România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă

G.B
Miscellanea / 31 mai 2021

România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, inaugurează astăzi la ora 17.00 sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), eveniment la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, secretarul general adjunct NATO - Mircea Geoană şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, potrivit g4media.

Centrul E-ARC, condus de diplomatul de carieră Adrian - Cristian Bratu, va elabora strategii de răspuns şi contracarare a riscurilor şi ameninţărilor pentru securitatea naţională.

Centrul este gândit să funcţioneze ca un hub de expertiză în domeniul rezilienţei, care poate fi folosit inclusiv în sprijinul statelor membre NATO şi UE, respectiv al celor partenere. De asemenea, E-ARC va colabora cu sectorul privat, mediul academic, instituţii de cercetare internaţionale şi societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind rezilienţa la nivelul societăţii.

E-ARC va asigura o platformă pentru discuţii strategice, instruire şi exerciţii, dezvoltare de concepte, precum şi furnizarea de lecţii învăţate şi va permite dezvoltarea de diferite programe şi iniţiative în domeniul rezilienţei pe următorii trei piloni:

1. Combaterea/reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare;

2. Dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici;

3. Cooperare practică în domeniul educaţiei, instruirii şi exerciţii comune.

În perioada imediat următoare, în cadrul E-ARC vor funcţiona o serie de grupuri de lucru complexe care se vor concentra pe următoarele teme:

- rezilienţa societală;

- rezilienţa în domeniul tehnologiilor emergente şi disruptive;

- rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice;

- rezilienţa la crize şi urgenţe complexe;

- rezilienţa asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale;

- rezilienţa infrastructurii de transporturi;

- rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi non-statali.

Proiectul înfiinţării Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) reprezintă o iniţiativă a MAE, care contribuie la întărirea rezilienţei NATO, UE şi a statelor membre şi prin care România vrea să devină un furnizor de expertiză în domeniu.

Pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) a fost constituit un grup de lucru inter-instituţional coordonat de MAE, cu participarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Serviciului Român de Informaţii (SRI), Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) este un organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea MAE, fiind creat prin OUG nr. 212/2020. Organizarea şi funcţionarea Centrului sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 565/19.05.2021.

Preşedinte al Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, cu rang de secretar de stat, a fost numit vineri Adrian - Cristian Bratu, diplomat de carieră, director al Direcţiei Strategii Diplomatice din cadrul MAE.

Într-o primă etapă, E-ARC va funcţiona ca instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea MAE, cu participare naţională. Ulterior, în a doua etapă, după operaţionalizarea deplină a E-ARC, acesta va fi internaţionalizat prin cooptarea unor parteneri din NATO şi UE, respectiv state partenere.

Demersul României de înfiinţare a E-ARC a fost salutat şi în cadrul Declaraţiei comune a şefilor de stat din Formatul Bucureşti 9 (B9), adoptată cu prilejul găzduirii de către preşedintele Iohannis a Summitului B9 la data de 10 mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb