Potrivit Hornbach, unul dintre principalii retaileri locali de materiale de construcţii şi grădinărit, românii alocă un buget cuprins între 600 şi 1.200 de lei pentru amenajarea unui acvariu cu peşti în locuinţă, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
Mugurel-Horia Rusu, Directorul General Hornbach România, a declarat: "Hornbach este singurul retailer de pe piaţa locală de profil care dispune de o gamă vastă de produse destinate amenajării acvariilor, având, în medie, o suprafaţă per magazin de circa 90 metri pătraţi unde sunt expuse astfel de produse. În plus, cea mai mare parte a clienţilor noştri percep magazinele Hornbach drept prima alternativă la locaţiile specializate, sau chiar furnizorul principal, pentru acvaristică."
Potrivit afirmaţiilor sale, 80% din clienţii zonei de acvaristică din cadrul Hornbach sunt persoane pasionate, care îşi doresc un acvariu pentru locuinţa proprie şi au nevoie de îndrumările consultanţilor Hornbach pentru a face cele mai bune alegeri. Restul de 20% din clienţi sunt firme specializate în amenajarea de acvarii.
Conform comunicatului, în medie, Hornbach dispune de circa 3.000 de peşti în cele şapte magazine din România, din aproximativ 200 de specii diferite. Pe lângă aceştia, zona de acvaristică cuprinde o gamă largă de acvarii, filtre, hrană pentru peşti, elemente de decor, plante vii acvatice, articole de iluminat şi alte produse pentru amenajare şi îngrijire.
"Cea mai mare parte a peştilor care se regăsesc în magazinele noastre provin din Polonia. Când vine vorba despre speciile cel mai des achiziţionate de către clienţii români, acestea sunt Paracheirodon Innesi, cunoscut şi sub denumirea de peştele Neon, Guppy (Poecilia Reticulata), peştele Cardinal Tetra (Cheirodon Axelrodi), peştele Molly (Poecilia Sphenops Gold Molly Lyra) şi bine-cunoscutul Carrasius Auratus. Alegerea este, de cele mai multe ori, realizată în funcţie de speciile ce pot fi integrate în acelaşi acvariu, astfel încât să existe o armonie în interiorul acestuia şi toate zonele din acvariu să fie populate, dar şi de dimensiunea la care ajung peştii adulţi sau de mediul lor natural şi de ceea ce mănâncă", a mai spus Mugurel-Horia Rusu.
Reprezentantul companiei a subliniat că, în mod normal, coşul clientului în zona de acvaristică cuprinde, pe lângă peşti, şi plante vii acvatice, hrană şi diverse tipuri de ustensile necesare îngrijirii, notează sursa citată.
În ceea ce priveşte principalele tipuri de acvarii, există o gamă variată precum acvariul de apă dulce sau tropical, cel cu apă rece sau cu apă sărată, dar şi acvariul comun, în care pot convieţui diverse tipuri de peşti. O altă variantă întâlnită este acvariul pe specii, dar şi acvariul biotop, care poartă această denumire pentru că în interiorul acestuia se pot creşte peşti, plante şi alte vieţuitoare care provin din acelaşi habitat natural. Acvariul de creştere este o altă opţiune, mai ales pentru specialiştii în domeniul acvaristicii, în timp ce nano-acvariile reprezintă cel mai mic tip de vivariu, aici crescând în special creveţii pitici, crabii de apă dulce pitici, melcii şi peşti foarte mici.
Principalii paşi pentru amenajarea unui acvariu
Pentru amenajarea unui acvariu pretabil într-o locuinţă, specialiştii Hornbach recomandă un set complet care să includă acvariul, darşi sistemul de iluminat, de filtrare, pompa şi încălzitorul. Pe lângă partea tehnică, sunt necesare şi nisipul, dar şi substratul pentru plantele acvatice naturale, decoraţiunile, articolele pentru îngrijirea şi reglarea indicatorilor apei. În final, odată amenajat acvariul, peştii şi hrana acestora sunt ultima alegere.
"Pentru ca peştii şi celelalte vieţuitoare să aibă un mediu sănătos în acvariu este nevoie de anumite elemente tehnice. Micul biotop nu se reglează de la sine aşa cum se întâmplă în natură, chiar dacă funcţionează după aceleaşi principii. Astfel, un sistem de filtrare este indispensabil", a mai spus managerul companiei.
Un filtru garantează apă frumoasă şi limpede în acvariu. Acesta este însă doar un efect secundar binevenit, deoarece principala sarcină a unui filtru este de a dizolva şi transforma în mijloace bacteriene substanţele toxice invizibile din apă.
Un alt aspect important de luat în calcul este tipul de apă folosit în acvariu. Apa de la robinet este cea mai bună bază disponibilă pentru un nou proiect de acvaristică - chiar dacă există diferite tipuri de apă. Totuşi, pentru a proteja peştii împotriva substanţelor nocive, este indicată instalarea unui preparator pentru apa şi bacteriile incipiente.
Odată umplut acvariul cu apă, înainte de a introduce peştii, este important de luat în calcul temperatura ideală pentru aceştia. Specialiştii Hornbach recomandă o temperatură cuprinsă între 23 şi 26°C, ce poate fi obţinută cu ajutorul unui încălzitor submersibil.
Iluminarea acvariuluieste un alt element indispensabil deoarece fără lumină nu există viaţă. Sub influenţa luminii, prin procesul de fotosinteză, plantele descompun dioxidul de carbon din apă în carbohidraţi şi zahăr, componentele principale ale plantei. Ca produs de descompunere se produce oxigen, vital pentru peşti şi alte organisme.