Rezerva Federală a SUA aduce băncile americane în epoca post-pandemie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 martie 2021

Fed-ul renunţă la regula SLR, care excludea titlurile de trezorerie şi depozitele din calculul rezervelor minime obligatorii ale băncilor americane

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat vineri că nu va extinde o regulă ce exclude titlurile de trezorerie americane şi sumele depuse la băncile din reţeaua Fed din calculul rezervelor minime obligatorii ale băncilor americane, măsură implementată anul trecut la vârful tensiunilor financiare provocate de pandemia de Covid-19. Fed-ul a fost supus unei presiuni politice din partea democraţilor progresivi din Senatul american care au cerut entităţii bancare centrale să lase regula SLR să expire la 31 martie, în linie cu planurile de anul trecut. Băncile mari de pe Wall Street, în frunte cu JPMorgan, au făcut lobby la Fed pentru extinderea respectivei reguli, denumită Supplementary Leverage Ratio (SLR). După criza din 2008, băncilor li s-au impus limite cu privire la nivelul maxim de leverage (capital împrumutat) pe care îl pot avea pentru a reduce riscurile din sistemul bancar.

Principalii indici bursieri de peste Ocean şi piaţa americană de obligaţiuni au reacţionat negativ la ştire - băncile au condus scăderea din debutul şedinţei bursiere de la New York -, intuită de câteva zile de unii analişti. Zoltan Pozsar de la Credit Suisse, care a lucrat anterior şi la New York Fed, cea mai importantă din reţeaua entităţii bancare, a afirmat săptămâna trecută, înaintea deciziei oficiale, că banca centrală "pregăteşte terenul" pentru expirarea SLR, pronostic care a produs joi ceva tensiuni în piaţa de obligaţiuni din SUA.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a evitat să răspundă la o întrebare legată de prelungirea SLR la conferinţa de după şedinţa de politică monetară de miercuri afirmând doar că Fed-ul va veni cu o decizie în acest sens curând, decizia mult-aşteptată venind vineri. Ulterior publicării informaţiei, volatilitatea din piaţa bursieră americană s-a intensificat, în timp ce lichidările de obligaţiuni au fost reluate cu randamentul pe 10 ani al SUA revenind la maximul ultimelor 14 luni de 1,75% atins şi joi.

Fed-ul afirmă într-un comunicat că neprelungirea SLR nu va submina funcţionarea pieţelor sau cauza probleme de lichiditate în piaţa de titluri de trezorerie. Unii analişti estimează că eliminarea regulii va reduce apetitul băncilor pentru titlurile de trezorerie americane. Fed-ul a mai decis miercuri să majoreze la 80 de miliarde de dolari de la 30 de miliarde de dolari sumele pe care băncile şi alte fonduri de venit fix le pot parca temporar la Fed. Decizia a fost menită să absoarbă din presiunea din piaţă şi să ofere un loc pentru lichidităţile masive din sistemul american.

Oficialii Fed au afirmat în ultimele săptămâni că băncile americane sunt bine capitalizate chiar şi fără regula SLR. Marile băncile americane au capitaluri de circa 1 trilion de dolari, iar neprelungirea SLR va duce la o ajustare doar marginală a nivelurilor respective, potrivit oficialilor Fed citaţi de CNBC.

"Piaţa titlurilor de trezorerie s-a stabilizat, băncile mari au destul capital. (...) Orice modificări la raportul de leverage nu va eroda soliditatea generală a rezervelor de capital ale băncilor", se mai arată în comunicatul de vineri al Fed.

Pentru ultimele 12 luni, limita mai mare de leverage a permis băncilor să deţină până la 600 de miliarde de dolari suplimentar în rezerve şi titluri de trezorerie fără să fie nevoite să-şi majoreze capitalurile proprii. Acum, fără SLR, potrivit Bloomberg, băncile americane ar putea să fie sub presiune să-şi reducă leverage-ul utilizat, să-şi majoreze capitalurile, să renunţe la depozite sau să vândă din deţinerile de acţiuni. Poszar de la Credit Suisse nu se aşteaptă totuşi la vreun haos în pieţe ca urmare a expirării SLR ci are mai degrabă o perspectivă benignă asupra efectelor pe care implementarea regulii SLR l-a avut în general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb