Românii preferă investiţiile în tehnologie şi energie

Bogdan Maioreanu, analist eToro
Piaţa de Capital / 15 septembrie 2021

Românii preferă investiţiile în tehnologie şi energie

Investitorii români individuali sunt mai predispuşi să investească în acţiuni şi în criptoactive în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj recent comandat de platforma de investiţii eToro. În ce priveşte oportunităţile bursiere pe termen scurt, investitorii români consideră că tehnologia şi energia vor reprezenta cele mai bune investiţii în următoarele trei luni.

Sondajul Retail investor Beat a întrebat 6.000 de investitori individuali din 12 ţări, printre care şi România, în ce active este probabil să investească în următoarele 12 luni. În România, 46% dintre respondenţi au indicat acţiunile, în timp ce 47% au indicat criptoactivele. Intenţia românilor de a investi în criptoactive este cea mai mare din grupul intervievat, urmată de investitorii polonezi cu 45% şi de cei cehi cu 35%. La polul opus se află investitorii din Danemarca şi Australia, cu doar 13% şi, respectiv, 16%. Intenţia medie de a investi în criptoactive este de 27%.

În ceea ce priveşte acţiunile, australienii (69%) şi americani (65%) sunt cei mai predispuşi să investească în acest activ în următoarele 12 luni. Media sondajului este de 53%, investitorii polonezi (36%) fiind cei care au cea mai mică intenţie de a investi în acţiuni, urmaţi de români cu 46%.

Interesul pentru tehnologie este evident mai mare în cazul investitorilor români pentru că, spre deosebire de alţii, aceştia înţeleg criptomonedele. Doar 6% dintre investitorii din România intervievaţi au declarat că nu înţeleg bitcoin, cifra ajungând la 10% în cazul celor cu vârsta de peste 55 de ani. Românii sunt pasionaţi de tehnologie, 53% dintre ei considerând acest domeniu ca fiind unul care va oferi cele mai bune oportunităţi de investiţii în următoarele trei luni, urmaţi de 50% dintre italieni. Următorul domeniu este cel al energiei (petrol şi gaze), 37% dintre români manifestându-şi interesul pentru acest sector. Printre preferinţe, urmează sănătatea, telecomunicaţiile şi serviciile financiare.

În ceea ce priveşte zona geografică cea mai promiţătoare, 52% dintre investitorii români şi francezi sunt de acord că Europa este piaţa care va prezenta, cel mai probabil, una dintre cele mai bune oportunităţi de cumpărare de active în următoarele trei luni. În general, 38% dintre investitorii chestionaţi văd Europa, 39% - Statele Unite şi 24% - China ca pieţe preferate.

Interesant este că, atunci când vine vorba de obligaţiuni, instrumente cu venit fix, 54% dintre italieni declară că este probabil să investească în acestea, urmaţi de 39% dintre francezi. Cifra medie a sondajului este de 32%. Australienii şi danezii manifestă cel mai scăzut interes pentru acest instrument, doar 12% dintre australieni şi 23% dintre danezi declarând că vor investi probabil în aceste instrumente. Doar 28% dintre români consideră acest instrument ca făcând parte din strategia lor de investiţii în următoarele 12 luni.

În timp ce 40% dintre investitorii chestionaţi se tem că pieţele se află într-o bulă, investitorii individuali cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani consideră că este posibil să investească mai mult în următoarele 12 luni decât segmentele mai în vârstă. Iar cu 40%, România are cel mai mare număr de investitori din această categorie de vârstă.

Cercetarea a fost realizată de Opinium în perioada 28 iunie 2021 - 21 iulie 2021 pe un eşantion de 6.000 de investitori individuali din 12 ţări - câte 500 în fiecare ţară: Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, România şi Republica Cehă. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.

_

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb