Roberto Marzanati: BERD nu intenţionează să vândă Banca Transilvania, acum

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 septembrie 2009

Robert Rekkers

Robert Rekkers

O eventuală prelungire a mandatului lui Robert Rekkers va fi discutată la momentul corespunzător

Roberto Marzanati, reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, a infirmat, luni, zvonurile privind o eventuală vânzare a instituţiei româneşti, alimentate în ultima perioadă şi de o serie de "tranzacţii speciale" desfăşurate la Bursa de Valori Bucureşti. Domnia sa a admis, însă, că nu are cunoştinţă despre intenţiile celorlalţi acţionari ai Băncii Transilvania.

"Pot confirma că BERD nu are niciun plan să îşi înstrăineze deţinerea la BT în acest moment, deşi nu am informaţii despre intenţiile în acest sens ale acţionarilor individuali", a declarat, pentu ziarul BURSA, domnul Marzanati.

Zvonurile privind preluarea Băncii Transilvania circulă de mai bine de un an, fiind resuscitate la anumite intervale de timp, cu impact semnificativ asupra evoluţiei acţiunilor TLV la Bursă.

Ultimul astfel de zvon a fost lansat la finele lunii iulie, când presa grecească a scris că National Bank of Greece (NBG) şi fondul de investiţii Marfin Investment Group ar fi interesate să cumpere BT. Zvonul a fost infirmat câteva zile mai târziu, când NBG a anunţat că nu este interesată de cumpărare a băncii. În acest interval, însă, acţiunile TLV au crescut în medie cu 8,6%, fiind tranzacţionat puţin peste 1% din capitalul social al băncii (14,64 milioane de titluri).

O mişcare strategică a acţionarilor TLV, respectiv ridicarea pragului de deţinere din capital de la 5% la 10%, a alimentat suspiciunile cu privire la vânzarea băncii.

Decizia a fost luată după ce un grup de acţionari a solicitat eliminarea pragului de 5% prin modificarea actului constitutiv.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare controlează 15% din acţiunile TLV, în timp ce societăţile de investiţii financiare mai deţin împreună încă 15% din capitalul social al băncii. Din acţionariatul BT mai fac parte şi câţiva investitori individuali, printre care şi Horia Ciorcilă, actualul preşedinte al Băncii, cu o participaţie de 5%.

Rekkers ar sta la conducerea Băncii, până la vânzarea acesteia, potrivit unor surse

Anul următor ar putea debuta cu un nou director general în fruntea Băncii Transilvania, în condiţiile în care mandatul actualului CEO, Robert Rekkers, se apropie de final. Domnul Rekkers este la al doilea mandat de director general al BT, însă nici domnia sa, nici administratorii băncii nu vor să se pronunţe asupra posibilităţii unui al treilea mandat.

"Nominalizarea lui Robert Rekkers ca director general al Băncii este prerogativa exclusivă a Consiliului de Administraţie. Pot să vă spun că problema mandatului domnului Rekkers va fi discutată în cadrul Consiliului, la timpul oportun", ne-a mai spus domnul Marzanati.

Alte surse din piaţă ne-au spus că este puţin probabil ca Robert Rekkers să plece de la BT înainte ca vânzarea Băncii să fie finalizată.

Deal-uri cu 2,5% din capitalul social al Băncii

Aproximativ 2,5% din capitalul Băncii Transilvania a fost transferat, în şedinţa de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, prin patru "tranzacţii speciale", în valoare de 42,81 milioane lei.

Cele 26,47 milioane de titluri au fost tranzacţionate la preţul mediu de 1,62 lei/acţiune, cu 0,62% mai mare decât preţul de închidere de luni.

"Deal"-urile de ieri au avut loc după ce, la finele lunii august, Claudiu Silaghi, unul dintre membrii consiliului de administraţie al Băncii Transilvania, a vândut 1,23% din capitalul social al băncii, pentru 21,16 milioane lei. Potrivit unor surse din piaţă, tranzacţiile de atunci au coincis cu intrarea mai multe fonduri de investiţii străine în acţionariatul băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb