Reporter: În contextul actual, în care din ce în ce mai mulţi consumatori apelează la alimente bio şi la produse cât mai sănătoase, care este oferta dumneavoastră pe piaţa mondială şi pe cea românească?
Lucian Trofin: În primul rând, Grupul nostru este un jucător european major care oferă o gamă largă de soluţii alimentare proaspete şi sănătoase, de la produse "Ready-to-Wash" la "Ready-to-Eat" sau "-Heat" în România. De asemenea, am avut deja succes cu amestecuri proaspete din frunze, precum rucola, valeriana, salata iceberg, endivia şi altele, spălate şi uscate pentru a fi consumate cu uşurinţă într-o varietate de reţete gustoase şi colorate...limitate doar de imaginaţie.
Testăm şi piaţa de produse bio, în special frunze baby "Ready-to-Wash".
Reporter: Dacă ar fi să faceţi o comparaţie între cererea din România şi cea din regiune, ce concluzii aţi putea trage, atât legate de tendinţe, cât şi de cantitatea şi calitatea acesteia?
Lucian Trofin: Este dificil de făcut comparaţii, deoarece România se află încă la începutul trendului global "Health & Wellness", dar se adaptează rapid datorită unei pieţe de consum dinamice, în creştere rapidă şi deschisă la minte. Potenţialul există, are nevoie doar de timp şi, desigur, de un mediu general relativ stabil, vorbind în principal despre provocările climatice şi geopolitice care conduc toate preţurile în creştere.
Reporter: Cum evaluaţi sectorul alimentar din România?
Lucian Trofin: Cred că cel mai bun cuvânt pentru a-l descrie este "dinamic", sectorul alimentar din România este încă o piaţă tânără, nu destul de dezvoltată (experimentată/sofisticată), dar, aşa cum am spus mai înainte, este foarte rapid în schimbarea comportamentelor. Chiar dacă românii adoptă tendinţe din Europa, mâncarea tradiţională este încă foarte solicitată şi preferată în mare parte. Totuşi am observat că salatele cu aromă tradiţională - prazul este de menţionat aici - sunt apreciate şi comunicarea constantă pentru a informa şi explica opţiunile alimentare sănătoase reprezintă calea de succes.
Reporter: Cât de mult aţi investit în piaţa noastră şi în ce, mai exact?
Lucian Trofin: De când am intrat în România, în 1995, am urmat un Master Plan cu trei etape majore de investiţii:
- Explorarea şi adaptarea la afacerile locale şi la piaţa de consumatori,
- Crearea şi dezvoltarea cererii de consum,
- Consolidarea poziţiei noastre stabilite pe piaţă.
Din punct de vedere financiar, calibrăm întotdeauna investiţiile la rezultatele existente sau potenţiale. Chiar acum, în timp ce suntem în planuri de consolidare a pieţei, încheiem cu 7 milioane de euro ciclul de investiţii pentru a creşte capacitatea de procesare, a moderniza şi actualiza tehnologia pentru a ne conforma pe deplin cu obiectivele de sustenabilitate din ce în ce mai dificile, fără a neglija toate standardele de calitate, siguranţă alimentară şi securitate.
Reporter: Ce alte investiţii aveţi în plan pentru ţara noastră?
Lucian Trofin: Deoarece credem cu tărie în piaţa din România, planul este de a continua investiţiile necesare pentru a ne consolida şi mai mult poziţia pe piaţă, cu un focus clar pe parteneriatele strategice pe partea de livrare. Până acum nu am reuşit să "recoltăm" niciuna dintre opţiunile locale... totuşi nu vom renunţa şi vom continua să evaluăm propunerile disponibile.
Reporter: În ce alte ţări derulaţi afaceri?
Marco Tschanz: Bell Food Group a crescut dintr-o mică măcelărie elveţiană înfiinţată în 1869, pentru a deveni unul dintre cei mai mari specialişti în alimentaţie din Europa, cu 13.000 de angajaţi. Oferim game de produse de la cele ultra-proaspete şi proaspete, cum ar fi salate, sandvişuri, preparate gata etc. În plus, producem şi vindem carne - carne de pasăre şi mezeluri - în 15 ţări din Europa. De asemenea, exportăm produsele noastre în întreaga lume.
Reporter: Cum apreciaţi viitorul domeniului în care lucraţi, având în vedere iminenţa unei crize alimentare, despre care vorbesc majoritatea analiştilor?
Marco Tschanz: Fiecare perioadă are provocările ei, cu siguranţă cele mai bune momente din viaţa noastră sunt atunci când toate lucrurile se mişcă lin, dar momentele grele ne fac mai puternici. Trebuie să rămânem flexibili, să fim aproape de clienţi pentru a lua deciziile corecte. Ritmul rapid va rămâne; gestionarea lanţurilor de aprovizionare va continua să ne provoace şi în viitor. Schimbul de experienţă în cadrul diferitelor unităţi ale Bell Food Group este crucial pentru a putea multiplica abordările bune.
Reporter: Care sunt rezultatele financiare pentru primul semestru, la nivel global, şi cât de mult din cifra de afaceri provine din segmentul de salate ambalate?
Marco Tschanz: Pieţele de vânzări ale Bell Food Group au trecut prin procesul de normalizare aşteptat în ceea ce priveşte efectele pandemiei de coronavirus. Pentru Bell Food Group, aceasta înseamnă că vânzările de servicii alimentare s-au redresat substanţial în prima jumătate a anului 2022, în timp ce vânzările cu amănuntul, care au fost excelente în timpul pandemiei, au scăzut. Situaţia pieţei de la jumătatea anului 2022 a fost, prin urmare, din nou comparabilă cu situaţia de dinaintea pandemiei din 2019.
Grupul Bell Food a înregistrat o creştere organică încurajatoare în prima jumătate a anului 2022. Venitul net, după ajustare, a crescut cu 6,2%, până la 2,1 miliarde CHF. Această creştere este atribuită şi redresării sectorului de "convenience food". Pe de altă parte, ne confruntăm zilnic cu creşteri masive ale costurilor şi căutăm constant soluţii pentru a minimiza creşterile de costuri.
Reporter: Care este valoarea vânzărilor în România, pentru primul semestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021?
Lucian Trofin: Pentru prima jumătate a anului 2022 am avut o creştere a volumului de 17% în România (în întregime din segmentul salatelor ambalate).
Reporter: Ce rezultate financiare estimaţi pentru grup, dar şi pentru piaţa locală?
Marco Tschanz: Situaţia achiziţiilor şi preţurilor este probabil să rămână tensionată în a doua jumătate a anului. Atât timp cât persistă situaţia geopolitică incertă, se poate presupune că inflaţia va continua pentru materii prime, materiale de ambalare şi energie. Pentru Bell Food Group, aceasta înseamnă o nouă creştere a costurilor de producţie.
Lucian Trofin: În România, dacă situaţia actuală nu se înrăutăţeşte mai mult decât în prezent, credem că ar trebui să fie posibilă compensarea unora dintre costurile suplimentare cu creşterea volumului. Ne pregătim pentru viitor, deoarece credem că va rămâne provocator şi turbulent în următorii 2-3 ani.
Reporter: Mulţumesc!