România a câştigat premiul întâi pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Elena Deacu
Companii #Mediu / 26 martie 2015

Pe 26 martie 2015, Anne Jugănaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a participat la evenimentul de celebrare a câştigării, de către România, a premiului întâi pentru cel mai bun proiect european Natura 2000.

În prezenţa domnului Stefan Leiner, şeful unităţii Natură din cadrul DG Mediu a Comisiei Europene, fundaţia ADEPT, câştigătoarea premiului şi realizatoarea proiectului "Târnava Mare: promovarea viabilităţii comunităţilor agricole prin protejarea unui sit Natura 2000", a făcut cunoscut celor prezenţi modul în care s-a reuşit implementarea unui proiect integrat, într-o zonă protejată Natura 2000. Apreciat la nivel european ca fiind cel mai bun proiect ce aduce beneficii socio-economice în ariile protejate, acesta asigură o creştere economică şi un nivel de trai sustenabil în mediul rural, asigurând, în acelaşi timp, conservarea peisajului unic, cu o biodiversitate bogată.

În alocuţiunea sa, Anne Jugănaru a subliniat importanţa pe care o are buna gestionare a unui sit Natura 2000: "Îmi face plăcere să pot spune ca situl Sighişoara - Târnava Mare a devenit un exemplu în România şi în Europa. Ţara noastră are peste 23% din teritoriu arii naturale protejate astfel încât, pe langă faptul că trăim în una dintre cele mai frumoase ţări din Uniunea Europeană, avem o biodiversitate de excepţie. Aceasta merită să fie protejată, merită să fie lăsată intactă generaţiilor viitoare. Alături de colegii noştri din UE şi, în special, cu partenerii noştri naturali - ONG-urile, cu ceilalţi colegi din alte ministere, încercăm să luăm acele măsuri care să ducă simultan la protejarea naturii şi la stimularea dezvoltării durabile", a spus demnitarul.

La rândul său Stefan Leiner a subliniat frumuseţea sitului Sighişoara - Târnava Mare: "Astăzi am vazut un loc unic în Europa, ce nu se poate compara cu nimic altceva. Este cu totul special pentru că, de generaţii, fermierii au lucrat aici într-un mediu durabil. Această zonă a câştigat premiul pentru că a dovedit că agricultorii, administraţiile locale şi ONG-urile s-au implicat în a aduce beneficii economico-sociale locuitorilor, asigurându-se că există un brand local şi promovând turismul astfel încât şi vizitatorii din întreaga lume să se bucure de aceste frumuseţi naturale". De asemenea, el a atras atenţia asupra beneficiilor considerabile ce pot fi obţinute dintr-un sit Natura 2000. "Nu dorim să stopăm orice activitate economică în aceste zone, ci să ne asigurăm că oamenii au beneficii din mediu. În urma unei analize realizate la nivelul UE am constatat că beneficiile obţinute din activităţile în situri Natura 2000 sunt de circa 200-300 miliarde Euro/an, la un cost de 6 miliarde euro/an. Prin urmare, investind în Natura 2000, beneficiul se întoarce în comunitate".

"Am convingerea că experienţa acumulată în cadrul acestui proiect, precum şi în cadrul activităţii de administrare a sitului Sighişoara - Târnava Mare, vor fi un exemplu şi vor putea fi replicate şi la nivelul altor situri Natura 2000 din România şi UE", a mai spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Anne Jugănaru.

La eveniment au mai participat Mihai Herciu, director general pentru Dezvoltare Rurală în MADR, primarul localităţii Saschiz, Ovidiu Şoaită , reprezentanţi ai APM Târgu Mureş, fermieri şi reprezentanţii Fundaţiei ADEPT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb