REZULTATELE PROCESULUI DE RESTRUCTURARE ASF se-ncurcă în propriile cifre

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2015

ASF se-ncurcă în propriile cifre

Marea restructurare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a trecut, în sfârşit, de prima etapă, după cum ne anunţă, cu mândrie, instituţia, la aproape doi ani de la desfiinţarea fostelor comisii CNVM, CSA şi CSSPP.

Însă cifrele prezentate nu sunt demne de atâta laudă pe cât şi-ar dori Autoritatea şi pe cât se auto-ridică în slăvi aceasta.

Personalul ASF s-a redus la 382 salariaţi în posturi de execuţie, 46 de şefi serviciu şi 10 directori, iar 42 de posturi au rămas vacante, potrivit comunicatului ASF, care mai arată: "În acelaşi timp, Fondul de Garantare a Asiguraţilor are acum 28 de salariaţi. Rezultă astfel că, după 1 martie 2015, ASF va avea un număr efectiv de 466 de salariaţi, o reducere de 143 de salariaţi faţă de martie 2014 şi mai puţin cu 252 faţă de totalul de 718, câţi au fost preluaţi în 2013 de la CNVM, CSA şi CSSPP prin OUG nr. 93/2012".

În primul rând, cele 42 de posturi rămase vacante urmează să fie scoase la concurs, aşa că numărul efectiv de salariaţi va creşte de la 466, la 508.

ASF vrea să spună că a redus substanţial personalul, de la giganticul total de 718, "câţi au fost preluaţi în 2013 de la CNVM, CSA şi CSSPP".

În acest punct, ASF se contrazice cu unul dintre primele comunicate pe care le-a dat. Pe 30 mai 2013, ASF a transmis: "Fostele autorităţi de reglementare comasate în ASF (CNVM, CSSPP şi CSA) însumau, la data înfiinţării ASF, aproximativ 540 de persoane".

Cine greşeşte? ASF-ul de atunci sau cel de acum?

Într-adevăr, după înfiinţarea ASF au mai fost făcute angajări, astfel că, la 1 iulie 2013, personalul ajunsese la 627 salariaţi, însă niciodată nu s-a vorbit de 718.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a prezentat, pe 2 septembrie 2014, o nouă organigramă ASF, care prevede limitarea numărului de posturi la 495 (de la 609). Din nou, 609 diferă de 718!

Cu atâtea reaşezări, examene şi plecări voluntare, poate unii au fost număraţi de două ori, ca să pară mai importantă restructurarea.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că 91 de angajaţi au decis să părăsească instituţia, de bună voie, acceptând să încaseze 12 salarii compensatorii.

ASF a anunţat că a încheiat, în această lună, etapa concursurilor interne la nivel de execuţie, după ce la sfârşitul lunii noiembrie 2014 au fost finalizate concursurile interne pentru funcţiile de conducere (la nivel de director şi şef serviciu). Peste 300 de angajaţi au participat la interviurile de selecţie.

Cât să fi durat intervievarea celor 300 de candidaţi, care au trebuit să-şi pregătească dosarele, să dea examene şi să fie evaluaţi?

Câţi dintre ei or mai fi muncit eficient, în tot acest timp, ştiindu-şi posturile ameninţate?

Reorganizarea instituţională a ASF s-a derulat cu implicarea unor consultanţi externi, precum Banca Mondială, PricewaterhouseCoopers, Deloitte şi Hay Group, precizează ASF, vrând să ne impresioneze.

În septembrie 2014, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, spunea că aceşti consultanţi au costat în total 606.154 lei. "Efortul financiar a fost marginal faţă de efectul pe care l-a generat", a spus, atunci, Mişu Negriţoiu.

ASF a mai anunţat, ieri, că odată încheiată această primă etapă de restructurare, în perioada următoare va dezvolta împreună cu Banca Mondială proiecte pe trei direcţii importante: o analiză-diagnostic a fluxurilor de operaţiuni şi a atribuţiilor personalului de execuţie, corelarea acestora cu remuneraţia, precum şi dezvoltarea competenţelor şi pregătirii profesionale.

Nu este clar de ce trebuie să se ocupe, din nou, Banca Mondială de corelarea atribuţiilor cu salariile, din moment ce Hay Group exact cu asta s-a ocupat?

ASF s-a răzgândit de mai multe ori, anul trecut, cu privire la procesul de reorganizare.

Mai întâi, PricewaterhouseCoopers Audit a evaluat 205 angajaţi cu funcţii de conducere. Apoi, ASF a anunţat că va avea o nouă organigramă, din octombrie 2014, şi că numărul angajaţilor din funcţiile de conducere va scădea de la 161 la 104. Ulterior, ASF a anunţat că Banca Mondială îi va acorda asistenţă tehnică pentru transformarea structurii instituţionale şi organizaţionale, ceea ce a prespus o altă organigramă, începând din acest an.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu conteaza cati sunt, conteaza sa nu faca nimic pe mii sau zeci de mii de euro salarii!

    Iar cand apar furaciuni ca la Harinvest sau orice alta hotie sa urineze pe oamenii furati sau inselati! Plus sute de amante angajate!!! 

    N-a dat nimeni concurs! Au fost toti evaluati prin interviu, fara ca macar vreodata sa-i fi intrebat cineva ceva concret din legislatia pe care se presupune ca ASF o aplica in propria sa activitate. A fost doar o metoda de a subordona angajatii unor interese care n-au nimic de-a face cu activitatea unei autoritati de acest gen.

    Uite cine i-a intervievat PWC !!! Alti spagari care sint pe holurile guvernului. Sa le vedem CV-urile si atunci vom vedea care sint neamurile politice si SRI-ste ale lui Negritoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb