ROADELE REFORMEI ÎN AGRICULTURĂ: Restructurare de 30 milioane euro, cu plângere penală

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2010

Ministerul Agriculturii estimează economii de 30 milioane euro în urma concedierilor şi a desfiinţării de agenţii din subordine

Salariaţii din subordinea ministerului au depus plângere penală împotriva ministrului Mihail Dumitru pentru abuz în serviciu

Peste 2800 de posturi reduse, patru agenţii guvernamentale desfiinţate

Sindicaliştii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au depus o plângere penală împotriva ministrului Agriculturii Mihail Dumitru, după ce acesta a tăiat salariaţilor din subordinea ministerului sporul de condiţii vătămătoare care valoara 10% din salariul de bază.

"Am depus o plângere prealabilă şi, ulterior, o plângere penală împotriva ministrului Mihail Dumitru pentru că noi considerăm că a făcut un abuz când ne-a tăiat sporul de condiţii vătămătoare de 10% din salariu şi astfel trebuie să răspundă, conform legii", ne-a declarat Radu Ungureanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor (APIA).

Liderul de sindicat ne-a explicat că acest spor a fost acordat în baza unei expertize pentru care sindicatul a plătit, iar nemulţumirea salariaţilor este cu atât mai mare cu cât decizia de tăiere a sporului a fost luată fără consultare: "Ministrul a luat decizia să ne taie acest spor fără să ne consulte. Noi ca să obţinem acest spor am plătit pentru analize şi expertize care să ateste că un spor de condiţii vătămătoare este necesar în activitatea noastră. Acum, acest spor ne-a fost tăiat după ce l-am primit doar o lună".

În ceea ce priveşte reducerile de personal, la APIA urmează să fie concediaţi circa 540 de salariaţi, au declarat, pentru BURSA, surse din conducerea ministerului.

Radu Ungureanu ne-a mai precizat că sindicaliştii au declanşat conflictul de muncă şi a precizat că organizaţia sa va sesiza Comisia Europeană în privinţa concedierilor: "În raportul de audit al Comisiei Europene se specifică foarte clar că una dintre principalele probleme ale APIA pentru efectuarea corectă a plăţilor pentru fermieri este numărul redus de personal. Dacă vor mai fi concedieri, noi vom sesiza Comisia, iar dacă forul de la Bruxelles va decide să sisteze plăţile pentru ţara noastră din cauză că acţionăm contrar recomandărilor sale, vina le aparţine!".

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a explicat, recent, că acest spor a fost eliminat din cauza dificultăţilor bugetare şi a apreciat că salariaţii nu vor avea câştig de cauză în situaţia în care vor contesta în instanţă decizia de tăiere a sporului: "Nu cred că vor avea succes, întrucât măsura este legală", a afirmat, recent, ministrul Dumitru.

Începe restructurarea ministerului

Decizia de eliminare a sporului de condiţii vătămătoare este numai una din măsurile care vizează reducerea cheltuielilor ministerului de resort.

Ministrul Dumitru a anunţat, deja, că urmează să fie disponibilizaţi circa 2800-2900 de salariaţi din subordinea ministerului, în contextul în care toate ministerele Cabientului Boc vor recurge la măsuri similare de diminuare a cheltuielilor.

Întrebat, vineri, în cadrul unei conferinţe, dacă va urma şi o reorganizare a agenţiilor din subordine, ministrul a afirmat că "vor fi comasări şi desfiinţări", fără a nominaliza însă, pentru a nu crea "panică" în rândul salariaţilor.

Ziarul BURSA a aflat, însă, ce schimbări vor urma în cadrul ministerului, schimbări care, conform surselor noastre din conducerea instituţiei, vor aduce economii, anuale, de 126 milioane lei.

Noua schemă de organizare a ministerului a fost, deja, înaintată premierului Emil Boc, susţin sursele noastre, care precizează că aceasta urmează să fie aprobată, foarte probabil, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Prezentăm, în conitnuare, care agenţii din subordinea ministerului urmează să fie desfiinţate şi ce concedieri au fost planificate.

Ce instituţii şi-au mâncat mălaiul

- Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, desfiinţată şi transformată în direcţie în cadrul ministerului

- Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, desfiinţată şi transferată ca structură în cadrul ministerului

- Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, desfiinţată, transformată în serviciu în cadrul ministerului

- Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice, desfiinţat; activitatea va fi preluată de către Direcţiile Agricole

- Ministerul Agriculturii, 60 de posturi reduse

- Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, reducere cu 2000 de posturi

- Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, minus 540 de posturi

- Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, minus 160 de posturi

- Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, reducere cu 304 posturi

- Agenţia Naţională a Zonei Montane, 6 posturi reduse

- Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor, 197 posturi reduse

- Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, 10 posturi reduse.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Masurile sunt dureroase dar ele sunt in concordanta cu situatia economica a tarii dar si cu realitatea din agricultura romaneasca. Personal cred ca domnul Mihail Dumitru este un ministru mult mai bun decat lasa sau vrea sa lase (oare de ce ?) sa se vada. Trebuie sa duca pana la capat (si inca extrem, extrem de rapid) restructurarea preconizata. Si inca ceva : sper ca o sa-l vad la televizor pe domnul ministru macar ca sa-mi spuna si mie, nespecialistul, cat a fost (dupa recoltare) cantitatea de cereale obtinuta anul acesta.

    SINDICATUL A PLATIT! HA-HA-HA!

    Sunt de parere ca aceste restrucurari nu sunt atat de importante pe cat pa. In general cand o tara este in situatia noastra ar trebui ca productia sa fie stimulata doar ca noi nu prea avem ce produce,noi oferind doar servicii. In continuare nu cred ca,concediind un numar atat de mare de bugetari vor rezolva ceva,taxele fiind in continuare mult prea mari.Parerea mea este ca oricat de multe persoane vor fi disponibilizare , criza nu isi va gasii rezolvarea in aceasta solutie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb