România, Polonia şi Ungaria ocupă primele locuri în rândul rău-platnicilor pentru companiile exportatoare franceze, conform unui studiu realizat de grupul de asigurări Atradius, potrivit unui articol publicat pe pagina de internet lesechos.fr.
"Pentru 46% dintre întreprinderile ce exportă în Europa Centrală şi de Est, România reprezintă cele mai mari riscuri", conform studiului.
Aici, "riscul ca plaţile să nu fie onorate este mai mare", potrivit celor 1.200 de societăţi incluse în studiul Atradius. Este adevărat că, potrivit raportului, întreprinderile din România se află într-o situaţie financiară fragilă, datoriile ajungând până la 76% din capitalurile proprii.
Chiar dacă se arată din ce în ce mai interesaţi de economiile emergente, exportatorii francezi continuă să se concentreze asupra pieţelor de proximitate şi în special asupra celor din Europa de Vest, dar şi din Europa Centrală şi Orientală.
Totuşi, deşi Europa concentrează în continuare două treimi din exporturile franceze, aceste pieţe nu sunt uşor de gestionat şi un număr din ce în ce mai mare de exportatori francezi trebuie să facă faţă rău-platnicilor.
România nu este singura ţară în această situaţie. Nu departe se situează Polonia, primul partener comercial al Franţei dintre noile state membre ale Uniunii Europene, ţintă de export pentru peste 8.000 companii.
Aproape 27% dintre companiile consultate au fost de părere că unii clienţi din Polonia au avut un comportament de plată "rău sau mediocru" în cursul ultimelor şase luni. Tot 27% dintre respondenţă au evaluat negativ modul de plată a clienţilor din Ungaria, piaţă de export pentru 5.000 de companii.