Producătorul intern de gaze Romgaz a ajuns în prezent să nu mai poată vinde întreaga producţie, întrucât au fost aduse gaze din import, care le concurează la preţ pe cele de producţie internă, a declarat, ieri, Vlad Pavlovschi, şeful Direcţiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Oficialul Romgaz a spus: "Am ajuns în situaţia în care producem mai mult decât vindem, întrucât suntem concuraţi de gazele de import, ce vin cu un preţ care nu neapărat reflectă efortul producătorului extern. Aceasta este o problemă pentru producătorii interni, întrucât există un procent de 7-8% din consum care nu este acoperit de producţia internă, ci vine din import".
Întrebat dacă există posibilitatea închiderii unor sonde din această cauză, Pavlovschi a răspuns: "Nu excludem acest lucru. Orice este posibil".
El a subliniat şi faptul că existenţa supraimpozitării de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizare creează un dezavantaj şi mai mare în faţa importatorilor de gaze.
Situaţia este agravată şi de scăderea consumului din piaţă. "Întrucât consumul de gaze al ţării nu este la nivelul anticipat, practic s-a ajuns să fie înmagazinate gaze chiar şi în sistemul de transport, ceea ce înseamnă că presiunea în sistemul de transport este foarte mare", a adăugat oficialul Romgaz, citat de Agerpres.
Pavlovschi a explicat că, tehnic, acest lucru înseamnă că unele sonde sunt în imposibilitatea de a mai introduce gaze în sistemul de transport, din cauza diferenţei de presiune.
Totodată, întrebat dacă este piaţa pregătită pentru liberalizarea totală de la 1 iulie, aşa cum doreşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Pavlovschi a precizat că în acest moment nu există facilităţile şi nici infrastructura necesară pentru ca producătorii interni să-şi vândă gazele: "Liberalizarea totală a pieţei ar trebui să ţină cont de tipul de piaţă în care funcţionăm. Suntem în prezent într-o piaţă închisă pentru producători. O competiţie reală nu poate fi realizată pe această piaţă. Nu există facilităţi şi nici infrastructura necesară pentru ca producătorii din România să-şi vândă gazele".
Anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat că Autoritatea a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale pentru populaţie.
Domnia sa a afirmat: "Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situaţie. Am considerat că este important ca iniţiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să ştie că la ora actuală evoluţia pieţei gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare".
El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă acest lucru ar însemna ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piaţa liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.
Havrileţ a menţionat: "Ministerul Energiei solicită o analiză şi un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor preţuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă preţurile. Existe posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil şi, în cazul în care s-ar întoarce preţurile în sensul creşterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceştia. Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci în anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a preţului".
Întrebat dacă ANRE are timp suficient să realizeze acest studiu până la 1 iulie, Havrileţ a răspuns: "Nu prea avem timp. Avem o monitorizare în baza căreia ANRE emite aceste consideraţii şi faptul că nu putem impune prin reglementare un preţ mai mare decât preţul internaţional al gazelor. Dar considerăm că împreună cu ministerul vom găsi o soluţie pentru a aplica cea mai bună situaţie pentru consumatorul casnic".
Pe de altă parte, potrivit unor surse din sector, Guvernul se opune însă liberalizării pieţei gazelor de la 1 iulie, întrucât acest lucru ar însemna inclusiv renunţarea la supraimpozitarea veniturilor suplimentare din liberalizare sub incidenţa căreia intră producătorii şi furnizorii de gaze naturale, ceea ce s-ar traduce prin neîncasarea unor venituri la bugetul de stat.
În prezent, potrivit legislaţiei care instituie supraimpozitarea de 60% pe venitul suplimentar din liberalizare, producătorii de gaze plătesc acest impozit pentru un nivel de preţ de 72 de lei pe MWh, chiar dacă ei vând la un preţ mai mic.
"Preţurile pe piaţă sunt sub 72 de lei pe MWh, ajung astăzi la 63 de lei. Petrom îşi permite să vândă la preţurile de piaţă, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în faţa Curţii de Conturi de ce a vândut sub preţul de referinţă. Astfel că Romgaz nu mai are unde să-şi vândă gazele şi a fost nevoită să scadă producţia de gaze chiar şi la jumătate faţă de nivelul normal, cu consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor companiei", au susţinut sursele citate.
În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 06:09)
BRE MATA AI AUZIT DE PRODUCTIE INTEGRATA DUTE LA UN CIOBAN SA TE INVETE NENE NU VINDE LAPTELE FA BRINZA MANAGERII DE DOI LEI STATI SI DORMITI SI ASTEPTATI BONUSURILE SAU D.N.A.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 07:06)
Acum se vede ce inseamna sa nu ai o viziune integrata asupra economiei!
Unde e consumul intern ?
Consumam gaze sa facem ingrasaminte chimice!
N-o mai facem!
De ce ?
Trebuia sa dam pe mana unuia singur capacitatea de a fabrica ingrasaminte chimice ?
Toti isi iau mana si nimeni nu raspunde in fata nimanui ...
Cel mai negospodar comportament al statului ...
A fost proprietar si a facut ce nu trebuia facut ...
Acum nu controleaza consumul si nu mai poate vinde ce produce ...
Ce urmeaza?
La export ai concurenta la intern nu ai consum si vei inchide sonde ca nu stii sa sprijini valorificarea bogatiilor naturale ...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 07:18)
MANAGERII PUSII IN FRUNTEA COMPANIILOR DE STAT SINT NISTE TREPADUSI DE PARTID ,INCOMPETENTI,ADEVARATI MANAGERI SINT LA MULTINATIONALE UNDE TE TIN REZULTATELE SI NU LINGUSEALA SI NEPOTISMUL POLITIC
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 07:10)
acest guvern de mercenari nu gindesc ce este bine pentru tara, fac ce este bine pentru cei care i-au pus ,sa se spele pe cap cu ei
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 07:21)
MERCEMARI CA MECENARI DAR CE TE FACI CU CEI CARE SPUN CA AU VENIT LA PUTER PT. INTERESUL NATIONAL SI AU DEZINDUSTRUIALIZAT ROMANIA
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 07:26)
AI AUZIT DE UNUL ZIS PETRICA ROMAN CAREA ZIS CA ECONOMIA ROMANIEI ESTE UN MORMAN DE FIARE VECHI SI ACOLO A AJUNS DAR EL ESTE SENATOR SI BOGAT
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2016, 14:43)
Anre nu mai scoate la licitatie de multi ani perimetre pentru explorare sabotand viitorul energetic al tarii, iar romgaz topeste banii de explorare pe altceva