Statul a pierdut controlul în AGA de la Oltchim privind unele decizii, cum ar fi majorarea capitalului sau operarea de achiziţii, după ce compania germană PCC SE şi fondul britanic de investiţii Carlson Ventures au ajuns să deţină 31,3%, susţine directorul general al combinatului, Constantin Roibu.
"În AGA la Oltchim acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, este blocat în luarea anumitor deciziii, întrucât nu mai are împreună cu acţionari minoritari două treimi din voturi. De exemplu, pentru decizii ca majorarea capitalului sau achiziţii sau fuziuni, statul nu mai are necesarul de voturi", a declarat Roibu citat de Mediafax.
Legea societăţilor comerciale prevede că "decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi".
De asemenea, pentru deciziile în adunarea generală extraordinară este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor care deţin cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor care controlează cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.
Roibu spune ca s-a ajuns în aceas-tă situaţie după ce PCC SE şi Carlson Ventures au ajuns să deţină împreună 31,3% din capitalul Oltchim.
El a arătat că Ministerul Economiei nu poate conta pe voturile celorlalţi acţionari minoritari, întrucât aceştia de cele mai multe ori nu participă la AGA, unii nu mai ştiu că au acţiuni la Oltchim, iar alţii sunt decedaţi şi nu se cunoaşte cine mai deţine titlurile.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile Oltchim.
PCC SE şi Carlson Ventures au anunţat, la 20 iunie, că acţionează concertat în vederea achiziţiei de acţiuni la Oltchim. PCC SE controlează direct 17,28% din acţiunile Oltchim, iar Carlson Ventures deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
De asemenea, PCC SE şi Carlson Ventures acţionează concertat cu doi directori din PCC, Wojciech Zaremba şi Adam Lamentowicz, şi un avocat al companiei înregistrate în Germania, Livia Constantinescu. Cele trei persoane deţin fiecare participaţii de 0,00145% din capitalul Oltchim.
"Onest ar fi ca PCC şi Carlson să cumpere acţiuni până la pragul de 33% şi să facă o ofertă publică", consideră Roibu.
PCC şi Carlson au precizat că nu doresc să facă o ofertă publică pentru preluarea Oltchim.
"Ambele companii, acţionând concertat, au convenit să nu depăşeas-că pragul de 33% din acţiunile Otchim, care prin lege ar obliga PCC şi Carlson să facă o ofertă publică pentru acţiunile Oltchim", se arată într-un comunicat transmis vineri.
Roibu spune că l-a informat pe ministrul Economiei, Ion Ariton, despre situaţia creată, iar acesta i-a transmis că va "acţiona".
Potrivit lui Roibu, Ministerul Economiei ar avea nevoie de un pachet suplimentar de 3% din titlurile combinatului chimic pentru a-şi asigura voturile în adunarea generală extraordinară. Achiziţia acestui pachet ar costa aproximativ 5 milioane de euro la cotaţiile actuale.
Guvernul intenţionează să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi să identifice în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Titlurile Oltchim se tranzacţionea-ză miercuri la Bursa de Valori Bucureşti la preţul de 2,25 lei pe unitate, în creştere cu 1,8% faţă de marţi. Combinatul are astfel o capitalizare de 772,5 milioane de lei (184,8 milioane euro).
1. fără titlu
(mesaj trimis de Brokerazzi în data de 07.07.2011, 03:23)
Daca CNVM vrea, CNVM va constata ca numitii controleaza mai mult de 31%.Si dupa campania de ani de zile a PCC, nimeni nu a luat nici o masura.De ce? De AIA...
2. fără titlu
(mesaj trimis de Brokerazzi în data de 07.07.2011, 03:50)
Si Murgoci zice nimic? Atunci e silenzio stampa.E problema mare de tot.Vindeti tot si nu mai cumparati nimic.Veti ramane cu nimic, adica mult mai mult decit nimic.Asta pentru ca la urmatoarea interventie, Marcel M., va va da pontul...
Sau NU...
3. Statule, fa ceva!
(mesaj trimis de Contribuabil în data de 07.07.2011, 11:08)
Prea multa delasare din partea statului in privinta Oltchim. Nu a actionat cu vehementa nici in relatia cu CE in cazul Oltchim, iar acum ii mananca si cainii din traista, pierzand controlul in AGA la combinat. Si cand te gandesti ca te fac 2 polonezi securisti....