"Rio Tinto Group", a doua mare companie minieră la nivel mondial, a anunţat, ieri, că a prezentat către "Glencore" Plc ideea unei potenţiale fuziuni care ar fi creat cel mai mare grup minier, respectiv cel mai mare trader de materii prime din lume, însă board-ul "Rio" a respins această opţiune.
Conform "Rio", "Glencore" a lansat propunerea de fuziune în iulie, iar aceasta a fost respinsă în mod unanim de conducere. Unele surse anonime citate de agenţia Bloomberg, spun că, în urma acestui refuz, "Glencore" s-a adresat celui mai mare investitor al "Rio", "Aluminum Corp. of China" ("Chinalco"), prezentându-şi interesul pentru o potenţială afacere anul viitor. Sursele afirmă că societatea de stat "Chinalco", care controlează aproape 9,8% din "Rio", ar fi avut discuţii cu aceasta din urmă în ultimele săptămâni.
Potrivit surselor, după propunerea din iulie, între "Rio" şi "Glencore" nu au mai fost iniţiate discuţii, nu a fost înaintată vreo ofertă oficială şi nici nu va mai fi lansată până la finele lui 2014.
Dacă ar prelua "Rio Tinto", "Glencore" ar crea un gigant minier cu o valoare de peste 160 de miliarde de dolari, depăşind astfel actualul lider din domeniu, "BHP Billiton" Ltd. Totodată, printr-o astfel de afacere, directorul executiv al companiei, Ivan Glasenberg, ar aduce împreună minele gigant ale "Rio" de minereu de fier din Australia cu cele de cupru, cărbune, nichel şi zinc ale "Glencore".
"Chinalco" a plătit 6.000 de pence pentru o acţiune "Rio" în 2008, preţ aproape dublu faţă de cursul actual al titlurilor companiei. Sursele spun că societatea din China nu se grăbeşte să vândă acţiuni "Rio", iar atunci când va recurge la o înstrăinare, va solicita un premiu important pe deţinerea sa.