.

Becali şi Vadim Tudor, de la "planeta maimuţelor curentate" la "camarazi" în alegeri. Evoluţia unei relaţii cu năbădăi!

De la dragoste la ură şi injurii şi din nou la declaraţii de dragoste electorală. Relaţia politică dintre liderii PRM şi PNG, C.V. Tudor şi Gigi Becali poate fi asemuită cu cea a doi îndrăgostiţi copleşiţi de fiorul alegerilor. Cei doi politicieni au făcut uneori deliciul presei trecând de declaraţiile pline de camaraderie la cuvinte grele şi invective aruncate cu patos la fileu. Timpul şi mai ales interesul şi nevoia de supravieţuire politică i-au adus pe cei doi lideri din nou în aceeaşi barcă şi la atitudini mult mai cordiale.

EXCLUSIV: Miză uriaşă în Afacerea "Mită la judecător". SRI şi DNA au distrus visul de un miliard de euro al unor mega-afacerişti

În spatele mitei de la Curtea de Apel Timişoara se ascunde o afacere de 1 miliard de euro. Lupta mare s-a dus pe toate fronturile între mai mulţi afacerişti români şi străini care au vrut să pună mâna pe o exploatare cu o valoare de un miliard de euro. În jurul acestor cercuri de afaceri sunt nume importante din business-ul românesc. Judecătorul Cătălin Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara ar fi luat mită suma de 50.000 de euro, prin intermediul soţiei lui, pentru a interveni pe lângă magistraţi. Aceştia judecau două litigii care vizau afacerea estimată la un miliard de euro.

Gazul şi curentul, un an fără scumpiri. Liberalizarea preţului pentru clienţii casnici începe în aprilie respectiv iulie 2013.

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat până în martie 2013 iar cel al electricităţii - până în iunie 2013, potrivit strategiei Guvernului şi reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Guvernul a aprobat, miercuri, cu o întârziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementează sectorul energetic şi liberalizarea preţurilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă. Din iulie 2013, ponderea în coşul de consum a energiei luate de pe piaţa liberă va creşte cu câte 10 pp. la fiecare jumătate de an, ajungând astfel la 100% la sfârşitul lui 2017.

Leul ar putea să atingă NOI MINIME istorice zilele viitoare

Leul a ajuns ieri la minimul absolut faţă de euro, respectiv la o cotaţie 4,3783 lei/euro. Nivelul este cu circa un ban peste anteriorul record negativ, din 30 iunie 2010. În ciuda depăşirii pragului maxim istoric, cursul leului în raport cu euro a fost destul de stabil, de la începutul anului şi până acum. Astfel, românii cu credite în euro şi care îşi încasează veniturile în lei şi-au văzut ratele crescând cu doar circa 1,3%, de la începutul anului. Ceva mai mult au crescut ratele pentru cei cu credite în franci elveţieni, care au resimţit scumpiri de peste 2%. Leul ar putea să se deprecieze şi zilele viitoare, deoarece ponderea jucătorilor care cumpără valută este mai mare decât a acelora care vând. Puţinii investitori speculativi care erau prezenţi în piaţă mizau mai degrabă pe aprecierea decât pe scăderea monedei naţionale, potrivit dealerilor consultaţi de EVZ.

Parlament: Locul unde nu s-a votat nimic de la începutul lunii

De la începutul lunii, în Parlament nu s-a adoptat nicio lege. Săptămâna aceasta, deputaţii au lucrat 5 ore, iar senatorii 35 de minute. Parlamentul României a înregistrat un nou record trist: nicio lege votată de la începutul acestei luni. Greva Opoziţiei şi unele tensiuni din cadrul coaliţiei majoritare au făcut ca nici la Senat, nici la Cameră, să nu mai aibă loc, în ultimele două săptămâni, vreo sesiune de vot final. Ca urmare, cu excepţia legilor cărora le expiră termenul şi trec de la o Cameră la alta prin adoptare tacită, procesul legislativ este inexistent. La Senat, acest lucru nu este o surpriză, fiindcă greva USL i-a lăsat pe senatori fără cvorum la plen. La Camera Deputaţilor, săptămâna trecută, aleşii au renunţat la sesiunea de vot final, iar marţea aceasta nu au avut cvorum, pe fondul retragerii de la lucrări a deputaţilor UDMR, supăraţi din cauza UMF Târgu Mureş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb