Rezultatul alegerilor europarlamentare, considerat "seism politic" de presa străină

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai 2014

Rezultatul alegerilor europarlamentare, considerat "seism politic" de presa străină

Angela Merkel: "Ascensiunea partidelor de extremă dreapta în UE - remarcabilă şi regretabilă"

Premierul belgian a demisionat

PPE a pierdut 60 de locuri în Parlamentul European

Rezultatele obţinute de partidele naţionaliste eurosceptice în alegerile europarlamentare încheiate duminică seara reprezintă, conform presei internaţionale, un "seism" sau un "şoc politic", în special după victoria Frontului Naţional, care a devenit "primul partid al Franţei".

Conform rezultatelor preliminare, partidele de extremă dreapta şi anti-UE au obţinut câştiguri importante la alegerile pentru Parlamentul European (PE), mai ales în Franţa, Marea Britanie, Grecia şi Danemarca.

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că rezultatul alegerilor, care este "un seism politic", va avea consecinţe importante. Tot în Germania, cotidianul Bild notează că în Franţa s-a produs "un şoc electoral", iar Die Welt, care face, de asemenea, referire la "un seism politic", arată că rezultatul alegerilor este, pentru preşedintele ţării - Francois Hollande - "un dezastru".

La rândul său, cotidianul italian Repubblica face referire la "un cutremur de pământ în Franţa", iar Corriere della Sera consideră că situaţia din Franţa este una "şoc".

Cotidianul francez Liberation notează: "victoria Frontului Naţional rămâne un şoc care va zgudui ţara şi toată Europa. Unda de şoc creată de partidul lui Marine Le Pen depăşeşte cu mult frontierele nationale. Este o ameninţare reală pentru ideea europeană".

Publicaţia britanică Daily Mail scrie că "Doamna Le Pen conduce marşul extremei drepte din Europa", iar Financial Times arată că "Franţa este în fruntea unui cutremur populist".

Rezultatele obţinute de naţionaliştii eurosceptici în Franţa şi Marea Britanie au făcut ca numărul locurilor deţinute de criticii Uniunii Europene în PE să crească de peste două ori. Votul pentru aceste formaţiuni a fost unul împotriva austerităţii şi şomajului din regiune.

Cancelarul german Angela Merkel este de părere că ascensiunea partidelor de extremă dreaptă şi populiste la alegerile pentru Parlamentul European este "remarcabilă şi regretabilă".

Regele Filip al Belgiei a acceptat demisia premierului

Premierul belgian, Elio Di Rupo, şi-a prezentat ieri demisia după câştigarea alegerilor legislative de către naţionaliştii flamanzi, iar Palatul regal a informat că Regele Filip a acceptat această demisie. Echipa lui Elio Di Rupo va rămâne în funcţie până la numirea unui nou guvern. Cabinetul care va pleca va administra doar treburi aflate în curs şi nu va putea lansa iniţiative noi.

În schimb însă, în Italia, Partidul Democrat, de centru-stânga, al premierului Matteo Renzi, a câştigat detaşat alegerile europene, faţă de euroscepticii din Mişcarea 5 Stele a lui Beppe Grillo. "Rezultatul este unul istoric", în opinia lui Renzi.

PPE, 213 mandate în Parlament European

Datele publicate de euobserver.com ieri, la ora locală 17.15, arătau că Partidul Popular European (PPE) a obţinut 213 mandate în Parlamentul European, cu 59 mai puţine decât în legislatura anterioară. Urmează socialiştii - cu 190, în timp ce euroscepticii sunt creditaţi, per ansamblu, cu peste 140 de locuri. Liberalii rămân cel de-al treilea grup în viitorul PE (64), urmaţi de Verzi (53).

Rezultatele alegerilor pentru PE au trimis un mesaj clar guvernelor că redresarea economiei şi crearea de locuri de muncă ar trebui să fie în centrul politicilor lor în următorii doi ani, conform spuselor preşedintelui Eurogroup (miniştrii de finanţe din zonma euro), Jeroen Dijsselbloem.

"Din punctul meu de vedere, rezultatele nu sunt surprinzătoare, dar reprezintă un mesaj clar, sunt într-adevăr o lecţie pentru noi, să obţinem rezultate mai bune în următorii doi ani în privinţa creşterii economiei şi creării de locuri de muncă. Cred că oamenii devin intoleranţi şi nerăbdători şi în multe state această evoluţie este de înţeles", a afirmat liderul Eurogroup. În opinia sa, este clar că, pentru accelerarea redresării economiei, trebuie continuate reformele prin care economiile devin mai competitive.

"De fapt, cred că reformele trebuie să fie mai clare, dar trebuie să continuăm agenda deoarece numai o economie competitivă poate sprijini o creştere solidă", a subliniat şeful Eurogroup.

Frontul Naţional din Franţa, condus de Marine Le Pen, a obţinut 25% din voturi, respectiv aproape 25 de locuri în PE.

Partidul britanic eurofob UKIP, condus de Nigel Farage, a obţinut o victorie istorică, peste 27%, şi câştigă 23 de locuri în PE.

Saxo Bank: "Piaţa nu se sinchiseşte de rezultatele alegerilor parlamentare din 2014, vede paharul pe jumătate plin. Totuşi, pe măsură ce noul parlament va trece la treabă, lupta internă va continua în Consiliul Europei, în Parlamentul European, între Consiliu şi Parlament şi între UE şi votanţii din Europa. Aceasta e concluzia finală: politicienii Europei şi alegătorii săi nu au fost niciodată mai departe unii de alţii. Preţul plătit este un curent continuu de lipsă de comunicare ce va slăbi şi mai tare Europa, cu o putere de decizie mai mică şi dezacorduri din ce în ce mai grave".

Euro avea un curs de 1,3645 dolari ieri, la ora 10.25, pe piaţa din New York, mai mare cu 0,1% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb