Romarm-ul dâmboviţean stă pe "teren minat"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 15 aprilie 2010

Romarm-ul dâmboviţean stă pe "teren minat"

Cele 32 de hectare de teren pe care stă Uzina Mecanică Mija, filiala dâmboviţeană a companiei de stat Romarm, nu au un statut juridic clar, fiind administrate de două entităţi

Din această cauză, planuri de investiţii şi o eventuală privatizare sunt îngreunate, spune directorul uzinei, Ion Anghelache

Uzina Mecanică Mija, filială dâmboviţeană a Companiei de stat Romarm, în cadrul căreia activează o bună parte din industria de apărare, nu are stabilit, în clar, regimul juridic al terenului pe care îşi desfăşoară activitatea.

Uzina dâmboviţeană, ce produce echipamente civile şi militare, stă pe o suprafaţă de 32 hectare de teren administrată de două entităţi: în fapt de către SC "Uzina Mecanică" SA (în baza unei Hotărâri a Consiliului Municipal din 1970) şi în drept de către Direcţia Silvică Dâmboviţa (în baza unei legi din 1998).

Cum s-a ajuns aici?

Terenul uzinei a fost scos din fondul forestier naţional în 1970 pentru transferul acestuia de la Inspectoratul Silvic Dâmboviţa, în administrarea operativă a Întreprinderii Mecanice Mija, potrivit unui proiect de lege care urma să reglementeze situaţia juridică a terenului, ce a fost, însă, respins, marţi, de Camera Deputaţilor. Tranzacţia de atunci a mai presupus şi defrişarea a 17 hectare de teren din suprafaţa totală de 34,8 hectare.

Numai că fostul Inspectorat Silvic Dâmboviţa (actualmente Direcţia Silvică Dâmboviţa) nu au scos imobilul din fondul forestier naţional, înregistrându-l în amenajările silvice, conform sursei citate.

Iar de aici numai probleme.

"Acest statut juridic incert al terenului ne creează dificultăţi atât în ceea ce priveşte proiectele viitoare de investiţii, cât şi în perspectiva unei eventuale privatizări", ne-a declarat directorul general al uzinei, ing. Ion Anghelache.

Directorul general şi-a exprimat regretul că proiectul de lege a fost respins, susţinând că, prin adoptarea sa, ar fi fost reglementat, pentru todeauna, statutul juridic al terenului, iar uzina ar fi putut să-şi desfăşoare astfel planurile viitoare de investiţii.

Proiectul de lege, iniţiat de patru deputaţi PD-L, presupunea scoaterea definitivă a terenului din fondul forestier naţional şi exceptarea de la plata taxelor şi a compensaţiilor prevăzute în Codul Silvic pentru acesta.

Deputaţii justifică, în expunerea de motive, că prin această propunere legislativă se urmăreşte finalizarea programelor de reabilitare şi eficientizare a agenţilor economici din industria de apărare.

Întrebat dacă există anumite interese imobiliare asupra terenului uzinei, inginerul Anghelache nu a infirmat acest aspect, încheind: "Dâmboviţa este mare, sunt suficiente terenuri şi păduri...".

Uzina Mecanică Mija, 72 de ani de tradiţie în domeniul militar

Uzina Mecanică Mija a fost înfiinţată în 1938 sub denumirea de Întreprinderea Româna Mecanică şi Chimică Mija, ca societate pe acţiuni. Uzina a fost construită pentru producţia de bombe de aviaţie şi de încărcătoare pentru mitraliere de avion. Ulterior, aici au fost fabricate grenade, piese de schimb pentru tancuri, bombe de aviaţie şi subansamble pentru transportoare blindate.

În prezent, uzina funcţionează ca filială a Companiei Naţionale Romarm şi are o gamă diversificată de produse civile şi militare. La uzină lucrează peste 250 de salariaţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb