România ocupă locul 19 din 24 în ceea ce priveşte bunăstarea financiară

M.A.
Miscellanea / 4 decembrie 2019

România ocupă locul 19 din 24 în ceea ce priveşte bunăstarea financiară

Intrum România a lansat, anul acesta, "Barometrul Bunăstării Financiare" compus din patru indicatori care măsoară capacitatea de a plăti la timp facturile, libertatea de credit, economisirea pentru viitor şi alfabetizarea financiară, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte capacitatea de a plăti la timp facturile, ţara noastră se situează pe locul 21 din cele 24 de tări intervievate, fiind urmată doar de Letonia, Portugalia şi Grecia. În analiza acestui indicator a fost luat în considerare nivelul la care consumatorii sunt dispuşi să plătească facturile la timp, în strânsă corelaţie cu ponderea salariului rămas după plata facturilor şi nivelul veniturilor întrgistrate.

La economisirea pentru viitor, românii se clasează tot printre cele mai joase poziţii în clasamentul ţărilor din Europa, deşi la nivel declarativ aceeştia economisesc o sumă medie care ajunge la 11% din salariu, conform Eurostat. Astfel suntem pe ultimul loc din Europa cu o rată negativă de -2.35% în ceea ce priveşte economisirea la nivel de gospodărie.

În cadrul raportului este analizat şi indicatorul care măsoară nivelul consumatorilor de a înţelege termenii financiari şi calculele specifice, acesta fiind denumit nivelul de alfabetizare financiară. Ţara noastră are un scor al alfabetizării financiare peste medie (6.5 comparativ cu 6.32), ocupând poziţia 13/24 în topul tărilor analizate.

Un total de peste 64% dintre respondenţii români sunt de părere că au o educaţie financiară solidă, dorită în mare parte părinţilor (56%) şi a internetului (46%). Pentru definirea scorului, consumatorii au răspuns la întrebări specifice referitoare la calculul dobânzii, scoring sau inflaţie.

Potrivit sursei citate, per total, ţara noastră ocupă locul 19 din 24 în clasamentul bunăstării financiare, ţările fruntaşe fiind Germania, Austria şi Suedia iar pe ultimele locuri situându-se Polonia, Lituania şi Grecia.

Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România, a declarat: "În raportul de anul acesta observăm rezultate îmbucurătoare în ceea ce priveşte educaţia financiară şi interesul populaţiei spre un consum sustenabil. Sunt şi multe subiecte care necesită atenţia noastră permanentă, precum rata brută de economisire. Credem cu tărie că educaţia financiară alături de un consum sustenabil sunt elementele cheie ale unei balanţe personale echilibrate."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb