REVISTA PRESEI - 22.05.2010

Willy Homner
Revista Presei / 22 mai 2010

ADEVĂRUL

Şeful FMI îşi face campanie pe barba României / Cine minte, Jeffrey Franks sau Dominique Strauss-Kahn?

România este a doua ţară, după Grecia, de care preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, se foloseşte pentru interesele sale electorale din Franţa. Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, declară că măsura luată de guvernul Boc este cea corectă. Şeful său, Kahn, îl contrazice, pozând în protectorul bugetarilor. Cine minte?

Franks îl contrazice pe Kahn

Consultantul de investiţii Bogdan Baltazar cataloghează spusele lui Kahn drept o "fabulare curată". "Cred că declaraţia lui Strauss-Kahn a fost făcută pentru audienţa franceză. Mie mi se pare că e o declaraţie destul de incorectă, în sensul că Jeffery Franks, care a purtat aceste negocieri, a fost foarte discret şi s-a ferit să intre în detalii", a spus Baltazar la Realitatea TV. Surse apropiate negocierilor dintre FMI şi guvernul Boc au declarat pentru "Adevărul" că delegaţia condusă de Franks a venit "chitită" pe majorarea taxelor şi pe o scădere a salariilor.

Vlădescu: FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, susţine de asemenea că în niciunul din scenariile analizate cu FMI, nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar. Ca răspuns la declaraţia lui Kahn, premierul Emil Boc a declarat ieri că Guvernul a preferat să evite soluţia FMI prin care taxele erau majorate concomitent cu reducerea salariilor şi să nu taxeze suplimentar mediul de afaceri. El a adăugat că bogaţii vor fi taxaţi pentru proprietăţi şi produse de lux.

Au născocit avertizorul de accidente

Elevii Cristian Roşu şi Paul Şucală i-au uimit pe americani cu dispozitivul care îi scapă pe şoferi de evenimente rutiere grave. Cei doi tineri de clasa a XII-a au câştigat premiul I la Concursul Internaţional de Ştiinţe şi Inginerie INTEL, organizat zilele trecute în California, SUA.

31 mai, ziua blocajului naţional

Ultima zi din lună anunţă cele mai puternice manifestări sindicale din seria celor gândite împotriva măsurilor fiscale ale Guvernului. Profesorii, funcţionarii publici, ceferiştii, cei din sănătate şi angajaţii companiei Tarom strâng semnături pentru a intra într-o grevă generală pe timp nelimitat. În Bucureşti, li se vor alătura şi angajaţii de la Metrorex şi RATB.

Patru elevi, bătuţi în preajma liceului

Bătaia dintre cei patru tineri şi ceilelţi zece agresori s-a petrecut ieri în jurul orei 12.30 în apropiere de un liceu din Capitală, la care cei cinci învăţau. Potrivit elevilor, aceştia ar fi fost bătuţi cu lanţuri şi bâte. Trei dintre dintre elevi au fost transportaţi la spital, doi la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi unul la Spitalul Militar. Plângerea a fost făcută la Secţia 1 de Poliţie chiar de directorul şcolii.

Aprozarul din portbagaj

Cum noua hală agroalimentară din Piaţa Amzei nu a fost finalizată la timp, mulţi pieţari îşi vând marfa direct din dubiţe. Lucrările de modernizare ale pieţei trebuiau să fie gata până în decembrie 2009, dar din cauza unor litigii, termenele au fost amânate pentru luna septembrie.

SUA îşi iau măsuri contra "bolii" eoro

Americanii acţionează preventiv, de teamă că ar putea fi afectaţi de criza zonei euro pe care ei înşişi au declanşat-o, indirect. Congresul american a decis să limiteze contribuţia SUA la împrumuturile FMI acordate ţărilor europene, pe care le consideră "iresponsabile".

Funcţionarilor corupţi din Rusia li se va confisca averea

Preşedinţia Rusiei intenţionează să înăsprească sancţiunile pentru acte de corupţie, propunând chiar confiscarea averii funcţionarilor corupţi. Potrivit cotidianului "Vedemosti", şeful Cancelariei prezidenţiale ruse, Serghei Narişkin, a cerut Ministerului Justiţiei şi altor structuri decizionale să elaboreze cât mai repede un nou set de măsuri anticorupţie.

EVENIMENTUL ZILEI

FMI pune presiune pe Boc.

Directorul general Dominique Strauss-Kahn susţine că Fondul a solicitat guvernului român să mărească taxele, în loc să reducă pensiile şi a salariile bugetarilor. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, alimentează tensiunea de la Bucureşti din jurul reducerilor bugetare pregătite de guvernul Boc.

Bacalaureatul rămâne în şah

Ministrul educaţiei le cere "dascălilor de bună-credinţă" să supravegheze Bacalaureatul. Presat de ameninţările dascălilor cu greva, ministrul a organizat o conferinţă de presă, ocazie cu care, din faţa camerelor de filmat, le-a cerut profesorilor să participe la examenul de bacalaureat a cărui probă de competenţe la o limbă străină coincide cu prima zi de grevă generală a profesorilor, programată pe 31 mai.

Omul de tip nou: emigrant în halat alb

În acest moment sunt înregistrate 4.700 de cereri de plecare în străinătate, medici care îşi caută de muncă în ţări europene. Cine şi-a făcut bocceluţa poate câştiga în Marea Britanie între 32.000- 36.000 de lire, pe când în nord, de la 34.000 la 42.000 de lire pe an. Agenţia de recrutare A-team a declarat că "o medie a plecărilor ar fi de două din zece cereri depuse, o dată la jumătate de an". De la începutul anului şi până în prezent, această firmă a fost contactată de 248 de doctori care şi-au manifestat interesul de a lucra în Marea Britanie.

Duşmanii invizibili: speculatorii care au dat foc Casei Europa

Atacurile la moneda europeană, declanşate de fonduri mutuale conduse din umbră de anonimi iluştri, au adus UE pe marginea prăpastiei. Sunt ca împuşcăturile unui lunetist de la distanţă. În deruta generală din România, aproape nimeni n-a avut timp să observe ce pericol letal pândeşte Europa. Sâmbătă, în urmă cu două săptămâni, toţi liderii europeni erau mobilizaţi să salveze Grecia. Dar luni deja se punea problema să fie salvată Europa, atât de gravă era situaţia. Aceasta pentru că atacul asupra Greciei a fost extins şi asupra restului ţărilor PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania).

Firmele pot lua mai uşor fonduri UE, dar au nevoie şi de credite

Micii întreprinzători au şanse mai mari să câştige şi să ducă la bun sfârşit proiecte finanţate din fonduri europene. Cheltuielile eligibile vor fi decontate în proporţie de 100% pentru finanţări de până în 200.000 de euro, după cum au anunţat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Până în prezent, firmele mici, care depuneau proiecte pe domeniul de intervenţie 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor", trebuiau să asigure cel puţin 30% din valoarea proiectului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb