România "cioloşeşte" Europa sau invers?

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 11 noiembrie 2015

România "cioloşeşte" Europa sau invers?

Actualizare 17:38 Realitatea Tv: Cioloş a demisionat din funcţia de consilier al preşedintelui Comisiei Europene

Premierul desemnat Dacian Cioloş a demisionat din funcţia de consilier al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, anunţă Realitatea TV.

(A.C.)

-------------------

Urmaşul lui Traian Băsescu pe fotoliul prezidenţial, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier, aseară, pe Dacian Cioloş, aşa cum fostul preşedinte a anunţat în ultimele zile, în mod repetat.

Asta poate să însemne mai multe lucruri: primul, că Traian Băsescu şi Klaus Iohannis judecă în acelaşi mod (cel puţin în această privinţă); al doilea, că Traian Băsescu continuă să fie o persoană foarte bine informată, iar al treia, că preşedintele Klaus Iohannis i se supune lui Traian Băsescu.

Puteţi să alegeţi ce variantă vă place sau să le combinaţi pe toate trei.

"Tom Bugeţel", cum l-a numit presa pe Liviu Voinea, a fost salvat de la sacrificiu. Astfel că, în locul unei efemere glorii de premier pentru vreo două luni, a rămas să pricopsească Banca Naţională a României pe postul de viceguvernator.

Dacian Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, realizând prima reformă a Politicii Agricole Comune.

Dacian Cioloş a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 şi până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând permanent o reputaţie de tehnocrat. Între 2005 şi 2007, Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentând totodată România în comisia specială a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii. Anterior, între 2002 şi 2003, Dacian Cioloş a lucrat pentru Delegaţia Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.

La momentul desemnării sale ca premier al României, Dacian Cioloş figura printre consilierii personali ai preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, funcţie pe care a primit-o în iulie anul acesta. Juncker este considerat o eminenţă cenuşie a sistemului monedei unice.

Până la închiderea ediţiei, Dacian Cioloş nu a anunţat că ar fi renunţat la această funcţie. Astfel că România se prezintă într-o situaţie inedită. Premierul desemnat continuă să fie consilier al fostului premier al Luxemburgului, făcându-ne curioşi să vedem dacă România va "cioloşi" Europa sau dacă Europa va "cioloşi" România.

Dar curiozitatea nu se limitează la atât. Va fi interesant să aflăm dacă manifestanţii străzii vor considera că această numire le satisface nemulţumirea, fapt îndeajuns de ilogic de vreme ce protestatarii contestau, în final, sistemul, continuându-şi marşurile nocturne chiar şi după demisia cabinetului Ponta.

Klaus Iohannis a precizat aseară că soluţia agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepţii, este cea a unui guvern de tehnocraţi.

Băsescu: "Dacian Cioloş, o soluţie bună"

Liderul Mişcării Populare, Traian Băsescu, consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Dacian Cioloş pentru postul de premier este o "soluţie bună". Băsescu nu a mai făcut alte comentarii, deşi, cu puţin timp în urmă, critica dur soluţia unui guvern de tehnocraţi. Duminică seara, la B1TV, Traian Băsescu a declarat că "soluţia tehnocraţilor" este pentru "ţări bananiere", precizând că dacă pui un tehnocrat în fruntea Executivului sau un general e "tot un drac". Fostul preşedinte mai declara atunci, potrivit Mediafax, că formarea unui guvern de tehnocraţi ar reprezenta un "eşec garantat": "Cea mai mare eroare, cu cine vreţi să vorbească tehnocraţii ăia în Parlament ? Trebuie să treacă bugete, trebuie să treacă legi, cine-i ascultă ? Parlamentarii ăştia, buni, răi, cum sunt, trebuie să-şi ia temele şi să lucreze cu un guvern politic. Povestea cu tehnocraţii nu a funcţionat nicăieri în Europa (...) Soluţia tehnocraţilor este pentru ţări bananiere, ori aduci tehnocraţi, ori aduci generali e tot un drac (...) Guvern de tehnocraţi este eşec garantat".

Pe de altă parte, el a spus în ultimele zile că preşedintele Klaus Iohannis are puţine variante de premier, acestea fiind Dacian Cioloş sau Lucian Croitoru. Cel din urmă a fost opţiunea sa pentru postul de premier în criza politică din 2009, când Cabinetul Boc a fost demis prin moţiunea de cenzură de către Legislativ, majoritatea de atunci propunându-l drept premier pe Klaus Iohannis.

Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în Parlament cu lista şi programul Guvernului

Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.

Conform prevederilor constituţionale, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi. În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

"După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură", mai stipulează Constituţia.

În cazul unui vot favorabil în Parlament, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Pentru faptul ca Presedintele Klaus Johannis a desemnat ca premier pe Dacian Ciolos - persoana indicata in mod repetat de Traian Basescu, ziarul BURSA vede trei explicatii posibile (plus combinatii ale lor) astfel: afinitatea de vederi dintre Basescu si Johannis, informatiile privilegiate de care Basescu inca se bucura, si, in fine, Klaus Johannis i se supune lui Basescu.

    Daca atat vede ziarul BURSA, asta este pentru ca atat se poate vedea de pe aleea microbistilor din Cismigiu. In Cismigiu, nu se admite ca Dacian Ciolos (sau oricine altcineva!) ar putea fi persoana cea mai ravnita, pentru valoarea sa personala. 

    1. ba n.auzi, ce valoare are in afara de faptul ca se poate mandri ca-l cheama julien (ca pe ceapa taiata solzi!)? un prost care a beneficiat de "sprijin" si care a ajuns comisar european ca i-a dat un sut in cur basescu, un ingineras de duzina care ca sa fie recunoscut a facut stagiatura la francezi si ulterior un masterat in "Frunze" (ca la doctorat "n'avea marunt la el"!) iahnie a dat la pace cu juncker care nici el - se pare - nu-l mai putea suporta (desi lucre "onorific", adica fara "malai"!)

      Faptul ca TAKE nu vede precizarea din paranteza "Traian Băsescu şi Klaus Iohannis judecă în acelaşi mod (cel puţin în această privinţă)..." si ca schimba cuvintul "judeca", cu expresia "afinitate de vederi", poate sa insemne mai multe lucruri:

      1. Ca o face voit, fie din ura (ceea ce exclud, pentru ca n-am luat nevasta niciunuia pe care sa-l cheme TAKE), fie dintr-un interes sa compromita: -a) articolul; 

      -b) autorul; 

      -c) ziarul; 

      ....sau pe toate trei, de unde rezulta ca. - i). este platit sa faca asta; 

      - ii). are sarcina de partid sa compromita patriotic; 

      ...sau o combinatie din aceste doua variante, in care este platit pentru convingerile sale; 

      2. Ca nu o face voit, ci pentru ca, eventual, asa e el, un incontrat caruia ii place sa creada ca e mai destept decit cei din jur, cind trece prin Cismigiu. 

      ...Sau o combinatie intre 1. si 2., fapt sugerat de atribuirea calitatii de "persoana cea mai rivnita" in legatura cu numele "Dacian Ciolos".  

      Cind TAKE, ca sa se acopere, aduce intre paranteze expresia - "(sau oricine altcineva)" -, devine ilogic; persoana cea mai rivnita de cine? de Iohannis si Basescu?!.... 

      Stimate Takitza, poate ai vreun sondaj si ti-a iesit Ciolos drept lider in preferintele publicului?... 

      ...Sau oricine altcineva? (Intelegi poanta? Te-am copiat). 

      NOTA: articolul nu face aprecieri asupra valorii personale a lui Dacian Ciolos. 

      Cand pui asfel itrebarile ,si le atribui raspunsuri implicite, faci aprecieri asupra valorii personale asupra persoanei in discutie ;Daca doi oameni pot avea aceiasi opine despre valoarea unui om neaparat exista ceva aici-asa e in Romania. Oricum, felul in care sari ,aici , la gat ,Make, nu-ti mai arata mintea ta ,lucida, ci un versat al logicii, dar ranchinos. Pacat

      Nu este un pacat sa reactionez la manipulare - dovedeste luciditate, nu ranchiuna.

      Acesti "doi oameni" despre care vorbesc, nu sint Takitza si Lucica, (despre care am putea crede ca nu se cunosc intre ei si cu atit mai putin ca ar fi una si aceeasi persoana, ci se intilnesc in idei, cum o fac marile genii).

      Ei sint fostul presedinte si actualul presedinte (...Sau oricine altcineva? Intelegi poanta?) 

      Urmaresc bursa ca investitor pe piata si nu urmaresc sa am afinitati-si mai putin sa ma identific -cu cineva.Chestia cu geniile e pur si simplu o stupiditate care se vrea ironie.In opinia mea a fi jurnalist inseamna, intre altele, sa nu dai pe goarna chiar toate prostiuile care iti trec prin cap.Dar pana la urma voi ziaristii aveti in mai mare masura decat noi dimensiunea manipularii si ce se poate face cu ea si va las in luciditatea voastra

      Ai dreptate Make; trbuia sa se semneze Pe(n)tru Contra. 

      Inteleg poanta, dar unde-i Ponta? 

      S-a pornit cu vanatoarea de vrajitoare pentru necazurile Romaniei si acum se termina cu un personaj a carui singura calitate e ca i se face prea multa reclama-ma refer la Ciolos.

    mare dobitoc de presedinte avem atat de obtuz este ca din toata tara asta nu a gasit decat un lincau .Groaznic.Bai ROMANILOR nu am gasit inca dupa 25 de ani un presedinte care sa fie cat de cat vizionar

    1. dobitoc si el si cei ce il sustin

    Acest CIOLOS este doar un biet OPORTUNIST PENIBIL!!!...Sluga la orice stapan ii putea oferi un oscior mai mare, lipsit de viziune, total depersonalizat, nu a avut si nu va avea NICIO PERFORMANTA ECONOMICA!!!...Singura sansa, pregatirea CINSTITA a alegerilor, GUVERN POLITIC, RESPONSABILITATE din partea PARTIDELOR POLITICE!!!!...Politica romaneasca, CANTITATIV si CALITATIV, trebuie sa treaca printr-un amplu proces de restructurare!!!

    Am citit un articol din ziarul Bursa pe care îl apreciez sau am greșit adresa electronică?

    Dezamăgitor, incepând chiar cu titlul, un joc de cuvinte scremut, demn poate de un ziar de can-can sau de pus pe "burtiera" galbenă a jalnicelor programe TV.  

    Bine ca nu a pus-o pe EBA ca are realizari chiar mai mari decat Ciolos ...

    Un premier nascut la Zalau care a facut liceul la Simleu si atat la cutie printre politicieni . 

    Ce a facut pentru regiunea lui Coposu unde sa nascut si el ? 

    Ce a facut pentru Romania care la trimis la Bruxelles ? 

    Nu l-am auzit vorbind despre tragedia de la COLECTIV care (pe fata) il pune premier ! 

    E inregimentat de servicii si apoi un guvern tehnocrat nu este bun doar daca este al meu . 

    Ar trebui dublati toti ministri cu cate un om din strada sa vedem ce se intampla ? Vor imparti spaga la cat de mare este coruptia ? 

    547 de senatori si deputati si nici unul nu si-a dat demisia in urma tragediei ? 547 ? Cand a distrus Sodoma si Gomora a fost cam la fel - nu mai gaseai unul necorupt ! Cum sa mai stins strada cum au aparut iar politicienii pe la TV .In primele zile nu erau pentru ca se reculegeau in urma tragediei ! 

    1. si ai ceva de comenata ca s-a nascut la Zalau si a facut liceul al Simleu? Cei care au fost pana acum prim ministru, era mai bina daca nici nu sar fi nascut...

    Nu este desemnat nici de Johanes si nici de Basescu. Este impus de Junker la propunerea lui Merkel.

    1. Deci, Basescu ramane un om informat.

    Drama celor din Colectiv nu a fost in zadar. Au resut sa ne aduca un primministru francofon, apropiat de presedintele comisiei europene. Pe langa presedintele neamt, putem sa ne culcam linistiti si sa bem tutun pentru ca altii vor lucra pentru noi in interesul nostru. Revolutia ne-a ajutat sa vindem mai mult de jumatate din pamantul si resursele tarii noastre, sa risipim tot ce era economisit in 89, sa vindem toata industria si sa intram in niste datorii de 5-6 ori mai mari decat a avut vreodata Romania. Nota de plata a scoaterii noilor caricaturi in strada o vom vedea peste 4-5 ani. Baieti, vedeti ca "revolutionarii" au primit terenuri, spatii comerciale, scutiri de impozite, sinecuri pe la diverse instituti. Pe voi va pacalesc si nu va dau nimic.

    1. Cat va mai plateste gabi firea la postare, sapte castraveti la leu ? Asa-i ca VA DOARE PESEDEILOR ? Cati ati fost, sapte milioane ? Dati cu odicolon, ca va reveniti, poate il puneti pe MASCARICIUL PURIC la cultura :)))

      Oooof ,ooof, ce mai freamat, ce mai zbucium, greuuu mai trece LARINGITA DE LA JOS BASE :))) 

      Ba papagalilor : raposatul vadim tudor avea umor ,ba zbanghiilor , cum dreaku sa nu vomiti cand apare IMBECILUL costi rogozanu ?... Pai unde e revolutia guevarista, unde-s excursiile in Cuba , de altadata cu mazare, cu bunea stancu de braila, cu PUSCARIASII NECHITA si OPRISAN ???

      Pregatiti, MA IDIOTILOR, brichete bune ma, la BRUTARIE CONSTANTINESCU DE CONSTANTA (CU CANCER IN FAZA TERMINALA...) VA DA NUMA' SUTURI IN COCCISURI, CA VOI VENITI CU BRICHETE PROASTE MA PAPAGALILOR ! Haidaaa, HINGHERII PA VOI ! 

      le da lectii Basescu la protipendanda politica. Eu as face asa.....isi incepe discursul. Iar cel vizat actioneaza corespunzator. Sublim....

      Faci spume degeaba pentru ca veti iesi din nou isterici in strada peste cativa ani can ecomonia va fi si mai distrusa si datoriile mai mari. Tara asta nu isi revine niciodata pentru ca mai ieri veneau minerii sa ne explice cum e cu democratia, astazi ies noii mineri autonumitii democrati, maine vor isi altii. Cand citesc postari ca cea a ta anonimule, nu contenesc sa ma mir ce avortoane de manelisti da tara asta. De ce esti asa vesel, crezi ca ai prins vreun ciolan de ros?

      Corect; ce a fost nu va mai fi......  

      Uitucule, l-ai/i-ai uitat tocmai pe Hrebe. 

    in primul rand titlul (se vrea gluma?), in al doilea rand continutul articolului (ce se vrea sa transmita?), si in al treilea rand..comentariile care sunt din cele mai penibile (s/a dat liber pe site trolilor psd-ului)!

    1. Nu este ceva special pentru PSD, pot si trolii liberali sau de orice culoare politica.

      As fi vrut sa te lamuresc cu privire la titlu, dar, in DEX, n-am gasit verbul "a ciolosi". 

      Chiar daca Ciolos ar putea fi un Prim Ministru mai bun decat Ponta, nu este normal sa fie schimbat in strada. La 25 de ani de la revolutie am pretentia ca ne-am maturizat politic, ca putem astepta sa se incheie un mandat indiferent cum este acesta. Comentariile nu sunt deloc penibile si trolii sunt cum sunt

      Trebuia sa priceapa singur, Make; ai imbogatit limba romana cu inca un cuvant! procesul continua: noii ministri nu vor mai fi de tip caltabos, ci ciolanosi. 

      pai de obicei PSD-ul are discursul de genul "atarnat la Merkel, Juncker, etc", psd-istii sunt "mandrii ca sunt romani".

      Legat de titlu - nici dex-ul nu mai face fata evenimentelor din tara.. Asa ca, in final, am ramas sa nu fi inteles articolul vostru "eveniment" de azi. 

      Ei sunt cum sunt dar, in mod sigur tu esti varza; dupa 25 de ani ne spui ca "ca putem astepta sa se incheie un mandat indiferent cum este acesta..."

      Daca ai cumva capre, mergi cu ele la pascut; vei ajuta la propasirea neamului......  

    rup la guvernare

    Mi-ai placut Make.Esti un polemist(bun).Este evident ca cei care l-au pus pe Johanis s-au folosit de acelasi scenariu si l-au pus pe Ciolos.Ce a facut Ciolos pentru agricultura sau macar Horticultura romaneasca.Marea intrebare? cine a dat foc la Roma(sigur nu un nebun!).Cine a zis prima data de Ciolos?ING.Pai este cooperativa sau multinationala?

    1. N-ati priceput nimic! Si BASESCU ( care oricum e un tip viu ) si IOHANNIS , fac parte din P.P..E Asistentul lui JUNCHER , mare smecher in P.P.E,este CIOLOS I ntrebarea este ;CINE-I mai mare in ROMANIA ? CIOLOSI sau I9OHANNIS? Avand in vedere pilele lui CIOLOSI( si nevasta frantuzoaica),cred ca el. Basescu care I-a pus si el pila in P.P.E,RANJESTE .Sa va fie de bine!

      sa uitat scandalul din presa din germania si anglia in momentul numiri lui Ciolos comisar european,cele 2 tari au acuzat franta ca are al 2 lea comisar (ciolos nu era considerat comisar din partea romaniei) basescu avea pe teava alta persoana pt functia de comisar,dar se pare ca cineva de acolo "sus" la impus pe Ciolos,ordinul a fost clar,numirea altei persoane nu trecea de votul parlamentului european

    Mama, ce urat v-a tras-o Make!

    Ciolos a demisionat din functia de consilier al lui Junker, incompatibilitatea fiind semnalata numai de acest articol din Bursa. 

    1. Eu chiar ma bucur ca avem un inginer agronom prim minisru. La anul vom avea o productie dubla de caise si pere.Palinca de caise si pere bate de departe whisky-ul scotian .

    E plina Romania de astfel de MITOCANI. Nu sunteti in stare sa discutati probleme putin mai serioase si fara sa jignmiti. Din nefericire acestea sunt caracrerele unora..... Cu astfel de "oameni" nu poti sa te aliniezi statelor civilizate.

    1. Bravo Vasalie; asta da tarie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb