• "Electrica" SA află în două săptămâni dacă poate majora capitalul filialelor
• Sindicaliştii vor să iasă în stradă, în semn de protest
Filialele de furnizare ale "Electrica" SA riscă să intre în insolvenţă dacă societatea nu găseşte, în curând, soluţii să le capitalizeze. Din păcate, la finele anului trecut, Adunarea Generală a Acţionarilor "Electrica" a condiţionat capitalizarea de obţinerea acordului că operaţiunea nu este ajutor de stat. Pentru majorarea capitalului social al filialelor de furnizare este necesară o sumă totală de circa 50 milioane de euro.
Ioan Folescu, directorul general al "Electrica" SA, ne-a declarat: "Suntem pe cale să atribuim licitaţia pentru selecţia consultantului care va trebui să ne dea foarte repede soluţia capitalizării societăţilor noastre de furnizare. Eu sper ca în câteva zile să semnăm contractul cu consultantul, care, în maxim două săptămâni, va trebui să spună dacă operaţiunea este ajutor de stat sau nu".
Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Sindicale "Univers", ne-a declarat: "Este o prostie interpretarea acţionarilor că ar fi ajutor de stat un aport în numerar al companiei-mamă Electrica SA pentru majorarea capitalului filialelor sale. Această operaţiune este cât se poate de normală pentru orice tip de societate comercială, indiferent de cine o deţine. Considerăm că este anormal acest comportament al acţionarilor şi suntem hotărâţi să organizăm, în câteva zile, acţiuni ample de protest. Filialele de furnizare ale Electrica riscă falimentul!"
Ziarul "BURSA" a publicat în exclusivitate, la jumătatea lunii ianuarie, că filialele de furnizare ale "Electrica" SA sunt în mare dificultate financiară şi riscă să intre în insolvenţă, din cauza datoriilor CFR. Ioan Folescu ne-a declarat, la vremea respectivă, că filialele de furnizare Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord au de recuperat de la companiile CFR datorii în valoare totală de circa 170 milioane de euro.
Filialele "Electrica" de furnizare cumpără şi plătesc energia electrică pentru CFR în avans, dar nu au voie să sisteze curentul nici măcar la magazinele din gări sau la sediile CFR.
Domnul Folescu ne-a precizat că o soluţie corectă şi rapidă pentru salvarea filialelor de furnizare este ca statul să asigure CFR plata a minim 200 de milioane de lei (vreo 50 milioane de euro) în contul datoriilor pentru electricitatea consumată. În lipsa acestei măsuri, singura soluţie rapidă este ca "Electrica" să folosească 50 de milioane de euro din banii rămaşi din privatizări pentru capitalizarea filialelor.
De asemenea, pentru eficientizare, Guvernul a aprobat, anul trecut, fuziunea celor trei filiale de furnizare ale "Electrica". Nici această operaţiune nu se poate desfăşura în lipsa majorărilor de capital.
Suma totală încasată de "Electrica" SA în anul 2008 din vânzarea acţiunilor în cadrul procesului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud a fost de 390 milioane de euro. Sumele încasate de companie din privatizări au fost utilizate pentru rambursarea datoriilor şi efectuarea de investiţii, precum şi pentru plata dividendelor către acţionar a impozitului pe profit către bugetul de stat. De asemenea, din aceste sume, "Electrica" a donat, la bugetul de stat, 150 milioane de lei.
Din cei aproape 100 milioane de euro rămaşi din privatizări, compania vrea să folosească o parte pentru capitalizarea filialelor de furnizare, diferenţa urmând să fie cheltuită pentru finanţarea unei părţi din programul de investiţii pentru anul 2011.