REVISTA PRESEI 17.10.2013

Willy Homner
Revista Presei / 17 octombrie 2013

ADEVARUL

SUA: Senatorii au ajuns la un acord pentru deblocarea crizei bugetare

Senatul american a ajuns miercuri la un acord pentru prelungirea limitei de îndatorare a guvernului SUA până pe 7 februarie şi de reluare a activităţilor instituţiilor federale, parţial blocate, până pe ianuarie, relatează MarketWatch. Acordul prevede totodată ca membrii Congresului să ajungă la un acord mai larg asupra bugetului până la data de 13 decembrie. Liderul majorităţii Senatului, Harry Reid şi liderul minorităţii, Mitch McConnell a anunţat că s-a ajuns la un acord de a ridica plafonul datoriei americane şi de a reporni guvernul federal. Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, John Boehner, a confirmat că republicanii nu vor opri încheierea înţelegerii, permiţând redeschiderea guvernului federal. Ried a numit înţelegerea "un acord bipartizan istoric". Congresul ar trebui să aprobe prelungirea limitei de îndatorare a Statelor Unite înainte de ziua de joi, 17 octombrie, dată după care guvernul ar putea să nu mai poată face unele plăţi.

Preşedintele Grupului Bilderberg a ajuns la Bucureşti: "România performează în acest moment mult mai bine decât Statele Unite ale Americii"

Vicontele Etienne Davignon, preşedintele grupului Bilderberg, considerat unul dintre cele mai influnte personaje din lume la nivel politic şi economic, a sosit la Bucureşti, unde va avea un discurs, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma. Seful grupului Bilderberg, a ajuns miercuri seara la Bucureşti şi a declarat, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, că România performează în acest moment mult mai bine decât Statele Unite ale Americii. "Toate guvernele lumii ar putea să performeze mult mai bine. România performează mult mai bine decât Statele Unite în acest moment", a declarat Davignon, potrivit sursazilei.ro. Vicontele Etienne Davignon, care a mai fost la Bucureşti în urmă cu doi ani, este un politician şi un important om de afaceri din Belgia, născut la Budapesta în 1932. El este şi fondator al organizaţiei Masa Rotundă Europeană.

Intrigile din spatele "revoluţiei" de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Zi agitată, miercuri, în satul vasluian Siliştea, din comuna Pungeşti. În cea de-a treia zi de proteste, peste 200 de săteni au format un lanţ uman în faţa primelor utilaje aduse în localitate de compania americană Chevron, care a obţinut, la începutul lunii, autorizaţia de explorare pentru gazele de şist. Localnicilor din Siliştea li s-au alăturat, spre seară, circa 200 de bârlădeni. În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Bucureştenii, solidari cu vasluienii: "Pungeşti, venim!" Piaţa Universităţii este blocată de protestatari

Sute de bucureşteni s-au alăturat protestului localnicilor din comuna vasluiană Pungeşti care au manifestat toată ziua de miercuri faţă de explorarea gazelor de şist din zonă de către compania americană Chevron. Astfel, protestatarii bucureşteni au blocat circulaţia în mai multe zone din Capitală, pentru a-şi arăta solidaritatea cu locuitorii comunei Pungeşti.

OTV emite de la Vatican, din cartierul televiziunilor exilate. Dan Diaconescu: "Ce să vă spun... e superb!"

OTV, postul de televiziune al lui Dan Diaconescu, a revenit pe micile ecrane, după ce, la 23 ianuarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras licenţa pentru acest post din cauza amenzilor neachitate din ultimii ani. Marţi seară, Dan Diaconescu a realizat o emisiune-maraton din studioul de la Bucureşti, însă show-ul a putut fi urmărit doar de telespectatorii de pe teritoriul Italiei şi de cei care au antene de satelit. OTV emite în prezent pe frecvenţa italiană a postului Romit. Chiar şi după acest artificiu, OTV-ul lui Diaconescu nu scapă de CNA. Narcisa Iorga, unul dintre cei 11 membri ai acestui for, spune că "şi în Italia există un CNA, iar amenzile de acolo sunt mai mari. CNA-ul din România poate sesiza CNA-ul din Italia pentru că legea audiovizualului are coordonate similare în toată comunitatea europeană.

Descentralizarea USL: Baronii vor să controleze Poliţia

PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un consens privind descentralizarea. Motivul: trecerea Poliţiei în administraţia Consiliilor Judeţene. Liberalii se opun pe faţă noului proiect, iar liderii USL au stabilit mâine o întâlnire decisivă. Întâlnirea de ieri prezidată de vicepremierul Liviu Dragnea, care se anunţa decisivă pentru marea descentralizare, s-a transformat din nou într-un fiasco. Proiectul asumat de Liviu Dragnea a fost amânat din nou pentru că liderii USL nu au s-au înţeles în privinţa Poliţiei, dacă să rămâna în cadrul Ministerului de Interne sau să treacă în subordinea Consiliilor Judeţene, acolo unde va intra sub papucul baronilor locali.

Ruşii, pregătiţi să negocieze înapoierea Tezaurului Românesc: Să ţinem cont că istoria e istorie

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, a declarat miercuri că oficialii Federaţiei Ruse susţin reluarea activităţii Comisiei mixte româno-ruse privind Tezaurul românesc. În acelaşi timp, oficialii de la Moscova au anunţat că sunt dispuşi să discute problema. "Suntem gata să discutăm problema, să căutăm documente, dar ţinând cont de faptul că istoria e istorie, iar politica actuală este cu totul altceva", a declarat şeful comitetului de relaţii externe al Consiliului Federaţiei, Mihail Marghelov. Declaraţiile făcute de Marghelov survin după o vizită la Moscova a delegaţiei Comisiei de politică externă a Senatului. Preşedintele comisiei, senatorul Petru Filip, a declarat că "se simte nevoia recâştigării încrederii între popoarele român şi rus, încredere care s-a pierdut în ultimii ani".

Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic, a fost demis

Ştefan Marincea spune că a fost informat "prin două ordine, cu semnături diferite" că, începând de miercuri, a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României. El intenţionează să facă plângere penală în acest caz, potrivit Mediafax. "Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ştefan Marincea, a fost schimbat astăzi, 16 octombrie, din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Elveţia renunţă la secretul bancar

După aproape doi ani de presiuni internaţionale conduse de Statele Unite ale Americii, Elveţia renunţă complet la secretul bancar care a transformat-o în cel mai mare centru financiar offshore din lume. Guvernanţii elveţieni au aderat la acordul internaţional pentru combaterea evaziunii fiscale iniţiat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Statul devine astfel obligat să pună la dispoziţia celorlalte 60 de ţări semnatare informaţii privind conturile deţinute de cetăţenii străini, în ciuda eforturilor pe care le-a depus ani la rând pentru a apăra secretul bancar. Însă de la izbucnirea crizei economice în 2008, guvernele din întreaga lume au devenit tot mai interesate de cele 2.000 de miliarde de dolari în active pe care le administrează grupurile bancare elveţiene.

CURENTUL

Răscoala răzeşilor din Pungeşti împotriva americanilor de la Chevron

De mai bine de trei zile, vreo două-trei sute de ţărani din zona Pungeşti-Vaslui, majoritatea având peste 60 de ani, reuşesc să ţină piept uneia dintre cele mai mari companii din lume, Chevron, care a primit aprobare de la conducerea pesedistă a Consiliului Judeţean Vaslui să instaleze prima sondă de explorare a gazelor de şist pe un teren de la marginea satului. Deşi se dă admirator al lui Chavez, ducându-se chiar la funeraliile acestuia, preşedintele CJ Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu se dovedeşte bun prieten cu imperialiştii ame­ricani, acordându-le acestora în timp record autorizaţia pentru amplasarea sondei destinate explorării gazelor de şist. Buzatu&co n-au realizat că toată pro­paganda lor din urmă cu un an împotriva gazelor de şist a avut priză la vasluieni, iar astăzi cetăţenii nici nu mai vor să audă de exploatarea prin fracturare hidraulică, deşi autorităţile îi îmbie cu locuri de muncă şi cu investiţii de milioane de euro.

Guvernul scoate din nou la privatizare CFR Marfă, de data asta la un preţ mai mic

După "succesul" răsunător al privatizării CFR Marfă, guvernul se pregăteşte să repete această experienţă. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să înceapă din această săptămână procedurile pentru o nouă privatizare a companiei CFR Marfă, proces care să fie încheiat până în vara anului viitor, fără ca Guvernul să mai fie "blocat" de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Ce n-a spus însă premierul e faptul că de data aceasta preţul cerut pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei va fi mai mic, conform procedurilor. Probabil sunt câţiva băieţi deştepţi care-şi freacă deja mâinile la gândul că vor putea cumpăra pe un preţ mai mic, cea mai mare companie de transport feroviar din sud-estul Europei. Printre aceştia se află şi Gruia Stoica, patronul GFR, care a anunţat că va participa la toate privatizările organizate de guvern pentru CFR Marfă, din motive de patriotism.

Zgonea vrea să transforme Parlamentul într-un "reality show"

Inspirat probabil de RTV, noul OTV şi televiziunea de casă a PSD-ului, şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vrea să transforme această instituţie într-un adevărat show de tip "Big Brother". El a spus ieri că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare posibilitatea transmiterii în direct a dezbaterilor din Camera Deputaţilor, având, în acest sens, un dialog cu Televiziunea Română. Zgonea este de asemenea promotorul unor idei precum economisirea hârtiei igienice în Casa Poporului, a "micului dejun cu rugăciune" de 10.000 de euro, a expoziţiei de artă de gudurare pe lângă Rusia, a trecerii pe format electronic a documentelor pentru a se economisi hârtie de xerox, şi nu în cele din urmă a loviturii de baros cu care a dărâmat simbolic gardul Casei Poporului alături de solistul grupului "Pink Floyd", Roger Waters. La capitalul activităţii politice, Zgonea s-a remarcat doar ca fiind "coleg cu Mihai Viteazul" şi lobby-ist pentru RMGC.

CURIERUL NATIONAL

Lecţia usturătoare predată pe Bursă

Oferta publică primară derulată la producătorul de materiale de construcţii Adeplast s-a încheiat cu un eşec, în condiţiile în care nu a fost îndeplinită condiţia de subscriere a 70% din acţiunile oferite, a anunţat ieri sindicatul de intermediere format din BCR şi SSIF Intercapital Invest. Adeplast nu va ajunge la cota Bursei, însă acest lucru, departe de a fi un insucces pentru piaţa de capital românească, reprezintă mai degrabă o dovadă a maturităţii investitorilor, susţine consultantul financiar Doru Lionăchescu. "Investitorul român e mult mai inteligent decât cred brokerii sau emitenţii", a declarat acesta pentru Curierul Naţional, subliniind faptul că oferta de la Adeplast ar trebui să se constituie într-un avertisment pentru cine vine să ceară capitalul investitorilor. Analistul economic Adrian Mitroi spune că o ofertă publică trebuie să fie transparentă, simplă, uşor de înţeles şi fără asimetrie de informaţii.

Guvernul stabileşte mâine preţul la care vor fi vândute acţiunile Romgaz

Listarea Romgaz atât la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la Bursa de la Londra a intrat deja în linie dreaptă, Guvernul urmând să stabilească în şedinţa de mâine preţul, respectiv intervalul de preţ la care vor fi vândute acţiunile. "Vineri dimineaţa, la ora 10.00, o să avem o şedinţă de guvern extraordinară, pentru că trebuie îndeplinită ultima procedură pentru listarea Romgaz", a declarat ieri premierul Victor Ponta. Tot mâine, acţionarii vor vota modalitatea de tranzacţionare a acţiunilor societăţii pe piaţa spot operată la BVB, cât şi listarea concomitentă a certificatelor de depozit pe Bursa de la Londra.

Românii din Italia, oportunitate de extindere a băncilor în străinătate

Banca Transilvania va deschide în noiembrie o sucursală la Roma, datorită numărului mare de români din capitala italiană, şi va închide, la 1 decembrie, operaţiunile pe care le are în Cipru, din cauza contextului economic nefavorabil pe termen mediu, a anunţat instituţia de credit, informează Mediafax. Formalităţile necesare pentru deschiderea sucursalei din Italia sunt în curs de finalizare. "Decizia extinderii Băncii Transilvania în Italia are la bază numărul mare de români din Roma: aproximativ 200.000, respectiv circa 10.000 de companii ale reprezentanţilor comunităţii româneşti din zonă", se arată într-un comunicat al băncii. Instituţia de credit va furniza clienţilor din Italia, atât persoane fizice, cât şi firme, produse şi servicii precum depozite, credite, servicii de mobile şi internet banking, carduri, serviciul de alertă prin SMS, posibilitatea achitării facturilor pentru furnizorii din România, transferuri de bani Western Union, dar şi pachete de produse dedicate. Banca închide operaţiunile din Cipru începând cu 1 decembrie.

ASF a transmis Finanţelor un proiect privind piaţa Rasdaq

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanţelor un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea statutului Rasdaq, propunerea prevăzând dreptul acţionarilor de a stabili dacă firmele vor fi mutate pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare. Statutul incert al pieţei Rasdaq este o problemă care trenează de mai mulţi ani şi pe care fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Bursa nu au reuşit să o soluţioneze. Această situaţie a dus la numeroase dispute între Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), CNVM şi Bursă. Companiile listate pe o piaţă reglementată şi acţionarii semnificativi ai acestora trebuie să respecte o serie de cerinţe de raportare şi transparenţă prin care să fie asigurată protecţia investitorilor. Încălcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdicţia de utilizare de informaţii privilegiate, poate fi sancţionată chiar cu închisoare.

EVENIMENTUL ZILEI

SRI a descoperit o afacere colosală care frauda sistemul de sănătate. Sute de bolnavi internaţi fictiv în spital pentru banii statului

Reţeaua fraudării sistemului de sănătate bifează o nouă metodă: cu datele personale strânse în campanii umanitare, cel mai mare spital din vestul ţării a făcut sute de internări fictive pentru care a primit bani de la asigurările publice. Metoda deconsipirată de SRI în cel mai mare spital privat din vestul ţării întrece tot ce s-a descoperit până acum: medicii şi asistentele Athena Hospital din Timişoara au fost de acord, la iniţiativa conducerii, să facă internări fictive, cu datele personale ale unor bătrâni pe care le adunaseră în campanii umanitare. În baza internărilor inventate, Casa Judeţeană de Sănătate Timiş a decontat către Athena Hospital din Timişoara sume importante în ultimii trei ani. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara au efectuat, miercuri, o percheziţie la spital, de unde au ridicat mai multe documente şi registre de evidenţă care le-ar putea susţine acuzaţiile. Anchetatorii suspectează medicii de la Athena Hospital că au inventat peste 500 de pacienţi pentru care au obţinut deconturi de la Casa Judeţeană.

Gerea, înscăunat ministru în lipsa lui Antonescu

Preşedintele PNL nu a fost invitat la învestitura propriului ministru. Ceremonia de la Cotroceni a fost scurtă, dar veselă. Într-o ceremonie-fulger care a durat mai puţin de cinci minute, liberalul Andrei Gerea a fost învestit în funcţia de ministru al Economiei. Ceremonia a avut loc la Cotroceni, în absenţa preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, care nu a fost invitat să participe. Merită precizat faptul că, la ultima ceremonie la care a fost invitat la Cotroceni, la învestitura Ramonei Mănescu la Transporturi, Crin Antonescu a părăsit sala în mijlocul ceremoniei, înainte de discursul şefului statului. După depunerea jurământului, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis noului ministru al Economiei că priorităţile sale sunt Oltchim şi Cupru Min.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV Metode de anchetă marca Papici. Interviu cu un "denunţător" fabricat în sediul DNA

Jurnalul Naţional a publicat în exclusivitate stenogramele care au arătat cum procurorul Lucian Papici a ameninţat un denunţător pentru a-l determina să meargă pe "varianta" agreată de anchetatori. Jurnalul Naţional publică azi, tot în exclusivitate, mărturia acelui denunţător. Este vorba de Gheorghe Dumitru, fost procuror, care a fost trimis în judecată în dosarul privind fraudarea examenului de promovare în magistratură. Dosarul se află în faza de recurs la Înalta Curte, motiv pentru care demersul jurnalistic are în vedere, în principal, metodele de anchetă inedite ale domnului Papici, şi nu vinovăţia sau nevinovăţia inculpaţilor. Referitor la discuţiile din stenograme (publicate în noiembrie 2011 în Jurnalul Naţional), preşedintele Băsescu spunea, în decembrie 2011, că este vorba de un şantaj şi că procurorii nu lucrează cu mijloace democratice. Zilele trecute, "şantajistul" din 2011 era apărat de şeful statului.

Majorarea alocaţiei copiilor, de la 42 lei la 200 lei, respinsă de Senat

Propunerea legislativă care prevede majorarea alocaţiei de la 42 lei la 200 lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă de Senat, în şedinţa plenului de miercuri, prin neîntrunirea numărului necesar de voturi pentru adoptarea legilor cu caracter organic. Propunerea de lege primise un raport comun de respingere întocmit în comisiile pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului, raport ce a fost însă respins de plenul Camerei Superioare a Parlamentului cu 68 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă şi trei abţineri, informează Agerpres. Astfel, a fost supus votului şi proiectul de lege, însă şi acesta a fost respins cu 41 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi nouă abţineri.

Radu Tudor, despre documentul-bombă de la Washington cu privire la România

Analistul politic Radu Tudor a dezvăluit miercuri, la Antena 3, că, potrivit unui document oficial din SUA, ţara noastră stă pe un zăcământ de peste 144 miliarde de metri cubi de gaze de şist. "Există o informaţie oficială, un document al unei instituţii de stat de la Washinsgton, din SUA, care spune că potrivit estimărilor de până în prezent, România întreagă stă pe un zăcământ de peste 144 miliarde de metri cubi de gaze de şist. Acest lucru înseamnă o estimare de piaţă de 100 miliarde de dolari", a declarat Radu Tudor, miercuri, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Verzii o refuză pe Merkel. Singura variantă pentru coaliţie o reprezintă social-democraţii

Verzii germani au decis miercuri să rupă discuţiile de coaliţie cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, care îi are acum ca opţiune numai pe social-democraţi ca partener de guvernare. "Verzii nu doresc să negocieze coaliţia" cu dna Merkel, a declarat vicepreşedintele partidului, Claudia Roth, adresându-se presei după mai multe ore de discuţii cu reprezentanţii conservatori la Berlin. Între conservatori (CDU şi partidul său frate bavarez CSU) şi Verzi "nu vor exista negocieri asupra unei coaliţii guvernamentale", a afirmat şi secretarul general al CDU Hermann Gröhe în faţa jurnaliştilor. După triumful personal al Angelei Merkel în alegerile legislative din 22 septembrie, conservatorilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză CSU, care au adunat 41,5% din voturi, le mai lipsesc cinci locuri pentru a deţine majoritatea absolută în Parlament.

NATIONAL

Sorin Oprescu si-a facut serviciu de filaj!

In ultimul timp, mai multi ofiteri de informatii au raportat aparitia, in zonele lor de interes, a unor intrusi entuziasti, dar extrem de neindemanatici. Insa dupa suspiciunile reciproce de rigoare, profesionistii in ale filajului s-au dumirit ce este cu noii lor "colegi". Care, in urma verificarilor efectuate, s-a descoperit a fi "civili" de la Politia Locala a Municipiului Bucuresti. Adica inofensivii, pana acum, "gardieni publici" ai lui Sorin Oprescu. Fara niciun fel de jena, fostii gardieni publci s-au impopotanat cu toate insemnele adevaratilor politisti, de la girofaruri si sirene, pana la uniforme si caschete. Dupa care, vazand ca nimeni nu ii trage la raspundere pentru acest veritabil "furt de identitate", lumea multumindu-se sa se amuze copios la vederea lor, detasamentele de politie locala si-au tras trupe de "mascati" si s-au pus pe dirijat circulatia si dat amenzi in stanga si in dreapta. Iar acum, mai nou, s-au apucat si de filaj, cel putin pe strazile Capitalei.

Procurorii il vor pe Dragnea cat e cald

DNA a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa bage "peste rand" dosarul "Referendumului", in care presedintele executiv al PSD a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor anticoruptie, "primul termen de judecata, stabilit de instanta la 18 februarie 2014, este prea lung si ar trebui schimbat pentru a se asigura judecarea cu celeritate a acestui dosar". Ca sa fie si mai convingatori, procurorii au subliniat faptul ca dosarul este complet si are numerosi martori, dar si numerosi inculpati. Si asta pentru ca anchetatorii au stabilit ca Liviu Dragnea a fost sprijinit in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt.

PUTEREA

Micii dumnezei de judeţ. Slăbiciunile marii descentralizări a lui Liviu Dragnea

Recunoscut drept lider al baronilor, deşi este deputat şi vicepremier în Guvernul Ponta, Liviu Dragnea vrea să îi transforme pe şefii Consiliilor Judeţene (CJ) în mici "dumnezei" în teritoriu. Marea descentralizare pe care o pregăteşte Liviu Dragnea le va da şefilor de judeţ puteri nemăsurate. Mai exact, nimic nu se va putea mişca într-o astfel de unitate administrativ teritorială fără aprobarea preşedintelui CJ, care este ordonator principal de credite şi care va fi şeful tuturor responsabililor din instituţiile descentralizate. O chestiune nelămurită este aceea privind traseul legislativ: proiectul elaborat de Liviu Dragnea prevede modificarea a nu mai puţin de 21 de acte normative. În aceste condiţii, va fi extrem de dificil de motivat promovarea descentralizării printr-o ordonanţă de urgenţă, şi nu printr-un proiect legislativ, supus dezbaterii parlamentare.

Euroscepticii se unesc pentru a cuceri Bruxelles-ul

Partidele eurosceptice se coagulează şi îşi concentrează puterile pentru un scor cât mai bun al populiştilor la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European (PE). Partidele proeuropene simt această ameninţare şi recunosc că apropiata invazie a euroscepticilor ameninţă nu numai procesul de integrare, ci şi piaţa liberă şi uniunea vamală. Repercusiunile se vor observa şi la nivel naţional unde partidele tradiţionale vor fi obligate să îşi înăsprească propriile politici faţă de Bruxelles. Totuşi, în cazul în care formaţiunile eurosceptice vor reuşi să profite de frustrările maselor încă nu este clar dacă acestea vor reuşi să sudeze legături solide în PE. Alianţa politică dintre doi lideri ai dreptei, Marine Le Pen (Frontul Naţional din Franţa) şi Geert Wilders (Partidul Libertăţii din Olanda), i-a îngrijorat pe europenii federalişti, care recunosc în prezent că până la 30% din noul PE va cuprinde eurosceptici.

ROMANIA LIBERA

Rusia, iritată de "jocurile de război" de la frontierele sale

NATO va organiza manevre militare de amploare la frontierele Rusiei cu două săptămâni ­înainte de summitul de la Vilnius al Parteneriatului ­oriental (PO), care încadrează relaţiile UE cu vecinii din Est - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina. Un summit unde este prevăzută semnarea de către Ucraina a ­acordului de asociere cu UE, spre marea enervare a Moscovei, mai precis a lui Vladimir Putin. Prin exerciţiul militar NATO, numit Steadfast Jazz, care va avea loc între 2 şi 9 noiembrie, alianţa occidentală va aduce în regiunea Mării Baltice 6.000 de soldaţi, puşcaşi marini şi aviatori. Se vor alătura 100 de trupe ucrainene. Deşi ambiţiile Ucrainei de a adera la NATO s-au spulberat când Germania i-a blocat planul în 2008, relaţiile cu această alianţă sunt din ce în ce mai bune.

Cu ce ne-am ales după 135 de ani de prietenie cu Rusia şi de ce ne este încă frică de SABINA FATI

România aşteaptă cu încordare, poate chiar cu oarecare teamă, momentul în care Chişinăul va semna acordurile de asociere la UE. Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova au fost bazate în ultimul secol aproape numai pe spaimă, de aceea România a căutat mai tot timpul soluţii de apărare faţă de Rusia, şi nu căi de apropiere. Chiar şi acum, cu două baze militare americane pe teritoriul său, reflexele României par să fi rămas aceleaşi, iar această cauză de natură psihologică pare să dicteze viitorul relaţiilor cu Rusia. În paralel însă, contează felul concret în care va reacţiona Moscova după ce foştii ei sateliţi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia îşi vor pune semnăturile pe acordurile de asociere cu Uniunea Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

"În goana după bani, statul merge tot la firmele curate, pentru că evazioniştii sunt greu de prins". Doroş, KPMG: Companiile care respectă legea şi îşi depun situaţiile financiare la timp sunt mai uşor de controlat de către stat

Promisiunile şi efortul statului de a aduce mai mulţi bani la buget se traduc, până la urmă, printr-o presiune crescândă nu asupra evazioniştilor, ci tot a celor care îşi plăteau şi până acum obligaţi­ile către Fisc. Când tragi linie şi încerci să afli ce a făcut statul cu banii tăi, constaţi nu doar că nu primeşti în schimb niciun serviciu pe măsură, ci că, de fapt, nu primeşti mai nimic. Şi atunci? Relaţia stat - contribuabil a fost dintotdeauna tensionată, dar, în ultima vreme, pe măsură de Guvernul îşi înăspreşte tonul şi susţine că nu mai tolerează evaziunea care, după cum arată datele Consiliului fiscal înseamnă 20 mld. euro anual (14% din PIB), oamenii care sunt interfaţa între companii şi stat susţin că suportă presiuni crescânde faţă de trecut, deşi au fost mereu corecţi cu statul. - Evazioniştii sunt printre companiile care nu-şi depun situaţiile financiare, nu-şi declară sediile sociale, nu fac facturi nici când cumpără, nici când vând, sunt mai greu de prins.

Noul Cod Rutier. Care va fi cea mai mare amendă aplicată

Amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.

Cine sunt noii campioni în business din Transilvania şi Banat

România are nevoie de o clasă puternic dezvoltată antreprenorial, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin muncă şi educaţie, este concluzia ediţiei a şasea a galei "Campionii în business ai Transilvaniei şi Banatului", care a avut loc ieri la Cluj-Napoca. Ziarul Financiar a premiat la Cluj trei companii mari şi mijlocii (cu o cifră de afaceri de peste 15 mil. euro în 2012) şi trei companii mici (cu afaceri cuprinse între 3 şi 15 mil. euro anul trecut), în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, PwC şi fundaţia Triple Helix. "În anul 1994 am preluat fabrica AEM din Timişoara, care era în pragul falimentului. Tinerii care sunt acum în companie mă fac să duc mai departe această afacere", a spus Olimpia Molca, director general al AEM Timişoara, companie care produce contoare inteligente pe care le vinde în Germania şi Suedia şi care se numără printre companiile premiate ieri la Cluj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb