REVISTA PRESEI 28.04.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 aprilie 2016

ADEVARUL

Alegerea primarilor în două tururi

Curtea de Apel Bucureşti a admis ieri excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram pe Legea alegerilor locale. Este a doua excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram şi acceptată de instanţă în decurs de numai 10 zile. Astfel, ambele excepţii vor ajunge pe masa judecătorilor CCR, care vor decide miercurea viitoare (4 mai) dacă este constituţional sau nu ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Jurnalistul "Adevărul" Liviu Avram a contestat în instanţa de contencios administrativ Hotărârea de Guvern prin care Executivul a stabilit calendarul de desfăşurare a procesului electoral, unde se fac trimiteri directe către articolele cu potenţial de neconstituţionalitate: numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur

Alegeri locale 2016. Cele mai tari dueluri electorale din ţară

La startul campaniei electorale s-au înscris mulţi candidaţi pentru primării, însă numai o parte dintre ei au cu adevărat şanse de câştig, mai ales că alegerile locale sunt programate într-un singur tur de scrutin, un sistem ce avantajează clar partidele tradiţionale, nicidecum candidaţii independenţi sau micile formaţiuni. "Adevărul" vă prezintă bătăliile pentru fotoliul de primar din marile oraşe. Principalii doi candidaţi pentru Primăria Municipiului Arad sunt actualul primar, Gheorghe Falcă, şi Sebastian Bulumac - candidat independent susţinut de PSD şi de unele organizaţii non-guvernamentale. La Braşov primarul George Scripcaru, independent, fost PNL şi Cătălin Leonte, independent, fost PSD, sunt cotaţi în majoritatea sondajelor de opinie drept favoriţi în cursa electorală. În cursa pentru Bucureşti, chiar dacă s-au înscris peste zece candidaturi, doar trei dintre pretendenţi au şanse reale de reuşită. Favorită pleacă Gabriela Firea (PSD), urmată de Cătălin Predoiu si Nicuşor Dan.

Ce-a rămas în urmă după ce Antenele şi-au schimbat sediul

La aproape doi ani de la pronunţarea sentinţei definitive în dosarul ICA, statul a reuşit să intre în posesia imobilelor în care şi-au desfăşurat activitatea posturile de televiziune înfiinţate de Dan Voiculescu. O vreme însă, Fiscul nu poate vinde cele două imobile în care au funcţionat Antenele deoarece la plecare angajaţii acestora au distrus totul, lăsând un dezastru în urmă. Războiul dintre Fisc şi Antenele lui Voiculescu nu s-a încheiat însă. Cele două instituţii s-au dat reciproc în judecată. Pe de o parte, ANAF îi acuză pe angajaţii lui Voiculescu că au stat gratuit aproape 622 de zile în clădirile statului, iar de partea cealaltă, reprezentanţii Antena 3 îi cer statului 50.000 de lei, bani pe care i-ar fi investit în sediu. Inainte să plece, angajaţii lui Dan Voiculescu au avut grijă să ia cu ei şi toaletele, chiuvetele, prizele din pereţi sau tocurile de la uşi.

Zgonea a fost exclus din PSD în unanimitate: În loc să plece Dragnea, plec eu

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a decis, miercuri, excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD. Înainte de începerea şedinţei liderul social-democrat Liviu Dragnea a declarat că nu mai poate face echipă împreună cu numărul doi din PSD. La finalul reuniunii PSD, Zgonea a catalogat decizia colegilor săi drept una injustă. Valeriu Zgonea, omul doi în PSD până miercurii, a fost exclus din partid pentru că a îndrăznit să-i sugereze lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate, ca urmare a condamnării sale în dosarul "Referendumul". Social-democraţii au avut nevoie doar de acordul lui Liviu Dragnea pentru a porni linşajul la adresa lui Valeriu Zgonea, devenit un duşman al partidului pentru că se opunea deblocării celor 20 de proiecte de modificare a legislaţiei penale, multe dintre ele în favoarea corupţilor.

Venezuela a atins culmea sărăciei: Ţara nu mai are bani nici măcar pentru a tipări bani

Penele de curent şi penuria de produse de bază, de la scutece la medicamente, nu mai sunt o noutate în Venezuela. Ţara a a reuşit, însă, în ultima perioadă, să ajungă la un nou nivel al sărăciei, nemaiavând bani nici măcar pentru a tipări bani. Primele semne ale unei crize monetare au apărut în 2014, când Guvernul a început să crească livrările de bancnote iar teancuri de bani au devenit necesare chiar şi pentru tranzacţiile simple. Oamenii stăteau ore bune la cozi pentru produse de bază, dar şi la cozile formate la bănci şi bancomate, şi cărau banii în rucsaci sau genţi. În prezent, Venezuela are datorii la trei dintre cele mai mari companii producătoare de bancnote din lume. Un element care complică şi mai mult situaţia este volumul absolut de bancnote care este necesar, acum, pentru tranzacţiile banale. Cea mai mare bancnotă din Venezuela, cea de 100 de bolivari, poate fi folosită acum doar pentru cumpărarea unei singure ţigarete.

Eoliana cartagineză. O companie din Tunisia a realizat o centrală eoliană fără pale

O companie din Tunisia a inventat un nou tip de centrală eoliană, care nu foloseşte pale şi care ar fi mai eficientă şi mai puţin zgomotoasă decât modelele actuale. Saphon Energy afirmă că a utilizat tehnologia corăbiilor cartagineze cu vele de acum mai bine de două mii de ani. Astfel, noul convertor foloseşte un disc ce captează de două ori mai multă energie din vânt şi care face mişcări în forma cifrei opt. Saphon Energy spune că s-a inspirat atât din tehnologia Cartaginei, cât şi din mişcările păsărilor şi peştilor. Inventatorii spun că noua eoliană "cartagineză" este mai eficientă şi mai ieftină decât modelele actuale, fiind o soluţie perfectă pentru statele aflate în curs de dezvoltare. O fermă eoliană cu 50 de astfel de morişti de câte 20 kW fiecare ar avea o putere instalată de 1 MW şi ar fi suficientă pentru a alimenta un sat de o mie de case, spune Anis Aouini - inventatorul instalaţiei şi co-fondator al Saphon Energy.

Tudor Chirilă, după demisia ministrului Culturii: "Nu e totul pierdut: candidează Piedone şi Vanghelie

Cântăreţul şi actorul Tudor Chirilă a reacţionat la demisia ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, exprimându-şi regretul că foarte puţini artişti l-au susţinut în "demersurile oneste care au avut ca scop reformarea diverselor sectoare culturale." Tudor Chirilă a reacţionat, pe pagina personală de Facebook, declarându-se dezamăgit că prim-ministrul tehnocrat i-a solicitat demisia unui om care a încercat reformarea sectoarelor culturale. Artistul consideră că nivelul de organizare al culturii române este "unul tribal, fundamentat pe ierarhii oculte, fără legătură cu transparenţa organizaţională, nicidecum cu modelul european." Solistul trupei Vama îşi încheie mesajul într-o manieră ironică: "Oricum, nu e totul pierdut: candidează Piedone şi Vanghelie. Şi se ocupă Dâncu şi o să fie bine. Vă rog să nu urlaţi prea tare în comentarii că îl treziţi pe Iohannis."

Traian Băsescu, audiat la Parchetul Militar: Am spus ce am ştiut

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a fost miercuri la Parchetul Militar Bucureşti unde a fost audiat într-un dosar deschis ca urmare a unei plângeri făcute de senatorul Ioan Ghişe "Am fost chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru o declaraţie legată de plângerea pe care a făcut-o senatorul Ghişe că a fost evacuat de la ceremonia desfăşurată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale din 2012. (...) Am dat o declaraţie", a spus Traian Băsescu, la ieşirea din sediul Parchetului Militar, citat de Agerpres. Întrebat de jurnalişti ce le-a spus procurorilor, Traian Băsescu a spus că "ce a ştiut". Ioan Ghişe a făcut în 2012 o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu şi a angajaţilor Serviciului de Protecţie şi Pază după ce a fost dat afară de la o recepţie organizată la Palatul Cotroceni.

BANCHERUL

Johan Gabriels, preşedintele Băncii Carpatica, si-a anunţat retragerea din conducerea băncii

Johan Gabriels, preşedintele Băncii Carpatica, si-a anunţat retragerea din funcţia de membru in conducerea băncii, in care a fost ales la începutul lunii, după ce BNR a aprobat in prealabil doar trei membri ai Consiliului de Administraţie al băncii, reprezentanţii Patria Bank, care a devenit recent acţionarul majoritar la Carpatica. Acţionarii Băncii Carpatica au decis in cadrul AGA din 2 aprilie 2016 trecerea de la un sistem dualist de conducere, format din directorat si consiliu de supraveghere, la un sistem unitar, format doar dintr-un consiliu de administraţie. In consecinţa, au fost aleşi cinci membri ai Consiliului de Administraţie: doi din vechea conducere a Carpatica (şeful băncii, Johan Gabriels si fostul preşedinte al Consiliului de supraveghere, Ionuţ Patrahau) si trei reprezentanţi ai noului acţionar majoritar, Patria Bank, fosta Nextebank (Horia Manda, Bogdan Merfea si Daniela Iliescu).

Creditele pentru locuinţe, singurul tip de împrumut in creştere din bilanţurile băncilor

Creditele pentru locuinţe a fost singura categorie de împrumuturi acordate de bănci care pe parcursul ultimului an, in perioada martie 2015-martie 2016, a înregistrat o creştere a soldului, in timp ce creditele de consum si finanţările pentru firme au fost in scădere, arata statisticile BNR. Creşterea spectaculoasa a stocului de credite pentru locuinţe, cu 7,3 miliarde lei in ultimul an, s-a datorat in mare parte creditelor ipotecare garantate de stat prin programul Prima Casa, ameninţat cu dispariţia recent, din cauza legii privind darea in plata. Chiar daca legea a fost modificata, in final, creditele prin programul prima Casa fiind excluse din lege, valoarea acestor credite ar putea scădea in acest an, in condiţiile înjumătăţirii volumului de garanţii de stat, comparativ cu anul precedent. După o scădere de 900 milioane lei in februarie, soldul creditelor acordate firmelor de către bănci au crescut in martie cu 452 milioane lei, la un total de 103,8 miliarde lei, arata statisticile BNR.

CURENTUL

Disperat după excludere, Zgonea a băgat reclamă pe facebook

Exclus ieri din PSD cu unanimitate de voturi, Valeriu Zgonea va fi schimbat şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, cele mai mari şanse de la PSD avându-le Victor Ponta. Fost lăcătuş mecanic, rămas de trei ori repetent în facultatea făcută la "seral", pus de PSD preşedinte al Camerei Deputaţilor, îndrăgostit de chinezi, Zgonea, la nicio oră de la excludere a plătit repejor la facebook reclamă ca să pară că numărul persoanelor care-l plac şi îl susţin creşte natural, în pofida partidului. Mesajul care însoţeşte reclama este ipocrit, Zgonea nefiind vreun integru sau vreun responsabil: "Astăzi este o zi importantă, pentru că eu am fost peste 20 de ani în acest partid. Voi continua să spun ceea ce simt şi gândesc. Niciodată nu o să-mi vând conştiinţa. Îi asigur pe toţi că rămân acelaşi om ataşat pe deplin valorilor şi principiilor social-democrate. Voi continua să fiu aproape de toţi cei care cred cu adevărat într-o stângă modernă şi europeană. Vă mulţumesc tuturor celor care credeţi că România trebuie să fie reprezentată de oameni integri şi responsabili!"

EVENIMENTUL ZILEI

De-a hoţii şi vardiştii

O misiune importantă pentru siguranţa românilor, dar la care Poliţia Română se declară lipsită de putere de acţiune. Site-ul oficial al instituţiei anunţă pe prima pagină căutarea a peste 1400 de persoane pe care nu reuşesc să le prindă. Lista cuprinde infractori condamnaţi, care se sustrag executării pedepselor aplicate pentru crime, furturi, falsuri sau chiar infracţiuni la regimul circulaţiei. EVZ a selectat, la întâmplare, doar 40 din cele 1.450 de persoane căutate, pentru a vedea cât de uşor sunt de găsit. Nouă dintre persoanele selectate au activitate online recentă, care furnizează toate datele necesare pentru a descoperi unde se află. Persoanele urmărite îşi caută iubite sau locuri de muncă online. Departe de dotările folosite de autorităţi pentru prinderea infractorilor, cu un calculator conectat la internet şi motorul de căutare Google poţi afla date esenţiale despre urmăriţi, poze noi, actualizate, şi chiar adresa la care aceştia domiciliază în prezent..

Toate bancomatele din România sunt expuse la pericole mari

Aproape fiecare bancomat din lume ar putea fi accesat fraudulos sau jefuit, cu sau fără ajutorul unui program malware. Potrivit unei cercetări a experţilor Kaspersky Lab, acest lucru se întâmplă din cauza folosirii frecvente a unui software învechit şi nesigur, a greşelilor de configurare a reţelei şi a lipsei de măsuri de securitate pentru părţile critice ale ATM-ului, în mediul real. Experţii au demonstrat că atacurile malware împotriva ATM-urilor sunt posibile din cauza mai multor probleme de securitate. În primul rând, toate bancomatele sunt computere care funcţionează cu sisteme de operare învechite, cum este Windows XP.

Băsescu, chemat la Parchet pentru că nu i-a dat şampanie lui Ghişe

După ce Parchetul General a început să-l ancheteze pentru o faptă din 2002, Băsescu a fost adus acum şi la Parchetul Militar, urmare a unei reclamaţii depuse de senatorul Ioan Ghişe. Fostul şef al statului s-a prezentat, ieri, la Parchetul Militar, după ce senatorul Ioan Ghişe s-a plâns că, în 2012, a fost dat afară de SPP din Palatul Cotroceni la ordinul lui Băsescu. "Am fost chemat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti pentru o declaraţie legată de plângerea pe care a făcut-o senatorul Ghişe (...) Am dat declaraţii. Am spus ce am ştiut", a declarat Traian Băsescu după audierile de la Parchet.

Decizii ale Guvernului. S-au găsit bani pentru indemnizaţiile mamelor. Planul de adoptare a euro se menţine

Intrarea în zona euro, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, accesul mijloacelor de transport pe Aeroportul "Henri Coandă" şi schimbarea sistemului de învăţământ au fost ieri pe agenda Executivului. O temă fierbinte în Guvern a fost până acum găsirea fondurilor pentru plata indemnizaţiilor pentru mame. Ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că Guvernul va avea în vedere la rectificarea bugetară redistribuirea fondurilor necesare plăţii indemnizaţiilor pentru mame. Tot ieri a fost încheiat un memorandum privind calendarul măsurilor ce trebuie luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Banii pentru creşterea indemnizaţiilor mamelor vor fi alocaţi la viitoarea rectificare bugetară, a anunţat, ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Legea privind indemnizaţia pentru mame a fost adoptată de Camera Deputaţilor la finalul lunii martie şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la data de 18 aprilie.

ANRE s-a răzgândit iar: Nu mai scumpeşte gazele, ci le ieftineşte

După ce în urmă cu două săptămâni a declarat pentru EVZ că preţul gazelor naturale consumate de populaţie ar putea creşte cu 2-3% de la 1 mai, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, a afirmat ieri dimineaţă că va avea loc o ieftinire cu 2-3%. Apoi, un comunicat al instituţiei anunţă că de fapt ieftinirea va fi de 1,5% în medie, iar reducerea nu se va aplica pentru toţi consumatorii casnici.Această scădere se datorează în principal reducerii tarifelor de distribuţie pentru SC E.ON Distribuţie România SA cu circa 8,8% şi pentru SC Distrigaz Sud Reţele SRL cu circa 2,4% şi recuperării parţiale de către societăţi a costurilor istorice cu achiziţia gazelor naturale destinate furnizării la clienţii casnici.

JURNALUL NATIONAL

"Doctorii" plagiatori, la mâna Universităţilor

Senatul a modificat în totalitate Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind titlurile de doctor şi plagiatele. Astfel, retragerea şi acordarea titlurilor de doctori va rămâne exclusiv la mâna Universităţilor, iar CNATDCU a fost scos definitiv din joc. Votul final al plenului a fost amânat, ieri, pentru săptămâna viitoare, pentru că ar fi existat "riscul" ca proiectul să pice. "Doctorii" plagiatori pot răsufla uşuraţi. Comisia de învăţământ a Senatului a modificat în şedinţa de luni prevederile din Legea Educaţiei care vizează acordarea şi retragerea titlurilor de doctor. Concret, membrii comisiei conduse de Ecaterina Andronescu au făcut ceea ce ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ar fi vrut să facă încă din luna februarie prin Hotărâre de Guvern. Au votat ca titlurile de doctor să fie acordate sau retrase exclusiv de universităţi.

Trenurile de mare viteză s-au transformat în mocăniţe

Lungimea reţelei de cale ferată a ajuns anul trecut la 19.997 km, în condiţiile în care în 1990 era de 22.330 km, iar lipsa investiţiilor în infrastructură şi material rulant a transformat trenurile româneşti în mocăniţe. Dacă până în anul 1997 erau funcţionale 1.301 de staţii şi halte, acum mai sunt funcţionale doar 918. Degradarea reţelei feroviare este tratată cu restricţii de viteză şi cu prea puţine investiţii. O călătorie cu trenul de la Barcelona la Paris durează doar 6 ore şi 25 de minute, iar de la anul timpul se va reduce la mai puţin de cinci ore. Trenurile care fac legătura între cele două metropole europene circulă cu peste 300 km/h. La noi trenurile de călători au o viteză medie de 44,98 km/h, dar nici această viteză nu se respectă pentru că, potrivit statisticilor, în medie, un tren de călători acumulează o întârziere de 1,8 minute la fiecare 100 km. Singura rută pe care se poate atinge o viteză de până la 160 km/h este Bucureşti-Constanţa.

Mascaţii la Adevarul si Click. Patronul ziarelor, ridicat de procurori

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Olt l-au ridicat miercuri pe omul de afaceri Cristian Burci, într-un dosar în care se efectuează patru percheziţii, dintre care una la o redacţie de ziar. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile ar avea loc la redacţia cotidianului Adevărul. Sursele judiciare citate au mai declarat că în acest dosar se efectuează cercetări faţă de 9 suspecţi, printre care se află patronul cotidianului Adevărul, Cristian Burci, şi Denisa Turcu - fost administrator special la Adevărul Holding, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată şi instigare la evaziune fiscală.

NATIONAL

Patronul "Adevărul", suspectat de devalizarea fabricii de vagoane de la Caracal

Patru percheziţii efectuate, ieri, de DIICOT s-au soldat cu ridicarea omului de afaceri Cristian Burci. Patronul ziarului "Adevărul" si Prima Tv este suspectat de devalizarea fostei fabrici de vagoane Romvag din Caracal. Burci a fost dus de mascaţi la DIICOT Olt pentru a fi audiat alături de alte opt persoane aflate in vizorul anchetatorilor, precum Cătălin Mănescu, subaltern al omului de afaceri, Denisa Turcu, administratorul special al "Adevărul", Ion Dinoiu, fost director al ROMVAG. "Din actele de urmărire penala efectuate pana la aceasta data a rezultat faptul ca membrii grupului de criminalitate organizata, prin activitatea desfăşurata in perioada 2006 si pana in prezent, au creat un prejudiciu unei firme prin abuz in serviciu si delapidare in valoare de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei", susţin anchetatorii.

Blatul pentru Capitala!

Bulibăşeala generala cu privire la candidaţii partidelor pentru "marea bătălie pentru Bucureşti" ar induce oricui ideea ca miza alegerilor pentru Primăria Capitalei este una decisiva pentru toate forţele politice implicate in aceasta campanie. Culmea este însă ca, după cum susţin surse conectate la "butoanele subterane" ale politicii romaneşti, toata isteria aceasta cu retrageri si aruncarea pe piaţa a unor candidaţi surpriza nu este decât un circ ieftin, menit a cufunda si mai mult in noroiul oprobiului public tradiţionala clasa politica de la noi. Pentru ca adevărata lupta nu se da pentru numirea unui primar general care este văzut de pe acum ca un simplu "păcălici de serviciu", ci in obţinerea controlului in viitorul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Justiţia se da in judecata!

Uniunea Naţionala a Judecătorilor din Romania si Forumul Judecătorilor din Romania au chemat CSM in judecata, după ce Consiliul a convins Senatul, "pe ascuns", sa modifice data de expirare a mandatului a opt membri CSM. UNJR si FJR cer instanţei sa anuleze hotărârea prin care s-a declanşat procedura de alegere pentru numai şase membri ai Consiliului, posturile restului de opt membri ai CSM fiind omise. Totul la cererea CSM, care a solicitat Senatului acest lucru. "Practic, prin aceasta hotărâre, CSM a decis ca, de acum înainte, nu vom mai avea un «nou» Consiliu al Magistraturii niciodată, ci acesta va funcţiona într-o continua modificare de membri, intr-un du-te vino perpetuu ", acuza Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.

Omar Hayssam nu mai e cetăţean roman

Comisia ANC a decis, zilele trecute, că se impune ca lui Omar Hayssam sa ii fie retrasă cetăţenia română, raportul fiind trimis spre aprobare presedintelui ANC. Omar Hayssam a fost dus, vineri dimineaţa, la sediul ANC pentru a îşi exprima opinia in legătură cu sesizarea Serviciului Român de Informaţii privind retragerea cetăţeniei. Ulterior dezbaterilor, sirianul a postat un mesaj pe contul sau de Facebook, prin intermediul echipei de apărare. "Vreau sa mulţumesc Serviciului Român de Informaţii că astăzi a lămurit pentru totdeauna ca Omar Hayssam nu este terorist, întrucât chiar reprezentantul SRI a declarat in fata comisiei ce tine de Autoritatea Naţionala de Cetăţenie că SRI nu a zis niciodată ca Omar Hayssam este terorist si nu a fost făcut terorist", a scris sirianul. Omar Hayssam a mai precizat că, indiferent de decizia ANC, se consideră cetăţean român.

PUTEREA

100.000 de români vor petrece Paştele şi 1 Mai pe litoral sau la pensiuni

Românii caută de mulţi ani, în special în perioada sărbătorilor de Paşte, destinaţii din zonele de turism rural. În acest an, preferinţele românilor în propria ţară sunt împărţite în mod egal între litoral şi zonele rurale. Poate şi datorită faptului că, în acest an, Paştele şi Ziua Muncii coincid. Astfel încât, există un interes crescut atât pentru destinaţiile preferate de familii, cât şi pentru cele care se adresează tinerilor. Potrivit estimărilor specialiştilor din domeniu, anul trecut circa 70-80.000 de turişti şi-au petrecut Sărbătorile Pascale şi de 1 Mai în pensiunile rurale de pe întreg cuprinsul ţării. Iar în acest an, cel puţin 50.000 de turişti îşi vor petrece sărbătorile alături de cei dragi la pensiunile turistice şi agroturistice. Cele mai căutate destinaţii sunt Bran-Moeciu, Valea Prahovei, Maramureş, Bucovina, Neamţ, Munţii Apuseni, Mărginimea Sibiului, nordul Olteniei şi Ţinutul Secuiesc, dar şi Delta Dunării. De asemenea, solicitate sunt şi staţiunile balneoclimaterice. De asemenea, 40.000-50.000 de turişti, majoritatea români, îşi vor petrece minivacanţa de Paşte/1 Mai în staţiunile de pe litoralul românesc.

Alegeri locale, afacere în familie

Unchiul pesedist candidează împotriva nepotului liberal, fiu al fostului primar, în comuna vrânceană Vizantea Livezi. Principalii candidaţi la alegerile locale din 5 iunie, pentru scaunul de primar din comuna vrânceană Vizantea-Livezi, fac parte din aceiaşi familie. Candidatul propus de PSD, Dănuţ Ciobotaru, este unchiul candidatului liberal, Dragoş Ciobotaru. Mai mult, fratele lui Dănuţ şi tatăl lui Dragoş era fostul primar al comunei, de până în urmă cu câteva luni. Fănică Ciobotaru, a condus Primăria din Vizantea Livezi vreme de trei mandate consecutive, până în noiembrie 2015, când a decedat din cauza unor probleme de sănătate. Dragoş Ciobotaru este unul dintre cei trei copii ai fostului primar liberal şi singurul care i-a călcat pe urme, în politică, tatălui său. De profesie economist, angajat în cadrul ANAF, Dragoş Ciobotaru este membru al PNL, partid în care activează de nouă ani. Soţia sa, Tatiana, consilier la Camera Deputaţilor, este de asemenea implicată în politică şi a fost înscrisă pe listele de candidaţi la Consiliul Judeţean Vrancea.

ROMANIA LIBERA

Dezvăluire Rl din 2008. Timofte: Burci este protejat de doi generali SIE

România liberă vă prezintă o serie de dezvăluiri realizate de Ondine Gherguţ, pe tema afacerilor lui Cristian Burci, audiat miercuri de procurorii DIICOT, pentru un tun dat companiei ROMVAG. Cristian Burci si-a construit imperiul financiar in domeniul feroviar, sanitar-veterinar si alimentar intre anii 2001 si 2004, fiind ajutat de doi generali rezervişti care au lucrat pentru SIE. » Informaţiile au fost date de către însuşi fostul şef al Serviciului Roman de Informaţii, Radu Timofte, care susţine ca începând cu 2002 a înaintat instituţiilor abilitate ale statului mai multe note informative despre afacerile lui Burci, dar nu s-au luat masuri tocmai din cauza protecţiei oferite de foştii generalii SIE. Radu Timofte susţine ca Burci a fost protejat in special de generalul (r) SIE Gheorghe Şerbănescu si ajutat de generalul (r) Ioan Talpeş, fost şef al SIE.

"Lider maxim" peste China

La Beijing are loc cea mai mare restructurare a Armatei Populare de Eliberare (APE) de după 1950, un plan care poate bulversa echilibrul puterii mondiale. Preşedintele chinez, Xi Jinping, a început să pună în lucru un plan vizând transformarea armatei - multă vreme concentrată pe apărarea Chinei de invazie - într-o forţă mai redusă, modernă, capabilă să-şi proiecteze puterea dincolo de graniţe. Planul, care se va încheia în 2020, este unul din proiectele cele mai ambiţioase şi politic riscante ale lui Xi Jinping. Dacă va reuşi, ar putea pregăti terenul pentru China de a executa operaţiuni de luptă în zone aflate la distanţă, cum ar fi Orientul Mijlociu şi Africa. Ceea ce va marca o etapă importantă în emergenţa naţiunii dintr-o perioadă de izolaţionism care a început cu dinastia Ming în secolul 15. Prin acest plan, Xi preia comandamentul direct al operaţiunilor de luptă.

ZIARUL FINANCIAR

Nicoleta Carlugea, directorul de HR al Grupului Dräxlmaier: Căutăm specialişti, pentru că aducem în România centre de inginerie, IT şi achiziţii

Producătorul german de componente auto Dräxlmaier, care are cinci unităţi de producţie pe plan local, în Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Codlea (Braşov) şi Hunedoara, unde în prezent lucrează aproximativ 15.000 de oameni, are în vedere pentru perioada următoare creşterea numărului de specialişti care lucrează în unităţile locale de producţie. Ca producţie, România este cea mai importantă ţară pentru grupul german cu afaceri globale de 3,7 mld. euro. "Specialiştii români sunt bine pregătiţi şi apreciaţi, iar datorită acestui fapt au fost construite în România centre regionale de inginerie, IT sau achiziţii, care oferă servicii şi pentru alte fabrici ale grupului", a declarat pentru ZF Transilvania Nicoleta Carlugea, director de resurse umane al Dräxlmaier Group pentru Europa de Sud-Est. Nicoleta Carlugea este directorul de HR al Grupului Dräxlmaier de la începutul anului 2010. Anterior, ea a mai avut funcţii de conducere în departamentele de HR ale unor companii precum Ţiriac Holdings.

Programul Prima casă susţine portofoliile băncilor

Analiştii susţin că activitatea de creditare imobiliară în lei va scădea puternic odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată: "Este evident acest lucru. Va urma o perioadă de cantonare". Creditele în lei acordate populaţiei pen­tru achiziţia de locuinţe s-au du­blat în ultimul an, la 21 mld. lei, în timp ce creditele în valută s-au di­mi­nuat cu 3 mld. lei, 32 mld. lei, po­trivit datelor BNR. Însă, ritmul de creştere al creditelor pentru achi­ziţia de locuinţe s-ar putea diminua în perioa­da următoare din cauza iniţiativelor legislative care pot afecta capacitatea populaţiei de a accesa un astfel de împrumut, cum ar fi legea dării în plată. "Este evident că activitatea de creditare imo­bi­liară în lei va scădea puternic. Va fi o perioadă de cantonare. Vor trece luni de zile până când băncile vor estima care sunt ratele de pierdere, de încurcăturile pe care le pot avea în noile condiţii", spune analistul economic Aurelian Dochia.

Situaţie critică în SUA. Zeci de falimente în sectorul petrolier american

Exxon, una dintre cele mai mari companii din sectorul american al energiei, şi-a pierdut pentru prima dată după 1949 ratingul maxim din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului, a datoriilor mari şi cheltuielilor exagerate. Exxon nu va avea mari probleme, este un jucător încă puternic, însă alte companii, mai mari sau mai mici, o duc din rău în mai rău. Prăbuşirea preţurilor petrolului, datoriile mari şi cheltuielilor exagerate fac ravagii în sectorul energiei din SUA. Exxon a raportat pentru 2015 un profit de 16,2 miliarde de dolari, cu 64% mai mic decât în anul anterior. Însă datoriile pe termen lung i s-au dublat la aproape 20 de miliarde de dolari. Datoriile totale au ajuns la 38,7 miliarde de dolari. La începutul anului 2013 acestea se situau la "doar" 11,6 miliarde de dolari. Situaţia Exxon pare bună dacă este comparată cu starea generală a sectorului petrolier nord-american, unde rapoartele financiare ale companiilor sunt pătate cu mult roşu. Prăbuşirea preţurilor petrolului a provocat anul trecut pierderi cumulate de 67 miliarde de dolari unui număr de 40 de producători de petrol din SUA cotaţi pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb