RIA NOVOSTI: Un militar rus a fost ucis în Siria de un obuz tras de Statul Islamic

Ioana Dogaru
Internaţional / 4 februarie 2016

Actualizare 14:50 Rusia regretă suspendarea negocierilor de pace privind Siria

Rusia şi-a exprimat joi regretul faţă de suspendarea negocierilor de pace de la Geneva privind Siria şi se aşteaptă la o a doua rundă de discuţii 'complicate' în data de 25 februarie, relatează AFP.

"Noi regretăm această evoluţie, dar nimeni nu se aştepta ca totul să decurgă simplu şi rapid", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Sperăm că vor exista în curând clarificări cu privire la modul în care discuţiile vor continua", a adăugat acesta.

În acelaşi timp, Peskov a refuzat să precizeze numele consilierului militar rus care a fost ucis săptămâna aceasta în Siria, limitându-se să spună că Ministerul rus al Apărării are propriile considerente în acest sens, informează AFP.

Acesta a ţinut să sublinieze că acesta nu participa nemijlocit la operaţiuni militare, ci doar la instruirea militarilor sirieni în utilizarea echipamentelor furnizate de Rusia armatei siriene.

"Ei (consilierii militari ruşi) nu sunt implicaţi în operaţiuni militare, ci se ocupă doar cu instruirea" militarilor sirieni, a insistat Peskov, care a refuzat să specifice zona exactă în care a fost ucis consilierul militar rus la 1 februarie.

(I.D.)

-----

Actualizare 10:02 Parisul "condamnă ofensiva" regimului sirian, cu sprijin rusesc, pentru "asfixierea Alep"

Franţa "condamnă ofensiva brutală desfăşurată de regimul sirian, cu sprijinul Rusiei vizând încercuirea şi asfixierea Alepului (în nordul Siriei) şi a sutelor de mii de locuitori" de aici, a declarat miercuri seara ministrul de externe francez, Laurent Fabius, citat de AFP.

Şeful diplomaţiei franceze a făcut această declaraţie în timp ce emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, anunţa suspendarea negocierilor intersiriene de la Geneva, intrate în impas, precizează AFP.

"Exprim sprijinul deplin al Franţei pentru decizia emisarului special, în acest context, de a suspenda negocierile, la care nici regimul lui Bashar al-Assad şi nici susţinătorii săi nu doresc să contribuie cu bună credinţă, torpilând astfel eforturile de pace", a adăugat Fabius.

Armata siriană, cu sprijinul aviaţiei ruse, a reuşit să strângă laţul miercuri în jurul rebelilor din Alep, după ce le-au tăiat principala rută de aprovizionare, într-un nou succes pentru regimul de la Damasc de la intervenţia Moscovei în conflict, relatează sursa citată.

Ministrul francez a adăugat că ţara sa se aşteaptă ca regimul sirian şi aliaţii săi să "respecte obligaţiile umanitare şi Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate şi anume încetarea bombardamentelor nediscriminatorii, ridicarea asediului şi accesul deplin umanitar la populaţia siriană".

Fabius a precizat că va purta joi "consultări aprofundate" asupra acestor probleme cu partenerii Franţei la conferinţa donatorilor de la Londra pentru victimele conflictului sirian, informează France Presse.

Liderii lumii vor încerca cu această ocazie să colecteze nouă miliarde de dolari pentru circa 13,5 milioane de persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate sau strămutate în Siria, precum şi pentru 4,2 milioane de sirieni care s-au refugiat în ţări vecine, precum Iordania sau Liban, transmite AFP.

(I.D.)

---

Actualizare 9:40 John Kerry acuză Damascul şi Moscova că subminează procesul de pace

Secretarul de stat american John Kerry a considerat miercuri că ofensiva armatei siriene susţinută de loviturile aeriene ruse periclitează procesul politic iniţiat asupra conflictului din Siria, în ziua suspendării discuţiilor inter-siriene la Geneva, informează AFP şi Reuters.

"Continuarea asaltului de către forţele regimului sirian - întărite de loviturile ruse - contra zonelor controlate de opoziţie... a arătat în mod clar dorinţa de a căuta o soluţie militară şi nu de a permite o soluţie politică", a acuzat Kerry într-un comunicat, aflat în prezent la Londra, la adresa Moscovei şi Damascului.

"Facem apel la regim şi la cei care îl sprijină să oprească bombardamentele asupra zonelor controlate de opoziţie, în special la Alep", a cerut şeful diplomaţiei americane.

El a cerut din nou Damascului şi Moscovei "să-şi îndeplinească obligaţiile şi să restabilească încrederea comunităţii internaţionale cu privire la dorinţa lor de a lucra la o rezolvare paşnică a crizei siriene", transmite Reuters.

John Kerry a adăugat că Statele Unite aşteaptă reluarea discuţiilor de pace mai târziu în această lună, precizează sursa citată.

Mai devreme la Washington, Departamentul de Stat a acuzat chiar armata rusă şi loviturile pe care le efectuează că sunt "în parte" responsabile pentru suspendarea discuţiilor indirecte inter-siriene de la Geneva sub egida ONU, aminteşte Reuters.

(I.D.)

---

Un "consilier militar" rus a fost ucis luni în Siria de un obuz tras de jihadiştii organizaţiei Statul Islamic, a anunţat miercuri seară Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Ria Novosti.

Acesta este al treilea militar rus ucis de la începutul intervenţiei ruse la 30 septembrie la cererea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, notează AFP.

Acest militar rus, desfăşurat într-o "garnizoană militară" a armatei siriene, instruia soldaţi să folosească "noi arme" când a fost "rănit mortal" de un obuz, potrivit ministerului rus care nu precizează unde a avut loc atacul atribuit Statului Islamic, transmite AFP.

Armata rusă precizează că acest consilier militar şi "noile arme" se înscriu în cadrul unor acorduri militare şi de vânzare de arme între Rusia şi Siria, o modalitate de a indica faptul că el nu era un militar desfăşurat pe teren pentru a sprijini forţele armate siriene, informează sursa citată.

Oficial, Rusia efectuează o campanie de raiduri aeriene şi lovituri cu bombardiere, avioane de sprijin la sol, elicoptere şi rachete trase de pe nave de război sau submarine în Marea Caspică şi în Mediterana, dar fără desfăşurare de trupe terestre, aminteşte France Presse.

Miercuri dimineaţă, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în vizită la Muscat, a repetat că armata rusă nu va opri intervenţia militară înainte de "a învinge cu adevărat" Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra, aripa siriană Al Qaida, respingând implicit cererile pentru oprirea bombardamentelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb