REVISTA PRESEI 17.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 iunie 2014

ADEVARUL

Isărescu, avizat pentru al cincilea mandat de guvernator, vrea să adopte euro

Mugur Isărescu, avizat pentru al cincilea mandat de guvernator BNR, a declarat în comisiile parlamentare că este nevoit să opteze pentru aderarea la zona euro în următorii ani, întrucât nu îl ajută vârsta să mai creadă în decenii, sugerând, implicit, că doreşte adoptarea euro sub mandatul său. "Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Pe dumneavoastră vă ajută vârsta, cu siguranţă. Sunt forţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge", a spus Mugur Isărescu, răspunzând interpelării deputatului PDL Andreea Paul, care l-a rugat să răspundă, sincer, în câte decenii ar putea România să adere la zona euro. El a arătat că BNR a salutat faptul că s-a ajuns un consens politic la nivelul cel mai înalt pentru adoptarea euro în 2019, referindu-se la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. El a menţionat că la nivelul BNR a fost înfiinţat un comitet pentru pregătirea trecerii la euro, organism unde se aşteaptă la o mai mare participare din partea guvernanţilor.

Micii investitori au subscris din prima zi peste 60% din acţiunile destinate lor în oferta Electrica

Micii investitori au subscris încă din prima zi a ofertei publice iniţiale a Electrica mai mult de 60% din acţiunile disponibile lor, peste jumătate din titluri fiind subscrise prin ordine care vizează un pachet garantat, de maxim 1.000 de acţiuni, potrivit brokerilor. Pe tranşa micilor investitori de retail sunt disponibile 7% din acţiunile scoase la vânzare în cadrul ofertei, respectiv 12,403 milioane de titluri. Pe acest segment au fost subscrise luni, până în jurul orei 17:00, un total de 7,633 milioane de acţiuni, reprezentând 61,5% din volumul aferent acestei tranşe. Garantarea celor maxim 1.000 de acţiuni subscrise pe investitor se face în baza principiului primul venit - primul servit, în limita maximă de 10 milioane de acţiuni din oferta publică. Un investitor mic are nevoie de cel puţin 3.375 de lei pentru a subscrie pachetul minim de 250 de acţiuni la preţul de 13,5 lei pe acţiune.

Fără Ucraina, nu există gaz rusesc în Europa

Rusia a sistat furnizarea de gaze naturale către Ucraina, însă Naftogaz are 14 miliarde de metri cubi de gaze stocate, îndeajuns pentru a a-şi susţine nevoile până în luna decembrie. Acest lucru înseamnă că exact în sezonul rece Ucraina va rămâne fără gaze, ceea ce o va forţa, cel mai probabil, să absoarbă din cantităţile celorlalte state, aşa cum a mai făcut anterior. Europa consumă anual circa 400 de miliarde de metri cubi de gaze, din care importă 250 de miliarde. Din această cantitate, o treime provin din Rusia, iar restul sosesc din Norvegia, Algeria sau din alte state ale lumii, prin intermediul terminalelor de gaze natural lichefiat din Spania. De asemenea, Olanda produce mari cantităţi, astfel că Vestul Europei este aproape sigur că nu vor fi probleme cu alimentarea. Pe de altă parte, Estul Europei se află într-o situaţie mult mai grea, fiind dependent de o singură sursă, respectiv Gazprom. România are acum în depozite 1,4 miliarde de metri cubi de gaze, faţă de un necesar de 1,6 miliarde. Autorităţile vor să crească stocurile chiar până la un nivel de 2 miliarde de metri cubi

Băsescu: Rusia este responsabilă de conflictul din Ucraina. Cer să înceteze orice fel de sprijin pentru trupele separatiste

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, cere Federaţiei Ruse să înceteze imediat orice fel de sprijin pentru trupele separatiste paramilitare pro-ruse şi să-şi asume controlul total al frontierei ruso-ucrainene pentru a contribui la stabilizarea situaţiei din estul Ucrainei", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Şeful statului se arată îngrijorat pentru situaţia din Ucraina şi acuză Rusia de escaladarea conflictului. "O asemenea situaţie antrenează responsabilitatea majoră şi directă a Federaţiei Ruse în legătură cu escaladarea conflictului din estul Ucrainei, soldat cu morţi, răniţi şi suferinţe în rândul populaţiei civile. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că Federaţia Rusă sprijină escaladarea conflictului din estul Ucrainei prin tolerarea trecerii peste frontiera de stat a combatanţilor şi a echipamentului militar. Federaţia Rusă este, astfel, responsabilă de întreţinerea conflictului dintre structurile paramilitare separatiste şi armata ucraineană", mai precizează sursa citată.

Antonescu: L-am sunat pe premier astăzi

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a vorbit astăzi la telefon cu premierul Victor Ponta pentru a clarifica afirmaţiile senatorului PSD Liviu Pop, potrivit cărora Antonescu s-ar fi întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu pe data de 10 februarie, întâlnire la care s-ar fi discutat ruperea USL. "Nu ştiu ce am făcut în 10 februarie, dar ştiu ce nu am făcut: nu m-am întâlnit pe 10 februarie cu Traian Băsescu. Nu m-am întâlnit deloc cu Traian Băsescu. Nu am obligaţie să dau raportul. Este o mizerie lansată de un tânăr senator al PSD, Liviu Pop. L-am sunat pe premier astăzi cu speranţa că nu ştie nimic şi nu ştia nimic. Nu mi s-a întâmplat niciodată ceva aşa mizerabil", a declarat crin Antonescu, la România TV. Fostul lider al PNL exclude o candidatură la şefia PNL, dar nu şi la alegerile prezidenţiale.

Afaceri ilegale cu bani europeni în Ministerul Sănătăţii

Un nou scandal scoate la iveală corupţia din sistemul de sănătate românesc. Luni, la primele ore ale dimineţii, procurorii au descins la sediul Ministerului Sănătăţii, dar şi la trei spitale publice din Bucureşti într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind achiziţiile din cadrul programului naţional de dotare şi reabilitare a maternităţilor. În urma celor 20 de percheziţii au fost ridicate mai multe documente şi calculatoare, atât de la spitalele Polizu, Cantacuzino şi C.C. Iliescu cât şi de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, în vizorul DNA se află şi Asociaţia Română de Neonatologie. Anchetatorii, care au colaborat în acest dosar cu autorităţile din Marea Britanie şi din Olanda, susţin că funcţionarii publici şi medicii care au făcut parte din comisiile de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate de Banca Mondială şi de Banca Europeană de Investiţii în perioada 2008 - 2011. În plus, procurorii spun că firma olandeză de echipamente medicale care ar fi beneficiat de contractele ilegale ar fi oferit funcţionarilor care au avantajat-o diverse bunuri şi servicii.

Execuţii în masă aproape de Bagdad

Forţele de securitate irakiene, în majoritate de orientare şiită, au fost capturate în ultimele zile în regiunile de nord de către gruparea SIIL, o grupare fundamentalistă sunnită cu legături şi influenţe în războiul civil din Siria. Imaginile, postate pe un cont de Twiter momentan suspendat, arată luptători mascaţi şi înarmaţi ce-i forţeazâ pe ostatici cu faţa la pământ, cu mâinile legate la spate, la doar câţiva metri de ce par a fi gropi comune săpate recent. O altă fotografie arată trupurile neînsufleţite ale membrilor forţelor de securitate, "pedepsiţi pentru că au luptat împotriva sunniţilor", conform descrierii pozei de pe reţeaua de socializare Twitter. O sursă diplomatică din Bagdad a confirmat autenticitatea fotografiilor pentru jurnaliştii Al-Jazeera. Sursa nu a putut însă oferi un număr exact al celor ucişi în acest incident. Locotenent-general Qassim Al-Moussawi, purtătorul de cuvânt al forţelor armate irakiene, a confirmat de asemenea autenticitatea acestor fotografii, susţinând că este la curent cu incidente în care forţe de securitate ale statului irakian sunt ucise în masă în zonele controlate de rebeli SIIL.

CURIERUL NATIONAL

De ce merge rău absorbţia fondurilor UE

Printre dificultăţile majore întâmpinate în actuala perioadă de programare se numără accesul limitat al beneficiarilor la cofinanţarea proiectelor private, supradimensionarea proiectelor şi existenţa unei expertize nesatisfăcătoare a serviciilor de consultanţă, spune Mihai Herciu, directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, care este Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). "În ceea ce priveşte dificultăţile majore pe actuala perioadă de programare, aş începe cu accesul oarecum limitat al beneficiarilor la cofinanţarea proiectelor private, există această deficienţă, greutate, a beneficiarilor de a reuşi să-şi deschidă liniile de finanţare. Am constatat o supradimensionare a proiectelor de către unii beneficiari în raport cu sursele de finanţare proprii sau atrase. Totodată, trebuie să ne perfecţionăm pe zona de informare şi comunicare", a declarat Mihai Herciu, la un eveniment de specialitate.

Guvernul va intensifica controlul la cei cu averi mari şi venituri externe

Impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinătate şi prin recuperarea debitelor cu noua Lege a insolvenţei, informează Mediafax. Pentru a obţine mai mulţi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate, relevă proiectul de lege pentru reducerea CAS.

Carpatica Asig are pierderi uriaşe

Carpatica Asig a raportat ieri pierderi uriaşe pentru anul trecut, de peste patru ori mai mari decât în anul 2012, acesta fiind cel de-al treilea an consecutiv în care asigurătorul are un rezultat negativ. Potrivit datelor furnizate ieri de Carpatica Asig, anul trecut pierderile s-au ridicat la 30,3 mil. lei, în creştere cu peste 330% faţă de 2012. În 2012, societatea a consemnat pierderi de 6,99 milioane de lei, de la 4,55 milioane de lei în anul precedent. Anul trecut, subscrierile Carpatica Asig Sibiu au crescut cu 61%, la 481,7 milioane de lei, pe fondul majorării numărului de clienţi, de la peste 950.000 la 1,35 milioane, iar daunele plătite au urcat cu 47%, la 276 mil. lei. Mişu Negriţoiu, şeful ASF, a anunţat săptămâna trecută că asigurătorul a prezentat un plan de redresare, dar autoritatea "nu s-a pus de acord" cu asigurătorul asupra acestuia. În acest context, şeful ASF a subliniat că societatea Carpatica Asig ar trebui să-şi rezolve problemele, în special cele legate de capitalizare. Societatea este parte a grupului Carpatica, deţinut de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Conturile Activelor Statului, blocate de executări silite

La sfârşitul lunii mai, nivelul popririlor pe conturile AAAS se ridica la aproape 436 mil. lei. Cea mai mare parte reprezintă executări silite în baza acţiunilor în Justiţie efectuate de creditorii FNI. Instituţia solicită modificarea ordonanţei pentru a putea plăti salariile şi taxele arbitrare. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) riscă să nu-şi mai poată desfăşura activitatea, din cauza conturilor blocate autoritatea fiind pusă în imposibilitatea de a mai plăti salariile angajaţilor sau de a plăti taxele arbitrare în litigiile internaţionale. Pentru remedierea acestei situaţii, AAAS propune modificarea Ordonanţei de Urgenţă 23/2004 astfel încât de la executarea silită să fie exceptate fondurile necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii, inclusiv cele privind plata taxelor arbitrare, a expertizelor etc.

Bulgaria vrea un tren de mare viteză Bucureşti-Varna

Compania de infrastructură feroviară din Bulgaria lucrează la un proiect pentru o linie de cale ferată de mare viteză între oraşele Varna, pe litoralul Mării Negre, şi Bucureşti, costul pentru Varna-Ruse fiind estimat la 898 milioane leva (459 milioane euro), scrie presa locală, citată de Novinite. Compania va lansa în a doua jumătate a anului licitaţia pentru modernizarea căii ferate Ruse-Varna, scrie cotidianul Trud. Planul pentru calea ferată Varna-Ruse face parte dintr-o idee mai amplă pentru o cale ferată Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Varna. Pe această rută Varna-Ruse circulă în medie în prezent doar 780 de călători pe zi, iar modernizarea liniei pentru o viteză de până la 160 de kilometri pe oră nu ar fi rentabilă în aceste condiţii. În acelaşi timp, podul dintre Giurgiu şi Ruse este traversat zilnic de circa 3.000 de maşini, 2.000 de camioane şi 100 de autobuze. Planul autorităţilor prevede ca cel puţin o parte a traficului în direcţia Varna să fie atras de o cale ferată cu viteză mare. Dacă proiectul trenului de mare viteză este implementat, ar permite efectuarea unei călătorii între Varna şi Bucureşti în 3 ore.

EVENIMENTUL ZILEI

Se legalizează distrugerea pădurilor. Unde sunt eco-protestatarii?

Un proiect de lege ar putea ajuta să intre în legalitate pe toţi şmecherii care au construit vile sau case de vacanţă prin păduri, distrugând fără discernământ zone întregi. Pentru că nu era suficientă exploatarea industrială excesivă a lemnului, care a despădurit suprafeţe uriaşe, un grup de 37 de deputaţi PSD a propus un proiect de lege care permite defrişarea pădurilor pentru spaţii de agreement, prin trecerea lor în intravilan. Proiectul promovat de PSD permite, prin planuri urbanistice, schimbarea destinaţiei terenurilor cu păduri în "zone de primire turistică" sau "terenuri de recreere şi agreement" şi legalizează defrişările. Proiectul de lege este atât de periculos încât e respins categoric chiar de ministrul de resort din Guvernul Ponta. Doina Pană, doamna căreia Victor Ponta i s-a adresat cu "FĂ!", ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat public că se va opune vehement acestei iniţiative.

John Kerry: luăm în calcul varianta unor atacuri cu drone şi discutăm cu Iranul în criza irakiană

Statele Unite iau în considerare posibilitatea unor lovituri aeriene pentru a susţine trupele irakiene în luptele împotriva insurgenţilor islamişti, Washingtonul fiind dispus în acest scop să poarte discuţii inclusiv cu Iranul, a declarat luni secretarul american de stat, John Kerry, într-un interviu acordat Yahoo! News şi preluat de agenţiile AFP şi Reuters. Loviturile aeriene "nu sunt singurul răspuns, dar pot fi una dintre opţiunile importante", a afirmat Kerry când a fost întrebat despre posibilitatea declanşării unor astfel de operaţiuni, eventualitate pentru care Statele Unite au dislocat deja în Golful Persic un portavion plus alte nave militare. "Atunci când oamenii sunt ucişi, asasinaţi în urma unor masacre în masă, aceste lucruri trebuie oprite. Şi trebuie încercat prin operaţiuni aeriene sau în alte moduri", a explicat şeful diplomaţiei americane, ce a condamnat anterior şi masacrul din oraşul Tikrit, unde islamiştii au executat 1.700 de şiiţi membri ai aviaţiei militare irakiene. Potrivit EFE, preluată de Agerpres, Kerry a spus că una dintre opţiunile avute în vedere de preşedintele american Barack Obama este folosirea dronelor.

PSD aduce PP-DD în Guvern. Ponta îi taie elanul lui Dragnea

Premierul nu renunţă la alianţa cu partidul lui Dan Diaconescu. Mai mult, în perspectiva prezidenţialelor, acesta subliniază că nu se ruşinează cu electoratul PP-DD. Nu vor avea un post de ministru, pentru că s-a opus UDMR-ul, dar vor primi ceva funcţii de secretari de stat. Este vorba de PP-DD, partid cu care Victor Ponta a susţinut că PSD trebuie să colaboreze la nivel local. Potrivit unor surse din PSD, Victor Ponta a acceptat colaborarea cu PPDD nu doar pentru formarea unor majorităţi locale, ci şi pentru a mai câştiga electorat în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Aceleaşi surse spun că Ponta se va implica direct în negocieri, deşi, oficial, acestea vor fi purtate de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. "Tot Dragnea va negocia. Este preşedinte executiv, are mandat din partea partidului. Eu vin la final, când e de stabilit ceva", a subliniat Ponta, lăsând de înţeles că nu ar fi exclus un protocol la nivel naţional.

Membrii CA al SRR, validaţi de Parlament

Plenul Parlamentului a validat luni, prin vot secret cu bile, cu 332 de voturi pentru şi 49 împotrivă, noua componenţă a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Membrii titulari ai CA al SRR sunt: Alexandru Ducu Bertzi, propus de PNL, Radu F. Alexandru, propus de PDL, Maria Ţoghină, propusă de Preşedinţie, Andras Istvan Demeter, propus de UDMR, Ana Florea, propusă de minorităţi, Ovidiu Miculescu, propus de Guvern, Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş, din partea angajaţilor SRR, Alina Stanciu, din partea PC, Mirela Fugaru, Virgil Daniel Ilie, Ruxandra Săraru, din partea PSD şi Alexandra Dumitraşcu, din partea PP-DD. Membri supleanţi sunt: Maria-Denise Theodoru, Lavinia Ghişa, Ştefania Bîrlibescu din partea PSD, Maria Dobrescu din partea minorităţilor naţionale, Agoston Hugo din partea UDMR, Alexandra Muraru din partea PNL, Ioan Chiorean din partea PDL, Gabriel Croitoru din partea Guvernului, Marius Dorian Tănase şi Mihai Maiorescu din partea angajaţilor SRR şi Monica Ghineţ din partea PC.

Efectul conflictelor din Irak: preţul aurului atinge un nou maxim

Preţul aurului a început să crească pe bursele asiatice, ca urmare a crizei din Irak, care anunţă escaladarea conflictelor în Orientul Mijlociu. Surse politice citate de presa internaţională au precizat că reprezentanţi ai Iranului şi ai Statelor Unite vor discuta pe tema mişcărilor secesioniste din Irak săptămâna aceasta, cu prilejul negocierilor legate de programul nuclear al Teheranului, informează nasdaq.com. Săptămâna trecută, aurul a închis sesiunea bursieră de vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul temerilor că escaladarea conflictelor din Irak vor alimenta cererea de active sigure, cum sunt metalele preţioase. Preţurile la aurul spot au avansat cu 0,5% pe bursele asiatice, la 1.282,5 dolari/uncia, după ce în deschiderea sesiunii urcaseră la 1.283,7 dolari/uncia, relatează Reuters.

JURNALUL NATIONAL

Gazele pentru Europa vor fi tranzitate fără probleme

Întreruperea livrărilor de gaze pentru Ucraina a creat imediat îngrijorări în Europa, mai multe ţări fiind dependente de gazul rusesc. Ministrul Energiei din Guvernul de la Kiev, Iuri Prodan, a dat însă asigurări că întreaga cantitate de gaze programată să tranziteze Ucraina va ajunge la consumatorii din centrul şi vestul Europei. Ministrul ucrainean, citat de RIA Novosti, a spus că livrările zilnice de 185 milioane metri cubi nu vor fi periclitate de diferendul cu Rusia. Şeful companiei Naftogaz a solicitat o mărire a livrărilor de gaz către Ucraina prin inversarea sensului de injecţie prin conducta din Slovacia. Acum se preiau zilnic de consumatorii din Ucraina pe această conductă 16 milioane de metri cubi de gaz.

Cu ce îi are la mână Traian Băsescu pe candidaţii la Preşedinţie

Vulnerabilităţile mai multor potenţiali candidaţi la preşedinţie în faţa preşedintelui Traian Băsescu au fost analizate în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3. Cristian Diaconescu, desemnat drept candidat la preşedinţie din partea Partidului Mişcarea Populară a recunoscut că a fost şantajat pe vremea când lua în calcul candidatura pentru preşedinţia PSD. O ipoteză a eventualului obiect al şantajului a fost prezentată la Sinteza Zilei drept dosarul la DNA al soţiei sale, Mariana Diaconescu, dosar care a fost lăsat uitării după ce Diaconescu a demisionat din PSD şi a trecut în tabăra preşedintelui. Cercetat de DNA a fost şi prezidenţiabilul PNL, Klaus Iohannis. În 2006, Iohanis era cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, fiind bănuit că este capul unei reţele specializate în retrocedări ilegale de imobile.

Luptele pentru instituirea salariului minim în Germania scot la iveală forme de sclavie modernă

Politicul vrea, sindicatele se opun, muncitorii urmăresc neputincioşi, dar cu speranţe. Tema adoptării unui salariu minim pentru fiecare persoană care lucrează în Germania împarte societatea germană. Pe de-o parte există temerea că agricultura germană ar putea ajunge în colaps din cauza muncitorilor sezonieri care vor trebui plătiţi cu sume de trei ori mai mari ca până acum. Pe de altă parte, tot mai mulţi politicieni şi jurnalişti germani atrag atenţia asupra metodelor sclavagiste din agricultura germană. Sindicatul muncitorilor din Germania, IG Bau, a scos la iveală un nou caz de rele tratamente la adresa angajaţilor. "În Thuringen, aproape 700 de muncitori sezonieri (căpşunari) au fost supuşi unor condiţii sub limitele umane", informează cotidianul Neues Deutschland. Firma deţinea 600 de hectare pe care erau plantate căpşuni şi cartofi. Pe site-ul ei, firma promitea condiţii de cazare decente, asigurare medicală şi un salariu corect. Realitatea este că oamenii primeau mai puţin de trei euro pe ora muncită, în condiţiile în care statul german vrea să adopte tariful minim obligatoriu pe oră de 8,50 euro, începând de la 1 ianuarie 2015.

NATIONAL

Kovesi dezgroapa scheletii lui Morar

Pe langa spetele instrumentate pe banda rulanta in ultima vreme, procurorii anticoruptie sunt gata sa deschida un nou front de lucru. Unii fosti procurori DNA, dar mai ales judecatori par sa fi facut figuratie in cazurile unor VIP-uri acuzate de fapte de coruptie. Rabdarea procurorilor anticoruptie a ajuns la limita, mai ales dupa ce sapaturile facute in ultima vreme le-au sugerat indicii care ar putea arata o oarecare colaborare, ca sa nu vorbim direct de fraternizare, intre unii oameni ai legii si suspectii din dosare extrem de importante. Recent, conducerea DNA a hotarat sa mearga la rupere si sa nu se faca, desi poate i-ar fi fost mult mai lesne, ca nu vede greselile vadit voite facute de unii procurori si judecatori in dosare in care inculpatii, nume grele ale vietii publice, au scapat de condamnarile ce pareau iminente. Prioritatea absoluta a DNA este revigorarea dosarului in care este inculpat "baronul" de Vrancea, speta lui Marian Oprisan reusind performanta de a stagna, de ani buni de zile, la aceeasi instanta de judecata.

Ponta anunta majorarea salariilor si pensiilor. De la anu'...

Electo-rata si viitoarea reducere a CAS la angajatori a cam epuizat bugetul "platilor" electorale pentru acest an, dar pentru a obtine ceva capital de campanie, premierul Victor Ponta promite majorarea lefurilor si pensiilor, e drept, de la anu'. Ponta a precizat, ieri, ca in acest an nu mai are in vedere aplicarea de masuri de relaxare fiscala, in afara electo-ratei si a scaderii CAS cu cinci puncte procentuale. Bugetul pe anul viitor nu exista nici macar in "fasa", dar premierul sustine ca are deja o strategie bugetara (o fi vreun copy-paste - ca se poarta - la cea actuala?), conform careia pensiile se vor majora cu 4,5%. Totodata, Ponta zice ca, tot de la anu', lefurile bugetarilor vor creste, dar nu putin, cu doar doua-trei procente, ci mai mult, dar tintit, insa nu peste tot, ci doar acolo unde sunt salarii foarte mici.

Taxa pe stalp, modificata in favoarea firmelor de stat

Dupa ce s-au felicitat ca vor obtine din taxa pe stalp de trei ori mai mult decat estimasera, autoritatile au facut ingrozite un pas inapoi, constatand ca firmele de stat au de achitat sume uriase, dar nu au bani. Din declaratiile depuse la Fisc de firmele care au in proprietate constructii speciale (stalpi de electricitate, cosuri de fum, centrale hidro, termo sau nuclear-electrice etc) reiese ca statul va incasa in acest an prin taxa pe stalp peste 1,5 miliarde de lei. Initial, autoritatile s-au bucurat, apoi si-au dat seama ca daca aplica taxa la Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau alte firme de stat, acestea risca falimentul. Consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu, a precizat ca, in perioada urmatoare, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei va analiza impactul taxei asupra economiei si modificarea ei la firmele care nu au buget pentru acest impozit.

PUTEREA

Marian Sârbu, avizat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, în locul lui Daniel Dăianu

Marian Sârbu, fostul ministru al Muncii din partea PSD, a fost avizat luni de Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament pentru a prelua funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, în locul lui Daniel Dăianu. Dăianu a demisionat din această funcţie pentru a candida pe o poziţie în CA-ul BNR. Marian Sârbu este în prezent membru neexecutiv în Consiliul ASF. El a fost anterior preşedintele Comisiei Naţionale de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Blocul militar condus de Rusia, OTSC, întrerupe dialogul cu NATO

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), organizaţia militară condusă de Rusia, a precizat luni că renunţă la dialogul cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Hotărârea a fost luată la doar câteva luni după ce OTSC suspendase cooperarea cu alianţa occidentală. "Consiliul miniştrilor de externe ai OTSC consideră necesar să se renunţe la dialogul cu NATO", a declarat Nikolai Bordiuja, secretarul general al organizaţiei militare. Potrivit acestuia, OTSC se va axa de acum înainte pe cooperarea cu Organizaţia de Cooperare de la Shanghai - din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kârgâzstan -, Iran, China şi diferite alte organizaţii din America latină. Totodată, Bordiuja a subliniat că toate ţările care fac parte din OTSC sunt obligate să respecte "disciplina colectivă". Alcătuită din şase foste republici ale Uniunii Sovietice (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikista), OTSC se doreşte a fi răspunsul rusesc la NATO, relatează Agerpres.

ROMANIA LIBERA

PSD acaparează instituţiile statului

Social-democraţii au luat partea leului în conducerile Băncii Naţionale, Curţii de Conturi şi Radioului Public, votate, ieri, de Legislativ. Numirile au fost şi un prilej pentru Victor Ponta de a scăpa de oameni din Executiv care nu mai erau pe aceeaşi lungime de undă cu el. Vacantarea unor posturi în instituţiile de stat subordonate Parlamentului a devenit un nou prilej pentru întărirea controlului exercitat de PSD. Instituţiile pentru care s-a dus bătălia au, fiecare, o miză importantă: Banca Naţională are un rol important în plan financiar, Curtea de Conturi controlează cheltuirea banilor publici iar Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) asigură mediatizarea într-un an electoral. În cazul Curţii de Conturi, partidele din arcul majoritar au luat toate funcţiile vacante, încălcând şi în acest caz cutuma parlamentară. Astfel, PSD are patru mandate, iar UDMR şi PC câte unul. PNL şi PDL nu au obţinut niciun post, deşi au mai mulţi parlamentari, comparativ cu UDMR şi PC.

Mobilizare mondială a jihadiştilor

În Irak, djihadiştii ISIL, care au ocupat teritorii şi oraşe în nordul ţării, continuă marşul spre Bagdad l În Pakistan, armata a lansat o amplă operaţiune contra teroriştilor din Waziristanul de Nord l În Kenia, islamişti Shabaab au ucis 48 de persoane l În Israel, armata caută trei tineri răpiţi de o grupare teroristă l Al-Qaeda a cerut musulmanilor din Caşmir să participe la un jihad violent în India şi să nu uităm Siria. În ţări europene occidentale au fost arestate persoane care continuă să racoleze combatanţi pentru Siria. Teroriştii s-au activat la nivel mondial. Ambasadele occidentale din Bagdad au început să evacueze personalul din capitala irakiană în pofida asigurărilor autorităţilor de securizare a oraşuluişi a "reluării iniţiativelor" pentru oprirea avansării djihadiştilor ISIS, care controlează în prezent importante teritorii petroliere şi oraşe în nordul ţării. Mii de cetăţeni continuă să se prezinte ca voluntari pentru a folosi armele contra insurgenţilor, răspunzând apelului guvernului şi marelui ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak.

ZIARUL FINANCIAR

Cum este evaluată Electrica în ofertă în comparaţie cu alte companii din sector şi ce recomandări au analiştii

Marea majoritate a ana­liş­tilor din piaţă sunt de părere că pre­ţul la care Elec­trica este evaluată în oferta publică de vânzare aflată în derulare nu este tocmai un chilipir şi recomandă mai degrabă investitorilor să subscrie spre preţul minim din ofertă. Comparativ cu alte companii simi­lare din regiune, Electrica este evaluată cu preţul minim din ofertă la 12,1 ori profitul net pe anul trecut, faţă de un multiplu la nivelul companiilor similare din regiune de circa 10,2. În schimb Electrica arată mai bine din punctul de vedere al indicatorului EV/EBITDA (valoarea companiei raportată la profitul înainte de depreciere, taxe şi impozite - n.red.), de circa 2,1 faţă de o medie de circa 4,7 în cazul companiilor similare din regiune.

Austriacul prin mâinile căruia trec 15% din lemnul românesc: În câţiva ani ajungem la 900 mil. euro

Omul de afaceri Gerald Schweighofer, care controlează grupul Schweighofer, cel mai mare business din industria locală de prelucrare a lemnului şi care a realizat profituri de peste 340 de milioane de euro în ultimii cinci ani, spune că anual cumpără din România 2,4 milioane de metri cubi de lemn, nivel care se menţine constant. "Cumpărăm 20% de la Romsilva. Sunt atâtea zvonuri potrivit cărora noi controlăm Romsilva, dar primim un procent atât de mic de la Rom­silva", a spus Gerald Schweighofer într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Diferenţa de 80% provine de la sute sau mii de furnizori care cumpără la rândul lor fie de la stat, fie de la proprietari privaţi de păduri. Omul de afaceri, descendent al unei familii austriece care investeşte de peste 400 de ani în prelucrarea lemnului, şi-a început proiectele în România în 2002 şi a investit peste 600 de milioane de euro. Prin intermediul celei mai mari firme din grup, Holzindustrie Schweighofer, a înregistrat în 2013 un profit de 98 de milioane de euro la afaceri de 470 de milioane de euro. 80% din producţia realizată de fabricile sale merg la export în 73 de ţări.

Acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 80% în ultimul an. Cine este în spatele raliului?

Titlurile Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit cu capital românesc, au crescut cu aproape 80% în ultimul an. Brokerii şi analiştii pun creşterea spectaculoasă raportată de acţiunile TLV pe seama schimbărilor intervenite în acţionariatul băncii, prin vânzarea unui pachet de 10% din acţiuni de către Bank of Cyprus către SIF-uri în luna aprilie, dar şi a rezultatelor financiare bune pe care banca le-a raportat în 2013 şi în primul trimestru al acestui an. Banca a încheiat primul trimestru cu un profit net de 103,4 milioane de lei, acesta fiind cel mai bun început de an din istoria băncii. "Două motoare sunt cele care alimentează creşterea acţiu­ni­lor: modificarea structurii acţio­naria­tului prin achiziţiile de acţiuni făcute de SIF-uri şi rezultatele financiare ale băncii. În lumina acestor doi factori, banca este recompensată de investitori cu o cotaţie bună pe bursă", a spus Alin Brendea, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Prime Transaction. Acţiunile băncii se tranzacţionau la un preţ de 1,861 lei în şedinţa de ieri, referinţă la care avansul raportat de acţiunile băncii faţă de începutul anului ajunge la 27%. Capitalizarea bursieră a băncii este de 4,16 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb