REVISTA PRESEI 24.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 octombrie 2016

ADEVARUL

Marşul unionist din Bucureşti

Început sâmbătă după-amiază, marşul pentru unirea Basarabiei cu România s-a terminat 26 de ore mai târziu, într-o atmosferă de oboseală şi plictiseală. După podul de flori, drumul crucii, marşuri şi manifestaţii (toate fără niciun rezultat), ideea unirii începe să-şi piardă sensul şi se transformă tot mai mult într-o temă utilă numai în campaniile electorale. Marşul pentru Unire a fost unul dintre cele mai surprinzătoare şi misterioase evenimente de stradă din România ultimilor ani. Început ca o defilare paşnică a celor 2000 de participanţi şi aflat deja la a cincea ediţie, evenimentul a luat o turnură neaşteptată în momentul în care cinci dintre liderii mişcării unioniste au pornit o confruntare cu jandarmii, încercând să rupă cordonul care îi însoţea pe traseul stabilit.

Cine este George Simion, liderul marşului pentru unirea cu Basarabia

George Simion, 30 de ani, liderul marşului pentru unirea Basarabiei cu România, a fost reţinut ieri, pentru câteva ore, pentru tentativa de a forţa cordonul de jandarmi. El a devenit brusc un personaj controversat, bănuit de simpatii politice şi de jocuri electorale pe ambele maluri ale Prutului. George Simion s-a născut la Focşani, pe 21 septembrie 1986. A fost student al Facultăţii de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii din Bucureşti, apoi s-a mutat la Iaşi, unde a susţinut un masterat în istorie la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". S-a remarcat ca lider al grupării "Noii Golani", care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990. Împreună cu "Noii Golani" a introdus mesajul "Basarabia e România" în rândul galeriilor de fotbal.

Topul celor mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din România

Cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din România se află în Bucureşti, pe Calea Victoriei, în zona Aviatorilor şi în Piaţa Romană, preţul lor depăşind 6 milioane de euro şi ajungând până la 18,5 milioane de euro. Cea mai scumpă proprietate rezidenţială din România este scoasă la vânzare pe site-urile specializate cu 18,5 milioane de euro şi este vorba despre Palatul Ştirbei, o vilă cu 25 de camere, construită în anul 1888, situată pe Calea Victoriei din Bucureşti, reiese din datele transmise de site-ul imobiliare.ro, la solicitarea News.ro. Pe locul al doilea în topul celor mai scumpe locuinţe din România se regăseşte o vilă cu 20 de camere din zona Aviatorilor şi este scoasă la vânzare cu un preţ de 8 milioane de euro.

Iohannis dă înapoi în disputa căsătoriilor persoanelor de acelaşi sex

După ce a îndemnat "să nu mergem pe calea fanatismului religios", preşedintele Klaus Iohannis cere conciliere între cei care susţin căsătoriile gay şi conservatorii care susţin familia tradiţională. Pasul în spate făcut de preşedinte vine în urma poziţiei Bisericii Ortodoxe, instituţie foarte influentă în societate. Aflat la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliştii români cum apreciază reacţia Patriarhiei. "Au perfectă dreptate. Deja felul în care unii au interpretat afirmaţiile mele arată nevoia de conciliere, de pace socială. Eu nu am acuzat pe nimeni şi nici nu am intenţionat să acuz Biserica Ortodoxă Română sau Biserica Penticostală. Eu am atras atenţia asupra unor pericole", a spus şeful statului.

Ce pile avea Mafia Vinului în Ministerul de Finanţe şi Fisc

Opt foşti directori din Ministerul Finanţelor şi Fisc au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un caz de evaziune fiscală de 600 de milioane de lei, circa 132 de milioane de euro. În acest dosar, afaceristul George Ivănescu, acţionar la "Murfatlar", a fost arestat preventiv. Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Mariana Vizoli (60 de ani), şi vicepreşedintele ANAF, Daniel Diaconescu (44 de ani), cel care coordona activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, au demisionat vineri după ce procurorii au început urmărirea penală împotriva lor în dosarul "Murfatlar".

Ministrul german de Externe avertizează că destrămarea Uniunii Europene este o ameninţare reală

Destrămarea Uniunii Europene este o ameninţare reală, a avertizat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, în declaraţii ce urmează să fie publicate în ediţia de luni a cotidianului german "Suddeutsche Zeitung", notează DPA. "Criza financiară, valul de refugiaţi în Europa şi şocul referendumului britanic au împins Europa într-o puternică turbulenţă", a afirmat el pentru publicaţia citată. În acest context, a afirmat ministrul german de Externe, populiştii de dreapta, aflaţi în căutare de voturi, profită de temerile populaţiei, atrăgând atenţia asupra a ceea ce ei cataloghează ca fiind eşecuri ale Uniunii Europene în materie de chestiuni sociale.

ANAF: Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani

Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani, iar cu aceşti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte, a declarat, vineri, Ionuţ Mişa, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, referindu-se la preţurile de transfer. "Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului şi comerţului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiţi-vă ce înseamnă la nivel naţional. Direcţia generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari", a spus Mişa, potrivit Agerpres.

Britanicii râd pe seama portavionului rusesc Admiral Kuzneţov

Singurul portavion operaţional al Rusiei, Admiral Kuzneţov, se află într-o stare de degradare atât de avansată, încât este mereu însoţit de un remorcher în cazul în care se defectează, spun surse din Marina Regală a Marii Britanii pentru "The Telegraph". Vase ale Marinei Regale Britanice au escortat un convoi de zece nave ale Marinei Federaţiei Ruse în drumul lor prin Canalul Mânecii, conduse de portavionul veteran Admiral Kuzneţov, de 55. 000 de tone. Navele se îndreaptă către estul Mediteranei, unde ar trebui să participe la o ofensivă fulger împotriva inamicilor liderului regimului de la Damasc Bashar al-Assad, puternic susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

BANCHERUL

Băncile nu trebuie să facă educaţie financiară

Daca am permite băncilor să ne facă educaţie financiara, e ca si cum am asculta de reclamele supermarketurilor pentru a le cumpăra cele mai ieftine, dar in acelaşi timp cele mai toxice produse alimentare, in timp ce alimentele naturale ale ţăranilor nu au loc prin malluri, pieţele fiind pe cale de dispariţie. Ştim cu toţii ca primul interes al băncilor, ca si al supermarketurilor, e să facă profituri cat mai mari. O recunosc chiar ele, uneori cu un cinism sfruntat. Iar dovada cea mai elocventa sunt creditele in franci elveţieni (CHF), pe care cele mai lacome bănci (in căutare de cota de piaţă, conform jargonului bancar) le-au acordat înainte de criză.

Ratingurile băncilor româneşti rămân într-o categorie inferioară, a investiţiilor speculative

Ratingurile celor mai importante bănci româneşti sunt menţinute de agenţia americana Fitch in categoria nerecomandata investiţiilor (bb), din cauza calităţii slabe a portofoliilor de credite si a mediului de operare instabil. Ratingul de viabilitate (VR) al BCR a fost majorat e la bb- la bb, in timp ce ratingurile Băncii Transilvania (bb) si UniCredit (bb-) au fost reconfirmate, a anunţat Fitch intr-un comunicat. Majorarea ratingului BCR s-a datorat îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite, in urma procesului de vânzare a creditelor neperformante iniţiat in 2014, dar si a unei capitalizări puternice. Ratingurile aferente finanţărilor pe termen lung ale băncilor (Long-Term Issuer Default Ratings - IDR) au fost reconfirmate la la BBB+ pentru BRD, la BBB pentru BCR si UniCredit si la BB pentru Banca Transilvania (BT), care are cea mai scăzută notă.

CAPITAL

Legea conversiei, minune pentru clienţi, pierdere pentru bănci

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, adoptată, săptămâna trecută, în unanimitate, de plenul camerei Deputaţilor, răstoarnă calculele instituţiilor de credit care au expunere pe această valută. Asta în timp ce clienţii simt că au obţinut imposibilul. Acest demers al Legislativului dă peste cap calculele băncilor care estimau un profit net de 1 miliarde de euro în acest an. BNR avertizează că legea conversiei ar putea duce la devalorizarea leului şi creşterea dobânzilor şi ar provoca băncilor pierderi de 370 de milioane de euro.

Piaţa neagră a ţigărilor a crescut cu peste patru puncte procentuale în doar două luni

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie la 18,3%, de la 14,9% în luna iulie, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research. Potrivit studiului, acesta este cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete din ultimii doi ani şi se situează peste media ultimilor cinci ani (circa 15%). Potrivit vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Dorel Fronea, această majorare nedorită a pieţei negre impune întărirea imediată a măsurilor operaţionale, dar şi relansarea unei abordări strategice coordonate. Acesta este rezultatul la care s-a ajuns ca urmare a desfiinţării Autorităţii Naţionale a Vămilor, în august 2013. Este cunoscut că, în ultima lună de funcţionare a ANV, iulie 2013, nivelul traficului ilicit cu ţigarete era de 11,8%.

Ce investiţii străine vin în România

Industria este sectorul economic care a atras majoritatea investiţiilor străine din ultimii 26 de ani, iar pe locul secund se află sectorul intermedierilor financiare şi asigurări. Investiţiile străine directe (ISD) reprezintă principala sursă de finanţare a deficitului bugetar şi, de multe ori în trecut, cea mai importantă sursă de dezvoltare a economiei. Nu ar trebui să ne mire faptul că majoritatea companiilor mari din ţara noastră sunt deţinute de străini, fondurile pentru dezvoltarea respectivelor societăţi, inclusiv cele privatizate, au venit de afară. Din 1990 şi până la sfârşitul anului trecut, valoarea totală a investiţiilor stăine directe se ridică la 64,43 miliarde euro, conform datelor BNR şi INS.

Politica monetară 2005-2007, responsabilă pentru mahmureala din 2008-2010 - de Florin Cîţu

Banca centrală încearcă să ne convingă că nu avea ce să facă în perioada 2005-2010, a fost forţată să impună o politică monetară prociclică. În perioada 2005-2007 (prima jumătate) trebuia să ţină piaţa inundată cu lichiditate pentru că numai aşa putea descuraja (da, aţi citit bine) intrările de capital. Iar în perioada 2007-2010 trebuiă să ţină politica monetară restrictivă pentru că economia era supra încălzită în prima fază, iar după aceea, pentru a încuraja intrările de capital (sau mai bine zis pentru a stopa ieşirile de capital). Două idei greşite.

CURENTUL

Vlad Voiculescu anunţă schimbarea semnificativă a contractelor managerilor de spitale

Contractul managerilor de spitale va fi schimbat în mod semnificativ, în aşa fel încât indicatorii de performanţă să reflecte gradul de satisfacţie şi siguranţa pacientului, a anunţat duminică ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-un interviu pentru Digi24. "Ceea ce urmărim prin noul contract de management este scăderea numărului de infecţii nosocomiale şi există mecanisme de control a măsurilor concrete luate de management pentru reducerea acestor infecţii nosocomiale'', a declarat ministrul Sănătăţii subliniind că pachetul legislativ privitor la managerii de spitale va fi gata în luna noiembrie.

CURIERUL NATIONAL

ANAF cumpără 110 maşini prin Rabla

Administraţia Fondului pentru Mediu a analizat până la sfârşitul săptămânii trecute 415 dosare depuse de persoane fizice pentru Programul Rabla Clasic, dintre care a acceptat 239 pentru 673 autovehicule. Printre acestea figurează şi dosarul depus de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru 110 autoturisme, cererile pentru alte 17 fiind respinse din cauza unor neconformităţi. Administraţia Fondului pentru Mediu a decis prelungirea sesiunii de depunere a dosarelor pentru Programul Rabla Clasic până la data de 28 octombrie 2016

Fostul premier al Thailandei, amendă de 1 miliard de dolari

Fosta şefă a guvernului thailandez, Yingluck Shinawatra, a anunţat că junta care a alungat-o de la putere în anul 2014 a dispus confiscarea averii sale şi o amendă de aproape un miliard de dolari (35 de miliarde de bahţi), din cauza unui mecanism de subvenţii pentru producătorii de orez care a păgubit economia Thailandei cu miliarde de dolari. Schema de subvenţionare a producătorilor de orez a fost unul dintre pilonii administraţiei conduse de Yingluck. După înlăturarea sa de la putere, în urmă cu doi ani, aceasta a fost pusă sub acuzare pentru neglijenţă penală şi este parte a unui proces judiciar, informează Agerpres.

Kim Jong Un, ţinta unui asasinat?

În acest moment există planuri clare pentru eliminarea dictatorului Kim Jong Un. Conform CNN, ministrul apărării din Coreea de Sud a declarat că există o echipă de elită în regim de aşteptare pentru neutralizarea lui Kim Jong Un, în cazul în care există o ameninţare nucleară iminentă. Serviciul Naţional de Informaţii din Coreea de Sud spune că Kim este foarte neliniştit cu privire la siguranţa sa personală şi a luat măsuri suplimentare de securitate, printre care verificări la sânge la reşedinţa sa pentru detectarea explozivilor şi otrăvurilor!

EVENIMENTUL ZILEI

Spionii israelieni ştiau că funcţionează ca o celulă SRI, la comanda lui Iohannis şi Hellvig

Un document-bombă ce vă este prezentat în exclusivitate de EvZ, ne arată o cu totul altă faţă a dosarului în care au fost arestaţi un fost ofiţer de informaţii SRI şi doi israelieni. Dan Zorella, directorul Black Cube, susţine în interogatoriu că a crezut, după cele spuse lui de Daniel Dragomir şi după o verificare informativă a fostului şef al Mossad, Meir Dagan, că are "aprobare guvernamentală" pentru acţiunea de aflare a unor date cu privire la fapte grave comise de şefa DNA. Chiar în 7 aprilie 2016, cotidianul israelian Yediot Aharonot, citând surse implicate în caz, susţinea că cel care ar fi angajat Black Cube pentru a afla informaţii despre Laura Codruţa Kovesi este "un oficial de rang înalt din SRI".

Nu-l putem crede pe Klaus Iohannis că n-a autorizat Black Cube pînă nu ne spune de ce a demisionat MRU

Într-unul dintre cele mai mari scandaluri postdecembriste - Afacerea Black Cube, care a debutat în 6 aprilie 2016 cu Comunicatul DIICOT privind reţinerea pe 3 aprilie 2016 a doi cetăţeni străini, angajaţi ai firmei Black Cube, pentru investigarea cu mijloace ilegale a şefei DNA, Codruţa Kovesi, apariţia în presă, vineri, 21 octombrie 2016, a Declaraţiei făcute în cadrul Comisiei rogatorii de Dan Zorella, organizatorul Operaţiunii din partea Black Cube, se constituie într-un moment deosebit de important.

UE vrea să pună bir pe centralele de apartament

Proprietarii care şi-au montat centrale de apartament, ar putea plăti o taxă de poluare începând din anul 2017. Pe lângă multele proiecte care au fost discutate săptămâna trecută la Bruxelles, reprezentanţii Comisiei Europene şi-au îndreptat atenţia către sistemul nostru centralizat de încălzire. Liderii CE, potrivit lui Ştefănel Dan Marin, fostul primar interimar al Capitalei, ar fi transmis că vor să dea bani pentru retehnologizarea sistemului centralizat de încălzire. N-au specificat dacă este vorba de ţevi sau de CET-uri. Şi au mai transmis şi faptul că, începând din anul 2017, vor să pună o taxă de mediu pentru coşurile de fum. Adică pentru orice tip de centrală de apartament.

Radu Moraru: Ion Iliescu va fi arestat în următoarele zile

Jurnalistul Radu Moraru a făcut câteva declaraţii şoc în cadrul unei emisiuni de la România TV, în care a precizat că Ion Iliescu ar urma să fie arestat în următoarele zile, ca urmare a finalizării dosarului Revoluţiei din 1989. Moraru a mai precizat că pe listele oamenilor legii s-ar mai afla şi Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu şi urmează să se facă arestări şi în cazul acestora. "În perioada următoare vor fi arestări spectaculoase. Tăriceanu, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Se încearcă de foarte multă vreme. E foarte probabil că nu vor ezita când vor crede că au suficiente probe. E nevoie să dea lovituri spectaculoase pentru a atenua din acuzaţiile doamnei Kovesi sau a domnului Coldea", a mai declarat Moraru, la acelaşi post de televiziune.

JURNALUL NATIONAL

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, va deschide lista pentru Camera Deputaţilor din partea PRU

Surpriză pe listele parlamentare pentru Iaşi ale Partidului România Unită (PRU). Formaţiunea politică a lui Bogdan Diaconu l-a înregimentat pe fostul primar al oraşului, Gheorghe Nichita. Fostul edil, care are probleme penale şi a fost protagonistul unui scandal amoros, va deschide lista pentru Camera Deputaţilor. Fostul primar de Iaşi a ţinut să precizeze că a părăsit PSD mai mult de nevoie: "Gestul meu nu este o tradare si imi pare rau ca, dupa 9 ani, in ultima perioada am fost efectiv izgonit de acolo", a subliniat Nichita, citat de antena3.ro.

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012 spune că va face plângere împotriva jandarmilor

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, organizator al marşului "Luptă pentru Basarabia", a declarat sâmbătă că va face plângere împotriva jandarmilor care l-au dus la secţia de poliţie. "Am fost ridicat, săltat de jandarmi. Nu am vrut să merg cu ei, am vrut să rămân la manifestaţie, în Piaţa Victoriei, mi-au rupt hainele, m-au bătut. (...) Mult mai logic ni se pare ca premierul Cioloş şi ministrul de Interne să sancţioneze pe aceşti jandarmi şi, dacă partidele politice sunt atât de mult susţinătorii noştri, să ne anunţe ora la care să venim la partidele lor mâine", a declarat George Simion. El a subliniat că nu a forţat cordonul de jandarmi.

Gigantul media Time Warner va fi cumpărat de compania AT & T

Operatorul american de telefonie mobilă AT&T a ajuns la o înţelegere privind preluarea companiei Time Warner Inc, pentru aproximativ 85 de miliarde de dolari, relatează presa internaţională. Pentru realizarea tranzacţiei, compania trebuie să facă urgent rost de finanţare, pentru că, în prezent. lichidităţile aflate la dispoziţie sunt de numai 7,2 miliarde dolari, precizează presa de specialitate. Time Warner este un jucător important din domeniul cinematografiei, al televiziunii şi jocurilor video, şi este cea mai mare compania media din Statele Unite ale Americii, printre activele ei numărându-se HBO, CNN şi TNT, precum şi studiourile Warner Bros.

Noi norme de securitate IT

Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR), adoptat de Comisia Europeană, va intra în vigoare pe 25 mai 2018, pachetul de reformă creând cadrul implementării unor politici de securitate care să protejeze datele sensibile, a declarat Gabriel Gîdea, director de dezvoltare Kingston Technology România şi Bulgaria. Conform ultimului Eurobarometru al CE, 54% dintre români consideră că furnizarea de informaţii personale pe internet reprezintă o problemă, iar 24% dintre ei au încredere în reţelele de socializare şi motoarele de căutare pentru protejarea datelor personale. La polul opus se află instituţiile medicale şi instituţiile europene, care se bucură de un grad de încredere de 58%, respectiv 55%.

NATIONAL

Şef străin peste Kovesi!

Cât de curând, sistemul din Romania va primi un nou "jupân". Unul venit de afară. Si a cărui putere va fi atât de mare, încât atribuţiile actuale ale procurorilor români sau ale ofiţerilor de informaţii par ridicole. Mai ales că viitorul procuror trimis de la Bruxelles si care va acţiona in Romania va avea libertate totala in anchetele pe care le va efectua, dar acesta nu va da socoteală nimănui, având nevoie de un simplu mandat din partea unui singur om, pentru a putea apoi acţiona când si cum vrea. Iar acordarea unor asemenea atribuţii pentru viitorii procurori europeni este de acum oficiala, fiind confirmata de membri ai DG Just din cadrul Parlamentului European.

Fost şef de puşcărie, pensie de multinaţională

Fostul şef al Penitenciarului Colibaşi, Gheorghe Bălăşoiu, este pensionarul din Romania care primeşte cei mai mulţi bani din partea statului. Pensia sa lunară ajunge la 34.000 de lei, puţin sub 8.000 de euro. Oare cum a ajuns Gheorghe Bălăşoiu la o asemenea pensie? Ei bine, l-a ajutat foarte mult faptul că in ultimul an de activitate a renunţat la concediu si a efectuat multe deplasări in interes de serviciu, iar banii pentru acestea s-au adunat la salariul din ultima lună care intra in calcul pentru stabilirea pensiei. De asemenea, fostul şef de la Penitenciarul Colibaşi a lucrat ultimele luni din activitate ca procuror la Curtea de Apel Piteşti, unde s-a asigurat ca pensia nu ii va fi modificata.

Mişcare soc: Băsescu se da cu PSD-ul

Contrar aşteptărilor, Traian Băsescu si al sau PMP nu vor întări, după alegeri, rândurile dreptei înjghebate in jurul lui Dacian Ciolos, ci va fi portavocea opoziţiei. Rol care include in fisa postului o colaborare strânsă cu PSD. Conform ultimelor calcule, tabără Iohannis & Comp., va reuşi să tragă de păr o majoritate parlamentară. Cam amărâtă, de doar 52 - 53 de procente, dar suficientă pentru menţinerea "premierului-meu" Dacian Ciolos la Palatul Victoria si a PSD-ului in ţarcul Opoziţiei - conform scenariului susţinut de aşa-numita "tabără Soros". Cum vocile social-democrate sunt comutate de mult timp pe "mute" iar rautacismele aruncate de Victor Ponta pe Facebook nu au consistenta si forţa unei adevărate trâmbiţe politice, flancul anti-sorosist se pregăteşte să combată viitorul guvern cu Traian Băsescu.

ProTV îşi schimba patronii!

Tranzacţie spectaculoasa pe piaţa media: AT&T va cumpăra Time Warner, pentru 85,4 miliarde de dolari. Acordul va afecta inclusiv postul ProTV, controlat de Time Warner, prin grupul Central European Media Enterprises. Compania Time Warner deţine posturile HBO, CNN, TNT, dar si studiourile Warner Bros. Acordul este considerat cel mai mare din lume in acest an si va duce la apariţia unui grup-gigant in lumea media si a telecomunicaţiilor, dar si la suspiciuni că altor companii de cablu si internet li se va interzice accesul la anumite posturi, in special HBO si CNN.

PUTEREA

De ce a luat ANAF în vizor băncile

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat controale la bănci, unde a identificat "multe lucruri" şi "consecinţe majore", conform directorului general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionuţ Mişa. Surse din cadrul Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) au declarat pentru ziarul PUTEREA că două legi votate în acest an, Legea conversiei în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric şi Legea dării în plată, au pus pe jar sectorul bancar, astfel că autorităţile sunt acum mult mai atente la ce se întâmplă în domeniu. Autorităţile vor să descopere orice posibile nereguli sau chiar abuzuri din partea creditorilor. Se pare că au existat situaţii în care creditele au fost utilizate "în circuite frauduloase".

Gabriela Firea s-a răzgândit: Pasajul de la Piaţa Sudului, gata în primăvara 2017

La preluarea mandatului de primar general, Gabriela Firea a anunţat că termenul de finalizare al pasajului de la Piaţa Sudului este sfârşitul anului 2016, începutul anului 2017. La scurt timp însă temenul de finalizare a devenit decembrie 2018. Duminică am aflat că primarul general s-a răzgândit din nou. De această dată, promite că peste 5-6 luni pasajul va fi funcţional. Declaraţia a fost dată în prezenţa preşedintelui Partidului Socialist European, Gianni Pittella, pe care l-a dus să viziteze şantierul. Cu doar două zile înainte, Primăria Capitalei a anunţat cu mândrie că "a fost realizată străpungerea pasajului". Lucrările ar fi trebuit terminate în decembrie 2015.

Memorandumul pentru înfiinţarea Yellowstone-ului european

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România (FPPPR - Nostra Silva) a obţinut şi a pus la dispoziţia ziarului PUTEREA documentul cu care Guvernul Cioloş pune bazele Parcului Naţional Munţii Făgăraş: Memorandumul pentru înfiinţarea Yellowstone-ului european. Parcul Naţional Munţii Făgăraş (PNMF) poate deveni cel mai important parc naţional din Europa, un veritabil "Yellowstone European", cu o suprafaţă de aproximativ 200.000 de hectare, localizată în Carpaţii Meridionali - perimetru cuprins între Valea Oltului la vest, văile Barsei, Groşetului şi Dâmboviţei la est, Depresiunea Făgăraşului la nord şi cele ale Jiblei, Arefului, Brădetului şi Câmpulungului la sud.

ROMANIA LIBERA

Bob Dylan a fost etichetat drept "nepoliticos şi arogant" de către un membru al Comisiei care i-a acordat Nobelul

Bod Dylan, care nu a răspuns apelurilor Academiei Suedeze care i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură, a fost catalogat drept "nepoliticos şi arogant" de către unul dintre membrii Comisiei. Academia spune, însă, că aceste comentarii nu reflectă poziţia oficială a instituţiei şi că depinde doar de laureat dacă participă sau nu la ceremonia de înmânare a prestigiosului premiu. Bod Dylan, a cărui atitudine retrasă faţă de presă este de notorietate, nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la premiul în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de dolari), în pofida tentativelor repetate ale Academiei Suedeze de a-l contacta, încă din data de 13 octombrie când a fost anunţat drept câştigător.

Ne costă cât un spital de urgenţă cu heliport să-l vedem pe "Sărmăluţă" la TVR

Televiziunea publică a fost întotdeauna trombonul puterii, dar acum s-a ajuns prea departe: rataţii daţi afară de Dan Voiculescu sunt reciclaţi la TVR. Postul turnătorului Felix avea, prin 2012, un saltimbanc care nu făcea decât să meargă la conferinţele preşedintelui României şi să însceneze acolo un circ ieftin. Băsescu a plecat de la Cotroceni, Voiculescu este la puşcărie, iar Antena 3 nu mai are destui bani să-l plătească şi pe acest bufon - mai sunt destui la acel post. Aşa că a fost transferat la TVR-ul controlat de PSD, pe un salariu cât doi senatori şi jumătate. Respectivul bufon, Ionuţ Cristache, este poreclit "Sărmăluţă", chiar de către colegii din presă. E dreptul oricărei televiziuni să angajeze pe cine vrea, dar TVR îşi bate joc pe banii celor pe care-i taxează cu japca.

ZIARUL FINANCIAR

15% din cumpărătorii de la Târgul Naţional Imobiliar vor locuinţe să le dea cu chirie

Aproximativ 15% din vizitatorii Târgului Naţional Imo­biliar - tIMOn, care se desfăşoară în Piaţa Constituţiei din Bucureşti - sunt interesaţi să cumpere locuinţe nu pentru folosul propriu, ci pentru a le da cu chirie, au transmis duminică pentru MEDIAFAX organizatorii expoziţiei. "Cele mai căutate sunt zonele centrale şi de nord ale Capitalei, apreciate în general de expaţi, dar şi cele din apropierea centrelor universitare - pentru închirierea locuinţelor către studenţi", spun organizatorii. În zona de nord, spre exemplu, reprezentanţii ansamblului imobiliar Onix Park oferă garsoniere pentru vânzare la preţul de 39.000 de euro. Iar cum chiria în această zonă este de 350 de euro pe lună, investiţia celui care cumpără o astfel de garsonieră şi apoi o închiriază s-ar putea recupera în nouă ani.

A apărut prima reţea de "benzinării" electrice. O staţie costă circa 40.000 euro

Renovatio, companie cu acţionariat cipriot care a dezvoltat unele dintre cele mai mari proiecte eoliene şi sola­re din România, s-a aliat cu retailerul Kaufland pentru a rea­liza prima reţea de "benzinării" electrice. Unităţile sunt am­plasate în parcările magazinelor Kaufland din oraşele Arad, Timişoara, Deva, Sebeş, Sibiu, Piteşti, Bucureşti şi Constanţa. Noul brand de staţii se numeşte Renovatio e-charge, între Arad şi Constanţa fiind amplasate 10 astfel de unităţi. Astfel, posesorii de automobile electrice vor putea ajun­ge de la malul mării în vestul ţării alimentând numai cu ener­gie electrică, un plin putând fi realizat chiar şi în jumătate de oră.

SIF-urile şi FP au avut profit în T3. Brokerii: Acţiunile SIF4 şi SIF5 pot scădea pe viitor

Cele cinci societăţi de in­ves­­tiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprie­­ta­tea au înregistrat profit în trimestrul al treilea, cel mai mare fiind în cazul SIF Transil­va­nia, de 63 mil. lei, urmat de SIF Ol­te­nia, 54 mil. lei şi SIF Moldova cu 33 mil. lei. Traderul la Intercapital Florin Mun­teanu consideră că acţiunile SIF4 şi SIF5 s-ar putea poziţiona pe un trend descendent în perioada următoare, în timp ce într-un raport al Prime Tran­sac­­tion se arată că activul net, cel mai im­portant indicator în cazul fondu­rilor de investiţii, a crescut la patru dintre cele şase societăţi în T3, excepţiile fiind SIF Muntenia (SIF4) şi Fondul Proprietatea (FP).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb