Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service va începe, luna aceasta, să retrogradeze peste 100 de bănci la nivel mondial, mişcare ce riscă să majoreze costurile de finanţare ale instituţiilor şi să le oblige să limiteze creditarea, ameninţând creşterea economică, potrivit Bloomberg.
"BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, "Deutsche Bank" AG, cea mai mare instituţie de credit din Germania, şi banca americană "Morgan Stanley" se numără printre instituţiile financiare ale căror ratinguri pe termen lung şi scurt ar putea fi reduse până la cel mai mic nivel atins vreodată, conform anunţului făcut de Moody's în luna februarie.
Moody's arată că ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale UBS AG şi "Credit Suisse Group" AG, cele mai mari bănci din Elveţia, BBVA din Spania şi "Morgan Stanley" din SUA ar putea fi retrogradate cu trei trepte. Ratingurile "JP Morgan Chase & Co.", cea mai mare bancă americană, "Goldman Sachs Group" Inc., a cincea bancă din SUA, şi "HSBC Holdings" Plc din Marea Britanie ar putea fi reduse cu două trepte.
Moody's ar putea coborî ratingurile pentru datoriile pe termen scurt ale "Bank of America" Corp. din SUA, "Barclays" Plc şi "Royal Bank of Scotland Group" Plc din Marea Britanie.
Măsurile de revizuire a calificativelor, care vor veni după retrogradările efectuate de Standard & Poor's şi Fitch Ratings în 2011, ar putea eroda profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de pe pieţe.
Fără acces la finanţare din surse private, băncile vor fi nevoite să vândă active şi să restrângă creditarea.
"Mi-ar plăcea să spun că opiniile agenţiilor de rating nu mai contează, însă din păcate, contează", a declarat Philippe Bodereau, director al "Pacific Investment Management" Co., cea mai mare companie de investiţii în obligaţiuni la nivel mondial.
În luna ianuarie, Moody's a anunţat că va modifica sistemul de atribuire a ratingurilor pentru băncile şi companiile europene care derulează operaţiuni cu instrumente financiare la nivel global. În aprilie, Moody's a precizat că retrogradările vor începe în mai, cu băncile italiene. Ulterior, vor fi analizate băncile din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie şi Germania. În opinia analiştilor, este puţin probabil ca ratingurile companiilor de pe pieţele internaţionale de capital, inclusiv ale băncilor americane de investiţii, să fie modificate până în iunie.