Rezultatele "Erste" şi "Banca Transilvania" nu au surprins analiştii

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie 2014

Rezultatele "Erste" şi "Banca Transilvania" nu au surprins analiştii

Banca Transilvania a înregistrat un profit de 338 milioane lei, în primele nouă luni, în creştere cu 40%

Erste a marcat o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate

Pierderi de 546 milioane euro, pentru BCR

Rezultatele la nouă luni, afişate, ieri, de "Erste" (EBS) şi "Banca Transilvania" (TLV), două dintre băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti nu au surprins analiştii din piaţă.

Banca Transilvania a înregistrat un profit net de 338,13 milioane lei, la 30 septembrie, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

În schimb, Grupul Erste a raportat pentru primele nouă luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru România, se arată în raportul financiar al grupului.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Indicatorii celor două bănci, menţin însă perspectivele optimiste"

"Nimic surprinzător la rezultatele raportate de Banca Transilvania, respectiv Erste Bank", a comentat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa a explicat: "Banca Transilvania şi-a păstrat ritmul de creştere chiar în contextul unor politici prudenţiale, în timp ce Erste a continuat să provizioneze reuşind să anuleze un rezultat operaţional bun.

Dezechilibrul dintre rezultatele celor două bănci cred că este consecinţa diferenţei de promptitudine şi acomodare la ciclul economic început după 2008. Indicatorii celor două bănci menţin însă perspectivele optimiste atât în cazul Băncii Transilvania, cât şi pentru Erste Bank".

Departamentul de analiză al SSIF Broker ne-a transmis că Banca Transilvania a raportat un profit net la nouă luni în linie cu aşteptările sale (324 milioane lei). Analiştii SSIF Broker au adăugat: "Banca Transilvania a obţinut venituri nete bancare de 1,45 miliarde lei, în creştere cu 26,3%, pe fondul majorării veniturilor nete din dobânzi (+19,1%), a veniturilor nete din comisioane (+15.5%) şi a rezultatului net din tranzacţionare (+65,8%).

Creditele nete s-au ridicat la 17,6 miliarde lei, în timp ce depozitele au fost de 27,4 miliarde lei, în linie cu aşteptările noastre. Raportul cost/venit a fost de 42,3% în primele 9 luni, în scădere de la 50,8%, ceea ce reflectă o creştere a eficienţei operaţionale, în timp ce profitul înainte de provizioane s-a ridicat la 836 milioane lei (+48,0%). Urmărind păstrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, BT a înregistrat un nivel al provizioanelor de 442 milioane lei, mai mare cu 57,6% comparativ cu perioada similară a anului 2013, în timp ce profitul net s-a ridicat la 338 milioane lei. Profitul net înregistrat în trimestrul trei s-a ridicat la 126 milioane lei, fiind în creştere cu 16% comparativ cu cel înregistrat în trimestrul doi 2014 şi cu 110% mai mare comparativ cu cel obţinut în trimestrul trei din 2013".

Numărul de clienţi activi ai băncii - persoane fizice şi companii - a crescut cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, de la 1,65 milioane de clienţi la 1,88 milioane de clienţi, potrivit unui comunicat al băncii.

Reprezentanţii instituţiei arată că Banca Transilvania continuă să se bucure de un excedent de lichiditate, cu un indicator de lichiditate imediată de 50,4%, sensibil mai bun decât media sistemului bancar: "În continuarea demersului început în trimestrul II 2014, în conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos în afara bilanţului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile şi erau integral acoperite cu ajustări de depreciere. Creditele scoase în afara bilanţului în trimestrul III 2014 au fost cu 26% mai mici decât valoarea din trimestrul II 2014.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,47% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul trimestrului III 2014, în continuare fiind sub media sistemului bancar din România".

Într-un interviu recent, Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania a anunţat că face oferte de cumpărare pentru alte bănci, având în vedere 4 - 5 tranzacţii potenţiale.

SSIF Broker: "Erste - provizioane mai reduse decât cele aşteptate"

Pierderea înregistrată de Erste în trimestrul al treilea a fost de 554 milioane euro, mai mică cu 7% decât estimările analiştilor (-597 milioane euro conform Bloomberg) pe fondul unor provizioane mai reduse decât cele aşteptate, ne-a transmis departamentul de analiză SSIF Broker, care adaugă: "Rezultatele raportate pentru primele nouă luni reflectă estimările date de către companie în luna iulie. Erste Bank estimează o pierdere pe întregul an de 1,4-1,6 miliarde euro, în condiţiile unor costuri cu riscul de 2,1-2,4 miliarde euro".

Venitul net din dobânzi al Erste s-a redus în primele nouă luni din 2014 la 3,36 miliarde de euro, în special pe fondul ratei scăzute a dobânzilor din mediul bancar şi al efectelor de curs valutar. Prin comparaţie, în perioada corespunzătoare a anului trecut venitul net din dobânzi a fost de 3,51 de miliarde de euro.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,37 miliarde de euro în intervalul ianuarie-septembrie, faţă de 1,34 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită îmbunătăţirii gestionării activelor. Rezultatul net din tranzacţionare a coborât la 166,5 milioane de euro, de la 184,2 milioane de euro, în timp ce venitul operaţional a scăzut cu 2,8%, la 5,11 miliarde.

"Rezultatele noastre pentru primele nouă luni din 2014 respectă estimările pe care le-am făcut în vară. Am trecut fără probleme testele de calitate a activelor şi testele de stres realizate de Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană, în pofida estimărilor utilizate pentru unele dintre pieţele noastre din Europa Centrală şi de Est, în special pentru Cehia şi Croaţia. Nu aşteptăm provizioane suplimentare. Am redus creditele neperformante cu mai mult de 1 miliard de euro în comparaţie cu anul trecut", a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, citat în comunicatul Erste Bank privind rezultatele financiare la nouă luni.

Pierderea netă din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere s-a majorat cu 34,5%, la 1,67 de miliarde de euro, respectiv 175 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi. La această pierdere a contribuit şi creşterea costurilor de risc în România rezultate din reducerea portofoliului de credite neperformante.

Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 4,8%, la 2,78 miliarde de euro, de la 2,92 miliarde de euro, în principal datorită cheltuielilor mai reduse cu personalul. Această evoluţie a determinat raportarea unui profit operaţional de 2,33 miliarde euro (-0,2%) şi unui raport cost/venit de 54,4%, faţă de 55,6% în primele nouă luni ale anului trecut.

Totalul activelor s-a situat la 197,0 miliarde euro. Portofoliul net de credite către clienţi a crescut uşor la 120,5 milliarde euro (la sfârşitul anului 2013: 119,9 miliarde euro). Raportul credite/depozite s-a situat în primele nouă luni din 2014 la 100,3% (la sfârşitul anului 2013: 98%).

BCR - pierderi, pe fondul curăţării bilanţului

Banca Comercială Română (BCR) a avut în primele nouă luni cheltuieli nete cu provizioane de 4,05 miliarde lei (910,9 milioane euro), de 2,5 ori mai mari decât în perioada similară din 2013, ca parte a procesului de curăţare a bilanţului, potrivit băncii, ceea ce a generat pierderi nete de 2,42 milioane lei (545,9 milioane euro).

"Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante", a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.

Reprezentanţii băncii pun accent pe faptul că soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate: "La 9,1 miliarde lei, portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfăcător faţă de 8,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2013. Portofoliul general de credite acordate în moneda locală a crescut la 6,6 miliarde lei în comparaţie cu 5,5 miliarde lei la sfârşitul anului 2013.

În segmentul de afaceri corporate, portofoliul de credite performante a crescut uşor la aproximativ 12,2 miliarde lei, trimestrul 3 2014 fiind primul trimestru din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent. Această creştere a fost generată în special de creşterea numărului de credite nou acordate clienţilor din sectoare precum: energie, agricultură, construcţii, farmacie & sănătate, industrie, IT&C".

BCR intenţionează să se concentreze în continuare pe creditarea în lei, astfel încât să contrabalanseze pe termen mediu şi lung mixul valutar al portofoliului de credite în favoarea monedei locale şi să folosească în întregime capacitatea puternică de autofinanţare în lei.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16,0%, atingând valoarea de 1.782,9 milioane de lei (400,8 milioane de euro), de la 2.121,5 milioane de lei (481,1 milioane de euro) la 9 luni în 2013, din cauza unui mediu de piaţă marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor preţuri competitive în piaţă şi soluţionarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante, potrivit instituţiei.

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingând valoarea de 540,2 milioane de lei (121,4 milioane de euro), de la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane de euro) la 9 luni în 2013, datorită concentrării continue pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 16,8%, atingând valoarea de 281,3 milioane de lei (63,2 milioane de euro), de la 338,0 milioane de lei (76,6 milioane de euro) la 9 luni în 2013 din cauza tranzacţiilor FX mai scăzute, se mai arată în comunicatul BCR.

Veniturile operaţionale au scăzut cu 12,6%, atingând valoarea de 2.624,4 milioane de lei (589,7 milioane de euro), de la 3.001,0 milioane de lei (680,6 milioane de euro) la 9 luni în 2013, în timp ce cheltuielile administrative generale au ajuns după primele 9 luni din 2014 la 1.054,4 milioane de lei (237,1 milioane de euro), în scădere cu 13,8% în comparaţie cu 1.222,7 milioane de lei (277,3 milioane de euro), la 9 luni în 2013. Indicatorul cost-venit s-a îmbunătăţit, atingând valoarea de 40,2% în primele nouă luni ale anului 2014, faţă de 40,7% după primele 9 luni din 2013.

Depozitele de la clienţi au rămas în general stabile, majorându-se doar uşor cu 0,3% la 37.626,5 milioane lei (8.531,7 milioane euro) la 30 septembrie 2014, faţă de 37.500,0 milioane lei (8.387,4 milioane euro) la sfârşitul lunii decembrie 2013, potrivit BCR, care arată: "Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, dar banca se bucură de o susţinere puternică din partea băncii mamă pentru finanţarea pe termen lung, în acelaşi timp beneficiind de surse de finanţare diverse şi contracte încheiate cu alte instituţii financiare internaţionale".

Credite neperformante de 9,7 miliarde lei

BCR administrează un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei (la septembrie 2014), pentru care a decis soluţionarea accelerată, aşteptându-se o îmbunătăţire semnificativă a calităţii bilanţului (o reducere de aproximativ 25% a creditelor neperformante, în comparaţie cu finalul anului 2013) şi a performanţei financiare pe termen scurt, precizează oficialii băncii.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit şi pierdere, au crescut cu 165,3% atingând valoarea de 4.051,2 milioane lei (910,8 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2014, faţă de 1.527,3 milioane lei (346,4 milioane euro) în primele 9 luni ale anului 2013, reflectând eforturile accelerate de a soluţiona creditele neperformante istorice, potrivit BCR.

Rata creditelor neperformante a scăzut semnificativ cu 10%, acum aflându-se la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie 2014, în pofida diminuării generale a portofoliului de credite cauzată de rambursări, scoateri din evidenţă şi vânzări de portofolii selecţionate de credite neperformante, se mai arată în comunicatul băncii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. altfel nu se poate concepe unde sa dispara atata malai cand tu nu ai o lege a falimentului personal. Insa cu brutele nu stii niciodata de ce sunt in stare. Probabil aceasta este si explicatia de ce tocmai Transilvania Bank reuseste sa faca asemenea profite neofite :-) Se pare ca Dracula le-a spus dracusorilor sa-si bage mintile in cap deoarece pe teritoriul dincolo de un anumit rau nu are voie nimeni sa mai aiba timp de investitii :-)

    Dixit Bestea: "...de ce tocmai Transilvania Bank reuseste sa faca asemenea profite neofite? 

    Profita si ea cum poate.

    Capiscii?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb