ROMÂNIA ŞI FRANŢA: Piaţa internă, prioritară în faţă crizei mondiale a alimentelor

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 18 iunie 2008

Protejarea pieţei interne şi a producătorilor autohtoni este mai de interes pentru ţara noastră şi Franţa, decât prevenirea unei eventuale crize agro-alimentare în ţările din Uniunea Europeană - este concluzia pe care o putem trage din decizia de "VETO", pe care ţara noastră şi Franţa au luat-o faţă de propunerea eliminării taxelor pe importurile de cereale din ţările terţe până la 30 iunie 2009. Astfel, Româ­nia şi Franţa, au votat ieri, în cadrul Comitetului de Gestiune pe Cereale, împotriva propunerii de a elimina taxele la importurile de cereale din ţările terţe până la 30 iunie 2009, ştire confirmată de surse din cadrul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Această măsură era valabilă şi eficientă anul trecut, când ne confruntam cu o criză a cerealelor, ori, în prezent, când se preconizează o recoltă record de cereale, nu mai este valabilă această condiţie, au subliniat sursele citate. O asemenea măsură ar dezavantaja producătorul român de cereale care ar rămâne cu producţia în hambar, deoarece comercianţii, cei care fac speculă, ar achiziţiona produse din cerealele aduse din ţări terţe.

Ori, "tu ai tot interesul să îţi protejezi producătorii agricoli", consideră sursele din MADR.

Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a declarat că o asemenea atitudine a ţării noastre faţă de măsura iniţiată de Parlamentul European este normală: acceptarea acesteia echivala cu crearea unei instabilităţi pe piaţa internă de cereale. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul Franţei, mare producător de cereale.

Pentru calmarea spiritelor şi a evoluţiilor de pe piaţa agro-alimentară, în sesiunea plenară din luna mai de la Strasbourg, Parlamentul European a solicitat statelor membre UE adoptarea unor măsuri de prevenire a unor eventuale crize alimentare în ţările din Uniune, prin crearea de stocuri alimentare. Această solicitare s-a materializat prin suspendarea tarifelor la importurile de cereale.

La finele săptămânii trecute, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, a anunţat că decizia de suspendare a tarifelor va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2009, cu excepţia cazului în care condiţiile pieţei justifică reintroducerea acestor tarife înaintea acestei date.

Eurodeputaţii subliniau în rezoluţia adoptată la acea vreme că "stocurile actuale de cereale ale UE ar fi suficiente pentru cel mult 30 de zile", cerând Comisiei Europene să elaboreze "strategii care să vizeze crearea de stocuri alimentare în vederea prevenirii unor crize viitoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb