România concurează pentru locul întâi la secţiunea Geographic Inclusion Award - incluziune geografică a concursului e-Inclusion Awards 2008, lansat de Comisia Europeană. Delegaţia română va participa la marea finală care are loc în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, la Viena, cu ocazia Conferinţei Ministeriale şi a Expoziţiei e-Inclusion 2008. Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, conceput şi coordonat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, este singurul proiect din România medaliat, calificându-se printre cei 5 finalişti ai categoriei Geographic Inclusion Award - Incluziune geografică. Concursul a fost lansat de Comisia Europeană şi premiază iniţiativele şi proiectele care pot aduce beneficii, prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, grupurilor excluse din societatea informaţională sau a celor dezavantajate social.
"Ne-am bucurat să aflăm că suntem între primele 35 de organizaţii din Europa în ceea ce priveşte utilizarea inovatoare a tehnologiei informaţiei. Este o confirmare a ideii care a stat la baza proiectului nostru, aceea că accesul la informaţie conferă un avantaj competitiv într-o economie bazată pe cunoaştere. În opinia mea, acest proiect este deja câştigător, prin rezultatele de până acum, dar mai ales prin implicarea celor 255 de comunităţi rurale şi din mediul mic urban incluse în program, care s-au dovedit parteneri autentici şi cărora le mulţumim pentru efort. Sperăm să ne întoarcem acasă cu marele premiu oferit la categoria noastră, Incluziune geografică. Cred că ar fi o recompensă binemeritată de România, chiar de ziua ei",a spus Diana Voicu, director al Unităţii de Management a Proiectului din cadrul MCTI, în ajunul plecării spre locul de desfăşurare a marii finale.
Concursul a fost lansat în noiembrie 2007 şi a reunit un număr de 469 de proiecte provenite din toate statele membre ale Uniunii Europene şi înscrise în cele şapte categorii: Îmbătrânind frumos, Tineri marginalizaţi, Incluziune geografică, Diversitate culturală, Alfabetizare digitală, e-accesibilitate şi Servicii publice incluzive. Cele 35 de proiecte finaliste vin din 18 ţări (Marea Britanie - 6 proiecte, Finlanda, Olanda şi Cehia - câte 3 proiecte, Suedia, Ungaria, Austria, Danemarca, Spania şi Irlanda - câte 2 proiecte, şi Norvegia, Turcia, Elveţia, Lituania, Franţa, Estonia, Grecia şi România - câte un singur proiect). Toţi finaliştii celor şapte secţiuni vor fi medaliaţi în cadrul festivităţii de decernare a premiilor, care va avea loc pe 1 decembrie la Viena, când vor fi desemnaţi şi câştigătorii fiecărei categorii.
Economia Bazată pe Cunoaştere (EBC) este un proiect realizat de MCTI, finanţat de Guvernul României printr-un împrumut acordat de Banca Mondială, şi are un buget de 69.4 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a iniţia şi susţine activităţi bazate pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în comunităţi dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoaştere. Prin proiect au fost înfiinţate, cu sprijinul primăriei din fiecare localitate, 255 de Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL). Fiecare reţea include un Punct de Acces Public de Informare (PAPI) şi mai multe puncte de acces în şcolile din comunitate, în fiecare bibliotecă publică şi în fiecare primărie.