Românii alocă 0,33% din salariu asigurărilor de viaţă

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 mai 2011

Românii alocă 0,33% din salariul mediu lunar pe economie, adică 1,5 euro, pentru asigurările de viaţă, comparativ cu celelalte ţări din regiune (n.r. Polonia, Cehia, Ungaria), care alocă circa 2%, a declarat Mihai Popescu, CEO "Aviva Group" România, ieri, în timpul unui seminar.

Domnia sa a adăugat că, în ţara noastră, asigurările de viaţă au o cotă de circa 20% din piaţa totală a asigurărilor, în timp ce procentele sunt semnificativ mai mari în Cehia (46%), Ungaria (53,5%) şi Polonia (58%).

Mihai Popescu a spus că cetăţenii români sunt rezervaţi în privinţa achiziţiei unei asigurări de viaţă şi că sunt orientaţi spre investiţiile pe termen scurt, ceea ce determină dez-interesul pentru investiţii în instrumente financiare pe termen mediu şi lung. Domnia sa a adăugat că, în mod raţional, în caz de invaliditate sau deces, standardul general acceptat este o sumă asigurată echivalentă cu salariul pe doi ani al persoanei asigurate. Potrivit domniei sale, explicaţia are legătură cu perioada necesară familiei să îşi ajusteze veniturile şi cheltuielile în cazul unei pierderi financiare de această natură.

Domnul Popescu a mai adăugat: "În cazul României, unde salariul mediu net este de aproximativ 1400 lei, în prezent, şi uitându-ne la o piaţă ţintă de aproape zece milioane de oameni (populaţia activă), necesarul de protecţie este cuantificat în jurul a 330 miliarde de lei. În prezent, sumele asigurate sunt pe la 80 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, necesarul de protecţie imediat este de patru ori mai mare decât sumele asigurate, reliefând încă o dată potenţialul deosebit de dezvoltare al pieţei de asigurări de viaţă din România".

Potrivit unui studiu realizat de reprezentanţii "Aviva", ţara noastră are un deficit anual de economisire pentru pensie de 40 de miliarde de euro, adică 3.700 de euro anual per persoană. Potrivit oficialilor "Aviva", studiul se adresează celor care se vor pensiona în perioda 2011 şi 2051 şi arată că tinerii de 20 de ani ar trebui să pună deoparte 1.300 euro/an ca să îşi asigure un grad de înlocuire standard al venitului la pensionare de 50-70% (în funcţie de nivelul de venit pe care îl vor avea viitorii pensionari).

De asemenea, potrivit studiului, cei cu vârsta de 30 ani ar trebui să pună deoparte 1.700 euro/an, cei de 40 ani - 2.900 euro/an, iar cei de 50 ani - 4.800 euro/an.

Mihai Popescu a declarat: "La nivel individual, persoanele mai în vârstă, adică cele care au mai puţin timp până la nivelul pensionării, vor trebui să se bazeze pe mai multe tipuri de instrumente de economisire pentru a avea un venit suficient sau să lucreze mai mult (pănă la o vârstă mai înaintată), în timp ce persoanele tinere au o perioadă mai lungă la dis-poziţie şi necesarul de economisire la nivel anual este mai mic. Cei care vor fi mai afectaţi sunt salariaţii cu venituri medii, pentru că la ei rata de înlocuire are cel mai mare decalaj între ultimul salariu şi prima pensie."

Theodor Alexandrescu, directorul general al "Alico", a subliniat importanţa asigurărilor de grup. Domnia sa a adăugat că angajatul poate avea mai multe beneficii din asigurările de grup decât dintr-o creştere salarială cu 1 sau 2%. Domnia sa a explicat că banii oferiţi din mărirea salariului nu îi permit angajatului să îşi cumpere o asigurare (n.r. asigurare de sănătate, de invaliditate, de îmbolnăvire, de deces).

Theodor Alexandrescu a mai adăugat: "Preţul unei asigurări de grup (prima plătită pe unitate) este mai mic şi datorită felului cum se face evaluarea riscului pe care grupul respectiv îl are".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb