• ADEVARUL
• Iohannis a pus criza dezinfectanţilor pe ordinea de zi a CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, într-o conferinţă susţinută la Palatul Cotroceni, despre criza dezinfectanţilor, despre decizia de a promulga legea achiziţiilor publice şi decizia de a retrimite legea privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat. "Nu am avut impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere nereguli. Informările sunt destinate persoanelor care pot lua decizii. Anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat cu bună-ştiinţă. Ceea ce îmi doresc este să reparăm sistemul. Trebuie clarificate norme sau proceduri. Cred că SRI şi-a făcut datoria. A sesizat, dar unele autorităţi nu şi-au făcut treaba foarte bine. Mă aştept de la procurori să-i găsească. Informările nu sunt destinate publicului general", a spus Iohannis.
• Promisiunile gogonate ale candidaţilor la primărie
Mulţi dintre românii care candidează pentru funcţia de primar îşi construiesc întreaga campanie electorală pe adevărate baloane de săpun. Ei promit, cu generozitate, autostrăzi, stadioane, tuneluri complicate, elicoptere şi case cadou, fără să poată explica de unde vor face rost de bani. Campionul absolut al promisiunilor electorale este Constantin Telegan, candidat la Primăria Galaţi din partea Alianţei Liberale. În vârstă de 52 de ani, Telegan, preşedintele Tribunalului de Arbitraj Judiciar (instituţie care nu există). Telegan promite că va construi un cartier cu 3.000 de case sociale care va fi ridicat la preţul imbatabil de numai 5.000 de euro bucata. Dar asta nu e tot, Telegan se angajează să facă un aeroport internaţional între Galaţi şi Brăila, un stadion cu 40.000 de locuri prin apropiere şi 10.000 de locuri de muncă prin construirea unei fabrici "a unui mare producător de automobile".
• Parlamentari şi miniştri români, VIP-uri la petrecerile de la Monaco ale miliardarului Steinmetz
Miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, pentru care procurorii DNA cer arestarea în dosarul retrocedării "Fermei Regale Băneasa" ce a fost trimis miercuri în judecată, organiza petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care au fost invitate persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membrii ai guvernului. Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul prin care prinţul Paul Al României, afaceristul Remus Truică şi patronul ziarului "Evenimentul zilei", Dan Andronic, au fost deferiţi justiţiei. Procurorii subliniază în actele trimise instanţei că numele demnitarilor invitaţi la petrecerile private ale miliardarului israelian au fost folosite ulterior de membrii grupului infracţional (care avea misiunea de a recupera ilegal în numele prinţului mai multe domenii - n.r.) pentru a-şi dovedi influenţa în faţa funcţionarilor publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate.
• "Dragonul de piatră", blindatul româno-turc rezistent la explozii
Blindatul Ejder Yalçin ("Dragonul de piatră", în limba română), un vehicul de luptă customizabil dezvoltat de compania Nurol Makina ve Sanayi din Turcia, în colaborare cu compania de stat Romarm, a fost prezentat în premieră în România, în cadrul expoziţiei "Black Sea Defense", eveniment care are loc în perioada 18-20 mai, la Romaero Băneasa. "Dragonul de piatră" poate fi configurat astfel încă să devină vehicul de detectare a dispozitivelor explozive improvizate, vehicul de apărare antiaeriană, ca armă antitanc, vehicul de transport trupe sau ca ambulanţă blindată
• Cum a fost ignorată sămânţa scandalului HexiPharma, la Cluj, în 2013
Un ziar local din Cluj-Napoca a scris încă de acum trei ani despre legătura dintre calitatea proastă a dezinfectanţilor folosiţi în spitale şi numărul mare de infecţii nosocomiale. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, trimitea pe data de 10 iunie 2013 următorul răspuns la interpelarea făcută de deputatul clujean, Aurelia Cristea, care atrăgea atenţia asupra pericolului infecţiilor nosocomiale cauzate de calitatea inferioară a dezinfectanţilor folosiţi în spitalele oraşului: "Morbiditatea înregistrată prin infecţii nosocomiale este raportată conform metodologiei, însă valorile existente sunt sub valorile medii din ţările europene". Ministrul continuă prin a arăta că Serviciul de Control în Sănătate Publică verifică permenent în unităţile sanitarea cu paturi. Ministrul a susţinut chiar că în România dezifectanţii sunt verificaţi la standardele UE: "produsul biocid se verifică în baza fişei de inspecţie a produsului biocid, elaborată de Ministerul Sănătăţii conform prevederilor legale în vigoare.
• Avion EgyptAir cu 66 de oameni la bord, prăbuşit în Marea Mediterană
Un avion Airburs A320 al companiei EgyptAir ce efectua cursa MS804 între Paris şi Cairo a dispărut joi dimineaţă de pe radare, la scurt timp după ce a intrat în spaţiul aerian egiptean. Un reprezentant al companiei aeriene a declarat joi seară că epava aeronavei ar fost găsită, însă informaţia a fost contrazisă de oficiali greci şi ulterior retrasă. Varianta unui atentat drept cauză a prăbuşirii nu este exclusă. Oficiali americani vorbind sub condiţia anonimităţii au declarat că o investigaţie preliminară a imaginilor captate de sateliţi nu sugerează, deocamdată, producerea vreunei în explozii în zona în care a dispărut aeronava, la ora la care a dispărut de pe radare, conform Reuters. Ben Rhodes, consilier pe probleme de securitate naţională la Casa Albă, a declarat jurnaliştilor că guvernul american nu a ajuns la o "ipoteză formală" despre ce s-a întâmplat.
• Oamenii de afaceri care i-au sponsorizat campania lui Nicuşor Dan
Nicuşor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a făcut public numele celor care i-au finanţat campania electorală, după ce contracandidaţii săi l-au acuzat că a cheltuit sume nejustificat de mari pentru publicitate electorală. Printre persoanele care l-au sprijinit financiar pe Nicuşor Dan se numără Nicolae Raţiu (fiul lui Ion Raţiu), Florin Talpeş - fondatorul Bitdifender şi George Iacobescu - om de afaceri decorat de Regina Marii Britanii.
• Ce cote au candidaţii pentru Primăria Capitalei la casele de pariuri
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, e considerată favorită pe site-urile de pariuri aceasta având o cotă de 1,50. Mai exact, cine pariază un leu candidatul social-democrat poate câştiga un leu şi 50 de bani în cazul în care aceasta iese pe primul loc în confruntarea pentru Bucureşti. Al doilea favorit pentru Capitală e dat candidatul USB, Nicuşor Dan, acesta având o cotă de 2,40. La mare distanţă se află Cătălin Predoiu, cel care are o cotă de 25, în timp Robert Tuurcescu are cotă de 50. Politicieni ca Daniel Barbu sau Bogdan Diaconu au cote de 100. Emil Boc, cu o cotă de 1,10, e văzut drept unul dintre candidaţii cei mai siguri din ţară de faptul că vor obţine victoria.
• BANCHERUL
• Cum sa nu ai venit din darea in plata, din moment ce predai băncii o casă cu o valoare mai mică decât creditul?
Problema legii privind darea in plată reclamată de toate autorităţile locale si europene, inclusiv BCE si FMI, este ca băncile suporta pierderi din diferenţa dintre valoarea caselor primite de la clienţi si cea a creditelor ce urmau sa fie rambursate, aşadar clienţii lor beneficiază de câştiguri, deci de un venit ce trebuie impozitat, conform Codului Fiscal. E atât de logic încât doar susţinătorii legii privind darea in plată pot veni cu o pretenţie la fel de absurda ca respectiva lege, afirmând ca ei de fapt au pierderi, nu câştiguri. Argumentul lor este un sofism cinic: "pierdem un imobil." De fapt, ei câştigă diferenţa dintre valoarea imobilului si datoria ce o au la banca.
• Credit Europe Bank se aşteaptă să piardă 10,5 milioane lei in procesele cu clienţii privind clauzele abuzive din contractele de credit
In baza opiniei departamentului juridic, Credit Europe Bank, parte a FIBA Group, deţinut de mogulul turc Husnu M. Özyeğin, una dintre băncile româneşti care au acordat cele mai multe credite in franci elveţieni (CHF), a înregistrat anul trecut un provizion de 10,5 milioane lei pentru acoperirea potenţialelor pierderi aferente celor 1.200 de litigii referitoare la clauzele abuzive pentru contractele de credit in care era implicata banca la finalul lui 2015. In 2014, banca nu a constituit niciun provizion pentru aceste litigii. Una dintre clauzele abuzive din contractele de credit ale Credit Europe Bank, confirmate prin decizii definitive de instanţele de judecata, este comisionul de risc practicat pentru credite, alături de dobândă, redenumit comision de administrare după intrarea in vigoare a OUG 50/2010, prin care s-au interzis comisioanele de risc.
• CURENTUL
• Medicii prinşi între jocurile politice: Cioloş dă OUG pe salarizare, PSD vrea s-o trântească în Parlament
Abia s-au declarat sindicatele din sănătate şi Alianţa Medicilor mulţumite cât de cât de proiectul OUG privind salarizarea că surse din PSD ne-au declarat că decizia luată de majoritatea parlamentară este că ordonanţa va fi respinsă în Parlament şi deci nu se va aplica. Ajuns sub limita suportabilităţii, sistemul sanitar are nevoie de o infuzie urgentă de atenţie şi de fonduri din partea guvernului. Un mic prim pas a fost făcut prin proiectul Ordonanţei de Urgenţă făcut public în urmă cu două zile. Dar iată că PSD prin intermediul senatorului, fost ministru, Liviu Pop anunţă că proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor este o glumă proastă, un afront la adresa acestora şi susţine totodată că aşa-zisele majorări salariale nu vor putea fi aplicate, unele niciodată, iar altele doar prin reduceri masive de personal.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Bomba SRI din Scandalul dezinfectanţilor. Procurorii trebuie să dezvăluie CINE ESTE MINISTRUL care a ştiut de neregulile făcute de Hexi Pharma!
"Informările trimise de SRI erau foarte exacte. Erau informări explicit legate de Hexi Pharma: pe trucarea licitaţiilor, pe nerespectarea caietelor de sarcini şi pe produse ne-conforme. Nu avea SRI cum face anchete mai departe. Ce ar fi trebuit să facă? Să preleveze probe şi să facă analize de concentraţie?", a dezvăluit Sebastian Ghiţă, membru al Comisiei de Control al SRI. A spus, însă, că, deşi a citit atent raportul "de 70 de pagini" trimis Comisiei de către SRI, "nu-mi amintesc în ce an au fost trimise acele patru informări". La fel şi Georgian Pop, membru tot în Comisia de Control a SRI, a refuzat să spună care dintre foştii şefi de la Sănătate a ştiut exact de nenorocirile pe care le face Hexi Pharma. "E o anchetă penală în derulare", a spus el. Şapte foşti miniştri ai Sănătăţii ar fi putut şti de neregulile de la Hexi Pharma: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta (interimar şi el), Raed Arafat, Eugen Nicolăescu şi Nicolae Bănicioiu.
• Controale la toate magazinele online din ţară
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) monitorizează activitatea de comerţ electronic a magazinelor online şi a platformelor specializate de vânzări şi investighează activitatea utilizatorilor, care desfăşoară activităţi comerciale fără a respecta prevederile legale privind înregistrarea la Registrul Comerţului şi la autoritatea fiscală competentă, precum şi cele referitoare la declararea veniturilor realizate, în vederea plăţii obligaţiilor fiscale aferente. Inspectorii antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de 373.900 lei cauzat de o persoană fizică prin neplata TVA şi a impozitului pe venit aferente activităţii de comerţ online pe platforme specializate. În februarie 2015, DGAF a sesizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care au dispus efectuarea de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, în data de 09.03.2016.
• Relu Fenechiu finanţează campania electorala a lui Marius Bodea?
Liberalul Marius Bodea a ajuns un adevărat recordman. Fondurile băgate de acesta in campania pentru primărie depăşesc de câteva ori sumele legale de care ar trebui sa beneficieze un candidat. Legătura acestuia la borcanul cu miere ajunge tocmai la Vaslui, la tătuca Relu Fenechiu, aflat in închisoare pentru fapte de corupţie. Legăturile sunt însă mult mai adânci, iar fondurile cheltuite cu nemiluita par a se pierde din ce in ce mai mult in neant. După ce i-a tot făcut vizite la penitenciarul din Vaslui, Bodea a ajuns acum sa beneficieze pana si de clădirile ridicate de Fenechiu in Iaşi. Firma lui Fenechiu (trecuta pe numele secretarei lui, Alina Haila) a ridicat o clădire turn pe Şoseaua Naţională, iar unul dintre beneficiari este chiar Marius Bodea. Bodea se foloseşte intens in aceasta perioada de un call-center, amplasat la etajul 9 al clădirii.
• Liber, Miron Mitrea nu se mai întoarce in politică
Fostul ministru al Transporturilor a ieşit ieri pe poarta penitenciarului Poarta Albă din judeţul Constanţa în jurul orei 16.30. Îmbrăcat la costum şi cu barba crescută, a părăsit închisoarea hotărât să nu mai calce pe scena politică. A treia cerere de liberare din închisoare a fost cu noroc pentru Miron Mitrea. "A durat un pic până am reuşit să-i conving pe magistraţi. După un an şi patru luni ( n.r. trei luni) mă simt ok", a declarat el la ieşirea de pe poarta Penitenciarului Poarta Albă. S-a urcat în maşină fără să se uite înapoi şi a plecat spre Bucureşti. Dacă ar fi să ne luăm după Sorina Dina, avocata lui, Miron Mitrea a fost un deţinut exemplar care şi-a executat pedeapsa, în regim deschis, respectând toate cerinţele sistemului penitenciar. A muncit la centrala termică a închisorii şi apoi la o autobază din Constanţa.
• JURNALUL NATIONAL
• Cioloş: Cred că un sistem cu două tururi ar fi mai reprezentativ, subiectul ar trebui repus în discuţie
Premierul Dacian Cioloş a afirmat că alegerile în două tururi ar fi mai reprezentative pentru diversitatea de opinii politice din România, adăugând că subiectul ar trebui reluat după 5 iunie. "Cred în continuare că, chiar şi după aceste alegeri, subiectul (alegerilor în două tururi - n.r.) ar trebui să fie repus în discuţie. Sunt avantaje şi dezavantaje pentru fiecare sistem dar eu cred că, dat fiind momentul în care se află România şi contextul social în care se află România, (...) un sistem în două tururi ar fi mai reprezentativ pentru diversitatea de opinii politice (...) pe care o avem", a spus Cioloş, la Realitatea TV. Premierul a spus că era nevoie de o asumare politică pe tema organizării alegerilor şi că Guvernul nu a dorit să intervină.
• Cioloş: Am avut informaţii despre Hexi Pharma în ultima perioadă
Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că a avut ''câteva'' informaţii despre Hexi Pharma doar în ultima perioadă de timp, precizând însă că ministrul Sănătăţii a primit mai multe informări privind acest subiect, de la Serviciul Român de Informaţii. Întrebat la Realitatea TV dacă a primit în aceste şase luni rapoarte din partea SRI cu privire la diferite aspecte din sănătate, inclusiv privitoare direct la Hexi Pharma, Dacian Cioloş a răspuns: "Direct la Hexi Pharma am avut câteva informaţii acum, în ultima perioadă. N-am primit eu direct, am văzut că ministrul Sănătăţii a avut mai multe informări legat de acest subiect". Premierul a subliniat însă că ministrul Sănătăţii a primit informări de la SRI nu neapărat legat de Hexi Pharma, cât despre sistemul de sănătate în general.
• Ai centrală de apartament, plăteşti taxă
Ministerul Energiei ia în calcul introducerea unei taxe speciale pentru deţinătorii de centrale termice de apartament. "Introducerea în legislaţie a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deţinătorii de surse de încălzire poluante, nesigure şi neeficiente, conform principiului "poluatorul plăteşte", taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor", se arată în rapoartele comitetelor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030. Ideea introduceri unei astfel de taxe nu este nouă, ia fiind adusă în discuţie încă din 2011. Ideea privind necesitatea introducerii ei a fost relansată, recent, de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucuresti ( RADET).
• Sorin Dimitriu a solicitat suspendarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ a României, în urma anchetei DNA
Sorin Dimitriu a solicitat suspendarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, începând cu data de 18 mai 2016, informează un comunicat al CCIR remis, joi, AGERPRES. Suspendarea i-a fost cerută de preşedintele CCIR, Mihai Daraban, ca urmare a deciziei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de acesta. Sorin Dimitriu, care este şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, este urmărit penal de procurorii DNA pentru că a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene pentru a putea obţine fonduri nerambursabile. El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.
• NATIONAL
• Putin vrea haos si măcel in Romania!
După ce occidentalii au mutat decisiv in Ucraina, unde au reuşit sa-i dea de lucru Rusiei, după ce au destabilizat situaţia acolo, se aşteaptă acum replica Moscovei. Care va încerca, la rândul sau, sa destabilizeze un aliat cheie al SUA. Iar pe acest fond se vehiculează tot mai insistent ca "aleasa" ar putea fi tocmai "credincioasa" Românie, ultima "insula" pro-americana din zona. Mai mult, scenariul luat tot mai in serios de către serviciile noastre prevede iscarea unor evenimente violente in aceasta toamna. Când exista suspiciuni ca "omuleţii verzi" ai FSB, dar si puternicele grupuri transpartinice de lobby plătite "regeste" de Moscova ar putea încerca sa deturneze "vocea străzii" si manifestaţiile prognozate într-o perioada dificila, cu o clasa politica sfâşiata de campania electorala. Dar si cu un guvern tehnocrat aflat pe ultima suta de metri si cu un "linşaj" politica - mediatic tot mai făţiş la adresa unei anumite parţi a serviciilor româneşti.
• Paszkany, "rezolvat" de Teszari
Tot mai multe voci din fotbal susţin că toate problemele lui Arpad Paszkany i se trag de la fostul sau partener de afaceri Zoltan Teszari. Cearta ar fi plecat de la drepturile tv ale Ligii 1. Vândute de Paszkany si cumpărate de Teszari (patronul RCS&RDS), dar pe o suma uriaşă (100 de milioane de euro). Pe termen lung, afacerea drepturilor tv se dovedeşte a fi una neprofitabilă, vezi interesul tot mai scăzut pentru meciurile din campionat, disparitia sponsorilor si a spectatorilor din tribune. Ei bine, se prea poate ca toate acestea sa-l fi convins pe Teszari ca este momentul sa facă un pas in spate si să reducă investiţiile in fotbal. Hotărârea boss-ului RCS&RDS l-a speriat pe Arpad Paszkany, in mod sigur. De aici, si posibila lor cearta si, pe cale de consecinţă, a supravieţuit cel mai puternic - vezi percheziţiile de la reşedinţa personală si interogatoriul la care a fost supus joi finanţatorul CFR Cluj.
• Tăriceanu, târât de Tal Silberstein in dosarul retrocedărilor ilegale
Călin Popescu Tăriceanu este băgat in belea de Tal Silberstein - considerat de procurori a fi o piesă de bază a grupului infracţional constituit pentru "obţinerea ilicită a proprietăţilor revendicate de printul Paul". Proba că Silberstein nu se lăuda degeaba cu influenta pe care o avea asupra lui Tăriceanu stă consilierea oferita fostului premier si lider al PNL de către firma First One Comunication, in care Silberstein era, alături de Shimon Sheves si Gil Birger, partener cu Dan Andronic. Mai mult, Silberstein a fost asociat, într-o firmă de asigurări, si cu şeful de cabinet al lui Tăriceanu, Marius Marcovici. Cercul apărut in jurul lui Tăriceanu in acest dosar este închis de Remus Truică, personaj cu care partenerii firmei First One Comunication s-au asociat intr-un off-shore cu sediul in Insulele Virgine.
• PUTEREA
• Erori "dubioase" în listele cu restanţierii Fiscului
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, spune că există erori în scriptele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind persoanele fizice care figurează cu restanţe la Fisc mai mari de 1.500 de lei. "Probabil au fost publicaţi unii care nu trebuiau publicaţi. Ei fac politică, şi nu economie şi finante. Probabil au avut interes să ruşineze nişte oameni şi au venit alţii şi au spus: ei, nici chiar aşa. Şi aşa vine ea şi spune acum că s-au strecurat nişte greşeli. Sunt lucruri care nu sunt în regulă", a declarant, pentru ziarul PUTEREA, analistul financiar Ilie Şerbănescu. Acesta spune că, atunci când a întocmit aceste liste cu datornici, ANAF ar fi trebuit să precizeze despre ce fel de datorii este vorba. "Datorii, dar ce fel de datorii? La 30 de zile, la 60 de zile sau la 90 de zile? Sau la scadenţă? Sau datorii în litigiu? Dacă sunt datorii în curs, ele nu sunt datorii, fac parte din plăţile normale, să spunem aşa. Trebuia specificat însă", a mai declarat, pentru PUTEREA, Ilie Şerbănescu.
• De ce s-au combinat Sava şi Piedone. "S-a luptat să grăbească finalizarea lucrărilor de la Piaţa Sudului"
Popescu Piedone nu-l susţine pe liberalul Răzvan Sava, primarul interimar al Capitalei, în cursa pentru Primăria Sectorului 4, pentru interese personale, funcţii, bani - chestii mercantile, ce ţin de trocul Politic. Nu, dom'le, îl susţine pentru că se bate pentru localnici: "A trebuit să aleg dintre principalii candidaţi pe Răzvan Sava. Răzvan este un om care a reuşit să dovedească ceva în calitate de primar general interimar: s-a luptat să grăbească finalizarea lucrărilor de la Piaţa Sudului. Nu este puţin lucru", le scrie Piedone, bucureştenilor din Sectorul 4 - celor 100.000 la care a ajuns numărul 43 al Gazetei sale (Gazeta lu' Piedone). Ce frumoasă şi acoperitoare e fraza asta - "s-a luptat să grăbească". Adică, nu ştim dacă le-a grăbit, într-adevăr, dar s-a luptat. Iar viaţa, se ştie, e o luptă.
• ROMANIA LIBERA
• Premierul Cioloş l-a schimbat din funcţie pe şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Florin Petcu, a fost revocat din funcţie de premierul Dacian Cioloş. Decizia şefului Guvernului a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Noul preşedinte al APM, numit de premier, este Ioan Gherheş. Tot joi, Adrian Cristinel Bădilă a fost schimbat din funcţia de secretar de stat la Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic. Tot printr-o decizie publicată joi, premierul l-a numit pe Lucian Vărşăndan în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.
• Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor, audiat la DNA
Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru audieri. În 24 martie, Sandu a fost condamat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul "Microsoft", pentru luare de mită şi spălare de bani, însă decizia a fost contestată. Cercetările în cazul licenţelor Microsoft continuă într-un dosar disjuns în care sunt vizaţi alţi şapte foşti miniştri. Totodată, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi fostul primar Gheorghe Ştefan, care a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare, Dorin Cocoş - doi ani de închisoare cu executare şi Nicolae Dumitru - un an şi şase luni de închisoare cu suspendar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA şi de către inculpaţi.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ce fel de economie susţinem: Unu din patru angajaţi lucrează pentru o instituţie publică, iar unu din cinci bugetari lucrează în apărare şi ordine publică
Salariile mai mari ale angajaţilor din sectorul public decât cele din sectorul privat, precum şi siguranţa locului de muncă oferită de instituţia publică angajatoare au făcut mai atractive locurile de muncă de la stat. În prezent, unu din patru angajaţi din economie lucrează pentru o instituţie publică, iar creşterile salariale succesive din acest sector, mai accelerate decât cele din privat, îi determină pe tineri să opteze mai degrabă pentru o carieră la stat, spun specialiştii. Discuţiile despre modificarea legii salarizării şi documentele publicate de Ministerul Muncii pe această temă au adus în prim plan o statistică rar întâlnită în documentele oficiale: structura angajaţilor bugetari pe sectoare de activitate. Cum a ajuns România cu o structură a salariaţilor în care statul angajează 1,2 milioane de oameni dintr-un total de 4,5 milioane de salariaţi, în condiţiile în care în 1990 statul avea 800.000 de bugetari, iar economia avea în total 8,1 milioane de angajaţi?
• Ministerul Finanţelor revine pe pieţele externe şi împrumută 1 mld. euro la un randament de 3% pe an
Ministerul Finanţelor a revenit ieri pe pieţele externe, pentru a doua oară în acest an, şi a lansat o emisiune de obligaţiuni în euro pe 12 ani, împrumutând 1 mld. euro la un randament de circa 3%. Randamentul a fost de 225 puncte de bază peste rata de referinţă mid-swap, potrivit Bloomberg. Mid-swap rate - rata de referinţă a pieţei sau indicatorul de dobândă la euro pe pieţele internaţionale pentru împrumuturile suverane - este în Europa randamentul bondurilor Germaniei în euro. Aranjorii plasamentului de obligaţiuni au fost Citi, JP Morgan, Raiffeisen, Societe Generale şi UniCredit. Lansarea obligaţiunilor vine după ce în februarie România a atras de pe pieţele financiare externe 1,25 mld. euro, la minime istorice de cost, prin redeschiderea a două emisiuni de euro bonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi de 10 şi 20 de ani. Statul a vândut obligaţiuni pe 10 ani de 750 mil. euro, la un randament de 2,55% şi titluri pe 20 de ani în valoare de 500 mil. euro, la 3,9%.
• Moştenitorii lui Chelu vor să iasă din Mecanica Roteş şi vând acţiuni
Compania Redont SRL, controlată de moştenitorii omului de afaceri Cătălin Chelu (decedat în 2014), a vândut ieri un pachet de acţiuni de 149.000 pe care îl deţinea la producătorul de robineţi Mecanica Roteş (METY). Preţul de vânzare a fost de 0,092 lei pe acţiune, astfel că suma totală la care Re dont a vândut din participaţia la METY a fost de 13.700 de lei (3.000 de euro). Pe 18 mai, acţiunile Mecanica Roteş Târ govişte se tranzacţionau la 0,0988 lei. Com pania din Târgovişte, listată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei, AeRo, are o capitalizare de 4,6 mil. lei. METY este controlată în pro por ţie de Amicosottis Galaţi, cu 22,25%, Golovatii Mihaela, 18,8%, Re dont SRL Galaţi, cu 10,7%, potrivit da telor de la finele anului 2015. La finele lunii aprilie, Redont SRL a mai vândut un pachet de 150.000 de acţiuni.