Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul de extracţie a aurului din Apuseni. Horea Avram, vicepreşedinte Mediu RMGC, a declarat, ieri, într-o dezbatere publică organizată de Partidul Ecologist Român (PER) şi Clubul Ecologist Român (CER) că speră ca acordul pentru impactul asupra mediului să fie obţinut până la finele anului de la Comitetul de Analiză Tehnică sub coordonarea Ministerului Mediului. Astfel, anul viitor, va putea fi obţinută autorizaţia de construcţie pentru uzina de procesare a aurului de la Roşia Montană. Producţia efectivă va putea începe din 2014, a subliniat domnia sa.
Reprezentanţii CER şi PER, alături de academicieni şi cei ai unor ONG-uri au arătat pe parcursul dezbaterilor că cea mai importantă problemă de mediu este transportul şi depozitarea cianurii de sodiu. Ei au mai ridicat problema impactului unui posibil seism de mare magnitudine, a dislocărilor masive de rocă, a greutăţilor barajului, volumului mare de apă şi a iazului de decantare.
Participanţii au întrebat şi ce se va întâmpla cu depozitele de materiale toxice în urma închiderii exploatării aurului din zona Roşia Montană, dar şi cum vor fi stocate materiale periculoase pentru mediu precum cele de întreţinere, lubrifianţii, solvenţii şi ambalajele contaminate.
PER şi CER şi-au exprimat dorinţa ca implementarea proiectului RMGC să fie monitorizată independent şi au cerut o implicare activă a Guvernului şi instituţiilor statului abilitate în urmărirea proiectului ca să se asigure că RMGC respectă calendarul de execuţie şi normele de mediu la care compania s-a angajat.
PER a mai solicitat un studiu asupra cheltuielilor statului cu întreţinerea după finalizarea proiectului Roşia Montană versus câştigurile pe care le are din proiect, precum şi definirea răspunderii materiale şi penale în caz de dezastru ecologic a celor care avizează proiectul.
Horea Avram a declarat că RMGC consideră binevenită o monitorizare independentă a proiectului şi a subliniat că 90% din aurul extras în ultimii 20 de ani în întreaga lume este obţinut în siguranţă şi eficient prin tehnologia cu cianură. Tehnologia pe care RMGC o va utiliza în acest proiect este aleasă în urma unui studiu comparativ şi este una dintre cele mai avansate în lume pentru extragerea aurului cu cianuri. Astfel, încă din prima zi de funcţionare, la des-cărcarea în iazul de decantare, concentraţia maximă de cianuri va fi de 5-7 mg/l, la jumătate faţă de limita maximă admisă de legislaţia europea-nă şi naţională. După 6-12 luni de la depunerea în iazul de decantare, un steril de procesare cu o concentraţie de 6 mg/l se degradează şi ajunge la o concentraţie de 1-2 mg/l.
Oficialii RMGC susţin că proiectul va conserva zona istorică protejată folosind bani din exploatarea minieră, mediul existent la Roşia Montană va fi mai curat odată cu demararea proiectului şi complet reabilitat la final, dar şi că vor fi conservate şi puse în valoare vestigiile romane semnificative din zonă. Cianura va fi utilizată exclusiv în circuit închis în uzină şi neutralizată înainte de deversarea sterilului în iazul de decantare.
Potrivit RMGC, iazul de decantare de la Roşia Montană are 300 de hectare, din care 45 de hectare de apă. Concentraţia de cianură în iaz va fi sub concentraţia naturală de cianură dintr-o ceaşcă de cafea.
Barajul de la Roşia Montană este, conform RMGC, de 100 de ori mai sigur decât media barajelor existente în lume, conform evaluării Institutului Norvegian de Geotehnică.
Valoarea totală a investiţiei de la Roşia Montană este de aproape 2 miliarde dolari. Până în decembrie 2010, RMGC a cheltuit aproape jumătate de miliard de dolari. Valoarea aurului care va fi comercializat din acest proiect este de circa 7,5 miliarde USD, la un preţ mediu al aurului de 900 dolari/ uncie.
Statul deţine 19% din RMGC, iar restul acţiunilor sunt în posesia companiei Gabriel Resources.
1. Sper sa NU il obtina!
(mesaj trimis de Adrian în data de 19.05.2011, 08:50)
Sper ca acesti profitori sa NU obtina avizul, autoritatile sa se trezeasca, macar in al 13-lea ceas !!!!!!!!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Mircea în data de 19.05.2011, 12:13)
Eu cred ca este un proiect care merita un pic de atentie. Mai ales ca prevede si curatarea mediului si mai ales a apelor care au fost poluate in urma exploatarii statului.
1.2. .De acord cu opinia1 (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de G.B. în data de 19.05.2011, 12:31)
!. Parlamentul European a votat o rezolutie care devine Directiva Europeana care interzice folosirea cianujrilor in exploatarile a
urifere , cu referire directa si la RM. 2. Autorul opiniei 2 care crede ca proiectul RMGC merita atentie ,in special pt ca prevede curatirea mediului?!?? Este o aiureala aceasta afirmatie si arata ori o crasa inconstienta privind realitatile FIZICE ori un partizanat interesat! Nici PER-ul nici alte ONG numite partide nu pot decide asupra imenselor bogatii ce exista la RM. Desigur cel mai interesat este tartorul de la Cotroceni,santajat de alt tartor, Soros!Afacearea este monitorizata de multe grupuri de romani ,sa fie siguri cei doi tartori !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Alina în data de 19.05.2011, 13:36)
Daca statul nu are bani sa faca o exploatare de genul, mi se pare normal sa faca un parteneriat cu un investitor. Mai ales la cate mine s-au inchis in ultimii ani. Aurul ala nu ne foloseste la nimic daca sta in pamant. In special in conditiile economiei actuale
3. sper sa-l obtina
(mesaj trimis de co în data de 19.05.2011, 14:06)
Sa nu uitam ca si statul are 19% din RMGC asa ca castigul va fi al tuturor.Cei care sunt impotriva,sa mearga ei sa extraga aurul..